Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Часові пояси - звідки береться різниця в часі

  1. Калузька область, Борівський район, село Петрово

Що об'єднує монітор вашого комп'ютера, жаб, космічний корабель «Буран» і часові пояси? Дивно іноді переплітаються речі і явища нашого світу. Але, знайшовши тут точку біфуркації, розберемося заодно з часовими поясами.

__

__

Хто такий Волластон?

На початку ХIХ століття в Англії жив та працював талановитий вчений У.Волластон. У 1804 році він відкрив елемент Родий, без якого неможливе виробництво рідкокристалічних екранів. Людина він був допитливий, і звернув увагу на суперечку двох вчених: Вольта і Гальвані. Ці італійці займалися тим, що мучили жаб електрикою, намагаючись з'ясувати природу цього явища. Волластон вирішив приєднатися до них і, обумовивши час експерименту, відправився в поїздку.

Ось тут то і трапилася оказія! Справа в тому, що час на початку ХIХ століття визначалося за Сонцем. І хоча годинник вже були, але ось єдиного стандарту часу не було! Полудень в Лондоні і Римі наступав, коли Сонце піднімалося в зеніт. Волластон синхронізував кишеньковий годинник за лондонським часом, прибувши в італійську столицю через кілька днів, із запізненням на півтори години.

Ось тут то і прийшла йому думка про загальносвітовий стандарті відліку добового циклу. Необхідно, щоб люди знали: якщо в Лондоні зараз 12 годин дня, то в Римі - 13 годин, а в Калькутті 6 вечора. Але, як і будь-яка геніальна ідея, вона була до кінця усвідомлена пізніше, після появи більш швидкого транспортного засобу - паровоза.

Перші кроки

Залізниця з'явилася в Англії в 1833 році. Перша гілка, між Плімут і Лондоном, простяглася на 350 км. Поїзд виїжджав з Лондона о 10:00, їхав 9 годин, а на місці за лондонським часом повинен був бути о 19:00. Однак в Плімуті він опинявся в 19: 20-19: 30. Причина - місцевий сонячний час!

Ось тоді-то керівництво Great Western Railway взяли за стандарт час в Лондоні. З тих пір, майже на півстоліття, лондонська залізниця жила за своїм автономному тимчасового еталону. Тільки в останній чверті ХІХ століття питання про поділ всієї планети на часові зони виник на порядку денному.

Основні принципи

Щоб не заплутатися, до 1925 року всі погодилися з тим, що якщо в добі 24 години, то слід встановити 24-годинні зони. Відповідно, 360˚ розділили на 24, і на один часовий пояс довелося 15˚. За нульову точку прийняли меридіан, що проходить через Грінвічську обсерваторію. Значить, нульовий часовий пояс - це по 7,5˚ на схід і на захід від нульового меридіана.

Так оформилися географічні часові зони. А як бути, якщо рубежі держави не відповідають цим віртуальним кордонів?

__

__

__

Для цього існують адміністративні годинні зони. З 1 січня 1925 року, коли вступив в дію Стандарт всесвітнього часу, кожен суб'єкт вільний встановлювати на своїй території будь-який зручний для нього час. Головне, дотримати дві умови: 1. Прив'язати своє місцевий час Гринвічем; 2. Сповістити про своє рішення світове співтовариство.

Саме тому в різні часи на Землі було до 50 (!) Адміністративних часових поясів.

Часові пояси

Розділити всю поверхню Землі тільки на 24 часових зони з різницею в одну годину - це шлях комп'ютера. Людина - істота багатогранне і непередбачуване. Тому в його рішення, крім здорового глузду, вторгаються і інші ірраціональні мотиви.

На острові Ньюфаундленд, в Ірані і Афганістані, Австралії та Північної Кореї часовий пояс відрізняється не на цілу кількість годин, а на півгодини. Зокрема, 3:30 - поясний час Ньюфаундленду, а +3: 30 - поясний час Ірану. Різниця в півгодини, звичайно, виділяється із загального ряду, але цілком з'ясовна.

Зовсім інша справа - Непал. Їх адміністративне час +5: 45. Абсурд? Але корінні жителі Непалу, а такими можна вважати тих, хто зачатий непалка і непальцем, протягом своєї історії постійно намагалися абстрагуватися від величезної Індії і всепоглинаючого Китаю.

В Індії адміністративне час визначалося меридіаном, що проходить через Калькутту (+5: 00), до 1971 року. І в Непалі був часовий пояс +5: 30. Потім в Індії взяли за стандарт меридіан, що проходить через Хайдарабад, тобто зрівнялися з Непалом. І в свою чергу непальці додали до свого поясного часу 15 хвилин.

З тих пір в Непалі прижилася жарт: «Коли справа доходить до пунктуальності, в непальці спрацьовує національна еластичність».

Тільки вони не унікальні. В Австралії є 5 сіл на кордоні західних штатів, нічим не примітних до пори до часу. Хто, наприклад, знав село Мандрабілла, з 20 жителями, що знаходиться на краю Великий Австралійської пустелі. У 1987 році якийсь Дон Харрінгтон купив там по дешевці пустельні землі, побудував саме протяжне поле для гольфу і продавив законодавче закріплення часового поясу +8: 45.

На новозеландському архіпелазі Чегем живуть трохи більше 1000 остров'ян. Для виділення із загальної маси вони теж встановили час +12: 45.

Але переплюнули всіх ірландці, ох уже ці руді бестії! Протягом століть вони перебували в постійному протистоянні з Британською імперією. І, будучи в складі Великобританії, користувалися найширшої автономією.

Після прийняття в 1880 році за загальносвітову точку відліку меридіан, що проходить через Грінвічську обсерваторію, в Дубліні вирішили, що їх Дансінкская обсерваторія не гірше! Ірландські астрономи встановили, що точна різниця часу між Гринвічем і обсерваторією в Дубліні становить 25 хвилин 21 секунду. І в тому ж 1880 році за всієї Ірландії встановили адміністративне поясний час - 0:25:21. Проіснував цей артефакт прагнення до незалежності до 1916 року.

Про точці біфуркації

А причому тут радянський космічний корабель «Буран»? Дуже навіть до місця він згаданий. На честь Волластона, який першим висунув ідею часових поясів, був названий мінерал волластонит. Він має низку чудових властивостей, одне з яких - високотемпературна вогнетривкість. Волластонит, видобутий в алтайських родовищах, використовувався для термоізоляції обшивки «Бурана».

Калузька область, Борівський район, село Петрово

Калузька область, Борівський район, село Петрово

Етнографічний парк-музей «Етносвіт» - унікальний простір діалогу культур, територія подорожей, відкриттів, натхнення, освіти і любові. У Етносвіт на площі 140 га представлені архітектура, національна кухня, ремесла, традиції та побут практично всіх країн. Крім етнодворів, музеїв, майстерень та інших культурних об'єктів ви знайдете в парку розвинену інфраструктуру і сервіс. До послуг відвідувачів 12 унікальних етнічних готелів - хати, мазанки, юрти, чуми, гімалайський і непальська будинку і навіть індійський палац.

Організувати зимову подорож в найбільший етнографічний парк Росії можна, забронювавши автобусний тур. Довгоочікувані січневі канікули - час, який так здорово провести в компанії друзів, відвідати цікаві місця, нагулятися вдосталь, насолодитися чистим снігом, зимовими розвагами. Автобусні тури в етнографічний парк дарують можливість чудового відпочинку за відмінну ціну: півтори години в комфортному автобусі - і ви в Етносвіт! А тут: ялинка, святкові екскурсії, зимова анімація, новорічні майстер-класи ...

Хто такий Волластон?
А як бути, якщо рубежі держави не відповідають цим віртуальним кордонів?
45. Абсурд?

Новости