Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Тадж Махал - архітектурна перлина Індії

Тадж Махал - один з великих пам'ятників Індії, створений в ім'я любові і вірності жінці незвичайної краси, що не має аналогів своєї величі. У ньому відображено багатство цілої епохи в історії країни. Будівля, побудована з білого мармуру, стало останнім благодіянням імператора Великих Монголів Шаха Джахана для своєї покійної дружини Мумтаз Махал.

Для того, щоб побудувати мавзолей, краса якого не мала нічого подібного в світі, за наказом імператора були зібрані найкращі майстри. В даний час Тадж Махал входить до переліку семи найвеличніших пам'яток в світі. Декорований золотом та напівдорогоцінним камінням він перетворився в одне з найпрекрасніших споруд в архітектурі. Це миттєво всі люди знають і найбільш часто фотографоване будівлю.

Це миттєво всі люди знають і найбільш часто фотографоване будівлю

https://flic.kr/p/sLGymz

Мавзолей-мечеть Тадж-Махал (також «Тадж») знаходиться в Індії, в Агре, на березі річки Ямуна. Нащадок Тамерлана - падишах Імперії Великих Моголів Шах-Джахан наказав побудувати будинок на згадку про дружину Мумтаз-Махал, яка померла під час пологів чотирнадцятого дитини (тут же покоїться і сам Шах-Джахан).

Спорудження, що поєднує в собі елементи арабського, індійського та перського архітектурних стилів, вважають найкращим зразком архітектури стилю моголів. Тадж-Махал в 1983 році був визнаний об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Незважаючи на те, що мармуровий білий купол мавзолею - найбільш відомий компонент, Тадж-Махал є структурно інтегрованим комплексом. Будівлю почали споруджувати близько 1632 року і завершили до 1653 році. У будівельних роботах було задіяно двадцять тисяч майстрів і ремісників. Керував будівництвом Тадж-Махала Рада архітекторів під контролем імператора, включаючи Устад Ахмад Лахаурі, Макрамат Хана, Дешенов-Ану. Головним автором проекту вважається Лахаурі. Інша версія, що головним архітектором був турок Іса Мухаммед Ефенді, найбільш поширена серед гідів Тадж-Махала.

https://flic.kr/p/4nLc9s

Всередині мавзолею розташовані дві гробниці - шаха Джахана і його дружини Мумтаз Махал. Однак саме місце поховання розташовується нижче під землею, строго під гробницями. Період будівництва відносять приблизно до 1630-1652 років. Тадж вдає із себе п'ятибанна спорудження 74-метрової висоти на платформі, з чотирма мінаретами по кутах (мають легкий нахил в сторону від усипальниці, щоб не пошкодити її в разі руйнування), до якого примикає сад з басейном і фонтанами.

Натуральний камінь для будівництва привозили за триста кілометрів. Стіни викладали з відполірованого напівпрозорого мармуру з інкрустацією з самоцвітів. Використовувалися бірюза, сердолік, малахіт, агат. У мармуру є особливість - він виглядає білим при яскравому денному світлі, рожевим на зорі, сріблястим в місячну ніч.

Понад двадцять дві тисячі майстрів на будівництво комплексу були запрошені з усіх куточків імперії, а також з Близького Сходу, Середньої Азії, Персії.

Тадж-Махал був зведений на ділянці землі на південь від Агри, оточеній муром. Ділянка, який належав махарадже Джай Сингх, Шах-Джахан обміняв на великий палац в центрі столиці імперії Моголів. Площа розміром приблизно в три акра була перекопана. Для зменшення інфільтрації проведена заміна грунту, рівень ділянки підняли на п'ятдесят метрів над рівнем річкового берега.

Для зменшення інфільтрації проведена заміна грунту, рівень ділянки підняли на п'ятдесят метрів над рівнем річкового берега

https://flic.kr/p/9H6AHS

На майданчику розташування мавзолею були вириті колодязі. Після заповнення їх бутовим каменем, вони утворили фундамент споруди. Ліси з перев'язаного бамбука замінили на масштабні цегляні лісу, які оточили гробницю. Вони мали такі значні розміри, що завідувачі будівництвом майстри побоювалися, що їх розбирання може розтягнутися на роки. За легендою, Шах-Джахан дозволив будь-якого взяти і залишити собі стільки цегли, хто скільки забажає. Після чого селяни розібрали лісу практично за ніч.

До місця будівництва побудували з утрамбованої землі п'ятнадцятикілометровий пологий підйом - пандус, що служив для транспортування мармуру та інших матеріалів. На спеціальних запроектованих візках тридцять биків тягли на будівництво блок за блоком. Для підняття вантажу на потрібний рівень використовувалася досконально виконана об'ємно-рамна конструкція з блоками.

За допомогою канатно-відерний системи, використовуючи тваринну силу, з річки добувалася вода для потреб будівництва. Потім її зливали в великий резервуар і звідти піднімали в розподільний резервуар. Вода розподілялася по допоміжним ємностей, далі по трубах подавалася до будівельного комплексу.

Зведення платформи і гробниці займало близько дванадцяти років. Ще десять років будували інші частини комплексу. Послідовно завершувалися мінарети, мечеть, джаваб і Великі ворота. Так як будівництво проводилося етапами, виникли різні точки зору, коли саме вважати остаточним в будівництві Тадж-Махала. Наприклад, мавзолей закінчили в 1643 році, потім роботи проводилися на решті частини комплексу.

За той час приблизна вартість будівництва склала до тридцяти двох мільйонів рупій.

https://flic.kr/p/HZgoe1

Будівельні матеріали для Тадж-Махала привозилися з усієї Індії, з різних місць Азії. Більше тисячі слонів використовували для транспортування напівпрозорого білого мармуру з Макрана, Раджастхану; яшму доставляли з Пенджабу; кристали і жад з Китаю. Ляпіс-лазур транспортувалася з Афганістану, бірюза з Тибету, з острова Шрі-Ланка привозили сапфіри, з Аравії карнеол. В білий мармур були інкрустовані двадцять вісім видів дорогоцінних і напівкоштовних каменів.

На будівництві працювали майстри і робітники, зібрані з усієї північної Індії. До групи з тридцяти семи чоловік, що відповідає за художній образ комплексу, увійшли каліграфи з Персії та Сирії, скульптори з Бухари, каменотеси з Белуджістану, майстри інкрустації з південної Індії, майстер з різання мармурових орнаментів і фахівець зі зведення веж.

У мавзолеї є численні символи, заховані в його плануванні та архітектури. Наприклад, на воротах, пропускають відвідувачів Тадж-Махала в парковий комплекс навколо мавзолею, висічені чотири завершальних аята з 89-ї сури Корану, звернені до душі праведника.

Мечеть з червоного пісковика знаходиться зліва від усипальниці. З правого боку точна копія мечеті. Весь комплекс створений по осьовій симетрії. Щодо гробниці Мумтаз-Махал усипальниця має центральну симетрію. Цю симетрію порушує тільки гробниця Шах-Джахана, споруджена там після його смерті.

Цю симетрію порушує тільки гробниця Шах-Джахана, споруджена там після його смерті

https://flic.kr/p/fwJhBd

Інкрустовані напівкоштовним і дорогоцінним камінням стіни при місяці і сонце відображають їх світло. Тадж-Махал з усіх боків оточений водою. Великий мармуровий басейн розташований прямо перед будівлею. При певному ракурсі в водах відбивається вся споруда.

У стінах Тадж-Махала в даний час були виявлені тріщини. Вчені висловили думку, що поява тріщин пов'язано з обмілінням річки Ямуна, яка протікає поруч. Зникнення річки може привести до змін в структурі грунту, далі осідання мавзолею і можливо до його руйнування. Через забруднене повітря стіни почали втрачати свою легендарну білизну. Навколо Тадж-Махала розширюється паркова зона, в Агре закритий ряд особливо брудних виробництв, проте мавзолей продовжує жовтіти. Тому його регулярно чистять за допомогою особливої ​​білої глини.

Тадж-Махал щодня відвідують десятки тисяч туристів. «Індійська перлина» за рахунок туристів приносить державній скарбниці чималий дохід. За рік мавзолей відвідує понад двісті тисяч зарубіжних гостей. Більшість яких приїжджає в більш прохолодні місяці - жовтень, листопад, лютий.

Поблизу комплексу заборонено рух будь-якого транспорту з двигунами внутрішнього згоряння. Від автостоянки туристи можуть приїхати на електричному автобусі або прийти пішки. На сьогоднішній день відновлено Хавасспурас (північний двір), його використовують як новий центр для відвідувачів. Південніше, в невеликому містечку Тадж-Ганджі або Мумтазабад для задоволення потреб працівників та відвідувачів були побудовані базари, ринки, караван-сараї.

Південніше, в невеликому містечку Тадж-Ганджі або Мумтазабад для задоволення потреб працівників та відвідувачів були побудовані базари, ринки, караван-сараї

https://flic.kr/p/Jk7kW

Тадж-Махал включений до кількох списків семи чудес сучасного світу, в тому числі в список Нових семи чудес світу, складеному в 2007 році.

Експозиції працюють в будні дні з шостої години ранку до сьомої години вечора. Виняток становить п'ятниця: з дванадцяти годин вечора до другої години комплекс відкритий для молитви в мечеті. Також комплекс доступний в день повного місяця для нічного перегляду, за два дні до і після повного місяця, виключаються місяць Рамазан і п'ятниця.

В безпечних цілях всередину комплексу Тадж-Махал можна проносити воду тільки в прозорих пляшках, також дозволені невеликі дамські сумочки, мобільні телефони, невеликі фотоапарати і відеокамери.

З початку існування Тадж-Махал служив джерелом захоплення, незважаючи на всі географічні та культурні перешкоди. У багатьох серцях спорудження знаходило емоційний відгук, що перевершив суху статистичну оцінку споруди.

У багатьох серцях спорудження знаходило емоційний відгук, що перевершив суху статистичну оцінку споруди

https://flic.kr/p/eNBbvy

Найцікавіший і живучий міф про Тадж-Махалі розповідає про те, що в планах Шаха-Джахана було звести навпроти, через річку ще один мавзолей з чорного мармуру. Цей міф належить до фантастичних записок європейського мандрівника Жана-Батіста Таверньє, який відвідав Агри в 1665 році. Існує припущення, що мавзолей з чорного мармуру Шах-Джахан не збудував, так як був скинутий власним сином Аурангзебом.

Здавалося, що підтвердженням цієї легенди служать мармурові руїни в «Місячному саду» на протилежному боці річки. Однак, проведені розкопки в 1990-х роках показали, що насправді камені «чорного мармуру» - це почорнілий білий мармур. У 2006 році археологи підвели більш ґрунтовну базу під джерело міфу про мавзолей з чорного мармуру, коли в Місячному саду була реконструйована частина ставка. Вчені виявили, що в воді ставка чітко проглядається чорне відображення Тадж-Махала. Це ще раз підтверджує одержимість Шах-Джахана симетрією.

Не існує доказів, що підтверджують легенду, часто розповідають з кривавими подробицями, що нібито багато архітекторів і майстри, що будували мавзолей, за наказом Шах-Джахана були жорстоко знищені і розчленовані. Розповідають, що будівельників змушували підписувати спеціальний договір, за яким вони зобов'язувалися ніколи не брати участі в будівництві чогось схожого на Тадж-Махал. Схожі легенди існують щодо багатьох знаменитих споруд.

Не існує жодних свідчень щодо того, що генерал-губернатор в Індії лорд Вільям Бентинк в 1830-х роках планував розібрати Тадж-Махал, а потім з аукціону розпродати його мармур. Джон Россель - біограф Бентінк стверджує, що історія з'явилася через реального випадку розпродажі Бентінк мармуру з конструкції форту Агри.

Джон Россель - біограф Бентінк стверджує, що історія з'явилася через реального випадку розпродажі Бентінк мармуру з конструкції форту Агри

https://flic.kr/p/63ftrZ

З таким знаменитим спорудою як Тадж-Махал пов'язано багато цікавих фактів. З перського ім'я Шах-Джахан перекладається як «Правитель Світу» (шах - правитель, джахан - всесвіт, світ); Мумтаз-Махал означає «Обраниця Двору» (Мумтаз - кращий, махав - двір, палац). З перського назву «Тадж-Махал» перекладається як «Найбільший Палац» (тадж - вінець, махав - палац). Схожі значення збереглися в хінді, арабською мовами.

У деяких туристичних путівниках сказано, що багато років після повалення до самої смерті Шах-Джахан з вікон в'язниці сумно милувався Тадж-Махалом. У цих історіях часто згадують палац Шах-Джахана - Червоний форт, побудований правителем в зеніті правління. Аурангзеб - син Джахана і Мумтаз-Махал частина покоїв палацу перетворив в розкішне місце ув'язнення для батька.

На Тадж-Махал дуже схожа і за зовнішнім виглядом, і за могольському походженням гробниця Хумаюна в Делі. Усипальниця могольского імператора також створена як знак великої любові - тільки дружини до чоловіка. Гробниця Хумаюна зведена раніше, при будівництві свого шедевра Джахан орієнтувався на архітектуру усипальниці Хумаюна. Але в порівнянні з Тадж-Махалом вона маловідома.

У місті Агра знаходиться гробниця Ітімад-Уд-Даула, що має іншу назву - Міні Тадж. Архітектура мавзолею дуже схожа на зменшений Тадж-Махал.

Архітектура мавзолею дуже схожа на зменшений Тадж-Махал

https://flic.kr/p/piMDJP

Мавзолей має оптичний фокус. При русі обличчям до Тадж-Махалу, спиною до виходу, виникає відчуття, що храм в порівнянні з навколишнім середовищем величезний.

Над Тадж-Махалом заборонено літати літакам.

Колись великі двері - символ входу в рай, складалися з срібла, тисячами срібних цвяшків був викладений тонкий малюнок. Нині двері з міді, так як колишні вкрадені. На фасаді і зсередини стало менше дорогоцінного каміння. Немає золотого парапету, перлового покривала ...

Однак Тадж-Махал - популярне місце серед місцевих жителів і зарубіжних туристів, так як є загальновизнаним світовим шедевром і перлиною мусульманської культури в Індії. Протягом століть споруда служила натхненням для поетів, музикантів і художників, що оспівують велику силу любові.

Новости