Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Медузи в Таїланді: що робити при укусі медузи

  1. Де в Таїланді зустрічаються медузи?
  2. Коли і чому медузи виявляються біля берегів?
  3. Як уникнути зустрічі з медузою?
  4. Що робити, якщо острекала медуза?
  5. Коли є найбільша ймовірність зіткнутися з медузою?

Черговий крик душі в одній з соцмереж на тему «Три дні тому мене вкусила медуза. Нога розпухла і почорніла. Що робити ??? »змусив мене написати пост про медуз в Таїланді в цілому і в Паттаї зокрема.

Читайте далі:

Де в Таїланді зустрічаються медузи?

Де в Таїланді зустрічаються медузи

Погані новини: всюди. Медузи в Таїланді є - і в Паттаї, відповідно, теж.

Хороші новини для відвідуючих і проживають в Паттайя: біля берегів Паттайя практично не зустрічається смертельно небезпечних медуз, таких як, наприклад, португальський кораблик або кубомедузи.

Але зате в Андаманському морі і нижче в Сіамській затоці вони є (так, це знову погані новини - в першу чергу, для тих, хто вирушає на Ко Ланта, Хат Ноппаратхара (Крабі), Намбо на Пхукеті, Хуахін і Чаам в Пхетчабурі, а також Ко Тао (Чумпхон) і Самуї на пару з Пханганом (Сураттхані).

Коли і чому медузи виявляються біля берегів?

Коли і чому медузи виявляються біля берегів

Все дуже просто: з настанням сезону дощів море хвилюється раз, море хвилюється два, і медузи, а заодно і всяка різна інша небажана живність з океану, може переноситися ближче до берега.

Як уникнути зустрічі з медузою?

Як уникнути зустрічі з медузою

У сезон ніяких гарантій вам ніхто не дасть. Навіть якщо вчора ви благополучно гралися на тому ж самому пляжі, сьогодні туди могло прибити цілу купу стрекающих. Тому, перш ніж забратися в воду, постарайтеся розгледіти, нікого там немає зайвого. Крім сміху, це допомагає. На фото попереднього розділу - як виглядають пропливають повз медузи. Це фото дворічної давності з Районга. До речі, тайські сімейства, не звертаючи увагу на пропливають медуз, плескалися в море. Ми не експериментували.

Так, намагайтеся не купатися в темний час доби, якщо є небезпека зустрічі з медузою. Ні, вони не найактивніше вночі. Просто їх зовсім погано видно.

Нерідко в тайських ЗМІ публікують повідомлення про нашестя медуз в тому чи іншому районі. Так як зараз дуже багато англомовних джерел, оперативно переводять інформацію з тайського, то буде логічним підписатися хоча б на кілька, щоб моніторити ситуацію.

Прийшли на пляж? Озирніться навколо! Подекуди виставляють попереджувальні таблички. Це не означає, що саме в день вашого відвідування море кишить медузами. Це означає, що треба дотримуватися особливої ​​обережності.

Купальні костюми. Ви все ще вважаєте, що тайці купаються повністю одягненими зі скромності? Ну да ну да. Крім того, що світлий колір шкіри тут цінується набагато більше колгоспного засмаги, місцеві жителі тут не перший день, і з особливостями мусонних парафій медуз вони знайомі добре. Купальний костюм з довгими рукавами і штанами - відмінний варіант: і на сонце не обгорить, і від медузи не так сильно постраждаєш. Особливо завбачливі можуть і коралові тапочки надіти. Ми раніше використовували тільки рашгарди, але тепер ми з Анфісою вбрані цілком.

Якщо все ж вирішили відправитися купатися, краще не робити цього на самоті: якщо раптом що, то і кинутися вас буде нікому. Повторюся, що смертельно небезпечних медуз поблизу Паттайї зазвичай немає, але і несмертельних можуть стрекануть так, що мало не здасться. А якщо ще раптом виявиться невідома досі алергія ... Загалом, почесний обов'язок виносити потерпілого з води повинні взяти на себе друзі.

Ще одна корисна рекомендація: не треба чіпати руками медуз на березі. А раптом вона ще свіженька? І стреканет запросто, прізвища не запитає. Так що руки і ноги геть.

Що робити, якщо острекала медуза?

Що робити, якщо острекала медуза

Взагалі, в будь-якому випадку при зіткненні з місцевою живністю - джмелями, сколопендри, скорпіонами, зміями, медузами і т.д. - незайвим буде негайно звернутися в госпіталь. Зніжений середніми широтами організм запросто може видати сильну алергічну реакцію. У мене, наприклад, пухлина після укусу місцевого джмеля хуасиа не спадала з лиця 10 днів незважаючи на уколи антигистаминного і кінську дозу антибіотиків.

Ще важливе: нижче наведені рекомендації при укусах кубомедуз і інших медуз - крім сифонофори португальський кораблик. Якщо ви зіткнулися з португальським корабликом ... Будемо сподіватися, втім, що такого не станеться. Португальський кораблик зустрічається в Таїланді все ж досить рідко. Якщо вам-таки не пощастило напоротися саме на нього, то замість оцту в п.3 використовуємо звичайну морську воду і ніякого оцту, ніякої прісної води. Зовсім! Бо вони в даному випадку тільки прискорять виділення отрути жалкі клітини.

Отже, якщо вас укусила медуза, а потрапити до лікаря негайно неможливо, то робимо наступне:

  • Потерпілого не кантуясь. Кладемо або садимо і вимагаємо, щоб не смикався. Таким чином сповільниться поширення отрути по кровоносній системі.
  • Місце укусу не трьом, що не прийшовши, не охолоджуємо - не чіпаємо нічим, тому як будь-який вплив активізує викид отрути з жалких клітин, які залишилися на шкірі. Якщо ви бачите ці мікрощупальца, то здорово б їх видалити - але тільки не голими руками, а, наприклад, пінцетом. Досвідчені дайвери підказали варіант використання пластикової картки для цієї мети. Якщо не виходить, то залишаємо цю погану витівку.
  • Що ж уповільнює і зупиняє викид отрути з решти на шкірі жалких клітин? Оцет! У будь-якому 7/11 пляшечка звичайного оцту обійдеться в 10-20 батів. Чи не економимо, запасаємося. Поливайте місце укусу - рясно і не скупившись, не менше хвилини. Якщо ви на кораблику або на пляжі поблизу готелю - не соромтеся, біжіть до капітана або на ресепшен: теоретично туристична асоціація Таїланду перед настанням сезону медуз видає рекомендації включити в аптечку оцет, і, будемо сподіватися, що місцеві поруч з вами, зайняті в туріндустрії, - не зовсім роздовбали і оцтом завчасно обзавелися. Беремо пляшку і поливаємо, поливаємо ... Оцет не вбиває жалкі клітини, а лише на деякий час припиняє вироблення отрути, так що на цьому танці з бубнами закінчувати рано.
  • Ліричний відступ. Сеча не допоможе, алкоголь теж. Точніше, допоможуть, але набагато гірше оцту. Свого часу я була знайома з одним досвідченим мандрівником, який з аптечки в подорожах визнавав тільки сечу, писав на опіки, відморожені пальці і мало не апендицит лікував уринотерапией. Але ми не будемо наслідувати його приклад.
  • Якщо ви на пляжі, озирніться навколо. Багато де цвітуть симпатичні сиреневатость грамофончики з романтичною назвою іпомея козлине копито. Нарвіть листя іпомеї, розімніть і прикладіть до ураженого місця. Пам'ятайте, так - не трьом, що не втираємо, що не розтираємо. Просто прикладаємо - і тільки після обробки оцтом. Іпомея трохи зніме біль. Фото нижче.
  • Можна також посипати обпалену зону піском. Для чого? Пісок підсушить залишилися на шкірі жалкі клітини і благополучно зісковзне з шкіри разом з їх залишками.
  • Ну і знову головна порада: до лікаря, як тільки це буде можливо. Лікар вам, швидше за все, призначить антибіотики - тому що в місцевому кліматі в рані запросто може розвинутися бактеріальна інфекція. Так що не ризикуємо і приймаємо антибіотики - це точно краще, ніж яка-небудь гангрена. Крім антибіотиків можуть призначити мазь з кортикостероїдами і антигістамінний.
  • А, так, і ще: теоретично не відчути укусу медузи не можна. Однак мало. Якщо після відвідування пляжу у вас раптом почалися запаморочення, болі в животі, спині, блювота, холодний піт, сильні головні болі - бігом до лікаря.

Якщо після відвідування пляжу у вас раптом почалися запаморочення, болі в животі, спині, блювота, холодний піт, сильні головні болі - бігом до лікаря

Коли є найбільша ймовірність зіткнутися з медузою?

Хочете вірте, хочете ні, але вважається, що медузи проявляють найбільшу активність протягом тижня між Місяцем в третій чверті та молодиком. Подивіться будь-місячний календар в мережі і плануйте вилазки на моря відповідно.

Всім здоров'я і ніяких медуз!

PS Не забуваємо купувати страховку в подорож! Як правило, укус медузи вважається страховим випадком у всіх компаній, тому допомога вам нададуть оперативно і без проблем. Вибрати страховку можна за цим посиланням:

Вибрати страховку на Cherehapa.ru

Вибрати страховку на Tripinsurance

Де в Таїланді зустрічаються медузи?
Коли і чому медузи виявляються біля берегів?
Як уникнути зустрічі з медузою?
Що робити, якщо острекала медуза?
Коли є найбільша ймовірність зіткнутися з медузою?
Що робити ?
Коли і чому медузи виявляються біля берегів?
Як уникнути зустрічі з медузою?
Прийшли на пляж?
Ви все ще вважаєте, що тайці купаються повністю одягненими зі скромності?

Новости