Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Озеро Іссик - високогірне озеро на схід від Алмати

Іссик (ще одна назва озера - Єсіков, що в перекладі з казахського означає двері) - це мальовниче, високогірне озеро в оточенні надзвичайно красивої природи густих лісів і широких квіткових полів Іссик (ще одна назва озера - Єсіков, що в перекладі з казахського означає "двері") - це мальовниче, високогірне озеро в оточенні надзвичайно красивої природи густих лісів і широких квіткових полів. Озеро знаходиться на висоті 1760 метрів над рівнем моря, в Іссикского ущелині Заилийского Алатау, приблизно в 70 км на схід від Алмати.

За даними геологів, озеро утворилося 8 тисяч років тому в результаті потужного обвалу гірської лавини, яка згодом і створила природну греблю висотою 300 метрів. У 1939 році територія озера почала активно упорядковувати: була швидко побудована асфальтована дорога, туристична база, автовокзал. Десятки тисяч алматинцев і гостей міста приїжджали сюди круглий рік для того щоб відпочити на лоні природи. Озеро було настільки популярно, що його фотографія навіть використовувалася для туристичних листівок і брошур СРСР.

Однак в 1963 році все змінилося за лічені години. З льодовикової зони у верхів'ях річки Іссик вирвався потужний селевий потік, чиї величезні хвилі зруйнували природну греблю і озеро спустошили за чотири години. Ця трагедія, за офіційною статистикою, забрала більше ста життів.

Зараз на гірському схилі недалеко від озера поставлений хрест в пам'ять про загиблих. Пам'ять про трагедію досі змушує стискатися серця. А молоді дерева, пророслі на колись колишньому дні озера, руїни на нижньому березі і величезні валуни служать постійним нагадуванням про те, що трапилося.

В даний час озеро відновлено, проте його розміри в два рази менше, ніж раніше. Місцевість озера дуже підходить для любителів активного гірського туризму, та й просто для бажаючих влаштувати пікнік у вихідні. Перші можуть зробити захоплюючий похід до красивих скель, що носить назву «Кремлівських стін», а другі розташуватися на березі озера, насолоджуючись відкривається їх погляду красою, і вдихаючи свіже гірське повітря.

Для любителів історії це місце теж цікаво: тут можна відвідати Іссикского курган IV-V ст. до н.е. і місце, де було знайдено Сакський воїн, одягнений в обладунки і золоті одягу, що став згодом символом Казахстану. Також дуже цікаво буде відвідати що знаходиться неподалік від озера страусину ферму, сфотографуватися з цими екзотичними для регіону птахами, а також покуштувати страви, приготовані з страусятіни і яєчню, зроблену з яєць страуса.

Новости