Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відбулася нарада Асоціації ООПТ Алтаї-Саянського екорегіони - Національний фонд підтримки заповідної справи «Країна заповідна»

16 травня в конференц-залі адміністративно-екскурсійного комплексу заповідника «Саяно-Шушенській» відбулися щорічні збори членів Асоціації заповідників і національних парків Алтаї-Саянського екорегіони 16 травня в конференц-залі адміністративно-екскурсійного комплексу заповідника «Саяно-Шушенській» відбулися щорічні збори членів Асоціації заповідників і національних парків Алтаї-Саянського екорегіони.

Асоціація заповідників і національних парків Алтаї-Саянського екорегіони утворена в 1998 р Це регіональна некомерційна організація, створена з метою координації практичної діяльності членів Асоціації для збереження російської природи шляхом підняття престижу особливо охоронюваних природних територій.

В роботі наради брали участь представники державних природних заповідників: «Саяно-Шушенській», «Катунский» «Убсунурська улоговина», «Азас», «Стовпи», «Центральносібірскій» «Кузнецький Алатау», «Хакаський», «Алтайський»;  а також національних парків: «Шорский», «Сайлюгемскій» «Шушенської бор»;  природних парків «Ергаки» і «Тива», Алтаї-Саянського відділення Всесвітнього фонду дикої природи (WWF Росії) В роботі наради брали участь представники державних природних заповідників: «Саяно-Шушенській», «Катунский» «Убсунурська улоговина», «Азас», «Стовпи», «Центральносібірскій» «Кузнецький Алатау», «Хакаський», «Алтайський»; а також національних парків: «Шорский», «Сайлюгемскій» «Шушенської бор»; природних парків «Ергаки» і «Тива», Алтаї-Саянського відділення Всесвітнього фонду дикої природи (WWF Росії).

Учасники зборів підвели підсумки діяльності Асоціації за минулий рік. Нагадаємо, що в 2017 році заповідна система Росії відзначала свій 100-річний ювілей, і, згідно з Указом Президента РФ 2017 - був оголошений роком екології та ООПТ в Росії. За підсумками року екології можна з упевненістю сказати, що члени Асоціації провели велику і результативну роботу. Наприклад, організована Асоціацією в 2013 році природоохоронна акція «Ми не хочемо жити на смітнику», з кожним роком набирає все більших обертів. Основна мета проекту - очистити від звалищ території, прилеглі до ООПТ. У минулому році масштаби акції значно розширилися, вона стала міжрегіональної і була реалізована не тільки в Красноярському краї, а й в сусідніх регіонах - республіках Хакасія, Тува, Алтай, в акції взяли участь понад 35 тисяч осіб, які зібрали майже 2,5 млн. кг сміття. І в цьому році робота проекту з очищення природних ландшафтів від побутових відходів активно триває.

В ході засідання одноголосно схвалили: «Звіт про роботу Асоціації за 2017 рік В ході засідання одноголосно схвалили: «Звіт про роботу Асоціації за 2017 рік. Підсумки 2017р. - року екології та ООПТ », підготовлений і озвучений Ігорем Валентиновичем Грязіним - виконавчим директором Асоціації, директором природного парку« Ергаки », а також« Звіт ревізійної комісії », з яким познайомив учасників зборів Олексій Андрійович Васильченко - голова ревізійної комісії, директор заповідника« Кузнецький Алатау ».

Таїрова Наталія Геннадіївна - заступник директора по екологічній просвіті заповідника «Хакаський», в своїй доповіді підвела підсумки еколого-просвітницької роботи за 2017 рік, проведеної ООПТ Алтаї-Саянського екорегіони. В ході обговорення доповіді учасники наради торкнулися проблеми екологічного виховання населення і критерії оцінки ефективності проведеної роботи, обговорили актуальні форми проведення еколого-просвітницьких заходів.

В продовження теми виступив директор заповідника «Хакаський» - Віктор Володимирович Непомнящий В продовження теми виступив директор заповідника «Хакаський» - Віктор Володимирович Непомнящий. Він представив доповідь «Розвиток туризму в ООПТ Алтаї-Саянського екорегіони». Труднощі в реалізації цього напрямку - розвитку туризму в ООПТ - слабо підготовлена ​​інфраструктура і складна логістика. Відповідно, чим далі і довше добиратися до заповідної території, тим вище економічна складова і тим менша кількість людей виявляють бажання побачити віддалені куточки дикої природи. У той час як заповідники і національні парки, розташовані поблизу населених пунктів, не відчувають екскурсантского голоду, і фіксують річне відвідування, вимірюваний десятками тисяч туристів. Так абсолютним лідером серед ООПТ Алтаї-Саянського екорегіони по відвідуванню туристами є заповідник «Стовпи».

Директор Алтайського заповідника - Ігор В'ячеславович Калмиков, підготував доповідь «Забезпечення охоронних заходів в ООПТ Алтаї-Саянського екорегіони, основні проблеми та шляхи їх вирішення» Директор Алтайського заповідника - Ігор В'ячеславович Калмиков, підготував доповідь «Забезпечення охоронних заходів в ООПТ Алтаї-Саянського екорегіони, основні проблеми та шляхи їх вирішення». Ігор В'ячеславович зазначив однією з проблем низьку заробітну плату та відсутність соціальних пільг для державних інспекторів, які часто «потрапляють під кулі», охороняючи заповідні території від нападок браконьєрів. Порушувалося й питання заохочення державних інспекторів.

Директор Національного парку «Шушенської бор» - Василь Анатолійович Толмачов, виступив з доповіддю «Гасіння лісових пожеж на ООПТ Алтаї-Саянського екорегіони. Підсумки 2017 року, основні проблеми та шляхи їх вирішення ». За 2017 рік на території ООПТ Алтаї-Саянського екорегіони зареєстровано 76 лісових пожеж, з них 56 - в Красноярському краї. Після виступу Василя Анатолійовича, учасники здійснили дискусію про «наболілої» фінансової проблеми при гасінні пожеж, в тому числі про фінансові взаємини з «авіалесоохрани» в разі гасіння пожеж на ООПТ.

Представники Алтаї-Саянського відділення ВВФ виступили з доповідями: «Результати та перспективи роботи WWF в Алтаї-Саянском екорегіони» і «Перспективи роботи WWF в арктичній зоні». Особливу увагу було приділено питанням охорони рідкісних видів тварин, що мешкають в межах Алтаї-Саянського екорегіони, і в першу чергу - снігового барса.

Керівник Алтаї-Саянського відділення ВВФ - Наталія Василівна Трофимова, запропонувала членам Асоціації допомогу в питанні збереження популяції лісового північного оленя на території ООПТ Алтаї-Саянського екорегіони Керівник Алтаї-Саянського відділення ВВФ - Наталія Василівна Трофимова, запропонувала членам Асоціації допомогу в питанні збереження популяції лісового північного оленя на території ООПТ Алтаї-Саянського екорегіони. Це питання буде активно опрацьовуватися найближчим часом, буде запланований ряд спільних заходів, особливо за участю ООПТ, на території яких мешкає цей вид.

На закінчення зустрічі учасники обговорили вектора спільної роботи в напрямку охорони території, при проведенні наукових досліджень, перспективи підвищення професійної грамотності співробітників і екологічної просвіти населення. Крім того, був затверджений план роботи Асоціації на поточний 2018 рік і прийнято рішення сформувати резолюцію за підсумками наради.

Фото: Е. Скоробогатова, А. Скляр

Новости