Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гранатове вино з Вірменії - яке буває і як пити + Відео

  1. 1 Трест «Арарат» - колиска вірменського виноробства
  2. пропонуємо Вам ознайомитися
  3. 2 Початок виробництва вірменських гранатових вин
  4. 3 Правила пиття і післясмак

У східних країнах багато тисяч років гранат вважається символом родючості. Однак використовувати його в промисловому виробництві вина людство стало не так давно. Сьогодні найсмачніші вина на основі гранатового соку можна спробувати в Вірменії.

1 Трест «Арарат» - колиска вірменського виноробства

Центром виноробного мистецтва в Вірменії вже протягом декількох десятків років залишається трест "Арарат". Саме тут в ущелині розташований музей виноробства, колекція якого налічує близько 3000 тисяч найкращих і унікальних сортів вірменського вина, причому багато хто з них мають багатовікову витримку, що особливо цінно. Подібних сховищ в світі ще два - у Франції та Італії.

Процес виробництва тут залишається як і раніше незмінним. Сувора класика у всьому. Як і раніше вина зберігаються в старовинних дубових бочках. А домашні винороби і зовсім вважають за краще використовувати для зберігання вина караси.

У східних країнах багато тисяч років гранат вважається символом родючості

Фото Карас для зберігання вина

пропонуємо Вам ознайомитися

Караси представляють собою аналог грузинської квеврі (керамічного посуду в вигляді амфори, але без ручок). Такий посудину в виноробстві використовують багато століть. Конусоподібна форма нагадує римські амфори. Але, на відміну від своїх "італійських братів", караси використовуються для зберігання не тільки вин, а й також сиру і мацоні (кисломолочного вірменського напою). У міру дозрівання продукту судини можна укладати на один бік, а при готовності - встановлювати вертикально.

На сьогоднішній день близько 60% винного виробництва припадає на Арарат долину.

Важливо знати! Найпростіший спосіб зі 100% гарантією результату вилікуватися від алкоголізму без таблеток, уколів і лікарів. Дізнайтеся, як наша читачка, Тетяна, позбавила чоловіка від алкоголізму, без його відома ... Читати докладніше ...

2 Початок виробництва вірменських гранатових вин

Дивно, що такий відомий на Сході фрукт як гранат стали масово використовувати для виробництва вин лише 20-30 років тому. Довгий час спроби створення гранатового вина зазнавали поразок. А вся справа в недостатній кількості цукру в плодах, яке необхідно для підтримки природного процесу бродіння.

Однак пізніше численні зусилля були винагороджені і світ дізнався про чудовому смаку гранатового вина. Першим естафету гранатового виноробства прийняв Ізраїль. Саме тут у Верхній Галілеї 30 років тому почали виробляти сухі вина з граната. Готовий продукт виходив натуральним і якісним. Сьогодні світовою популярністю і славою користується відоме ізраїльське гранатове вино Rimon. Для створення цього вина використовують гранат зі зниженою кислотністю, але високим вмістом цукру, що дає можливість зробити якісний продукт по всій технології. В СРСР не відставали від умілих ізраїльтян і вірменські винороби, на чиїй батьківщині росла велика кількість граната.

На фото - сухе вино з граната

На відміну від Ізраїлю гранатові вина в Вірменії роблять як сухими, так і напівсолодкими, з додаванням невеликої кількості цукру.

Приготування гранатового вина поділяють на кілька етапів. Спочатку гранати очищають від шкірки і відправляють плоди в баки, де відбувається бродіння. Коли в суслі утворюється 6-7% спирт, бродіння зупиняють. Далі настає найголовніший етап виробництва - витримка. Багато вірменські винороби вважають за краще витримувати вина близько 10 років, даючи їм дозрівати в спеціальних бочках з породи французького дуба. В результаті готовий напій має міцність 13-16 °.

Російські гурмани віддають перевагу гранатовим винам марки Frans і Armenia. Приблизна вартість однієї такої пляшки на ринку РФ становить 500-600 руб.

3 Правила пиття і післясмак

Повністю розкрити колір, багатогранність смаку і аромату гранатовому провину допомагає правильна температура. Перед подачею його необхідно охолодити до 12-14 ° С. Ідеально підкреслюють вина з граната фрукти, солодкі десерти та блюда.

П'ється такий терпкий напій легко, залишаючи після дегустації приємний післясмак з легкими нотками свіжої вишні, горіха, тютюну та натурального гранатового соку. Виграшно виглядає гранатове вино в келиху, привертаючи увагу темно-бурштиновим кольором і переливаючись золотом. За консистенцією вірменський напій з граната відрізняється від свого виноградного побратима підвищеною щільністю і густотою.

Фото гранатового вина в келиху

Окремо хотілося б відзначити незаперечну користь і перевагу алкоголю з граната. А все завдяки підвищеній антиоксидантної активності, яка навіть вище ніж у червоного вина. Пояснюється це вмістом в ядерцях плода ліноленової кислоти, здатної пригнічувати канцерогенні речовини, перешкоджати утворенню ракових клітин і сповільнювати процес старіння.

Новости