Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ефіопія. Де знаходиться, клімат, природа і пам'ятки Ефіопії

  1. Де знаходиться Ефіопія
  2. Клімат і погода в Ефіопії
  3. Головні пам'ятки Ефіопії

Ефіопія - країна африканська, але на загальному тлі помітно виділяється унікальністю культури та традицій.

Так, ефіопської писемності більше 2000 років. Предки нинішніх ефіопів вчилися писати ще в V-IV століттях до н.е., і сьогодні ефіопський алфавіт вважається одним з найскладніших; навіть розкладка клавіатури комп'ютера має кілька варіантів.


Інший дивовижний факт: в Ефіопії відносно мирно уживаються прихильники самих різних релігій. Християни становлять більше 80% віруючих, причому більше 70% з них - православні. Решта - мусульмани, іудеї, анімістів (вірять в духів природи) і інші, більш дрібні концесії, намагаються жити в світі і уникати конфліктів, хоча це не завжди легко. Офіційної релігії в Ефіопії немає, але Конституція країни гарантує свободу віросповідання; уряду часто доводиться активно працювати, щоб не допустити виникнення напруженості, і воно справляється з цим досить успішно.

Де знаходиться Ефіопія

Розташована Ефіопія на північному сході Африки, і виходу до моря не має, хоча до нього зовсім близько: в декількох місцях до узбережжя Червоного моря трохи більше 100 км.

Сусідів у країни чимало. На півночі - Еритрея: після її відділення і був втрачений вихід до моря; на північному сході - Джібуті, держава, столиця якого стала зараз для Ефіопії єдиним морським портом. На сході - кордону з Сомалі і Сомаліленд - невеликим невизнаною державою; на північному заході - з Суданом, на південному заході - з Південним Суданом.


Фото: Ефіопія

Клімат і погода в Ефіопії

Особливостями рельєфу Ефіопія теж виділяється: в Африці вона вважається «самої гірської» країною. Ефіопське нагір'я займає більше половини території. Це істотно впливає на клімат: він більш вологий і м'який, ніж міг би бути. Адже країна розташована в жарких поясах - тропічному і субекваторіальному. На сході, де території рівнинні, набагато суші і спекотніше, але субекваторіальний клімат вважається переважним.


Таких різко протилежних температур в різні пори року, як в інших країнах, в Ефіопії немає: взимку повітря на 6-7 ° C холодніше, ніж влітку. А ось який час доби - справа інша. Різниця між денними і нічними температурами може скласти 15 ° C, так що треба завжди мати з собою і «літню», і «зимову» одяг. Дощі йдуть в квітні і травні, а потім - в жовтні і листопаді; найхолоднішу пору - з листопада по лютий: буває навіть нижче 0 ° C.

Головні пам'ятки Ефіопії

Столиця Аддіс-Абеба - місто з м'яким і рівним кліматом, знаменитий тим, що в ньому живе безліч людей різних національностей і віросповідань. Місто іноді називають «африканським Парижем », А ще - однієї з високогірних столиць світу, з найвищою точкою 3000 м. В Аддіс-Абебі чимало цікавих музеїв, але головним вважається Національний, де можна побачити викопні останки далекого предка сучасних людей - австралопітека, що вважаються найдавнішими в світі.

Собор Святої Трійці - центральний в Ефіопії, але основний православний храм столиці - Собор Святого Георгія. Він невеликий - приблизно на 200 чоловік, незвичайної восьмикутної форми; побудований на честь Святого Георгія, після перемоги над італійськими загарбниками в кінці XIX століття.


Фото: Ефіопія

До культурних пам'яток відноситься і ринок Меркато, відомий далеко за межами країни: його навіть вважають найбільшим на всьому континенті. Розташований під відкритим небом, він наповнений безліччю різних товарів: тут працюють близько 13 тисяч торговців, понад 7 тисяч торгових точок, а купити можна все, від домашньої худоби до кращого в світі кави - адже саме Ефіопія є його батьківщиною.

Цікаво, що тут є пам'ятник Пушкіну - єдиний в Африці, причому на вулиці його ж імені. Втім, це не так уже й дивно: можливо, предки поета дійсно були ефіопами, хоча це і не доведено точно.


Фото: Ефіопія

Взагалі історичну спадщину для африканської країни дивно багато: ще до н. е. на території Ефіопії процвітали стародавні цивілізації.

Широко відомий Аксум - головний історичний пам'ятник півночі країни, що був 3000 років тому центром великої і багатої імперії. Більшість легендарних палаців, включаючи палаци цариці Шеви, зараз є руїни, але влаштовано все так, що все одно приваблює туристів.

Не дуже далеко від Аксума є монастир Дебре Дамо з церквою XVI століття. Щоб потрапити в нього, треба підніматися по мотузяній драбині; жінок туди не пускають.

Храм Йеха, що датується вченими VII століттям до н.е., і теж розташований досить близько до Аксума, гідний окремої розмови. Скажемо лише, що побудований він так абсолютно і геометрично ідеально, що ним цікавляться не тільки історики, а й уфологи, які вважають, що без інопланетного розуму тут не обійшлося. Храм будувався з піщанику, без розчину: то, що залишилося від його стін, справляє сильне враження на багатьох сучасних будівельників.


На півночі країни є місто Лалібела, знаменитий своїми церквами, висіченими високо в скелях. Майже всі жителі тут - православні. Церков 13, і всі вони з'єднані між собою; їх архітектурний стиль унікальний, деякі з них є діючими. Щороку сюди стікаються тисячі паломників: Лалібела, завдяки цим унікальним будівлям, внесена до Списку ЮНЕСКО.

Гондер - теж місто на півночі країни, і теж легендарний, з безліччю палаців, побудованих, в основному, з XVII по XIX століття. Палаци схожі на замки; в їх архітектурі можна відзначити і арабські, індійські, і європейські риси стилю бароко. Фортеця Фасіл-Геббі особливо відома: в XVII столітті вона була імператорською резиденцією, а Гондер - столицею Ефіопії.

Харер - місто мусульманський, що виник в XVI столітті, довгий час був важливим релігійним і торговельним центром. Тут 99 мечетей; історичний центр оточений древніми стінами. Цікаві коптська церква (копти - християни, нащадки єгиптян), губернаторський палац і ремісничі майстерні: в тутешніх магазинах можна купити безліч красивих виробів, зроблених руками місцевих майстрів. Ще в Харер існує зовсім екзотичний звичай, шокуючий європейських туристів. З настанням ночі на вулиці міста «запрошуються» зграї гієн: тварини патрулюють вулиці, і місцеві жителі вважають це благом. В Ефіопії гієни здавна вважаються захисниками від злих духів, та й санітари вони чудові: проблеми з харчовими відходами вирішуються легко і швидко.


Природних пам'яток в Ефіопії величезна кількість: водоспади, вулкани, гарячі джерела, заповідники, гори, озера і долини, багата фауна і флора.

Фото: Ефіопія


А ще ефіопи - дивно цікаві, красиві люди. Походження раси досі не з'ясовано: у них темна шкіра , хвилясті волосся , губи потовщені, а ніс вузький, як і все особа . Чоловіки дуже стрункі і високі - близько 190 см, а жінки прекрасні і граціозні: на Заході відомо чимало красунь-моделей, актрис і співачок ефіопського походження.

За відгуками тих, хто бував в Ефіопії, одного місяця навіть для побіжного огляду її чудес дуже мало: сюди треба повертатися знову і знову. Варто також відзначити, що Ефіопія - старша африканська православна «сестра» Росії: християнство тут було прийнято задовго до Хрещення Русі.

Автор: Гатаулина Галина
Стаття захищена законом про авторські та суміжний правах. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкове.


Теги: Ефіопія , пам'ятки Ефіопії , де знаходиться Ефіопія

Повернутися до початку розділу Туризм і відпочинок
Повернутися до початку розділу Краса і Здоров'я

Новости