Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Повідомлення про Алтайські гори

  1. Повідомлення про Алтайські гори
  2. Чому Алтай називають золоті гори?
  3. Рельєф Алтайських гір
  4. Клімат Алтайських гір
  5. Флора і фауна Алтайських гір
  6. Алтайські гори цікаві факти

Алтайські гори доповідь 4 клас викладено в цій статті.

Повідомлення про Алтайські гори

Алтайські гори географічне положення

Ці величні гори представляють дуже складну систему з усіх сибірських хребтів. Вони розділені долинами річок, великими міжгірними і внутрігорнимі улоговинами. Переважно вони розташовані на території Республіки Алтай і меншою частиною в Східному Алтаї. Дана гірська система поділена на Південно-Західний Алтай, Східний Алтай, Південно-Східний Алтай, Північно-Західний Алтай, Центральний Алтай, Північно-Східний Алтай і Північний Алтай.

Чому Алтай називають золоті гори?

З тюркських мов слово «алтин» перекладається як «золотий». Увечері, якщо придивитися, то можна побачити, як промені сонця на заході обдаровують вершини гір магічним, золотим сяйвом. Але є ті менш красива версія. Близько гори, в її річках і озерах добували і вимивали золото. Від цього і відбулося їх друга назва.

Рельєф Алтайських гір

В горах рельєф різноманітний - є, середньогір'ї, високогір'ї, низкогорье, ділянки міжгірські улоговини і стародавніх рівнин. Низкогорья з позначки 500м плавно переходять до висот 2000 м. Гірська система утворилася в місці нахилу древньої рівнини і розчленованих вітрами і водою льодовиками. Хребти розташувалися віялоподібно з північного заходу на південний схід. Вершини Алтаю плоскі, рідше округлі і пологі.

Основні форми рельєфу - це карлінги і піки, троговие долини, кари, озерні улоговини, гряди, моренні пагорби, осипи, обвали, соліфлюкціонние освіти.

Клімат Алтайських гір

Гірська система характеризується помірним різко континентальним типом клімату з вираженим контрастом теплого короткого і довгого холодного сезонів року. На клімат Алтайських гір впливає рельєф. Він утворює якусь кліматичну зональність, що складалася із зони низькогірського клімату, зони среднегорного клімату, зони високогірного клімату. Також особливості рельєфу впливають на зволоження. Із заходу йде вологий, морське повітря, яким перегородили шлях гори, тому на їх західних схилах випадає більша кількість опадів. А ось на зворотному боці, на східних схилах панує посушливий клімат, адже вологе повітря сюди практично не доходить.

Флора і фауна Алтайських гір

У горах досить мізерна і одноманітна рослинність представлена ​​субальпийскими і альпійськими луками, на яких ростуть водозбори, купальница, анемона, скнара, тирлич, незабудки, маки, митники, володушкі. У поясі гірської тундри можна зустріти низькорослих верб і беріз, лишайників і куропаточья траву. На високих гребенях гір рослинність відсутня.

Серед тварин тут живуть лисиця корсак, кіт-манул, антилопа дзерен, заєць-толай, качка-огарь, саджа, дрохва, ремез, білоголовий сип, чорний гриф, балобан, перловий Хрустан, північний олень,

Алтайські гори цікаві факти

  • В горах розташувалося Телецкое озеро, наповнене 40 км3 прісної, чистої води. Вона тут настільки прозора, що на глибині до 15 м можна побачити дно.
  • Алтайські гори є найчистішим регіоном Російської Федерації. В їх місцевості немає залізниць і промислових підприємств.
  • У горах знаходиться 1402 льодовика, які займають площу в 910 км2. Це гігантські резервуари з прісною водою.
  • Річки, які протікають в горах, дивним чином змінюють свій колір в різні пори року.

Сподіваємося, що доповідь про Алтайські гори допоміг Вам підготуватися до заняття. А своє повідомлення про гори Алтай Ви можете залишити через форму коментарів нижче.

Чому Алтай називають золоті гори?

Новости