Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Стародавні майя міняли шоколад на бірюзу

Традиційно цивілізації доколумбової Америки представляють як замкнуті острівці культури і прогресу посеред моря відсталості і дикості. Однак це не зовсім вірно. Так, торговці майя відвідували досить віддалені регіони і навіть бували на Південному Заході сучасних США. Там вони купували у древніх пуебло бірюзу, розплачуючись какао-бобами. Традиційно цивілізації доколумбової Америки представляють як замкнуті острівці культури і прогресу посеред моря відсталості і дикості

Фото: AP

Нещодавно американським вченим вдалося довести, що торговельні зв'язки мезоамериканських цивілізацій і мешканців півдня США в минулому були досить жвавими. Нарешті було встановлено, що торговці індіанців майя в кінці першого тисячоліття нашої ери часто навідувалися в містечко Пуебло-Боніто, яке розташоване на півночі штату Нью-Мексико (зараз там знаходиться Національний парк Чако-Каньйон). Вирішальним аргументом, який підтверджує цю гіпотезу, виявилася наявність в даній місцевості слідів порошку, приготовленого з какао-бобів.

Про те, що стародавні мешканці Центральної Америки дуже любили починати свій день з чашечки гарячого шоколаду, відомо досить давно. Вперше рецепт цього напою розробили ще прабатьки всіх мезоамериканських цивілізацій ольмеки ще в першому тисячолітті до нашої ери (про цей народ читайте в статті " Календар майя придумали до них "). У культурах майя, сапотеків, мішітеков, тольтеків та ацтеків шоколад займав особливе становище - його вважали напоєм богів і насолоджуватися ним могли собі дозволити лише дуже багаті і знатні люди.

Цінність какао-бобів була настільки велика, що в багатьох містах вони служили аналогом грошей. Цікаво, що цей звичай перейняли у індіанців і іспанські конкістадори - за часів Кортеса платню солдатам і чиновникам виплачували саме цими насінням. Тому, якщо майя, торгуючи з мешканцями Пуебло-Боніто, розплачувалися какао-бобами, то, значить, вони купували у останніх якісь дуже цінні товари, які цінували більше, ніж шоколад.

Але що ж такого цінного могло бути у древніх мешканців Нью-Мексико, та й що вони взагалі тоді собою представляли? Слід зауважити, що в хроніках майя, тольтеків та ацтеків території, що лежали на північ від долини Мехіко, завжди представлялися ворожими, оскільки вважалося, що їх населяють відсталі і агресивні народи, комплексно іменовані чичимеков.

Читайте також: Золота лихоманка в Гватемалі

Фото: AP

Мешканці Мезоамерики щиро вважали, що цим чичимеков спочатку чужа ідея цивілізації, дикість і лютість є їх вродженими якостями (як це схоже на уявлення древніх греків про своїх менш цивілізованих сусідів, яких вони презирливо іменували варварами!) Тому можна лише здивуватися мужності і наполегливості тих майянських торговців, які першими відправилися в цю негостинну країну. І яке ж було їх здивування, коли вони раптом побачили, що в самому серці "землі чичимеков", в каньйоні Чако мешкає народ, не менше цивілізований, ніж вони самі!

Ця територія, судячи з даних археологів, була заселена ще 12 тисяч років тому народами, що говорять мовою, близькому до такого сучасних індіанців пуебло. Вони, з точки зору майя, були типовими чичимеков - займалися полюванням і збиранням і не мали постійних поселень (втім, самі майя в ті часи були не кращі).

Однак на початку першого тисячоліття до нашої ери стародавні пуебло переходять до осілого способу життя і починають обробляти маїс і боби. Поступово вони починають створювати унікальні "багатоквартирні" житла, які розташовувалися уздовж скель. Частина з них була глинобитними двох-трьох поверховими дамами, а частина - міні-містами, приміщення і вулиці яких розташовувалися всередині скель (печерні міста).

Поступово розвиток поливного землеробства і складних систем зрошення призвело до того, що в середині першого тисячоліття нашої ери чисельність пуебло, що мешкають в тих місцях, сильно зросла. Дрібні громади стали об'єднуватися у великі, почалося будівництво потужних кам'яних будівель. В цей же період пуебло одомашнили індичку і створили перші гончарні вироби. Тобто саме тоді цей народ раз і назавжди покінчив з "чічімекскім способом життя" і твердо встав на шлях, що веде до створення цивілізації.

Приблизно в 800 році в районі каньйону Чако виникає потужне міське поселення Пуебло-Боніто, яке було відкрито в 1849 році лейтенантом американської армії Джеймсом Сімпсоном. Завдяки розкопкам археологів вдалося встановити, що це місто займало площу близько 8000 кв. м і складався з декількох десятків будівель, деякі з яких мали по чотири-п'ять поверхів. Згідно з аналізом, проведеним вченими, в період розквіту в Пуебло-Боніто проживало близько тисячі чоловік. В даному місці також було знайдено безліч предметів побуту, в числі яких були і керамічний посуд, частина з яких, судячи з усього, служили чашками для пиття.

У 2009 році фахівці з Музею археології та антропології Університету штату Пенсільванія (США), досліджуючи внутрішню поверхню цих чашок, виявили там сліди теоброміну. Як відомо, дана речовина є в какао-бобах. Однак звідки древні пуебло могли отримати ці насіння? Виникло припущення, що їх привозили майянское торговці з Мезоамерики.

Виникло припущення, що їх привозили майянское торговці з Мезоамерики

Фото: AP

Однак, цілком можливо, що теобромін міг потрапити в чашки з рослин, які ростуть поблизу, наприклад, з листя чайного падуба (Ilex vomitora), які пуебло використовували як проносне і блювотний засіб. Близько двох років вчені витратили на те, що б за допомогою детального аналізу структури даного теоброміну з'ясувати його походження. І ось недавно стало відомо, що первісна гіпотеза виявилася правильною - даний теобромін за своєю структурою ідентичний тому, що міститься в какао-бобах з дерев, які ростуть на півночі півострова Юкатан.

Оскільки сліди теоброміну були виявлені в кожній чашці, знайденої в Пуебло-Боніто, логічно припустити, що шоколад був досить звичайним напоєм стародавніх пуебло. Судячи з усього, його пили не тільки старші та вельможні люди, а й прості люди. Виходить, що майя регулярно постачали мешканців міста каньйону Чако цінними зернами. А це означає, що торговельні зв'язки між двома цивілізаціями були досить міцними.

Ну ладно, майя справно привозили пуебло какао-боби, а що ж вони отримували від них взамін. Нещодавно мексиканські археологи, досліджуючи околиці стародавнього майянского міста Чичен-Іца (півночі півострова Юкатан, Мексика) виявили там розсипи бірюзи. Провівши хімічний аналіз структури цієї знахідки, вони встановили, що дана бірюза була здобута в районі каньйону Чако. Значить, майянское торговці навідувалися в Пуебло-Боніто саме за цим дорогоцінним для них каменем. Відомо, що майя вважали бірюзу священної, і вироби з неї цінувалися дуже дорого. Однак на Юкатані природних родовищ цього каменю немає, тому для того, що б добути його, потрібно було здійснювати далекі подорожі.

Раніше вважалося, що майя привозили бірюзу з торгових експедицій на Карибське узбережжя Південної Америки. Однак тепер стало зрозуміло, що її також привозили і з країни пуебло. А оскільки її цінність для майя була дуже висока, то торговці не вважали для себе невигідним розплачуватися за цей камінь какао-бобами. До того ж пуебло, судячи з усього, дуже любили шоколад.

До того ж пуебло, судячи з усього, дуже любили шоколад

Фото: AP

Судячи з усього, торговий обмін між майя і пуебло з каньйону Чако тривав до 1150 року. Потім Пуебло-Боніто з невідомої причини був покинутий, та й у багатьох містах-державах майя також настав занепад і запустіння. Вчені вважають, що причиною цих криз стала багаторічна посуха, яка трапилася на півдні Північної Америки і в районі Юкатана якраз в цей час (докладніше про неї читайте в статті " Великі цивілізації погубила посуха "). І хоча потім цивілізація пуебло відродилася (правда, вже не в районі Чако, а в інших місцях), однак, судячи з усього, торгівля з Юкатаном вже не поновлювалася, оскільки в чашках, виявлених в тих місцях, сліди какао відсутні.

Даний факт говорить про те, що, мабуть, ініціаторами цієї торгівлі були все-таки майя, а не пуебло. Саме вони не шкодували ні сил, ні коштів для того, що б спорядити торгові каравани на північ для того, що б добути цінну бірюзу. А для самих пуебло шоколад був, звичайно ж, приємною добавкою до основної їжі, але необхідний продуктам вони, швидше за все, його не вважали.

Читайте також: Навіщо майя ховали нефритові сокири?

Виявлена ​​зв'язок між древніми цивілізаціями Нью-Мексико і Юкатана говорить про те, що, всупереч традиційним уявленням, доколумбови цивілізації Америки не були замкнутими острівцями прогресу і культури посеред орд незліченних чичимеков. Між ними були міцні зв'язки, засновані на взаємовигідній торгівлі. Судячи з усього, ця торгівля стимулювала розвиток географічних знань народів Нового Світу. Не виключено, що вони навіть складали карти материка, на якому мешкали. Однак іспанське завоювання, яке супроводжувалося знищенням багатьох документів і книг корінних американських народів, позбавило нас можливості побачити ці карти ...

Читайте найцікавіше в рубриці "Наука і техніка"

Але що ж такого цінного могло бути у древніх мешканців Нью-Мексико, та й що вони взагалі тоді собою представляли?
Однак звідки древні пуебло могли отримати ці насіння?

Новости