Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Алмазов - хоч греби лопатою

В середині вересня світовий ринок алмазів і діамантів піддався шокуючого удару

В середині вересня світовий ринок алмазів і діамантів піддався шокуючого удару. На міжнародному інноваційному форумі «Інтерра-2012» в Новосибірську виступив директор Інституту геології і мінералогії (ИГМ) академік Микола Похиленко. Він заявив, що в Якутії відкриті грандіозні родовища алмазів. Знайдені ділянки містять мінімум в 30 разів більше дорогоцінних каменів, ніж всі інші розвідані на планеті родовища.

Втім, ринок діамантів знахідка навряд чи серйозно зачепить, оскільки алмази з Попигайського улоговини дрібні і непоказні. А ось в обробній промисловості можливий справжній бум: ці камінчики мінімум в півтора рази твердіше звичайних алмазів - як природних, так і штучних.

Академік розповів, що таємнича Попигайського улоговина діаметром близько 100 кілометрів розташована на кордоні Красноярського краю і Якутії, на південний схід від півострова Таймир. В середині 1960-х років експедиція Всесоюзного геологічного інституту імені Карпінського (ВСЕГЕИ) під керівництвом Віктора Масайтіс визначила, що улоговина є метеоритним кратером. Вчені встановили, що кратер виник близько 35 мільйонів років тому, коли в цьому районі впав астероїд діаметром близько 7 кілометрів.

Уже експедиція Масайтіс виявила в місці падіння метеорита Імпактний породи - розплавлені в результаті удару мінерали, в числі яких були знайдені і досить непоказні дрібні алмази. За словами Похиленко, тоді ці роботи були засекречені: «Результати йшли безпосередньо в Політбюро, минаючи міністра геології». Але коли з'ясувалося, що Імпактний алмази мають тільки технічну якість, ці родовища вирішили не розробляти.

Справа в тому, що в 1980-і роки в СРСР була прийнята стратегія на розвиток інноваційних, як сказали б зараз, технологій. У алмазної промисловості це означало будівництво заводів з виробництва синтетичних алмазів, які проводилися мало не тоннами і були дешеві. Оскільки Попигайського улоговина важкодоступна, увагу до неї згасло.

Алмази? Чи не алмази!

Однак після розпаду Радянського Союзу секретність з Попигайського западини була знята. А три роки тому фахівці ИГМ відновили дослідження «камінчиків», причому в співпраці з ученими з київського Інституту надтвердих матеріалів ім. Бакуля. І тут з'ясувалося, що абразивна здатність Попигайського імпактних алмазів набагато вище, ніж у їх синтетичних і природних «братів». Це стало справжнім відкриттям.

Природно, вчені стали більш уважно дослідити структуру кристалів. Виявилося, що вона дуже сильно відрізняється від «нормальних» алмазів.

Кристалічна структура алмазів. Вгорі - гексагональна форма

Вгорі - гексагональна форма

«Це дуже складний агрегат, з'єднання двох різних молекулярних структур, і переважають в ньому дві форми - стандартний кубічний алмаз і гексагональна фаза вуглецю, яка називається лонсдейліт. Вона твердіше і щільніше, ніж звичайний алмаз, і утворюється при більш високих значеннях температури і тиску », - сказав Похиленко.

Лонсдейліт - одна з форм кристалічної структури вуглецю, відкрита в 1960-і роки. Зв'язки між атомами в ньому ніяк не пірамідальні, а шестикутні структури, листи, що нагадують графен, але зрушені відносно один одного і пов'язані дуже міцною хімічним зв'язком.

«Це взагалі не алмаз, - заявив академік. - Твердість даної форми вуглецю (лонсдейліта) в 1,54 рази вище, ніж у алмазу. Частка лонсдейліта в деяких зразках може досягати 70% ».

Він пояснив, що дана речовина виникло з графіту в момент падіння Попигайського метеорита, коли тиск досягало 1,5 мільйона атмосфер, а температура - близько 3 тисяч градусів. Твердість алмазів різна в різних напрямках їх кристала. А Попигайського алмази - це агрегації мікроалмази, дуже міцно спаяних. Їх важче розпиляти, ніж звичайний алмаз. Саме така структура Попигайського «камінчиків» перешкоджає їх використанню в ювелірній справі. Діамант з них не вийде, після шліфування він не буде виблискувати, як справжній, а скоріше буде нагадувати відшліфований до дзеркального блиску метал або, в кращому випадку, скляшку.

революція буде

Після отримання таких даних російські вчені звернулися до фахівців світового ринку для оцінки ситуації. У дослідницькому центрі компанії Baker Hughes їм відповіли, що якби у імпактних алмазів абразивна здатність була вище хоча б на 20%, ніж у природних алмазів, то це зробить революцію в інструментальній промисловості. «А абразивна здатність порошків з імпактних алмазів в порівнянні з синтетичними і кращими зразками порошків з природних алмазів була в два рази вище, а окремі зразки дали перевищення в 2,4 рази», - сказав Похиленко.

«Це означає, - продовжив він, - що з деяких галузей обробної промисловості вони можуть витіснити синтетичні алмази, наприклад в ювелірній галузі, у виробництві турбін, точних деталей для літаків, там, де потрібна точна механіка, а також при виготовленні композитних матеріалів, наприклад , сностійких підшипників ковзання ».

мільярди карат

На даний момент в Попигайського улоговині розвідані два родовища імпактних алмазів - «Ударне» і «Скального». Запаси першого оцінюються в 7 мільярдів карат, другого - в 140 мільярдів карат. Тобто, запаси «Скельного» в 30 разів перевищують всі запаси всіх «звичайних» алмазів у всьому світі, які оцінюються в 5 мільярдів карат, а весь світовий обсяг видобутку алмазів не перевищує 124 млн карат. При цьому площа «Скельного» дуже невелика, це лише 0,3% від площі всього кратера.

«Якщо взяти весь кратер і нинішнє споживання синтетичних технічних алмазів, то його на весь світ вистачить десь на 3 тисячі років», - стверджує академік.

За його оцінкою, ринкова ціна Попигайського импактитов може скласти 2-2,5 долара за карат, а собівартість видобутку при існуючих технологіях - 0,6-0,7 долара за карат. При цьому вміст алмазів на «Скельному» - від 20 до 100 карат на тонну.

Заступник директора інституту Якутніпромалмаз Геннадій Нікітін застерігає: «Попигайського алмази можуть перевернути все, і що тоді буде з цінами на цьому ринку - незрозуміло. Вартість Імпактний алмазів додають незвичайні абразивні властивості і великі розміри зерен. Це значно розширює сферу їх промислового застосування і робить їх більш цінними для промислових цілей », - додає він.

Крім того, ніде більше в світі імпактіти з такими властивостями не виявлені. Це дозволяє експертам говорити про те, що Росія стає монопольним володарем необмежених запасів унікальної сировини, затребуваного в сфері передових технологій.

Директор ИГМ Микола Похиленко повідомив, що вчені найближчим часом відправлять нову експедицію в Попигайського улоговину.

Автор: Анатолій Лемиш

джерело: facepla.net

Якщо вам сподобався цей матеріал, то пропонуємо вам підбірку найкращих матеріалів нашого сайту на думку наших читачів. Добірку - ТОП матеріалів про нову людину, новій економіці, погляді на майбутнє і освіті ви можете знайти там, де вам максимально зручно ВКонтакте або в Фейсбуці

Алмази?

Новости