Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Острів Патмос в Гірському Алтаї на річці Катунь

  1. Храм на острові Патмос
  2. Чемальський ГЕС
  3. Як доїхати до острова Патмос?

Острів Патмос має форму остроугольного трикутника, менша сторона якого звернена на південний схід, а дві інші сторони приблизно рівні. Його довжина складає всього близько 150 метрів, а найбільша ширина - близько 70 метрів.

Узбережжя острова представлено крутими скелями, є тільки один пологий спуск до води. Острів сполучений з правим берегом Катуні підвісним пішохідним мостом. Він отримав широку популярність завдяки знаходиться тут храму Іоанна Богослова.

Він отримав широку популярність завдяки знаходиться тут храму Іоанна Богослова

Підвісний міст, острів Патмос, Алтай

Острів дуже популярний у туристів, влітку тут буває досить багатолюдно. Поїздку на острів Патмос можна поєднати з відвідуванням інших визначних пам'яток цих місць, наприклад, Чемальський ГЕС.

Сама долина Катуні в цих краях відрізняється своєю незвичайною природною красою, так що вона теж цілком може розглядатися як пам'ятка.

Околиці села Чемал є одним з найважливіших центрів туризму Гірського Алтаю, що пояснюється хорошою транспортною доступністю і розвиненою туристичною інфраструктурою.

Зважаючи на наявність хорошої інфраструктури Чемальський район відноситься до так званого «цивільному» Алтаю, який в цьому відношенні протиставляється більш «диким» східним і південним районам республіки (Улаганского і Кош-Агачский райони).

Храм на острові Патмос

Острів отримав своє ім'я за назвою грецького острова Патмос, який розташований в Егейському морі, біля узбережжя Туреччини. Грецький острів особливо знаменитий тим, що, як свідчить переказ, сюди заслали в ув'язнення апостола Іоанна Богослова, який згодом отримав в одній із тамтешніх печер одкровення.

У наш час, на цьому острові розташовується знаменитий монастир Іоанна Богослова.

Храм на острові Патмос

Що стосується алтайського Патмоса, то він теж може похвалитися досить незвичайної, хоча і не настільки довгої, історією. У 1855 році острів освятив єпископ Парфеній. Ще в кінці 1840-х років в Чемалі побудували храм Іоанна Богослова.

У 1914 році в центрі села звели нову церкву ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість», а в наступному році Іоанно-Богословський храм перенесли на острів Патмос. Його освятили влітку 1915 року (рівно через шістдесят років після освячення самого Патмоса).

У 1920-х роках ця церква і міст були абсолютно стерті з лиця землі. У 2000 році московськими місіонерами подружжям Павлова, що перебралися в ці краї, на Патмосі була зведена точна копія колись зруйнованого храму. Будівництво велося за збереженими кресленнями і фотографіями знищеної церкви.

Фінансували будівництво храму самі Павлові, що продали частину свого майна в столиці. На початку 2001 року новий храм освятили і передали Знам'янському жіночому монастирю міста Барнаул. Сьогодні він являє собою функціонуючий жіночий скит. Незважаючи на це, святий острів може відвідати кожен.

З однієї скелі Патмоса була висічена фігура Богородиці з дитиною на руках, створена черницею Фелофеей. Ліворуч стежки в поглибленні скелі розташована ікона, яка зображує біблійний сюжет - поклоніння волхвів немовляті Ісусу.

Черниці і деякі парафіяни храму на Патмосі описують численні чудеса, які відбуваються в стінах обителі. Так, тут є ікона, яка сама Нерукотворний малюється, а також є міроточащая ікона.

Чемальський ГЕС

Іншою визначною пам'яткою цих місць є Чемальський ГЕС, розташована приблизно в 600 м. Вище по річці Катунь від острова Патмос, поблизу гирла річки Чемал. ГЕС була запущена в 1935 році, а в 2011 році, коли трапилася аварія в машинному залі, вона була законсервована.

ГЕС була запущена в 1935 році, а в 2011 році, коли трапилася аварія в машинному залі, вона була законсервована

Скелястий острів Патмос, Чемал, Росія

У 2014 році частина греблі була розмита в результаті сильних паводків на Алтаї. Виробляється ГЕС електроенергія раніше використовувалася для енергопостачання розташованого неподалік санаторію і декількох житлових будинків. Тепер Чемальський ГЕС, по суті, є музеєм, в її машинному залі проводяться екскурсії.

Саме злиття Чемала і Катуні цікаво тим, що в місці впадання чистого і прозорого Чемала у відносно каламутну і зелену Катунь ще протягом деякого відстані помітна межа між водою цих двох річок. Ця межа особливо добре видно з високого берега, що височіє над Катуні.

В районі Чемальський ГЕС розташовані кілька турбаз, є парк з атракціонами, намети з сувенірами і деякі інші об'єкти туристичної інфраструктури. На маленькому водосховище, яке було утворено в результаті будівництва водопідпірних споруд, можна взяти напрокат човна і катамарани. На протилежний берег річки Чемал можна пройти безпосередньо через греблю ГЕС або по дерев'яному мосту.

Як доїхати до острова Патмос?

Острів Патмос зовсім не відрізняється своєю важкодоступністю. Доїхати до нього досить просто. З Чуйської тракту необхідно, не доїжджаючи села Усть-Сема, повернути ліворуч (при русі в сторону монгольської кордоні) на дорогу, відому як Чемальський тракт.

Приблизно в 35 км від повороту з Чуйської тракту знаходиться село Чемал. Його необхідно проїхати наскрізь з півночі на південь.

Острів Патмос, Алтай, Росія (Світлана Шупенко / panoramio.com)

Від південної околиці Чемала направо крізь сосновий ліс йде дорога, що закінчується великою автомобільною парковкою поблизу острова Патмос. Далі потрібно пройти пішки близько півкілометра в сторону річки Катунь.

Безпосередньо на острів веде пішохідний підвісний міст, який при русі по ньому досить сильно розгойдується. Як зазначено в табличці, встановленій біля моста, на ньому в один час можуть знаходитися не більше восьми осіб. Зліва, не доходячи до моста, є церковна лавка.

Крім дороги описаної вище, до острова можна дійти від Чемальський ГЕС по вузькій стежці, що йде паралельно високому березі річки Катунь.

Відстань від острова Патмос до Горно-Алтайська становить 99 км; до Бійська - 190 км; до Барнаула - 350 км. До села Чемал ходять рейсові автобуси з Горно-Алтайська і Барнаула.

Матеріал підготовлений редакцією сайту yaturisto.ru

Як доїхати до острова Патмос?

Новости