Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як і Сибіру - Бахматовское озеро в Алтайському краї

  1. Де знаходиться Бахматовское озеро Бахматовское озеро розташоване В Алейский районі Алтайського...
  2. Флора і фауна озера
  3. Історія озера
  4. Риболовля, полювання і відпочинок на Бахматовском озері

Де знаходиться Бахматовское озеро

Бахматовское озеро розташоване В Алейский районі Алтайського краю, недалеко від села Борівське. Відстань від Барнаула по прямій 125 км. За автодорозі через Алейськ 169 км, по дорозі через Павловська, Ребриха, уздовж Касмалінского стрічкового бору (Іноді його називають Касмалінская лісова дача) трохи більше - 194 км.

Загальна характеристика озера

Світлої перлиною Алейский району на Алтаї є найчистіше Бахматовское озеро. Розташоване воно на великому досить піднесеному плато, названому Приобське в зниженні найдавнішої стокової улоговини. Форма озера довгаста, довжина його трохи більше 14 кілометрів, максимальна ширина 2,5 км. Водойма проточний, простягнувся в злагоді з найдавнішим водостоком з південно-західного напрямку до північно-східного. З південного заходу воно протокою пов'язане з озерним водоймою, названим Середнім, на північно-східному напрямку протоки веде до озера Серебренніковської. Знаходиться водойму у великій річковій системі Барнаулки.

За рельєфом дна озеро Бахмтовское як все степові блюдця рівне, його глибина постійно наростає від берегів до центру. Характер донного грунту з переважанням сірого дрібнозернистого мулу. Температурний режим поверхневої води в середині літа + 22оС, +26 ° C, у дна практично та ж + 23оС, +25 ° C.

Харчується озерний водойму поверхневим річковим стоком. Впадають річки збирають воду з навколишнього озеро водозбірного басейну. Останнім часом поверхневий стік у водойму скоротився. Сталося це через оранки земель навколо водойми. Впливає на поверхневий стік і подпружівающіе заходи на річках, що несуть воду до озера. Збільшується частка харчування зараз весняним таненням снігу на берегах, в найближчому стрічковому бору і поверхні озера. Підживлюється водойму і ґрунтовими водами.

Серед характерних особливостей водойми гідрологи відзначають досить велику площу поверхні при невеликих глибинах, що становлять близько двох метрів. Вчені спостерігають за коливаннями рівня водойми в різні сезони, при зниженнях його істотно підвищується мінералізація озерної води, а в зимові місяці можуть траплятися замори мешканців.

Вчені спостерігають за коливаннями рівня водойми в різні сезони, при зниженнях його істотно підвищується мінералізація озерної води, а в зимові місяці можуть траплятися замори мешканців

Флора і фауна озера

Озеро Бахматовское розташоване подовженою смужкою у Барнаульского стрічкового бору . Лісовий масив бору займає улоговину стародавнього стоку. Береги озера безпосередньо стикаються з дивовижною різноманітністю лісових мешканців.

На озерних берегах і мілководді водойми ростуть вологолюбні рослини. Серед прибережних заростей переважають очерети, красиві суцвіття рогозу і очерету. У чистій воді в достатку зустрічаються рдести. Фітопланктон озерного водойми представляє група синьо-зелених невибагливих водоростей. Озеро багате зоопланктоном ануреямі і численними Дафна. У замуленому донному озерному шарі у великій кількості живуть прісноводні молюски, різноманітні черви, водяні клопи і п'явки, личинки бабок, комарів і ручейників, рачки-бокоплави.

Озеро Бахматовское не знаменитої різноманітністю видів рибних мешканців. У достатку тут водяться гольяни, піскарі і карасі. У затишних і тихих озерних заводях в теплу пору року гніздяться водоплавні птахи. Кормова база озера дозволяє їм виводити потомство, крім планктону птахи годуються на прибережних полях культурними злаками. Все літо аж до перших заморозків на озері живуть качки крижня і чирки, чубаті чернети і лиски.

Історія озера

У всіх озерних водойм на Приобского плато археологи знаходять стоянки людей верхнього палеоліту. Не виняток і Бахматовское озеро. Вельми цікаві для археологів стоянки виявлені тут повсюдно, знайдені примітивні знаряддя праці і заготовки для них, кам'яні розщепити і галькові сколи. Люди здавна жили на берегах озера поблизу соснового бору, полювали на борових дрібних тварин і водоплавних птахів, займалися традиційним збиранням і риболовлею. Пізніше вони освоїли пасовищне відгінний скотарство і землеробство. Родючі ґрунти і багаті кормові угіддя дозволяли розвивати дані види діяльності.

Наступним етапом у розвитку території стало масове переселення на Алтай безземельних селян і козаків з центральних областей країни. Околиці озера Бахматовского залучили їх з тих же причин. Саме в цей час в 1677 році козаки під проводом сотника Бахматова на березі мальовничого озера заснували село, яке назвали Бахматова, сьогодні це село Борівське. Осіли селяни біля берегів великого водоймища, активно використовували його дари у своїй господарській діяльності.

Осіли селяни біля берегів великого водоймища, активно використовували його дари у своїй господарській діяльності

Риболовля, полювання і відпочинок на Бахматовском озері

Хоча різноманітністю видів риби озеро не відрізняється, але воно має промислове значення. У 70-х роках ХХ століття на водоймі проводили акліматизацію пеляді. Екологічний експеримент закінчився невдачею, ця риба любить більш холодну і чисту воду.

Полювання на водоплавних птахів регулюють сезонні обмеження Алтайкрайохотуправленія. Відкладення придонного озерного сапропелевого мулу багаті мікроелементами і вітамінами, можуть використовуватися для виготовлення добрив і лікування людей. Озеро активно самоочищається від органічних забруднень, відходів сільського господарства. У літню пору озеро Бахматовское вельми привабливо для риболовлі та відпочинку. Тут активно створюється зона цивілізованого туризму, будуються туристичні бази, обладнуються пляжі, розвивається сервіс.

Новости