Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як приготувати стручкову квасолю, блюдо в пост

Продовжуючи публікації з циклу « Блюдо в пост »Хочу вам розповісти, як приготувати стручкову квасолю по-грузинськи.

Я вже говорила, що в Грузії і саму квасоля , І страви з неї називають лобіо . А блюдо з стручкової квасолі - зелене лобіо (Мцване лобіо або მწვანე ლობიო).

Стручкову квасолю можна приготувати з яйцями, але ми ж зараз готуємо страву в пост, а тому цей рецепт нам не підійде або зробити пхали, наприклад як з шпинату . Але найчастіше я роблю з помідорами. Коли немає свіжої стручкової квасолі можна взяти заморожену або консервовану. Я таку квасолю заготовлюю на зиму. Раніше просто консервувала стручки, а потім стала готувати саме так, як розповідаю в цьому рецепті:

Свіжі стручки молодої квасолі (головна умова, щоб вони не були з жорсткими стулками) розламаємо на 3-4 шматочки. Але спочатку потрібно відламати кінчики, відриваючи жорсткі прожилки, що з'єднують стулки, якщо вони є.

Добре моєму квасоля. Зверніть увагу: багато спочатку квасоля відварюють, а потім вже з'єднують з іншими інгредієнтами.

Я ж роблю інакше. Очищену цибулю ріжу дрібно і трохи обсмажую на олії, найкраще це робити в глибокому сотейнику.

Перекласти обсмажену цибулю в каструлю, зверху помістити підготовлені стручки квасолі, а поверх залити пюре з помідорів .

Щоб довго не возитися з очищенням помідорів від шкірки, я поступаю так: розрізаю помідор навпіл і кладу зрізом на терку і натираю. В кінці залишається одна шкурка, яку викидаю.

У каструльці у нас виходить такий «пиріг»: на дні обсмажену цибулю з рослинним маслом, потім, квасоля, і потім томати, які поступово просочуються через все стручки на дно. До речі, можна додати ще пару ложок рослинного масла. Каструльку закриваємо щільно кришкою і ставимо гаситися на невеликий вогонь.

Коли стручки квасолі стануть м'якими, зваряться, блюдо потрібно посолити і додати подрібнений гострий перчик, часник, зелень кропу, кінзи і базиліка. Базилік краще брати отакий як на фото - фіолетовий. У нас його називають рехані або Регане (г, як південно-російське або українське). А ще в лобіо можна додати таку травичку, яка називається кондарі або чабер (не плутати з чебрецем).

Все це ставиться в самому кінці, стручкова квасоля вся перемішується, щоб прянощі рівномірно розподілилися в страві, можна вимикати вогонь і подавати до столу, а можна вживати і в холодному вигляді. Зазвичай, я готую зелену квасолю, втім, як і багато інших страв, в скороварці.

Для того, щоб приготувати стручкову квасолю потрібно взяти:

стручки зеленої квасолі - 1 кг.

цибуля - 1-2 шт.

помідори - 4-5 шт.

рослинне масло - 100 гр.

часник - 3 зубчики

гострий перець

зелень базиліка, кінзи, кропу, чабера - по кілька гілочок.

Таке блюдо готують в Грузії повсюдно і не тільки в пост. Воно особливо популярно влітку і його можна зустріти як на кухні простий господині, так і в меню ресторану грузинської кухні.

Новости