Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мюнхен

  1. Як дістатися
  2. Погода
  3. Готелі
  4. пам'ятки
  5. Октоберфест
  6. кухня
  7. сувеніри
  8. транспорт
  9. Корисно знати

Мюнхен - місто з населенням 1,5 мільйона осіб і столиця Баварії, найбільшого регіону на південному сході Німеччині . Тури в Мюнхен популярні у мандрівників завдяки величезній кількості історичних пам'яток, мальовничу природу і статусу «пивної столиці» світу - тут проходить знаменитий фестиваль «Октоберфест». Місто живе під девізом «Мюнхен любить вас», і це відчувається у всьому. Баварці усміхнені, привітні, а в місті панує атмосфера нескінченного свята.

Є як мінімум 5 причин для поїздки в Мюнхен

Мюнхен, Німеччина
Мюнхен, Німеччина

Як дістатися

Для відвідування Мюнхена потрібна шенгенська віза.

Прямий рейс на літаку в Мюнхен з Москви займає 3 години 15 хвилин, з Санкт-Петербурга - 2 години 55 хвилин. Посадка проходить в міжнародному аеропорту Мюнхена «Франц Йозеф Штраус» в 32 кілометрах від міста. З аеропорту доїхати в центр Мюнхена можна на міській електричці S-Bahn (лінії S1і S8). Також в центр ходять автобуси Flixbus і Lufthansa Express.

Авіаквитки в Мюнхен туди і назад

Наведено ціни квитків на 1 людину з вильотом з Берліна

На поїзді добратися до Мюнхена з Москви можна тільки з пересадкою. Спочатку потрібно сісти на поїзд «Стриж» Москва-Берлін . Поїзд їде 21 годину 28 хвилин. Далі доїхати до Мюнхена можна на автобусі Flixbus (недорого, але 7 годин шляху) або на поїзді (дорого, але в дорозі всього 4-5 годин). Квитки на потяги продають німецькі залізниці - Deutsche Bahn.

При бажанні дістатися до Мюнхена можна на автомобілі. Дорога займе від 23 годин, без урахування часу на відпочинок і перекушування. Шлях проходить через Білорусь і Польщу і включає платні дороги.

Погода

У Мюнхені м'яка приємна погода протягом усього року. Зими малосніжні і теплі. Середня денна температура повітря взимку складає +2 ° C, морози бувають вкрай рідко. Влітку виснажлива спека баварців не мучить, повітря зазвичай прогрівається до позначки +23 ° C. Вирушаючи в Мюнхен, обов'язково візьміть із собою парасольку. Тут часто йдуть дощі, а небо затягнуте хмарами.

Детальніше про погоду в Мюнхені

Готелі

У Мюнхені готель по кишені знайде і бюджетний, і забезпечений турист. Тут є як готелі відомих світових мереж, так і недорогі хостели. Практично у всіх готелях і апартаментах пропонують безкоштовний Wi-Fi. Якщо ви збираєтеся в Мюнхен на Октоберфест або на Новий рік, житло коштує забронювати за кілька місяців. Вибрати готель в Мюнхені

Найбільш дорогі готелі Мюнхена розташовані ближче до центру. Готелі на самій жвавій вулиці Мюнхена Шиллерштрассе зазвичай вибирає молодь та активні туристи. Ночами тут досить шумно через численні барів і пивних ресторанів. За домашнім затишком і міцним сном краще вирушати в готелі спальних районів.

Детальніше про готелі Мюнхена

Тури в Мюнхен

Наведено ціни турів на 2 чоловік на 7 ночей з вильотом з Москви

пам'ятки

Почати огляд Мюнхена найкраще з центру - головному майдані міста Марієнплац. Тут знаходиться будівля Нової Ратуші зі знаменитими курантами глокеншпіль. Кілька разів в день з боєм годинника на ратуші проходить лялькову виставу. На 85-метровій вежі Нової Ратуші є оглядовий майданчик, з якого відкривається панорамний вид на старе місто.

Тут же, на площі, розташований собор Святого Петра. За переказами, саме на цьому місці і зародилося місто. Потрапити до церкви потрібно хоча б для того, щоб піднятися на оглядовий майданчик і побачити чарівну панораму Мюнхена.

Нова Ратуша, Мюнхен
Нова Ратуша, Мюнхен

Недалеко від Марієнплац розташована головна церква Мюнхена - Фрауенкірхе. Це ті самі 99-метрові вежі, які зазвичай зображені на сувенірах і листівках з Мюнхена. Історія церкви сягає своїм корінням в 15 століття. За переказами, всередині кірхи залишив свій слід сам Диявол - його відбиток можна побачити при вході. Побудований собор в стилі бароко і вважається найкрасивішим архітектурним пам'ятників Баварії.

Фрауенкірхе, Мюнхен
Фрауенкірхе, Мюнхен

Музеїв в Мюнхені так багато, що за кілька днів все і не обійти. Пропустити Німецький музей ніяк не можна. Розташований він на Музейному острові на річці Ізар. Це величезні виставкові зали, присвячені техніці, науці і транспорту. Тут, наприклад, в якості експоната виставлено справжня ракета. Особливою популярністю користуються планетарій і секція мініатюр.

Стара Пінакотека - ще один обов'язковий до відвідин музей Мюнхена. Тут представлені живописні полотна, що датуються XIV-XVI століттями. У найстарішому художньому музеї Мюнхена можна побачити роботи Да Вінчі, Боттічеллі і Брандта. Прямо навпроти музею знаходиться Нова Пінакотека. Тут виставлені картини і скульптури майстрів XIX і початку XX століть, серед них Клод Моне і Ван Гог.

Вирушаючи в Мюнхен з дітьми, не забудьте зазирнути в мюнхенський зоопарк - найбільший в Європі. Тут можна погодувати диких тварин зі спеціальних автоматів, а також в ігровій формі дізнатися географію землі.

Мюнхенський зоопарк
Мюнхенський зоопарк

Баварці люблять проводити час у своєму міському саду. Популярність на весь світ Англійська сад отримав завдяки своїм розмірам. Він простягнувся від центру і до північної околиці. За площею перевершує навіть нью-йоркський Центральний парк. Тут приємно посидіти на газоні, послухати спів птахів і зануритися в атмосферу розміреним баварської життя.

Докладний список пам'яток Мюнхена

Октоберфест

Щороку в кінці вересня - початку жовтня в Мюнхен спрямовуються любителі пінного напою з усієї планети. Відвідувачі фестивалю випивають мільйони літрів пива і з'їдають тисячі кілограмів фірмових ковбасок, кренделів і свинячих рулек. Через велику популярність Октоберфесту осінь в Мюнхені - найгарячіша пора. На вулицях натовпи туристів, в готелях не знайти вільних місць.

Про масштаби фестивалю свідчить і кількість речей, втрачених відвідувачами. Таку цікаву статистику ведуть організатори. Наприклад, в 2018 році після фестивалю знайшли 2685 втрачених речей, включаючи 840 паспортів, 460 гаманців, 350 телефонів, 300 ключів, 140 очок, 130 прикрас, 90 сумок і рюкзаків, 20 парасольок і 5 відеокамер, а також кілька обручок.

кухня

Баварці зуміли зберегти кулінарні традиції своїх предків. Вони використовують на кухні ті ж приправи, що і сотні років тому. Саме тому в Мюнхені обов'язково варто скуштувати національні страви. Свинячі рульки, ковбаски, паштети і сири тут мають ні з чим незрівняний смак. Почати гастрономічний тур в одному з мюнхенських ресторанчиків можна з холодних закусок. Наприклад, з сирного паштету обацда. У складі сир, тертий сир, кріп, трави і, звичайно ж, пиво. Подають паштет з фірмовим солоним кренделі.

Вайсвурст - знамениті мюнхенські ковбаски
Вайсвурст - знамениті мюнхенські ковбаски

Серед інших популярних легких страв - мюнхенські ковбаски вайсвурст. Вони мають білий колір, так як в складі немає барвників і добавок, а є тільки фарш з телятини, сало і петрушка. Готуються ковбаски дуже швидко - опускаються на кілька хвилин в окріп. Подаються вайсвурст з фірмовою гірчицею з медом. Супи баварці не особливо шанують, але якщо готують, то наїстися ними можна на день вперед, настільки вони ситні і жирні. Традиційний айнтопф, як правило, готується з усього, що є в холодильнику мюнхенців. У міцний яловичий бульйон кладуть картоплю, макарони, м'ясо і бобові.

суп айнтопф
суп айнтопф

Вирішивши покуштувати класику баварської кухні, обов'язково замовте свинячу рульку швайнхаксе. Це свиняча нога, яку вимочують у фірмовому маринаді і запікають до хрусткої скоринки. Як гарнір до рулька готуються картопляні галушки. А м'ясо за старовинною традицією подають з увіткненою в нього виделкою.

Якщо після цього калорійного застілля ви ще можете осилити десерт, то замовляйте шматочок фірмового мюнхенського багатошарового торта. Кілька шарів бісквіта і безе в ньому поєднуються з горіховою прошарком і масляним кремом.

сувеніри

Що ще везти з пивної столиці, як не пиво і пивний кухоль? Традиційні Кухоль для пінного напою продаються обсягами в півлітра, а також літр, два і навіть більше. Їстівним сувеніром може стати і знаменитий брецель. Це той самий мюнхенський крендель, який готують за спеціальним рецептом з солоного тіста. Популярні також баночки з гірчицею і місцеві приправи.

Мюнхен, Німеччина
Мюнхен, Німеччина

Національні костюми баварців - їх особлива гордість. Мюнхенці люблять і носять свої традиційні наряди навіть в повсякденному житті. Привезти з Мюнхена шкіряні штани пивовара з підтяжками або ж мереживну кофточку з низьким декольте для дами - особливий шик. Коштують костюми дорого, але можна прихопити з собою хоча б знамениту тирольскую капелюх з пером за кілька євро.

транспорт

Пересуватися по місту можна на метро (U-Bahn), міських електричках (S-Bahn), автобусах і трамваях. Дістатися в будь-яку точку не проблема - транспортна мережа охоплює все місто. Квитки діють на всі види транспорту, але відрізняються територією дії і тривалістю поїздки. Можна придбати квиток на одну поїздку, квиток на весь день, груповий квиток, а також туристичні карти. Всі види квитків краще дивитися на сайті Мюнхенського транспорту - MVV. Квиток потрібно затверджувати і зберігати до кінця поїздки, щоб пред'явити контролеру.

Корисно знати

  • Взимку в Мюнхені годинник відстає від Москви на 2 години, влітку - на 1 годину.
  • Магазини закриваються рівно о 20:00, а в неділю багато закладів не працюють зовсім.
  • День міста відзначається в середині червня. По всьому Мюнхену проходять ярмарки, концерти, театралізовані вистави.
  • У 2019 Октоберфест пройде з 21 вересня по 6 жовтня, в 2020 році - з 19 вересня по 4 жовтня.

Новости