Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Перед з'їденого прочитати: калорійність шаурми

  1. Про шаурми
  2. Середня енергетична цінність
  3. Що таке шаурма?
  4. Користь шаурми:
  5. Калорійність шаурми складає близько 250 ккал на 100 грам продукту
  6. Таблиця калорійності шаурми, на 100 грам продукту:
  7. Таблиця харчової цінності шаурми (БЖУ), на 100 грам продукту:
  8. Як приготувати шаурму будинку:
  9. Як приготувати?
  10. Покроковий рецепт курячої шаурми на основі вірменського лаваша
  11. приготування:
  12. СКЛАДОВІ:
  13. Рецепт зі свининою і сиром
  14. СКЛАДОВІ:
  15. Користь и шкода шаурми
  16. Калорійність шаурми з куркою

Шаурма є одним і з улюблених страв не тільки на Сході, але і по всій Росії. Буквально на кожному кроці можна зустріти невеликі ларьки, які продають різні варіації цієї страви. Воно також, на відміну від фастфуду, є відносно нешкідливим, тому що готується тільки з натуральних компонентів без зайвих добавок. Але завжди актуальною залишається його калорійність - скільки калорій в шаурми? Візьмемо в якості зразка її варіацію з куркою.

Про шаурми


Про шаурми

Класична шаурма складається з коржі, в яку загортається рубане обсмажене спеціальним чином м'ясо і овочі, все заправляється соусом і рясно присипається спеціями. У шаурми міститься велика кількість мікроелементів і вітамінів, а спеції виступають в якості природних антибіотиків, тому помірне вживання страви дозволяє сильніше зміцнити людський організм.

Середня енергетична цінність


Середня енергетична цінність

Скільки в цій страві калорій - питання скоріше із секретом, тому що кожен кухар робить шаурму по-своєму. Можуть варіюватися застосовуються соуси, вид лаваша, можуть додаватися різні інгредієнти, наприклад, не є рідкістю шаурма з горошком або навіть з картоплею фрі. Всі ці інгредієнти дуже сильно впливають на те, скільки калорій має кінцеве блюдо. Тому наведене значення буде виключно орієнтовними.

Якщо порівнювати варіант з куркою, то він буде помітно менш калорійним, ніж його аналог із свининою чи яловичиною. Середня його калорійність становить 250-290 ккал.

По всьому світу люди полюбили шаурму за те, що готувати її дуже просто, а смакові якості страви здатні потрясти навіть затятих гурманів. Однак сама шаурма має солідну калорійність, а, значить, її споживання під час дієти навряд чи можна назвати бажаним.

калорійність шаурми

Апріорі шаурма калорійність має високу, близько 150 Ккал в 100 грамах. Зазвичай блюдо стандартного розміру важить 300-400 грам, а, значить, і калорійність однієї порції зростає до 500-600 Ккал. Звичайно, підсумкове вміст жирів безпосередньо залежить від компонентів страви і нюансів приготування.

Саме тому, щоб калорійність шаурми ніяк не позначилася на фігурі, дієтологи рекомендують готувати страву самостійно, чітко контролюючи додані компоненти. Так, наприклад, замість свинини можна використовувати дієтичне, куряче м'ясо. приготована з курячого м'яса шаурма, матиме калорійність трохи нижче, близько 400 Ккал на порцію. Краще використовувати свіже, недавно зварене м'ясо, яке зберегло всі свої корисні властивості.

Бажано додавати в блюдо м'ясо, обсмажене на оливковій олії, оскільки тоді зміст у ньому шкідливих жирів буде набагато менше. обсмажувати філе краще 2-3 хвилини, щоб шматочки встигли придбати золотистий блиск, але і не до кінця просочилися шкідливими жирами. Чудово, якщо худне людина додасть в шаурму НЕ обсмажене, виключно зварене м'ясо. В такому випадку, загальна калорійність ще трохи зменшиться.

Деякі господині під час дієти і зовсім готують для себе шаурму без вмісту м'яса з одними овочами. Такий овочевий рол буде вельми корисним, але все ж, він не зможе вважатися повноправною шаурмою, адже саме це блюдо має на увазі використання м'яса.

Якщо людина стежить за своєю фігурою, йому ні в якому разі не можна додавати в шаурму майонез. Якщо ж без цього компонента уявити блюдо неможливо, слід вибирати низькокалорійний майонез, який не так сильно зашкодить фігурі.

Ще кілька секретів приготування низькокалорійної шаурми

Шаурма калорії в своєму складі має пристойні, але їх кількість можна легко зменшити. Наприклад, господиня може ретельно відстежувати ті овочі, що стають компонентами страви. Ідеальними компонентами вважаються листя салату і корейська морква. Ці овочі мають досить низьку калорійність, а, значить, їх споживання не зашкодить фігурі.

Скільки калорій в шаурми - питання складне, адже все залежить від нюансів приготування. Левова частка калорій міститься в лаваші, який потрібно купувати з розумом. Перед покупкою слід вивчити зміст даного лаваша, кількість жирів і вуглеводів. Середня калорійність цього компонента - 150 Ккал, але можна знайти лаваш і з меншим вмістом жирів. Якщо людина завзято слідкує за своєю фігурою, він може і зовсім обійтися без лаваша. для цього йому необхідно лише змішати в тарілці все компоненти. Калорійність такого блюда буде близько 300 Ккал, ось тільки це вже не шаурма, а імпровізований салат.

Фінальний штрих приготування - це додавання спецій і соусів. використовувати можна соєвий соус і трохи кетчупу без добавок. При використанні таких соусів можна помітно знизити калорійність шаурми. Можна в принципі відмовитися від соусів, але тоді страва буде занадто пісним і сухим. Також слід максимально скоротити кількість солі в такий шаурми, щоб зробити її низькокалорійної.

У зв'язку з тим, шаурма вважається дуже популярною стравою, зараз з'явилося безліч її різновидів. Так, наприклад, можна зустріти шаурму з чіпсами, з сиром і навіть яловичої котлетою. Однак найправильнішою і смачною вважається шаурма в лаваші із свининою чи куркою.

Оскільки шаурма калорійність 1 шт. має високу, дієтологи рекомендують утриматися від її вживання під час дієти. Однак, якщо грамотно підбирати компоненти для такої страви, можна буде приготувати низькокалорійну шаурму, корисну і смачну.

Дек-19-2012

Що таке шаурма?

Темою нашої сьогоднішньої публікації буде такий далекий від дієтичного харчування продукт, як шаурма.Но багатьом це блюдо подобається. І може, тому багатьох цікавлять питання, а яку має шаурма калорійність і чи є хоч якась користь від цієї страви. Калорійність шаурми хвилює перш за все тих, хто намагається стежити за своєю вагою, але разом з тим змушений, щоб перекусити, користуватися послугами фаст-фуду.

Шаурма, яку в різних країнах називають ще шавермой, шуармой або донер-кебаб, є близькосхідним стравою (скоріш за все, турецького походження) з лаваша або піти, начинених рубаним обсмаженою м'ясом з додаванням соусів, різних спецій і салату з свіжих овочів .

Для приготування цього швидкого страви підходить майже будь-яке м'ясо: в нього кладуть баранину, свинину, яловичину, індичку або куряче філе. Хоча в деяких країнах згідно з національними кулінарним традиціям в шаурму додають певний вид м'яса: наприклад, в Лівії, Туреччини та інших мусульманських державах - баранину або верблюже м'ясо, а в Ізраїлі - індичку або курчати.

М'ясо для шаурми обсмажують на спеціальному обладнанні і за особливою технологією. М'ясна вирізка, попередньо замаринована в спеціальному соусі, нанизується на вертикальний обертається крутив, уздовж якого розташовані беспламенного газові пальники. В процесі обсмажування з м'яса довгим ножем зрізають тонкі шматочки, які і складають основу начинки шаурми.

В якості салату використовують: взимку - капусту і корейську моркву, влітку - салат з огірків і помідорів. Як соусів в російській шаурми застосовуються майонез і кетчуп, в деяких регіонах країни майонез замінюють сметаною або кефіром з часником і зеленню. Зелені в це блюдо кладуть багато - це і кріп, і петрушка, і кінза, а також може бути зелена цибуля і часник. Крім зелені в шаурми присутні різноманітні приправи: куркума, зіра, червоний і чорний перець, так як блюдо, а точніше його первісний варіант, має бути вогненно гострим.

Коли для приготування шаурми використовуються нежирні сорти дієтичного м'яса , І при цьому дотримуються всі санітарні норми, тоді вона може бути, якщо і не дуже корисною, то, по крайней мере, не шкідливою їжею. Тому найкраще віддавати перевагу шаурми, приготовленої в домашніх умовах.

Якщо Ви вирішили самостійно приготувати шаурму, підіть декільком простих порад . Майонез вибирайте дієтичний, з невеликою жирністю. Смажити корисніше і безпечніше всього на рафінованій оливковій, соняшниковій, або ж на топленому вершковому маслі . В іншому випадку, при високих температурах, через підгоряння, можуть утворюватися небезпечні сполуки - канцерогени. Дуже корисною для приготування цієї страви є сковорідка-гриль. Намагайтеся включити до складу страви побільше овочів і зелені.

Користь шаурми:

Отже, чим корисна шаурма. Калорійність шаурми висока, і при цьому в ній багато тваринних білків, що сприяє збільшенню м'язової маси, при спортивних навантаженнях. Цілком зрозуміло, що блюдо явно не показано тим, хто бажає схуднути.

Домашня шаурма буде корисна при дефіциті тваринних жирів і білків в раціоні, а також людям, вимушеним обмежуватися таким ось харчуванням.

Продукт вміщує жиророзчинні вітаміни, мінерали, холестерин, рослинні і тваринні жири, білки, вуглеводи. В обмеженій кількості блюдо рекомендовано школярам.

Шаурма може бути цілком нормальною, щодо здоровою їжею , Якщо вона приготовлена ​​правильно, зі свіжих дієтичних продуктів і з дотриманням всіх санітарних і гігієнічних норм. Наприклад, м'ясо, приготоване на грилі набагато корисніше, ніж обсмажене у фритюрі в гарячому маслі, хоча в бобіні з м'ясом є прошарку сала, а в її первісному варіанті використовують великий шматок курдючного сала. Куряче м'ясо, індичка і телятина взагалі вважаються дієтичним м'ясом.

Врахуйте, що термін придатності у коржики - піти дванадцять годин. При вживанні шаурми можна замінити калорійний і шкідливий майонез на кефірів або сметанні соуси з часником, а кетчуп, як правило, замінюється свіжоприготованим томатним соусом.

До речі в справжню шаурму в принципі не кладуть майонез і кетчуп, це нововведення придумали торговці шаурмою на вітчизняних ринках. Додавши більше різної зелені і свіжих овочів можна зробити з шаурми вельми корисний і смачний продукт, який не тільки не додасть зайвих калорій, а й посилить імунітет організму, поповнить його відсутніми вітамінами і мікроелементами, а спеції взагалі є природними антибіотиками.

Ось ми і дісталися до поживної цінності цього продукту. Отже, скільки калорій в шаурми? А ось скільки:

Калорійність шаурми складає близько 250 ккал на 100 грам продукту

Але такий показник - в ідеалі, а купівельна шаурма може бути куди більш калорійна. Оскільки покупна шаурма вміщує багато жиру і солона, то, вживаючи її, Ви сприяєте нарощування маси тіла. Однак, найгірше, що найчастіше, такий продукт виготовляють без дотримання санітарних правил.

А яка калорійність шаурми, приготовленої різними способами? А ось така:

Таблиця калорійності шаурми, на 100 грам продукту:

А харчова цінність шаурми, приготовленої різними способами, ось така:

Таблиця харчової цінності шаурми (БЖУ), на 100 грам продукту:

Як самому приготувати цю страву? Ось один з рецептів:

Як приготувати шаурму будинку:

Особливою популярністю у вітчизняних господарок користується швидка шаурма з курки з лавашем, корейською морквою і сирої білокачанної капустою з майонезом і кетчупом. Приготувати її можна вдома і, як правило, це робиться на швидку руку.

продукти:

  • Лаваш - 1 шт.
  • Мариновані огірки - 2 шт.
  • М'ясо куряче - 200 гр.
  • Морква корейська - 150 гр.
  • Капуста - 150 гр.
  • Гриби - 150 гр.
  • Сир тертий - 80 гр.
  • Кетчуп і майонез - за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком
  • Масло растітельное- для смаження

Капусту миють і обсушують. Шаткують тонкою соломкою, солять і віджимають.

Куряче м'ясо миють, сушать, ріжуть на невеликі шматочки і обсмажують в олії на добре розігрітій сковороді. Солять і перчать.

Лаваш кладуть на рівну поверхню, на край його кладуть обсмажене м'ясо, нарізані смужками мариновані огірки і гриби. Потім кладуть корейську моркву і капусту.

Кетчуп з'єднують з майонезом і тертим сиром - у Вас вийти соус.

Соусом поливаємо начинку і звертаємо лаваш конвертом. Потім шаурма підігрівається з двох сторін на добре розігрітій сковороді. І подаємо на стіл. Їжте, але без фанатизму, якщо хочете зберегти струнку фігуру, адже калорійність шаурми досить висока.

Шаурма: скільки калорій в 1 штуці? А це залежить від того, які інгредієнти використані для приготування однієї порції. Блюдо, що відноситься до фаст-фуду, яке придбати можна з фургона на вулиці, як і приготувати вдома, являє собою суміш з м'яса, овочів і соусів, загорнуту в лаваш.

Скільки калорій в курячою шаурми? У 100 г приблизно 175 ккал. Але хто сказав, що добротна шаурма заважить всього на 100 г? Звичайні розміри порції - 390 г. Так скільки калорій в 1 штуці? Приблизно 620 ккал. Знову ж таки, якщо взяти відварне філе курки, то вийде десь 158 ккал на 100 г. Якщо ж у вас курочка копчена, то шаурма з такою куркою дасть 195 калорій на кожні 100 грамів порції.

А якщо шаурма зі свининою, скільки калорій там? Без малого 260 ккал на 100 г. А самій низькокалорійної виявилася шаурма з яловичиною - 133 ккал. Але така в асортименті вуличного фаст-фуду зустрічається вкрай рідко. Чи можна знизити калорійність страви? Схоже, що так. Адже крім м'яса, що нібито є основним інгредієнтів, в шаурми використовується майонез, кетчуп, гірчиця. У 100 г звичайного майонезу, наприклад, цілих 680 ккал. Правда, на порцію не йде така кількість. І все ж, плюс на плюс - ось і виходить смачно і ситно. До речі, якість лаваша також може вплинути на кількість калорій в курячої, свинячої або яловичої шаурми.

Як приготувати?

У приготуванні цієї страви немає ніякої таємниці. Якщо Ви хоч раз купували шаурму з лотка, то весь процес формування порції відбувався у Вас на очах. Для розведення смаку начинки можна використовувати будь-які інгредієнти, що є під рукою:

  • білокачанна капуста;
  • свіжий або консервований огірок;
  • свіжі томати;
  • морквина по-корейськи;
  • зелень, листовий салат;
  • ріпчаста цибуля (свіжий або маринований);
  • сир (різні його види);
  • гриби (мариновані або смажені);
  • часник;
  • картопля фрі;
  • маринована буряк;
  • консервована кукурудза;
  • крабові палички;
  • варені яйця;
  • соуси на основі сметани, майонезу або інші заправки, наприклад, соус песто або гуакамоле.

У кожного інгредієнта своя енергетична цінність. Якщо в цілому подивитися на склад, то він досить збалансований. М'ясо дає білки і жири, овочі - вуглеводи. В останніх, до того ж, багато вітамінів.

Подоба шаурми можна зустріти в кухнях ряду східних країн. Денер-кебаб, шаверма, навіть буріто все та ж шаурма. У мусульманських країнах замість звичних нам криці і свинини, використовуються верблюжатіна, баранина, а ізраїльтяни додають індиче або м'ясо курчати. Можна приготувати рибну шаурму, взявши, наприклад, копченого лосося консервованого тунця або що Ви там любите. А ще робиться акцент на спеціях і приправах, що надає страві оригінального смаку і аромат.

Упаковка для шаурми - лаваш - теж різниться. Звичний нам тонкий лист пісного тіста - це вірменський лаваш . На його виготовлення йде лише пшеничне борошно, вода і щіпка солі. До речі, калорійність - 275 ккал на 100 г. Ячмінна борошно знижує калорійність до 218.

А ось грузинський лаваш або коржик вже попишнее. Крім згаданих води, борошна і солі, в тісто додаються дріжджі. Що примітно, випікається і вірменський, і грузинський лаваш без додавання масла. Як «дієтичного» хліба вони підходять ідеально. Однак не варто зловживати.

Покроковий рецепт курячої шаурми на основі вірменського лаваша


Покроковий рецепт курячої шаурми на основі вірменського лаваша

Розглянемо найпростіший рецепт приготування шаурми з куркою. Для однієї порції знадобляться такі інгредієнти:

  • листової лаваш - 1 шт. - приблизно 50 г;
  • відварна куряча грудка - 50 г;
  • морква по-корейськи - 50 г;
  • свіжий помідор - 10 г;
  • свіжий огірочок - 20 г;
  • класичний майонез - 20 г.

приготування:

  1. Курку слід відварити в злегка підсоленій воді. Готове філе охолоджується і подрібнюється на тонкі смужки.
  2. Свіжі овочі миються і нарізаються. Томат - тонкими слайсами, краще півкільцями. Огірочок наріжте соломкою.
  3. Всі інгредієнти розкладіть по плошечку. Так буде зручніше набирати, скільки потрібно.
  4. На робочій поверхні кухонного столу розгорніть лист лаваша горизонтально.
  5. Відступивши від краю, нанесіть трохи майонезу.
  6. Тепер підготовлені продукти для начинки укладаються шарами: курочка, морквина, огірочок і помідорчики. Можна між шарами злегка пройтися майонезом.
  7. Тепер будемо загортати. Спочатку верхній і нижній краї, потім загортаємо начинку в лаваш, як рол. Дійте дуже акуратно, так як лист лаваша досить тонкий і може прорватися.
  8. Для додання апетитною скоринки скручений лаваш помістіть на кілька хвилин в Бутербродниці. Або можна обсмажити на сковороді-гриль з двох сторін (без додавання олії). А можна і з маслом. Кому як подобається.

Заважить це блюдо грам на 200. А Ваш організм отримає приблизно 350 ккал. Як обідньої перекушування куряча шаурма - ідеальний варіант. Відразу і м'ясце, і салатик, і шматочок «хлібця».

Замала порція? Тоді ось ще один рецепт курячої шаверму.

СКЛАДОВІ:

  • куряча грудка;
  • капуста білокачанна свіжа;
  • огірочок;
  • помидорчик;
  • зубок часника;
  • майонез;
  • кетчуп;
  • лаваш Вірменський.

Приготування:

  1. З м'ясом чинимо, як и в попередня Рецепті.
  2. Помідор и огірок нарізає аналогічно. Капусту дрібно шаткуємо. Ее нужно Небагато.
  3. Часник відавлюємо в майонез.
  4. Соуси можна змішаті, а можна використовуват окремо.
  5. Збірає шаурму. На лист лаваша що наноситься кетчуп. Потім капуста, курка, овочі, что залиша. Чи не забуваємо про майонезно-часніковому соусі.
  6. Скручуємо рулончик.
  7. Зазвічай перед вживанням блюдо злегка підігрівають на сковороді або в мікрохвільовій печі.

В одній порції за цим рецептом буде приблизно 350-400 г. Але ось калорій в такій шаурми з куркою вийде менше - 150-160 ккал на 100 г.

Рецепт зі свининою і сиром


Рецепт зі свининою і сиром

СКЛАДОВІ:

  • свинина смажена;
  • лаваш;
  • твердий сир;
  • капуста китайська;
  • огірок;
  • томат;
  • майонез.

Приготування відрізняється від попередніх рецептів не сильно. Сир потрібно натерти і змішати з майонезом. Шари викладати починаємо з капусти, потім м'ясо і інші овочі. Майонезно-сирний соус додаємо між шарами.

Хочете знати, скільки калорій в одній порції шаурми зі свининою і сиром? Десь 600 ккал. У 100 г приблизно половина.

Користь и шкода шаурми

Перше, що спадає на думку: фаст-фуд псує фігуру! Якщо безконтрольно поглинати, то будь-яка їжа стає шкідливою, хоч і є необхідністю для підтримки життєвих сил організму.

Отже, з шаурми наш організм отримає: тваринні білки і жири, рослинні вуглеводи, клітковину. В цілому склад цілком прийнятний, щоб сприяти збільшенню м'язової маси. У страві присутні жиророзчинні вітаміни, мінерали, холестерин. Тому в помірних кількостях можна вживати навіть школярам.

Користь для організму визначається кількістю і якістю корисних дієтичних продуктів. Дотримання технологічності процесу приготування і санітарних норм дозволять мінімізувати шкідливі якості фаст-фуду. Робіть акцент на овочах і зелені, кладіть менше соусу, вибирайте пісні сорти м'яса. Це дозволить зробити блюдо смачним і щодо корисним.

Шкода у вигляді розлади шлунка можна отримати, якщо купити шаверму сумнівної якості у вуличних торговців. Їжа на вулиці похапцем, всухом'ятку також не сприяє нормальному травленню. Зловживання фаст-фудом може відбитися на роботі серцево-судинної системи, викликати проблеми з функціональністю ШКТ. Ми вже не говоримо про зайві сантиметрах в талії через надмірну любов до вуличної їжі.

Шаурма являє собою тонкий, в який загорнуті м'ясо, овочі, соуси і спеції. Якщо шаурма приготовлена ​​з дієтичного м'яса з дотриманням всіх правил і норм, тоді це блюдо не принесе шкоди, і калорійність такої шаурми не буде занадто високою. Щоб контролювати калорії в шаурме краще готувати її самостійно в домашніх умовах.

Калорійність шаурми з куркою

У шаурму кладуть різне м'ясо. Це більше залежить від традицій різних країн. Наприклад, в арабських країнах - це м'ясо верблюда або барана. У нас можна зустріти шаурму з куркою, яловичиною і свининою. Найбільш дієтичним варіантом цієї страви буде використання курячого філе . Калорійність шаурми з куркою, приготовленої за класичним рецептом, становить 260 ккал. Не так вже й багато, якщо врахувати які ходять чутки про шкоду такого представника для фігури. Підрахувати калорійність 1 шт шаурми досить складно. Часто в вуличної шаурми можна зустріти майонез і кетчуп, які не повинні знаходитися в цій страві. Ними недобросовісні продавці замінюють часниковий соус . М'ясо теж може бути більш жирним. Звідси і результат: кількість ккал такий шаурми може в кілька разів перевищувати калорії в якісно зробленому домашньому блюді.

шкода шаурми

Йдеться переважно про шаурми, приготовленої на вулиці в антисанітарних умовах. відходячи від Класичний рецептів приготування і здешевлення шаурму, багато продавців прирікають своїх покупців не тільки на придбання зайвих кілограмів, а й на можливі хвороби. Таке блюдо може містити велику кількість солі і жиру, що сприяють збільшенню у вазі. Часто, через антисанітарні умови шаурма, зроблена на вулиці може нагородити людину шлунково-кишковою інфекцією, нетравленням і багатьма іншими неприємними проблемами. Таке блюдо може навіть спровокувати появу серцево-судинних хвороб.

Але завжди актуальною залишається його калорійність - скільки калорій в шаурми?
Отже, скільки калорій в шаурми?
А яка калорійність шаурми, приготовленої різними способами?
Шаурма: скільки калорій в 1 штуці?
Скільки калорій в курячою шаурми?
Але хто сказав, що добротна шаурма заважить всього на 100 г?
Так скільки калорій в 1 штуці?
А якщо шаурма зі свининою, скільки калорій там?
Чи можна знизити калорійність страви?
Як приготувати?

Новости