Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У країнах Центральної Азії почали святкувати Ураза-байрам (Ід аль-Фітр)

На святковому намаз в Бішкеку. фото 24.kg

У трьох країнах Центральної Азії - Таджикистані, Киргизстані та Казахстані - з 17 липня почали відзначати свято розговіння Ураза-байрам (Орозо Айт, Ід аль-Фітр, Іди Рамазон), в Узбекистані і Туркменістані святкування розпочнеться 18 липня.

Ураза-Байрам - один з двох головних свят ісламського календаря (другий - Курбан-байрам або Ід аль-Адха, свято жертвопринесення). Він знаменує собою закінчення священного місяця Рамадан (Рамазан), в період якого мусульманам заборонено від світанку до заходу сонця приймати їжу і питво протягом світлового дня, курити, уникати розваг і інтимної близькості.

Історія свята Ураза-байрам бере свій початок за часів пророка Мухаммеда, з 624 року за григоріанським календарем. Оскільки ісламський календар - місячний, а не сонячний, і різниця між ними становить майже 11 днів (10,875), щорічно Ураза-Байрам припадає на різні дати. За священним місяцем Рамадан слід місяць Шавваль, перший день якого і був встановлений пророком днем ​​розговіння. 17 Июля 2015 року відповідає 1 Шавваля 1436 року хіджри (переселення пророка Мухаммеда з Мекки до Медіни) в мусульманському календарі.


Святковий намаз в Бішкеку. фото 24.kg

У цей день мусульманам приписано зробити обмивання, використовуючи пахощі і аромати, надіти святковий одяг і відправитися рано вранці в мечеть, вітаючи один одного словами: «Ід Муборак!» ( «Благословенного свята!»). Також наказано збирати обов'язкові пожертвування - закят аль-фітр, - на користь громади, малозабезпечених і подорожніх. Після обов'язкової ранкової молитви прийнято накривати столи, запрошувати близьких, ходити в гості. У ніч перед настанням свята слід молитися, вихваляючи Всевишнього, і просити благ, так як пророк Мухаммед говорив: «Хто вистоював молитву в ніч на Ід аль-Фітр і в ніч на Ід аль-Адха, вірячи в нагороду від Всевишнього, серце того і не помре в день, коли серця багатьох помруть ».


Мусульмани у Соборної мечеті в Москві. фото ТАСС

Ураза-байрам відзначається протягом трьох днів, які в мусульманських країнах, в тому числі і в республіках Центральної Азії, оголошені вихідними. Віддають свята належне і в Москві: наприклад, в нинішньому році влада російської столиці прийняли рішення тимчасово закрити розташовані поблизу загальних місць молитви мусульман рекламні конструкції, де присутні напівголі жінки. за даними прес-служби московської поліції, в присвячених Ураза-байраму заходах в Москві взяли участь близько 160 тисяч осіб, «надзвичайних подій не допущено». Привітання зі святом мусульманам країни направив президент Росії.

Міжнародне інформаційне агентство «Фергана»

Новости