Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вірменський храм Святої Рипсиме в Ялті

  1. Вірменський храм Святої Рипсиме
  2. Рекомендуємо відвідати
  3. Інтер'єр Вірменського храму Святої Рипсиме
  4. Вірменський храм Святої Рипсиме сьогодні
  5. Як доїхати до храму Святої Рипсиме
  6. Корисні посилання

Вірменський храм в Ялті - це суворе велична будівля, яке височіє на схилі пагорба Дарсан. Цей унікальний історичний пам'ятник з'явився в Ялті на початку минулого століття і має свою непросту історію. У місті в ті часи жила велика вірменська громада, і багато її представники були досить багаті. Будівництво церкви Святої Ріпсіме ініціював Бакинський нафтопромисловець Тер-Гукасян, в честь своєї дочки, яка передчасно пішла з життя. Вона похована в усипальниці храму, де пізніше були поховані і сини мецената. За переказами один його син сам звів рахунки з життям, а інший загинув за невідомих обставин.

Вірменський храм Святої Рипсиме

Проект храму Святої Рипсиме належить архітектору Тер-Мікаеляном, а інтер'єри і розпису створив відомий вірменський художник Суренянц Проект храму Святої Рипсиме належить архітектору Тер-Мікаеляном, а інтер'єри і розпису створив відомий вірменський художник Суренянц. Майстер працював над проектом кілька років, але після революції Тер-Гукасян емігрував до Європи і вже не зміг інвестувати будівництво храму. Суренянц несамовито прагнув зробити всю роботу по розпису храму, але встиг завершити лише вівтар, купол і зовнішню обробку. На жаль, він був тяжко хворий і помер, не встигнувши закінчити роботи по розпису стін. Біля стін храму майстер і знайшов свій останній притулок. Вардгес Суренянц похований біля південного фасаду, і ви побачите його могильну плиту з сірого диорита.

Рекомендуємо відвідати

Екстер'єр церкви Святої Ріпсіме

Церква побудована в стилі древніх вірменських храмів з вулканічного туфу за ескізами церкви Святої Ріпсіме в Ечміадзіні (VII століття) Церква побудована в стилі древніх вірменських храмів з вулканічного туфу за ескізами церкви Святої Ріпсіме в Ечміадзіні (VII століття). Екстер'єр храму виконаний в дуже стриманій манері, на відміну від пишних золочених православних церков. Але гармонія всіх деталей, простота і ясність ліній, а також досконало оброблений камінь надають йому надзвичайну привабливість. Величності ж храму додають високі конічні купола і розташування на пагорбі. Щоб піднятися до храму, потрібно подолати мальовничий шлях в сто ступенів, по обидва боки яких височіють пірамідальні кипариси.

Піднявшись сходами, ви впретеся в помилковий вхід, виконаний в ніші. Потрібно звернути трохи лівіше, там розташований справжній вхід до храму. Піднявшись сходами, ви впретеся в помилковий вхід, виконаний в ніші На стінах храму ви побачите складний ажурний орнамент. Помилуйтеся на значний купол, що вінчає хрест, арку південного входу, а так само триярусну лоджію з різьбленими кам'яними прикрасами. Північно-східні фасади прикрашають два аркових вікна зі складним геометричним орнаментом. Із західного боку розташована витончена ротонда-дзвіниця з шести колон, а відкрита лоджія виконана в традиційній вірменської архітектури XII-XIII століть. Ці суворі мальовничі екстер'єри ви вже бачили в фільмах радянського кіно: "Овід", "Щит і меч", "Три товстуни", а з сучасних картин тут знімалися сцени з "Майстра і Маргарити".

Інтер'єр Вірменського храму Святої Рипсиме

Зайдіть в головний купольний зал храму, і ви будете вражені його незвичайним інтер'єром і фресковим розписом купола, освітленого м'яким світлом, що ллється з дванадцяти арочних вікон Зайдіть в головний купольний зал храму, і ви будете вражені його незвичайним інтер'єром і фресковим розписом купола, освітленого м'яким світлом, що ллється з дванадцяти арочних вікон. У цокольному поверсі храму розташовується склеп. Вхід в неї виконаний у вигляді ніші і обрамлений орнаментальною аркою. На вікні усипальниці металева решітка, на якій зображені два чорних ворона, що охороняють вічний сон покійних. Сам купол покритий дивовижної фресковим розписом з блакитних і білих квітів, а так же райських пташок. Світло-зелений фон фресок, особливо красиво підкреслює кольори цього незвичайного орнаменту.

Вірменський храм Святої Рипсиме сьогодні

У радянські роки в Вірменської церкви розташовувався краєзнавчий музей. Але до 150-річчя Ялти храм був повністю відреставрований і тепер тут знаходиться недільна школа, проходять богослужіння в супроводі органу і вечори камерної музики. Храм як і раніше відкритий для віруючих і туристів.

Як доїхати до храму Святої Рипсиме

Храм розташований недалеко від центру міста, в його західній частині, на пагорбі Дарсан, на лівому березі річки Бистра. Знаходиться в тихому, спокійному районі, яка потопає в зелені садів, між вулицями Ленінградська і Садова. Як орієнтири можна використовувати Музей ім. К.А. Треньова і П.А. Павленко, а також готель "Золотий дельфін" - вони знаходяться неподалік.

  • Адреса храму Святої Рипсиме: вул. Заміська, 3, Ялта, Крим
  • Автобуси: № №16 і 21. Ходять по вул. Ленінградська
  • Автобуси: № №1, 9 та 11. Зупинка "Садова"
  • Телефон: +7 (3654) 32-30-75.

Корисні посилання

Вірменський храм Святої Рипсиме на мапі

зберегти

зберегти

Новости