Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Королівський сад

Королівські сади - сади Празького граду (Фото: Олег Фетісов)   Зараз, в жовтні, золотою осінню напевно найкращий час, щоб подивитися Королівські сади - сади Празького граду Королівські сади - сади Празького граду (Фото: Олег Фетісов) Зараз, в жовтні, золотою осінню напевно найкращий час, щоб подивитися Королівські сади - сади Празького граду. Саме туди ми Вас сьогодні і запрошуємо.

Олег Фетісов. Не можна не упустити можливість в самий пік золотої осені в Празі відвідати Королівський сад. Королівський сад - це один з шести садів Празького граду: найбільший, найкрасивіший сад, в якому збереглися цікаві пам'ятники архітектури.

Лібор Кукал. Наприклад які? Наскільки я знаю, тут знаходяться кілька цікавих архітектурних об'єктів.

Королівські сади - сади Празького граду (Фото: Олег Фетісов)   Олег Фетісов Королівські сади - сади Празького граду (Фото: Олег Фетісов) Олег Фетісов. Найзнаменитішими об'єктами празького Королівського саду є Літній палац королеви Анни, зал для гри в м'яч, а так же пам'ятник сучасної архітектури - нова оранжерея. Я пропоную увійти в Королівський сад з боку Празького граду і прогулятися найкрасивішим парком, в якому кожне дерево має великий вік і ретельно доглянуте. А найбільші поціновувачі ботаніки тут знайдуть для себе багато цікавого:

практичний кожна рослина має табличку з його історією і описом особливостей його сорти. Але головною метою нашої прогулянки є все-таки архітектура. І першим об'єктом на нашому шляху є зал для гри в м'яч.

Літній палац королеви Анни (Фото: Олег Фетісов)   Лібор Кукал Літній палац королеви Анни (Фото: Олег Фетісов) Лібор Кукал. Я б хотів відзначити, сьогодні нам дуже пощастило, тому що ми можемо ось так прогулюватися по садам. А зовсім недавно, 30 років тому, це було абсолютно неможливим. Коли президентом був Густав Гусак, Королівський сад був закритий. Він тут жив в невеликому будиночку. Сад був повністю недоступний для громадськості, за винятком Літнього палацу королеви Анни. Але давайте все ж повернемося до залу для гри в м'яч.

Олег Фетісов. Напевно, функція даної будівлі здивувала кожного. Навіщо і чому таке розкішне будівля призначалася лише для гри в м'яч? Хотілося б сказати, що еліта того часу і керівники держав вже знали про таких сучасних термінах як рекреаційні і спортивні зони, а так само про інші важливі культурних функціях. І такий об'єкт, як зал для ігор з м'ячем, був скоріше стратегічним і мав репрезентативну функцію.

Зал для гри в м'яч (Фото: Олег Фетісов)   До речі, будівництво будинку почалося в середині XVI століття в 1567 році і тривало кілька років Зал для гри в м'яч (Фото: Олег Фетісов) До речі, будівництво будинку почалося в середині XVI століття в 1567 році і тривало кілька років. У 1569 році, будівля, які було побудовано під керівництвом італійського архітектора Боніфація Вольмута, було завершено. Таким чином, Королівський сад вперше побачив саме строкате за всю свою історію будівля в стилі ренесансу.

Лібор Кукал. Чи відомо, в які саме ігри в м'яч тут грали? Чи грали там у футбол?

Олег Фетісов. На жаль, інформації про те як проходили ігри і які м'ячі використовувалися немає. Швидше за все, це пов'язано з тим, що довго там в м'яч не грали. Історія розпорядилася з будівлею трохи жорстоко - початкова функція неодноразово змінювалася. Наприклад, в кінці XVII століття будівлю змінило функцію на манеж. Потім воно служило як стайні. А при правлінні Йосипа II будівля виконувало функцію військового складу.

Зал для гри в м'яч (Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага)   Незважаючи на всі метаморфози, що відбувалися з будівлею, збереглася його головна визначна пам'ятка - його строкатий фасад, який є пам'яткою раннього ренесансу в Чехії Зал для гри в м'яч (Фото: Христина Макова, Чеське радіо - Радіо Прага) Незважаючи на всі метаморфози, що відбувалися з будівлею, збереглася його головна визначна пам'ятка - його строкатий фасад, який є пам'яткою раннього ренесансу в Чехії. Не можна промовчати і про сграфіттовом вирішенні декору фасаду. А архітектурні критики відзначають ще одну унікальну особливість будівлі - рішення його архітектурного ордера. Як вони відзначають, автору вдалося витримати пропорції в нетрадиційному для того часу укрупненому масштабі., Т. Е. Будівля була трохи завелика щодо традицій італійської архітектури того часу.

Лібор Кукал. А як же будівля використовується сьогодні?

Олег Фетісов. В даний час будівля використовується досить рідко. Як правило, в період, коли відкритий сам сад. Деяким щасливчикам напевно пощастило поглянути всередину будівлі в рамках виставок, які не часто, але все-таки там проводяться.

Нова оранжерея (Фото: Олег Фетісов)   Лібор Кукал Нова оранжерея (Фото: Олег Фетісов) Лібор Кукал. Думаю, прийшов час прогулятися далі. Про що тепер поговоримо? Може бути про оранжереї?

Олег Фетісов. Буквально в декількох метрах від залу для гри в м'яч знаходиться найяскравіший, контрастний і «кричущий» об'єкт саду - це нова оранжерея. По суті, це проект сучасного і технологічного будівлі теплиці, яка була побудована всього лише за два роки, в період з 1999 по 2000 рік, за проектом легендарного чеського архітектура Еви Йіржічни. Саме їй як архітектору з нагородою від Міністерства культури Чеської республіки за довічний внесок було доручено допомогти відновити традицію Празького граду. Йдеться про традиції вирощування рослин для внутрішнього використання, наприклад, прикраси інтер'єрів і заходів. Місце нового об'єкта невипадково:

Нова оранжерея (Фото: Олег Фетісов)   тут раніше вже були дві «королівські» оранжереї Нова оранжерея (Фото: Олег Фетісов) тут раніше вже були дві «королівські» оранжереї. Перша теплиця була побудована в 60-і роки XVI століття. Але, на жаль, будівля була зруйнована. А в 1950 році було побудовано абсолютно нове приміщення, яке, на жаль виявилося недостатньо сучасним і з часом застаріло. Будівля Йіржічни є, напевно, самим сучасним об'єктом даного типу. Архітектор передбачила дуже цікаве рішення: довгасту циліндричну форму зі скла, сформовану чотирма дугоподібними фермами, що розділяють внутрішній простір оранжереї на три зони. Може дане конструктивне рішення носить певну філософію - три основних функціональних етапи: пророщування насіння, ріст рослин і їх регенерація.

Лібор Кукал. Давай повернемося безпосередньо до функції, виконуваної оранжереєю. Ти хочеш сказати, що якщо в Празькому граді президент Земан вручає букет квітів Меркель, який був вирощений в цій оранжереї? І редиска за обідом теж звідти?

Фото: Олег Фетісов   Олег Фетісов Фото: Олег Фетісов Олег Фетісов. Виходить, це дійсно так.

Лібор Кукал. А на завершення ми поговоримо про третій об'єкті - це літній палац королеви Анни.

Олег Фетісов. В першу чергу мені б хотілося, що це самий ключовий об'єкт Королівського саду в плані композиції, т. К. Формує і завершує композиційну вісь усього Королівського саду. Це був перший архітектурний об'єкт, який поклав основу всьому ансамблю саду. Палац був побудований в 1538-1565 роках архітекторами Джованні Спаціо і Паоло делла Стелла. Дивно, що на будівництво такого відносно невеликого об'єкта пішло 27 років.

Фото: Олег Фетісов   Перш за все, це пов'язано з пожежею на Празькому граді в 1541 році, а так само з раптовою зміною в проекті - вимушеної надбудовою другого поверху в 1554 році Фото: Олег Фетісов Перш за все, це пов'язано з пожежею на Празькому граді в 1541 році, а так само з раптовою зміною в проекті - вимушеної надбудовою другого поверху в 1554 році. Але якщо говорити про будівлю як про архітектурному об'єкті, т. Е. Про його архітектурно-художньому рішенні, в першу чергу слід відзначити використання самого витонченого ордера в оформленні нижнього ярусу - іонічного. Кожен елемент декору наділений певним змістом і функцією, як правило репрезентативного характеру:

відображення величності Фердинанда і всієї королівської сім'ї. Я вже згадав про налаштування другого поверху. По суті, це маленька родзинка в архітектурному вирішенні об'єкта. До речі, багатьох здивував той фат, що для її вирішення був використаний інший ордер - доричний. Історія так само «грала» з будівлею, мене не раз його функцію. Але, на щастя, будівля знаходиться сьогодні у відмінному стані і є пам'ятником палацової архітектури Праги, побудованому в стилі раннього ренесансу.

Лібор Кукал. Ви можете в цьому переконатися самі! Для цього, сядьте на трамвай номер 22, який довезе вас до зупинки Краловске летоградек, т. Е. «Літній палац».

Наприклад які?
Навіщо і чому таке розкішне будівля призначалася лише для гри в м'яч?
Чи відомо, в які саме ігри в м'яч тут грали?
Чи грали там у футбол?
А як же будівля використовується сьогодні?
Про що тепер поговоримо?
Може бути про оранжереї?
Ти хочеш сказати, що якщо в Празькому граді президент Земан вручає букет квітів Меркель, який був вирощений в цій оранжереї?
І редиска за обідом теж звідти?

Новости