Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Купол собору Санта Марія дель Фьоре / Архітектура Відродження / Історія архітектури / www.Arhitekto.ru

архітектура Відродження / Італія / Ранній Ренесанс

Купол собору Санта Марія дель Фьоре, Флоренція

В області церковного будівництва архітектура Італії XV і XVI століть являла собою поле боротьби і пошуків у визначенні нового типу храмового будівлі. Архітектори прагнули затвердити і довести до кінця вироблення нового центрально-купольного споруди, життя ж, традиції відкидали їх назад до будівель базилікального типу.

Для розробки центрально-купольних споруд мала визначальне значення споруда архітектором Ф. Брунеллески найбільшого в Італії і Європі купола - над флорентійським собором Санта Марія дель Фіоре, рівного по діаметру куполу античного римського Пантеону (42 м). Конструктивні засоби, застосовані Брунеллески, були використані пізніше в усіх великих соборах Європи XVII-XVIII століть. В основі купольної конструкції - система двох паралельно йдуть оболонок, скріплених між собою і забезпечують жорсткість і стійкість. Купол має легку стрілчасті, що стилістично зв'язує його з самим собором, який був побудований в готичному час, крім того, значний підйом купола дозволив зменшити розпір, що виникає в конструкції. Гігантський купол, як би ширяє над центральною частиною Флоренції, був майже побудований без опорних кружало.

Унікальний витвір інженерного генія - побудований без арматури, двошаровий восьмигранний купол, покритий темно-червоною черепицею, пов'язаний міцними білими ребрами і увінчаний витонченим біло-мармуровим світловим ліхтарем, став символом Флоренції. Його діаметр становить 42 метри, висота 91 м від статі собору, світловий ліхтар заввишки 16 м. Купол важить без важкого мармурового ліхтаря близько дев'яти тисяч тонн. За підрахунками Санпаолезі, при його будівництві щодня доводилося підносити на підвісні риштування близько шести тонн матеріалів, для чого Філіппо винайшов спеціальні підйомні механізми.

Розробка конструкції купола великого діаметра мала величезне значення для всього подальшого розвитку архітектури. Будівельна техніка, розгубила за час раннього середньовіччя секрети створінь подібних конструкцій, встала на тверді рейки. Але сила традиції була велика, і будівництво купольних церков не отримало підтримки у духовенства. Практично справа обмежилася зведенням невеликих церков-каплиць.

Детальніше про історію будівництва самого собору і купола - на сайті "Архітектор Брунеллески Філіппо" , на сторінці "Купол собору Санта Марія дель Фьоре у Флоренції (1420-1436)"

Список використаної літератури

На головну

Новости