Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чурчхела в домашніх умовах

  1. Історія чурчхели
  2. інгредієнти
  3. користь чурчхели

При приготуванні вірменської чурчхели-шароца в фруктову суміш додаються прянощі - гвоздика, кардамон і кориця, - які надають шароцу особливий аромат, в той час як чурчхела грузинська таким запахом не володіє. У 2011 році Грузія зареєструвала свої права на Чурчхела, і тепер вона вважається споконвічно грузинським стравою. Приготувати Чурчхела легко і в домашніх умовах, важливо дотримуватися кількох правил, набратися терпіння і в підсумку ви отримаєте чудову домашню Чурчхела, яка буде радувати Вас при кожному чаюванні. А наші фото покрокового приготування цього смачного і ароматного ласощі без праці допоможуть Вам впоратися з поставленим завданням. Заготовте велика кількість горіхів і терпіння, ми приступаємо.

Історія чурчхели

Грузинська чурчхела відома ще з часів Давида Будівельника, вірменський шароц починає свій відлік приблизно з того ж часу. З давніх-давен, збираючи воїнів в похід, жінки Закавказзя готували для своїх захисників і героїв, як тепер сказали б, "сухий пайок". Зазвичай це були в'ялене м'ясо, козячий твердий жирний сир, і чурчхела на десерт. Чурчхела виготовляли заздалегідь і з величезною любов'ю, щоб в довгі години і дні походів, чоловіки могли смачно і ситно підкріпитися, згадати будинок і господиню, приготувати для нього такий розкішний "сухпай".

Горіхи нанизували на нитки, занурювали їх у приготовлену фруктову масу, міцно висушували готові солодкі ковбаски на сонці протягом 7-10 днів. Вже готову Чурчхела розрізали на шматки, обсипали борошном і укладали на зберігання. На ряду з в'яленим м'ясом чурчхела або шароц були "довгограючі" в сумці з запасами воїна, або сховався за стінами обложених міст мирним жителям.

інгредієнти

  • Горіхи волоські - 1 кг
  • Борошно пшеничне - 300 грам
  • Слива - 500 грам
  • Вода - 300 грам
  • Цукор пісок - 200 грам
  • Кардамон - 5 грам
  • Кориця - 5 грам
  • Гвоздика - 5 грам

приготування

  1. У приготуванні чурчхели по-домашньому беруть участь такі продукти. При приготуванні вірменської чурчхели-шароца в фруктову суміш додаються прянощі - гвоздика, кардамон і кориця, - які надають шароцу особливий аромат, в той час як чурчхела грузинська таким запахом не володіє

    Візьмемо інгредієнти за списком

  2. Відносно приготування чурчхели слово "швиденько" неприйнятно. Процес цей займе у вас не один день, так як ділиться на кілька етапів. У першому етапі очистимо горіхи від шкаралупи, постараємося зробити це максимально акуратно, щоб ядра залишалися цілими, ну, або хоча б розкололися по половинкам.

    Акуратно розколемо горіхи, щоб отримати цілі ядра

  3. За допомогою товстої голки нанизуємо горіхи на нитку, щоб вийшло подобу бус довжиною близько 15-20 см, на кінці нитки зав'язати петлю. Можна зробити намисто і довше, але тоді потрібно припустити, де ви будете сушити таку довгу Чурчхела. Готові намисто з горіхів повісимо підсохнути на добу.

    За допомогою голки і нитки підготуємо намиста з горіхів і залишимо їх сохнути на добу

  4. Тепер займемося приготуванням киселеподібної фруктової маси. Її можна готувати з будь-яких фруктів або соку - виноградного, яблучного, абрикосового. Смачною виходить чурчхела з соку сливового. Чи не станемо купувати для цих цілей сік, приготуємо його самостійно. Для цього сливи промиємо, очистимо від плодоніжок, обсушити.

    Зливи підготуємо для приготування киселеподібної маси

  5. Очистимо сливу від кісточок.

    видалимо кісточки

  6. З слив приготуємо сік, якби ми варили сік виноградний, назвали б його пеламуши, але у нас сік сливовий, тому будемо називати його просто сік. Для цього можна використовувати м'ясорубку або блендер. Останній використовувати краще, так як в цьому випадку сік не доведеться проціджувати через сито. Зливи складемо в чашу блендера, якщо не вміщаються всі відразу, розділимо їх на декілька частин.

    Складемо сливи в блендер, можна це робити частинами

  7. Перетворимо плоди сливи в однорідний сік.

    Зливи перетворимо в сік

  8. Фруктова киселеподібний маса для чурчхели готується з двох компонентів - самої фруктової складової і згущувач, в ролі якого виступає борошняна суміш. Отже, ми приступаємо до приготування борошняної суміші. Воду наливаємо в каструльку або ківш. Вона не повинна бути крижаний, а, навпаки, злегка теплій.

    Воду для приготування борошняної суміші наливаємо в каструлю

  9. Частинами всипаємо в воду борошно.

    Борошно всипаємо в воду

  10. Ретельно перемішуємо вінчиком до повного розчинення грудочок.

    Акуратно зіб'ємо все віночком до зникнення грудочок

  11. В іншій каструлі змішаємо сік сливи, воду, цукор. Додамо в суміш кардамон, корицю і стовчену гвоздику.

    Змішаємо інгредієнти для фруктової частини

  12. Проварити на вогні, злегка помішуючи, поки маса не википить наполовину.

    Проварити фруктову суміш на вогні до викпіпанія її половини

  13. Маленькими порціями введемо борошняну складову в фруктову масу, не забуваючи її перемішувати, поки не утвориться однорідна маса.

    Змішаємо обидві складові, щоб вийшла однорідна маса

  14. Готову киселеподібну масу виливаємо в форму, в яку зручно занурювати нитки з горіхами.

    Готову фруктову масу виливаємо в форму для обмакувания горіхів

  15. Горіхові намиста обмакиваем в фруктовий кисіль, стежимо, щоб маса заповнила весь простір між горіхами, злегка підсушити.

    Нитки з горіхами обмакиваем в киселеподібну масу

  16. Таку процедуру з умочуванням і підсушуванням горіхових бус виконаємо до 3 разів, щоб фруктова маса повністю закривала горіхи.

    Обмаківаніе продовжити до трьох разів

  17. За петельку вішаємо намисто обсихати. Сохнути готова чурчхела винна близько 5 днів, щоб фруктова маса не прилипала до пальців при доторканні.

    Чурчхела вішаємо на просушку на 5 днів

  18. Через визначений термін, а іноді й раніше, готові фруктово-горіхові ковбаски готові до вживання. Заварюємо смачний чай з чебрецем і кличемо гостей на чаювання! Смачного!

    Через п'ять днів чурчхела готова до вживання

  19. Приємного чаювання!

    Смачного

користь чурчхели

Чурчхела дуже корисний і багатий вітамінами і мінералами продукт. Однак вона через додавання цукру в фруктову складову соку, а також з-за горіхів, чурчхела дуже калорійна, тому нею не варто зловживати людям з певними проблемами по здоров'ю. Зокрема, які страждають надмірною вагою, а також різними формами ожиріння варто взагалі відмовитися від цих ласощів. З тієї ж причини вона протипоказана страждають захворюванням під назвою цукровий діабет. Тим же, хто має проблеми з нирками, Чурчхела варто вживати в їжу з обережністю. А всім іншим це ласощі принесе не тільки задоволення, але і величезну користь.

Так як при приготуванні домашньої чурчхели не використовуються промислові добавки - загусники, барвники і консерванти, вона, як то кажуть, натуральний продукт. Відповідно, всі вітаміни і мінерали фруктів, з яких виготовлений сік, залишаються в готовому продукті. Те ж стосується і горіхів, які в чурчхели не проходять якихось додаткових обробок, крім очищення від шкірки, тому зберігають всі свої жирні кислоти, клітковину і вітаміни в чистому вигляді. Крім того, горіхи зміцнюють нервову систему, покращують діяльність мозку, продовжують репродуктивну здатність чоловіків і жінок. До того ж чурчхела дуже смачна, і цілком може замінити цукерки та здобу, так сильно впливають на наш вагу. Ласуйте смачною і корисною їжею і будьте здорові!

Схожі рецепти

Новости