Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Єгипет сумує за російським: «Молимося цілодобово, щоб Путін повернув туристів»

Рідкісних долетіли на відпочинок росіян тут зустрічають номерами кращих категорій, фруктами і знижками на екскурсії

Міністр транспорту Російської федерації Максим Соколов ще до Нового року обіцяв провести консультації з Єгиптом з приводу відновлення авіасполучення між країнами. А на нещодавній прес-конференції за підсумками року повідомив, що Мінтранс буде наполягати на повному контролі обслуговування пасажирів в аеропортах Єгипту зі свого боку. Якраз в ці дні в Єгипет відправляється група експертів з безпеки. Як би там не було, а літаки з російськими туристами в Єгипет дійсно можуть повернутися. Як «головною оздоровниці» зараз живеться без росіян і як готуються в тій же Хургаді до повернення Росії, подивився на місці в новорічні канікули кореспондент «МК».

Як «головною оздоровниці» зараз живеться без росіян і як готуються в тій же Хургаді до повернення Росії, подивився на місці в новорічні канікули кореспондент «МК»

фото: Дмитро Дурнєв

Портрет Путіна при вході

«Путін хороша людина! Він нам їжу дав! Ти знаєш, скільки росіян до нас приїжджало? А українці говорять, що половина їхніх родичів в Росії живе, як-небудь помиряться. У нас тепер копти в Старому місті цілодобово в своїй християнській церкві моляться, щоб світ був в Сирії і Україні. І все як раніше було. Скоро російські повернуться? Два дня покупців не було. Китайці що у мене купуватимуть? »- черговий раз питає мене господар невеликого сувенірного магазину при готелі.

»- черговий раз питає мене господар невеликого сувенірного магазину при готелі

фото: Дмитро Дурнєв

Звуть його Султан Тавадрус, і зацікавив він мене не просто так. Серед китайських дитячих автоматів і масок для пірнання в його магазині відразу навпроти входу красувався подарунок туристів «з минулого життя» - акуратно упакована футболка з Володимиром Путіним і написом «Російська армія ». Сумнівний маркетинговий хід в готелі, наполовину заповненому українцями, литовцями і естонцями. Але продавець не гнеться під мінливий світ і портрет Путіна не знімає. Вірить, що все в підсумку буде добре.

фото: Дмитро Дурнєв

Продавець в магазині при готелі вірить, що російські скоро повернуться.

Наш готель був третім в двотижневої життя в Хургаді і він тут відносно благополучний - заповнений на новорічні свята аж на 30%. Прилетіли ми через Київ , І тільки в останній день мій молодший син на дитячому майданчику познайомився з дівчинкою Сонею з Москви. Це була перша сім'я з Росії в готелі після Нового року. До того персонал як легенду розповідав про парі з Єкатеринбурга , Яка в середині грудня через Москву і Мінськ таки добралася до Хургади. Соня з батьками летіла по більш традиційним маршрутом - з пересадкою в Стамбулі. Рідкісних долетіли на відпочинок росіян тут зустрічають особливо, номерами кращих категорій, фруктами в номері, знижками на екскурсії. Хоча все і так незвично недорого.

При дефіциті туристів єгиптянам не до жиру, і першою ціною при торгівлі не відлякує ніхто. Дитячі футболки поруч з готелем з першого питання йдуть по 2.5 долара, дорослі - по 4, полуницю привозять прямо до входу за 1.5 долара за кілограм. Її сезон тільки розпочався і на базарі вона трохи дешевше, по 12 єгипетських фунтів за кілограм. Фунти в місті вважають теж по пристойному курсом - 8,5 за долар. У готелях долари міняють по 7,5.

«Русский? Візьми банани в подарунок! »

Росіянам зараз дорого виходить переліт. З Москви з пересадкою в Стамбулі ціна квитка на Хургаду туди і назад коливається в районі 300 доларів на людину. Потрапити в чартер можна в Мінську, але білоруські туроператори згорнули польотну програму в Шарм-аль-Шейх і скоротили в Хургаду. через Україна росіяни рідко літають зі зрозумілих причин.

На відміну від Шарм-аль-Шейха, де першість тримали англійці, в Хургаді російськомовні туристи завжди були в більшості, тут їх приїжджало до 70%. І росіяни в цій більшості грали першу скрипку. Зараз же все складно. Звичайною практикою стала зміна готелів туристам по прильоту. Нас ось просто з аеропорту не повезли в готель, що ми купували. Він перетворився в такий всеегіпетскім анекдот. Менеджмент знизив мінімальні ціни вдвічі і повністю продав п'ятизірковий готель спочатку туристам в Україні, а потім, за чутками, ще раз трохи дорожче в Європі. Пізніше розповіді про переповненому готелі в Хургаді все місцеві зустрічали з щирою сміхом. Нас же відвезли спочатку в якусь хорошу місцеву «трійку», а потім після скандалу в цей самий фінальний. Треба розуміти, що ситуація не була унікальною. Просто більшість «переселенців» мали іншу історію, купивши ще влітку путівки на новорічні канікули в готелі, які змушені були закритися після припинення авіасполучення з Росією.

Просто більшість «переселенців» мали іншу історію, купивши ще влітку путівки на новорічні канікули в готелі, які змушені були закритися після припинення авіасполучення з Росією

фото: Дмитро Дурнєв

«Завантаження в багатьох готелях відразу після трагедії з літаком впала до 10%, - розповідав кореспонденту« МК »мешканка Хургади Тетяна Маркова. - Удар змогли утримати тільки найбагатші і ті готелі, що входять у великі міжнародні мережі. Та й там довелося скорочувати персонал і зарплати залишилися на роботі. Одинаки тимчасово закрилися! »

Хто тепер відпочиває в Хургаді? Китайці, німці, данці, шведи, прибалти, білоруси і українці. Китайців зримо багато в готелі і мало на пляжі, вони приїжджають щільними групами з постійним гідом і весь час змінюються. Європейці дружно скасували польоти в Шарм-аль-Шейх, але залишили як напрямок Хургаду. Англійці теж повернулися, але на різдвяні свята аж до 16 січня скасували польоти до Єгипту в «цілях безпеки». Їх анонсованого повернення тут теж з нетерпінням чекають.

Очікування зараз - головний тренд в Хургаді. «Русский? Візьми банани в подарунок! - кричить тобі на ринку місцевий торговець - Приїжджайте скоріше! ». Ринок в Старому місті окрема пісня, божевільні розвали фруктів і величезних овочів просто б'ють по очах. Сезон манго скінчився, вони тепер тверді, коштують 35 фунтів і не такі смачні. Зате стартував черговий молода картопля, місцеві мандарини і, звичайно, полуниця. Її місцевий сезон з грудня по кінець березня і за цей час ціна виробляє шлях від 14 фунтів за кілограм до твердих п'яти. Ми застали її ціну десь в середині шляху. Фініки місцеві вже по 5 фунтів за кіло, картопля по 2 фунта, гранати та мандарини по 6, дрібні місцеві банани по 5-6 фунтів за кілограм.

Цінопад відчувається всюди. Звичайна історія про дорогі екскурсії в готелі і дешеві на вулиці вже не спрацьовує. В готелі тебе вмовляють не їхати довго на автобусі в порт на морську екскурсію до коралів і Райському острову, а стартувати прямо з пірсу всього за 20 доларів і торгуються до 15. Послуги SPA з порога падають до 10 доларів за процедуру. Барвисті проспекти зі «старими» цінниками в 40-50 євро за масаж роздають з сумними зітханнями. Туристів мало, а виживати треба зараз.

Туристів мало, а виживати треба зараз

фото: Дмитро Дурнєв

Полуниця, після торгу, "скочується" з 14 фунтів за кілограм до твердих п'яти.

Валізи вивалили перед трапом: «Шукайте свій»

Інформацію про санкції до турецьких туроператорів в Росії тут сприймають дуже спокійно.

«Це може бути великим шансом для підйому нарешті єгипетського туроператора? - каже мені один із старших менеджерів готелю містер Мохамед Хафіз. - Все зараз дуже засмучені трагедією з літаком. але відносини Єгипту і Росії напрацьовувалися багато десятиліть і ось так відразу їх не зруйнувати. Я чув про проблеми турецьких авіакомпаній і туроператорів, але що тут сказати? між Туреччиною і Єгиптом є велика різниця. У Росії і Туреччини є політичні розбіжності, а з Єгиптом російських, скажімо так, намагається посварити третя сторона, а все тут готові йти назустріч у будь-яких двосторонніх питаннях. Ми чекаємо на повернення росіян. Їх тут було до 1 мільйона. І я спокійно ставлюся до санкцій десь там. Ну, розподілялися ці клієнти на 10 туроператорів, тепер їх отримають п'ять залишилися на ринку, головне, вони повинні доїхати до готелю. У Хургаді зараз завантаження працюючих готелів коливається на цифрах - 20-30-50%, в Шарм-аль-Шейху все набагато гірше. Там середні цифри 5-10%. А раніше на Новий рік все у нас йшло зі 100% завантаженням. При цьому до 9% тут було німців, 7% британців, решта в основному були російськомовні, я їх не поділяю. Є ще сезонні сплески - влітку до 30% забезпечують єгиптяни, і зараз, до квітня розпочався сезон китайських туристів. Але вони специфічні клієнти, приїжджають ненадовго, екскурсії купують відразу будинку. Одним словом, ми дуже сподіваємося повернення росіян до їх піку сезону. Вони у нас зазвичай були побагато починаючи з травня і в вересні-січні ».

Вони у нас зазвичай були побагато починаючи з травня і в вересні-січні »

фото: Дмитро Дурнєв

В готелі тебе вмовляють їхати на морську екскурсію до коралів і Райському острову відразу зі знижкою.

«Єгипет готовий прийняти російських фахівців з безпеки в аеропорти і максимально посилив перевірки. В аеропорту чотири лінії оборони, приїжджати треба за три години! »- лякала нас перед вильотом російська служить нашого готелю Тетяна.

Ну, що вам сказати? Ліній «оборони» в аеропорту Хургади дійсно чотири і на одній навіть пропонують зняти взуття. Але це поки не схоже на аеропорти в Москві. Нас привезли за півтори години до вильоту, і перевірку пройшли ми швидко. Причому, у моїх дітей збереглися пляшки з місцевою «Колою» в рюкзаках і велика пляшка води в колясці, за що ми дуже вдячні персоналу. Тут була своя специфіка: вечірній рейс на Київ був єдиним на виліт в аеропорту і перевірки в порожньому комплексі йшли швидко і без напрягу.

Головна лінія «оборони» раптово нас зустріла при посадці на літак. Коли ми під'їхали на автобусі до трапу, раптом виявили гори своїх валіз вивалених прямо перед автобусами. Серйозний стюард став на вході і оголосив: «Наша авіакомпанія турбується про безпеку, і ввела нові правила. Зараз кожен з вас не увійде в літак, поки не знайде своїх валіз і особисто не віддасть їх носіям для нового навантаження в транспортери. Невідомі валізи не полетять! »

Поки йшли пошуки і нова навантаження вже неодноразово перевіреного і зданого при реєстрації багажу, два дбайливих стюарда заново опитували пасажирів: «Не пошкоджені чи валізи? Чи не змінився вага? Чи не ушкоджений поліетилен оберненої поклажі? »

Море, пляжі, рибки залишилися позаду. Пора було повертатися в сувору реальність.

Дмитро Дурнєв, «МК Донбас »

Хургада, Єгипет.

Ти знаєш, скільки росіян до нас приїжджало?
Скоро російські повернуться?
Китайці що у мене купуватимуть?
«Русский?
«Це може бути великим шансом для підйому нарешті єгипетського туроператора?
Я чув про проблеми турецьких авіакомпаній і туроператорів, але що тут сказати?
Ну, що вам сказати?
Чи не змінився вага?
Чи не ушкоджений поліетилен оберненої поклажі?

Новости