Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Річка Об де бере початок? І куди впадає річка Об?

Річка Об бере початок на Алтаї і утворюється злиттям річок Бия і Катунь.

Річка Об впадає на півночі в Карське море, утворюючи затоку (близько 800 км завдовжки), який носить назву Обская губа.

За характером річкової мережі, умов харчування і формування водного режиму Об ділиться на 3 ділянки: верхній (до гирла Томі), середній (до гирла Іртиша) і нижній (до Обської губи).
Об - річка в Західному Сибіру, ​​найдовша річка в Росії і друга по протяжності в Азії. Довжина Обі від злиття 3650 км (від витоку Іртиша 5410 км).

Річка Об на карт

Исток злиття Бії і Катуні

Устя Обская губа Карського моря

Протікає по території Західного Сибіру

Довжина 3650 (5410) км

Площа басейну 2990 тис. Км²

Витрата води у Салехарда (середній): 12, 300 м³ / с

Верхня ділянка басейну розташований в горах, де беруть початок витоки річки Бия і Катунь, і багато притоки: Піщана, Ануй, Чариш, Алей (зліва), Чумиш, Іня (праворуч). У верхній течії Об має добре розроблену долину з розвиненими заплавними терасами.

До гирла Чариш тече в низьких берегах, русло рясніє протоками, островами, перекатами. Далі, до Барнаулу, долина і заплава розширюються. Від Барнаула до р Каменя-на-Обі долина широка (5 - 10 км) і асиметрична з крутим лівим схилом; широка заплава порізана старицями, протоками та озерами. У м Каменя-на-Обі долина і заплава звужуються (відповідно до 3 - 5 км і 1,5 - 2 км), в руслі зустрічаються ділянки з кам'янистими виступами.

У південній частині м Новосибірська річка перегороджена греблею, що утворила Новосибірське водосховище ( "Обської море").

Нижче Новосибірська долина значно розширюється і до гирла Томі досягає 20 км. Глибини Обі (в межень) на ділянці верхньої течії коливаються від 2 до 6 м, місцями на перекатах падають до 0,6 м.

Нижче гирла Томі (початок середньої Обі), а особливо Чулима - річка Об стає великою повноводною рікою і до злиття з Іртиш протікає в межах тайгової зони. Долина Обі має ширину до 30 - 50 км і більше; велика заплава (20 - 30 км) покрита густою мережею проток.

Глибини (у межень) коливаються від 4 до 8 м. Великі притоки: Томь, Чулим, Кеть, Тим, Вах, Тром'еган, Лямін, Назим (праворуч), Шегарка, Чаю, Парабель, Васюган, Б. Юган, Б. Салим, Іртиш (зліва).

Після впадання Іртиша Об повертає на Північ. Долина широка (місцями більше 50 км), асиметрична, з пологим, здебільшого невисоким, лівим берегом і крутим стрімким правим; звужується до 4 - 8 км в районі Перегребное і Салехарда.

Велика, в основному лівобережна заплава порізана рукавами, протоками, озерами, затоплюється під час повені на ширину до 40 - 50 км. Від гирла Іртиша до Перегребное Об тече в одному глибокому (не менше 4 - 4,5 м) руслі, нижче ділиться на Велику і Малу Об з глибинами (в межень) до 2,5 - 3 м. Після їх злиття русло Обі має глибини більше 10 м. Основні притоки нижньої течії: Казим, Полуй (праворуч), Північна Сосьва, Щуча (зліва).

Перед впаданням в Обскую губу річка утворює дельту площею більше 4 тис. Км2. Основні рукава - Хаманельская (лівий) і більш потужний надимських (правий), відразу за гирлами їх мілководні бари - Ямсальскій і Надимскій. Середній ухил Обі від Бійська до Ямсальского бару 0,054 м / км.

Живлення переважно снігове. За період весняно-літньої повені річка проносить основну частину річного стоку. У верхній течії повінь - з початку квітня, в середньому - з 2-ї половини квітня, а в нижньому - з кінця квітня - початку травня. Підйом рівнів починається ще при льодоставі; при розтині річки в результаті заторів - інтенсивні короткочасні підйоми рівнів.

У верхній течії повінь закінчується в липні, літня межень нестійка, у вересні - жовтні дощовий паводок.

В середній і нижній течії спад повені з нашаровуються дощовими паводками триває до льодоставу. Розмах коливань рівнів у верхній течії в середньому 5 м, вниз за течією він зростає до Олександрівського - 9 м, перед злиттям з Іртиш знижується до 7 м, нижче впадання Іртиша досягає 10 м, а до гирла знижується до 5 м.

Середні витрати збільшуються від 1470 м3 / сек у Барнаула до 12300 м3 / сек у Салехарда, максимальні витрати відповідно від 9690 м3 / сек до 42800 м3 / сек. Людство на Обі триває 150 діб у верхній течії і 220 сут в нижній течії річки.

Температура води в липні до 28 ° С на ділянці Барнаул - Білогір'я і до 23 ° С в низов'ях.

Мінералізація води менше 200 мг / л і тільки на ділянці між Новосибірськом і гирлом Томі більше 200 мг / л. Води Об відрізняються підвищеним вмістом органічних речовин і зниженим - кисню, що взимку призводить до заморам.

Середня каламутність знижується вниз за течією від 160 до 40 г / м. Річний стік зважених наносів 16 млн. Т, а весь твердий стік - близько 50 млн. Т.

У басейні Обі зосереджені різноманітні природні ресурси. За прогнозними запасами нафти, газу і вугілля Західний Сибір займає чільне місце в СНД; тут зосереджена 1/2 загальносоюзних запасів торфу. Басейн багатий також водними, лісовими та ін. Видами ресурсів. У водах Обі і Обской губи мешкає близько 50 видів і підвидів риб, 1/2 з них промислові.

Найбільш цінні види: осетер, стерлядь, нельма, муксун, чир, сиг, пелядь. Об'єктами промислу є в основному частикові - щука, язь, минь, ялець, плотва, карасі, окунь.

Загальні потенційні гідроенергоресурси басейну Обі оцінюються до 250 млрд. Квт × ч. В експлуатації перебувають 3 ГЕС - Новосибірська на Обі, Бухтармінська і Усть-Кам'яногірська на Іртиші. Річка Об - основна транспортна магістраль Західного Сибіру. Судноплавна на всьому протязі від витоку до гирла.

Навігаційний період від 190 сут у верхній течії до 150 сут в низов'ях. Транспортна роль Обі і приток виросла з початку 60-х рр. в зв'язку з освоєнням родовищ газу і нафти. Головні порти і пристані басейну: Новосибірськ, Томськ, Сургут, Лабитнангі, Павлодар, Омськ, Тобольськ, Тюмень

Течія

По суті, Об є продовженням річки Катунь, але Обью вона називається тільки після злиття Катуні з Біей, тобто після міста Бійська.

На початку Об помітно петляє, і її перебіг періодично змінюється в різному напрямку - або на північ, або на захід.

Протікає в Алтайському краї через Барнаул, потім деякий час розділяє Алтайський край і Новосибірську область.

Протікає через Новосибірську область, зокрема через Новосибірськ. На північ від, в Томській області зливається з Томью, а потім з Чулимо, після чого кілька згортає на захід і біля міста Колпашево зливається з рікою Кеть.

У Ханти-Мансійському автономному окрузі Об протікає через Нижньовартовськ, Сургут, Нефтеюганськ, і деякі інші міста.

Після Ханти-Мансійська Об повертає на північ, при цьому у неї з цієї ділянки починається дельта, далі, в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Об протікає через Салехард і Лабитнангі. Після цього місця вона помітно розширюється і впадає в Обскую губу Карського моря.

басейн

Площа басейну Обі складає 2990 тис. Км². За цим показником річка посідає перше місце в Росії. Об також є третьою за водоносности річкою Росії (після Єнісею і Лени).

У південній частині Обі знаходиться Новосибірське водосховище, утворене греблею Новосибірської ГЕС. Гребля споруджувалася з 1950 по 1961 роки; при створенні водосховища було затоплено багато сіл і основна частина міста Бердська. Обское море (як його називають місцеві жителі) служить місцем відпочинку багатьох новосибирцам, на його берегах розташовані численні бази відпочинку і санаторії. Сюди приїжджають туристи і з сусідніх регіонів.

В кінці XIX століття був побудований Об-Єнісейський канал, який з'єднав Об з Єнісеєм. В даний час він не використовується і покинутий.

притоки

Основні притоки Обі: Чариш, Аган, Вах, Алей, Чумиш, Томь, Чулим, Кеть, Бердь, Іня, Іртиш, Північна Сосьва, Тром'еган. В Об також впадають: Великий Юган (впадає в Юганска протоку), Щучья, Конда.

Водний режим

Живлення річки переважно снігове. За період весняно-літньої повені річка проносить основну частину річного стоку.

У верхній течії повінь - з початку квітня, в середньому - з другої половини квітня, а в нижньому - з кінця квітня - початку травня.

Підйом рівнів починається ще при льодоставі; при розтині річки в результаті заторів - інтенсивні короткочасні підйоми рівнів. Через це у деяких приток можливе звернення напрямку течії.

У верхній течії повінь закінчується в липні, літня межень нестійка, у вересні - жовтні дощовий паводок.

В середній і нижній течії спад повені з нашаровуються дощовими паводками триває до льодоставу.

Тваринний світ

У водах Обі і Обской губи мешкає близько 50 видів і підвидів риб, половина з них має промислову цінність. Найбільш цінні види: осетер, стерлядь, нельма, муксун, чир, тугун, сиг, пелядь. Об'єктами промислу є в основному частикові - судак, щука, язь, минь, лящ, ялець, плотва, карасі, окунь.

Походження слова «Об»

Ненці, що мешкають в пониззі річки, називали її «Саля-ям», що означає «мисова річка». Ханти і мансі дали їй назву «Ас» - «велика ріка», селькупи звали річку «Квай», «Еме», «Куай». Ці назви означали - «велика ріка».

Російські вперше побачили річку в її пониззі, коли мисливці і купці разом з провідниками-Зирянов ходили за Уральські гори. І до завоювання Єрмаком Сибіру край навколо Обі називався Обдорськ.

Є версія, що назва річки походить від мови комі, що означало «сніг», «сніжний замет», «місце у снігу».

Існує також припущення, що назва пов'язана з іранським словом «про» - «вода». І таку назву повноводною річкою цілком могли дати народи іраномовної групи, які жили на півдні Західного Сибіру в період з раннебронзового століття по середньовіччі.

Є й версія про те, що слово «Об» походить від російського «обидві», тобто «обидві річки» - «обь», маючи на увазі дві річки - Катунь і Бію, що злилися в Об. Див. Також легенду про річках Катунь і Бія.

Міста на Обі:

  • Барнаул
  • Новоалтайськ
  • Камінь-на-Обі
  • Новосибірськ
  • Колпашево
  • Нижньовартовськ
  • Сургут
  • Нефтеюганськ
  • Мегіон
  • Салехард
  • Лабитнангі
  • Лангепас (на протоці Каюковская)

Основні порти і пристані Обского басейну: Барнаульський річковий порт, Новосибірськ, Томськ, Нижньовартовськ, Сургут, Лабитнангі, Павлодар, Омськ, Тобольськ, Тюмень, Ханти-Мансійськ.

Мости у напрямку від гирла до витоку:

  • Сургутський міст (Сургут, ХМАО);
  • залізничний міст Сургут;
  • Шегарскій міст (біля села Мельниково, Томська область);
  • міст «Північного обходу» Новосибірська (2014 року);
  • Димитровский міст в Новосибірську;
  • залізничний міст Транссибу (Новосибірськ);
  • Комунальний міст (Новосибірськ) (Жовтневий);
  • Метромост в Новосибірську;
  • Комсомольський міст (жд) в Новосибірську;
  • Міст через шлюз Новосибірської ГЕС;
  • залізничний міст у Камені-на-Обі Алтайського краю;
  • комунальний міст (авто, залізниця) в Барнаулі;
  • новий міст в Барнаулі.

Додатковий матеріал:

експедиція "До витоків річки Обь" пройшла під керівництвом доктора геолого-мінералогічних наук, академіка РАПН В.П.Полеванова влітку 2010 року в двох районах Алтаю - на хребті Сайлюгем і на Укок в районі Табин-Богдо-Ола.
Статтю і відео про цю експедицію можна подивитися тут: "До витоків річки Обь"

Новости