Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

З дитиною в похід! »Тетяна Бєдарєва

Багато батьків хоч раз замислювалися, як врятувати дитину від кам'яних джунглів. Чому б не з'їздити з дітьми в похід з ночівлею в наметі? Звичайно, відразу виникає дуже багато питань: як налагодити побут, що взяти з собою в похід з маленькою дитиною, ніж розважати дітей в поході ... А головне - чи варто «ризикнути» і поїхати? Не сумнівайтеся - їхати варто, однозначно!
Багато батьків хоч раз замислювалися, як врятувати дитину від кам'яних джунглів

Я не буду Вам розповідати про те, як вибрати намет, спальник, спрей від комарів і т.д. В інтернеті дуже багато статей на цю тему. Виходячи з власного досвіду походів з наметом з двома дітьми поділюся з вами деякими порадами про ті речі, про які не замислюєшся відразу, але які роблять Ваш відпочинок з дитиною спокійніше і зручніше.

До речі, багатьох цікавить, з якого віку можна дитину брати з собою в ліс з ночівлею?
Є настільки досвідчені в справі туризму батьки, що вони беруть своє маля в намет мало не з народження. Справедливості заради скажу, що здорове немовля велику частину часу проспить в колясці, харчується він грудним молоком, а спить в одному спальнику з батьком. Так що з малюком їздити не складно. Важко стає, коли дитинка ще не ходить, але йому вже все цікаво. Це десь від півроку до півтора років. Вам доведеться весь час бути з малюком на руках. Про відпочинок залишиться тільки мріяти. Але, грунтуючись на свій досвід походу з маленькими дітьми, можу сказати, що дитина готова до походу з 2,5-3х років. З цього віку дитина, як правило, не носить підгузки (значить, не потрібно буде дитини весь час мити), їсть із загального столу (не треба брати з собою спеціальне харчування), вже повністю розуміє звернену до неї мову і може сам сказати, якщо йому не комфортно. Але, звичайно, найголовніше, щоб на момент поїздки дитина була повністю здорова.

Тепер розповім, що потрібно з собою мати.

По-перше, згадуємо, що у природи немає поганої погоди, не віримо прогнозом і беремо одяг «на всі випадки життя». Дощовик і чоботи, шапочку і теплу курточку (навіть якщо на вулиці спека, вранці і ввечері буває дуже холодно), вітровку, панамку, шортики і сандалі. Якщо є така можливість, то беріть весь одяг для дитини подвійно. Коли був дощ, мої діти насолоджувалися прогулянкою в дощовиках. Чобітки встигли промокнути. Потім дощ закінчився, але трава була ще мокра. І я жодного разу не пошкодувала, що взяла дітям по дві пари чобіт. Ще додаткова одяг Вас врятує від скандалу з дитиною. Туди не ходи - там бруд, В траву не лізь - вона мокра, до річки Не зближайся - промокнеш і т.д. Нехай ходить, нехай лізе, хай брудниться - дитина так пізнає світ. Просто дайте дитині одяг, який не шкода буде зіпсувати.

Друге, напевно, найочевидніше - це аптечка. Навіть, якщо ви їсте всього на добу, аптечка повинна бути як у лікаря. На жаль, непередбачений випадок - на то і непередбачений. І не завжди є можливість швидко зірватися з місця до найближчого медичного пункту, і не завжди мобільна мережа в лісі працює, щоб викликати швидку медичну допомогу. Крім звичайних ліків, не забудьте кошти від комах, а також побільше лейкопластирів і бинтів, антигістамінні препарати. Найпопулярніші травми у дітей в лісі - це подряпини, садна, опіки і укуси. Але готовим треба бути до всього. І животик може розболітися, і головка, і температура піднятися. Головне - не панікувати!

Третє, це вода. Так, звичайнісінька вода з крана. Навіть якщо поруч річка, все ж готувати краще на своїй воді (якщо це, звичайно, не якийсь там перевірений часом джерело). А так же полоскати посуд, вмивати обличчя дитини краще своєю водою. Ну і питної води має бути багато. Можу тільки сказати з власного досвіду - на три доби на 6 осіб у нас пішло близько 50 літрів. Майте на увазі - у всіх різні витрати.

Четверте, напевно, не менш важливе. залиште все гаджети будинку. Ноутбуки, планшети, читалки і смартфони - нехай відпочинуть. Їм теж потрібен спокій. Візьміть з собою пару телефонів з повною зарядкою. Бажано старенькі мобільники без ігор і з надійною батарейкою. На жаль, дуже багато діток, знаючи, що в рюкзаку лежить заповітний планшет, не хочуть ні в що інше грати. І вся поїздка перетворюється в гру - умов маму дати планшет. Як наслідок, придумайте, чим зайняти дитину. Не варто брати іграшки, які від пилу і вологи можуть зіпсуватися. Це м'які іграшки (за виключення іграшки, з якою дитина буде спати), всі ігри зі складними механізмами, іграшки з розбірними і дуже дрібними деталями, дорогі книжки. А що тоді можна? Я вам розповім приклад ігор, в які мої діти люблять грати, а вам вирішувати, у що будуть зайняті ваші дітки.

Чим зайняти дитину в поході: ігри та розваги на природі
Отже. Звичайно потрібно взяти з собою м'ячі. Крім класичного волейболу і футболу, діти не відмовляться просто залишати м'яч у відро або в дерево з різної відстані, або докинути до високої гілки, а може пограти, хто далі кине м'яч? Можна влаштувати змагання. Адже в лісі немає припаркованих машин і чужих людей. Візьміть з собою відерця і совочки. Але в лісі немає пісочниці! - заперечите ви. Нехай збирають шишки. А якщо тепло і є можливість пограти водою - нехай поливають дерева. І діти зайняті, і таку корисну справу роблять! А ще можна шишки вважати, або теж в відерце кидати. За допомогою паличок можна викладати різні фігури. О! Палка! Вона ж - пістолет, вона ж - меч, вона ж рисовалка .... Увімкніть свою фантазію, і дитина підхопить цю гру. Спробуйте зробити рогатку або лук зі стрілами. А може бути кораблик з кори і берести? (Тільки не з пластику та паперу).

Але що робити з дитиною під час дощу? У наметі тісно. Нас виручав тент. Ми ставили величезний надувний матрац посередині тенту, москітні стінки закривали поліетиленом і грали. Із задоволенням діти грають в доміно, шашки або великий конструктор. Є ігри, в яких взагалі нічого з собою не потрібно брати. Це словесні ігри. Гра в міста з дітьми молодшого віку просто перетворюється в гру - що я бачу навколо (Здається це легко, а спробуйте!), Гра «Я знаю 5 дерев, міст і т.д.» І багато інших ігор.

» І багато інших ігор

Діти дуже люблять, коли їм читають книжки. Особливо, якщо на вулиці дощ - читання - це чудове проведення часу. Я, щоб не псувати друковані видання, роздруковую казки на простих аркушах і сшиваю їх. І у нас виходить - похідна книжка, якої не страшний дощ, бруд і запах диму. Також роздруковую розмальовки, лабіринти та інші розвиваючі ігри. Багато діток люблять грати в ігри, де є різні картки або гральні поля. Я цей матеріал сканують і теж роздруковую. І зіпсувати не шкода, і оригінали в цілості й схоронності. Цей же варіант також підходить для поїздок, наприклад, в поїзді.

Побутові питання в поході з дітьми
За іграми ми з Вами забули про побутові питання. Їх всього два - гігієна і їжа. Що стосується чистоти - то воду ми з вами взяли, візьмемо ще шматок мила. Все - діти чисті! Одяг взяли з запасом - діти сухі! Зараз багато різних серветок, антисептичних гелів. Так що проблема гігієни - зійшла нанівець.
Тепер їжа. Якщо дитина маленька, то з ним все просто. Суміші і кашки розводимо окропом. У продажу дуже великий вибір різних готових пюре. Старші діти обожнюють запечений в золі картоплю. Шашлики можна зробити курячі або взагалі овочеві. На ранок - кашка з казанка - взагалі захват! (Кашу варимо з сухим молоком). Всі діти дуже люблять сухарики з багаття. І, звичайно, свіжі овочі і фрукти, і ніяких шкідливих чіпсів, лимонадів! На свіжому повітрі - апетит прокинеться швидко. Дитина голодним не залишиться. Головне, не беріть швидкопсувні продукти. Ось і весь секрет.


У лісі так багато цікавого. Просто погуляйте навколо. Визначте південь і північ. Спробуйте знайти дупло, почути зозулю або дятла, побачити пуголовків у ставку. А може до Вас прискаче білка або приползет їжак. Все це є в наших лісах. Покажіть це дитині. Я не кажу вже про ягодах, грибах, про риболовлю.
І останнє, навчіть дитину берегти ліс. Чи не смітити і не ламати дерева.

Автор: Наталя Чащінова, мама двох хлопчиків 4 і 7 років. Спеціально для teddy-love.com




Почитати ще по темі:
  • Життя з дітьми не закінчується?
  • Подорожі з маленькою дитиною
  • Як подорожувати дешево і самостійно!
  • Життя з дітьми в екопоселенні - інтерв'ю з перших вуст)
  • Подорожі з дітьми по Комаровскому. Поспілкувалася з лікарем.
  • Дитина в машині - як зробити поїздку комфортною?
  • Дитина в аеропорту! Корисні поради мамам малюків!
  • Один день мого життя
  • Подорож до Індії з маленькою дитиною
  • Подорож на поромі з маленькими дітьми
  • Відгук - відпочинок з дітьми в Іспанії на острові Менорка
  • Подорож з дитиною в Гонконг
  • Подорож з дитиною в Іспанію
  • А головне - чи варто «ризикнути» і поїхати?
    А що тоді можна?
    Крім класичного волейболу і футболу, діти не відмовляться просто залишати м'яч у відро або в дерево з різної відстані, або докинути до високої гілки, а може пограти, хто далі кине м'яч?
    А може бути кораблик з кори і берести?
    Дитина в машині - як зробити поїздку комфортною?

    Новости