Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

5 вірменських страв, які варто спробувати взимку

Вірменська національна кухня має тисячолітню історію, так само, як сама країна і народ. Різноманітна кухня славиться своїми м'ясними стравами. У вірменської національної кухні переважають досить калорійні і жирні м'ясні страви, і цьому є просте пояснення. Справа в тому, що жирні м'ясні страви ідеально підходили в холодні зимові місяці, і навіть маленької порції вистачало, щоб насититися: жирне м'ясо надавало енергію і зігрівало. Які ж страви варто спробувати під час зимового відпочинку в Вірменії ?
Хаш
Найпопулярніше м'ясне блюдо, яке прийнято їсти в холодну пору року, це хаш. Сезон хаша відкривається з вересня і закривається в квітні.
Хаш - це не просто страва. Його приготування - це цілий ритуал, який триває добу. Готують його з яловичих ніг, які чистять і варять цілу ніч. Бульйон змінюють кілька разів, щоб вивітрився характерний запах м'яса. В результаті виходить жирна юшка з шматочками м'яса.
Подача хаша - ще один ритуал. Його подають у великих мисках, з сушеними шматками лаваша, з часником і домашньою горілкою. Сушений лаваш кришать в хаш, щоб юшка стала густий, а їдять руками, накриваючи голову рушником.
Хаш їдять рано вранці, до 9-ї години ранку, так як це досить жирне блюдо - організм перетравлює хаш цілий день. Після хаша хилить в сон, тому за традицією люди збираються їсти хаш в неробочі дні.

хашлама
Ще одне популярне вірменське блюдо, яке прийнято є в холодну пору року - це хашлама. Просте, але дуже смачне і ситне воно готується з овочів і м'яса ягняти (іноді використовують яловичину). М'ясо і овочі нарізають великими шматками і варять, додаючи склянку світлого вина. Хашламу подають як з бульйоном, так і без. Це основне страви як на святах, так і поминках у Вірменії.
Гавурма
Гавурма - одне з найдавніших вірменських страв, яке готують і зберігають на зиму. Гавурма - вірменська тушонка з ягняти і теляти.
М'ясо нарізають великими шматками, обробляють сіллю і залишають на пару днів. Після цього варять і обсмажують. Далі м'ясо заливають топленим вершковим маслом і баранячим жиром і консервують (в банках або в глиняних горщиках). Для подачі гавурму підігрівають і подають з картоплею.

Для подачі гавурму підігрівають і подають з картоплею

Кчуч з баранини

Кчуч з баранини схожий на м'ясне рагу. Готують його з м'яса баранини і овочів. Єдина відмінність в тому, що страва готується в духовці на повільному вогні: це робить його дивно ароматним і смачним, в той же час зберігає всі вітаміни і корисні властивості овочів.
Кчуч подають в глиняних горщиках, яке зберігає його гарячим продажів, якщо їсти його на холоді. Блюдо досить ситне незважаючи на те, що овочі і баранина вважаються дієтичними.

Хапама
А напоселдок блюдо, яке порадує вегетаріанців. Починаючи з осені, вірмени готують хапаму - дуже барвисте і смачне блюдо з гарбуза. Велику гарбуза чистять від м'якоті, додають в неї по самі вінця рис, курагу, родзинки, горіхи, олія та мед. Гарбуз запікають у духовці з накритою кришкою з самої гарбуза. Блюдо виходить дуже смачним і корисним. Воно вважається окрасою будь-якого столу.
Всі ці страви можна спробувати в будь-якому ресторані в Вірменії, але найкраще відвідати маленькі сільські таверни і ресторани, в яких страви готуються за стародавніми рецептами. Орендуйте машину в Єревані і подорожуйте по всій країні з комфортом.

Новости