Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Роль іспанської мови в США

Як відомо в США розмовляють англійською мовою. Але відомо також що країна ця багатонаціональна. У минулі часи її називали «плавильним казаном». В американській реальності дійсно іммігранти з Англії, Шотландії, Німеччини, Франції, Скандинавії переплавлялися в єдину американську націю. І мова цієї нової нації був однозначно англійська. Однак час іде. І сьогодні нові іммігранти не завжди поспішають «плавитися» в американській реальності.

фото:   Mussen
фото: Mussen

Багато з них краще створювати нову американську реальність. У 300-мільйонні Америці чути не тільки англійську мову. Зростає роль і інших мов. Першим кидає виклик гегемонії англійської мови мова іспанська. Це можна пояснити входженням до складу США в середині 19-го століття територій з іспаномовних населенням - це весь Південний захід сучасних Сполучених Штатів, близькістю Мексики - найбільшої іспаномовної країни світу і головного постачальника мігрантів (особливо нелегальних), і інших країн Латинської Америки, а також наявністю в складі США асоційованого держави Пуерто-Ріко, де іспанська є рідною мовою більшості населення.

Іспанська вважають рідною вже понад 40 млн осіб. У великих містах США іспанська вже не вважається чимось екзотичним. І все більше жителів найбільшого міста країни називають своє місто «Nueva York». У прикордонних з Мексикою штатах, таких як Каліфорнія, Арізона, Нью-Мексико і Техас іспанська використовується нарівні з англійським. До речі навіть географічні назви Південного Заходу США в основному іспанського походження. Лос-Анджелес наприклад це то що залишилося від першого, іспанського, назви міста El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles sobre El Río Porciúncula, що означає Селище Діви Марії, цариці ангелів, на річці Порсьюнкула.

З іспанської мови прийшли до нас назви штатів Невада, Флорида, Монтана і інші. У деяких великих містах іспанська взагалі є переважною мовою. Наприклад, Майамі. Місто в основному населений іспаномовного населення. Тільки тут першу скрипку грають не мексиканці, як на Південному Заході, а кубинці і пуерторіканці. Сотні телеканалів, тисячі газет і журналів роблять іспаномовну середу цілком зручною для життя так званих «латинос», і тому вони не поспішають вивчати англійську. Таким чином в США близько 40 мільйонів чоловік спілкуються іспанською мовою, що робить його вкрай важливим в житті як цієї країни, так і всього світу.

Новости