Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кузьма Скрябін: 10 хітів, які варто згадати

  1. 1 «Чуєш Біль»
  2. 2 «Не вмирає»
  3. 3 «Казка»
  4. 4 «Танець пінгвіна»
  5. 5 «Фото (Брудна як ангел)»
  6. 6 «Модна країна»
  7. 7 «Спи собі сама»
  8. 8 «Кинули»
  9. 9 «Говорили и курили»

Сьогодні, 2 лютого 2015 року, в ДТП поблизу села Лозуватка (Дніпропетровська область) загинув Андрій Кузьменко (також відомий як Кузьма Скрябін) - беззмінний лідер групи «Скрябін», співак, композитор, продюсер, письменник, теле- і радіоведучий. Сьогодні, 2 лютого 2015 року, в ДТП поблизу села Лозуватка (Дніпропетровська область) загинув Андрій Кузьменко (також відомий як Кузьма Скрябін) - беззмінний лідер групи «Скрябін», співак, композитор, продюсер, письменник, теле- і радіоведучий

Фото: Олена Божко / Facebook групи «Скрябін»

Кузьма Скрябін і група його імені займає особливе місце в історії вітчизняної поп-музики. В кінці 1980-х років «Скрябін» була не тільки однією з перших українських команд, заграли сінті-поп (або, якщо користуватися «офіційним» терміном, «альтернативну електроніку»), а й, фактично, першою місцевою групою, музично орієнтованої « на захід". До своїх перших пісень Кузьменко, як правило, писав тексти і англійською, і українською. Надалі «Скрябіну» вдалося зберегти вміння «рівнятися» на актуальні новини світової поп-музики, не втрачаючи самобутності і не перетворюючись на кальку жодного з тих колективів, якими в юності або в наступні роки заслуховувалися музиканти.

Протягом всієї кар'єри, а особливо останніх півтора десятка років Кузьменко встиг проявити себе більше, ніж просто поп-Фронтмент. Лідер «Скрябіна» був постійним ведучим кількох радіо- і телепередач (і встиг майнути, дуже багато інших), продюсував «молоді таланти», сидів у журі книжкових і музичних конкурсів, опублікував дві книги - збірник «антигламурних» пригодницьких повістей «Я,« Побєда »і Берлін» і автобіографічну «Я, Паштєт и армія».

Не менш відомий Кузьменко і активною громадянською позицією. Ще в 2004 році музикант остаточно посварився з колишніми колегами по групі на грунті ставлення до Помаранчевої революції. В останні роки і місяці свого життя Кузьменко брав активну участь в різного роду патріотичних заходах і фестивалях, надавав фінансову підтримку української армії, при цьому не забуваючи критично висловлюватися на адресу олігархічної верхівки місцевої влади - як до- «евромайдановской», так і тієї, що прийшла їй на зміну.

«Простоту, подачу і своєрідну естетику» цінує в записах «Скрябіна» Костянтин Соколовський з київської тві-поп-групи The Pleroma, яка записала по каверу на «Скрябіна» на кожному зі своїх міні-альбомів. Київський діджей Андрій Северин, він же Super DJ Mavr, називає Кузьменко «справжнім українським надбанням» - людиною, який, всупереч звинуваченням в «продажності», пов'язаним з комерціалізацією звучання групи, «ніс добро і світло врозріз нашим часто швондерскім переконанням». «Хлопці і так були в якійсь мірі культовою групою, а зараз вони перетворюються в легенду», - говорить про значення «Скрябіна» продюсер Олексій Согомонов.

Дискографія «Скрябіна» налічує трохи менше двох десятків альбомів. Орієнтуватися в цьому великому музичній спадщині допомагає прийнята слухачами групи розбивка на періоди: до 1999 року включно - електронний, експериментальний «Скрябін», з елементами техно, дарвейва і EBM; після 2000-го (починаючи з альбому «Модна країна») - поп-роковий «Скрябін», з неприховано «радіоформатним» гітарним звучанням.

Своє місце в серцях слухачів Кузьменко з товаришами завоював, безумовно, в 1990-і роки, коли був «головним альт-рокером серед українських поп-зірок». Однак слухачі змогли звикнути і до «новому Скрябіну». У зв'язку з трагічним приводом пропонуємо нашим читачам прослухати десять знакових пісень «Скрябіна», записаних різними складами в різні роки - з 1989-го по 2014-й.

1 «Чуєш Біль»

«Чуєш Біль»

1989 рік

Перший ультра-андеграундний сингл і кліп «Скрябіна». 1989 рік, місто Новояворівськ.

2 «Не вмирає»

«Не вмирає»

1993 рік

Перший «професійний» альбом групи, ще не переїхала до Києва, - «Технофайт» (1993).

3 «Казка»

«Казка»

1997 рік

Хіт альбому «Казки», який побачив світ у 1997 році і ознаменував собою початок «золотої ери« Скрябіна ».

4 «Танець пінгвіна»

«Танець пінгвіна»

1998 рік

Один з головних шлягерів Кузьменко, промайнула в декількох альбомах групи, а недавно став шлягером знову стараннями Івана Дорна.

5 «Фото (Брудна як ангел)»

«Фото (Брудна як ангел)»

1999 рік

Дует з Юлією Лорд і явний привіт одному з головних джерел натхнення Кузьменко - Depeche Mode.

6 «Модна країна»

«Модна країна»

2000 рік

Завзятий титульний сингл з альбому 2000 року, з яким прийнято пов'язувати різку зміну в звучанні групи.

7 «Спи собі сама»

«Спи собі сама»

2003 рік

Фірмовий «медляк» пізнього «Скрябіна» - один з найпопулярніших зразків жанру. Вийшов в альбомі «Натура».

8 «Кинули»

«Кинули»

2009 рік

Злий політичний коментар - ще один жанр, в якому Кузьменко виявляв себе дуже охоче.

9 «Говорили и курили»

10 «Дельфіни»

«Дельфіни»

2015 рік

Останній кліп «Скрябіна» був, за трагічним збігом обставин, представлений публіці менш ніж за добу до загибелі Андрія Кузьменка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Новости