Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Акваріумні світлодіоди. Сучасне LED освітлення акваріума. Комбіноване освітлення для акваріума.

  1. Акваріумні світлодіоди. Сучасне LED освітлення акваріума. Комбіноване освітлення для акваріума. ...
  2. Технологія підбору ламп
  3. По типу
  4. Технологія підбору ламп
  5. за потужністю
  6. Деякі приклади статей з підкатегорій
  7. Освітлення акваріума: нехай буде світло в басейні
  8. Освітлення акваріума - які типи є?
  9. за світловіддачі
  10. Функція освітлення акваріума
  11. Освітлення акваріума енергозберігаючими лампами
  12. Вибираємо місце установки світильників
  13. Плюси і мінуси застосування
  14. Правильне підключення саморобної підсвічування
  15. Вибір типу джерела освітлення акваріума
  16. Який світло потрібен акваріумних рослин?
  17. Розрахунок освітлення акваріума
  18. В якості висновку

Акваріумні світлодіоди. Сучасне LED освітлення акваріума. Комбіноване освітлення для акваріума.

На сьогоднішній день існує безліч варіантів як зробити освітлення акваріума своїми руками. Проблем при підключенні лампочок не виникає, набагато складніше правильно підібрати потужність і тип ламп, а також вибрати підходяще місце розміщення джерел світла. Далі для читачів сайту буде надана докладна інструкція про те, як самому зробити підсвічування в домашньому акваріумі.

Освітлення освітлення акваріума допомагає зробити так, щоб танк мав кращої привабливістю, коли дивився на нього. Проте, існує потреба в балансі того, скільки освітлення ви можете дати екосистемі акваріума. Передбачається, що освітлення імітує природне середовище домашньої тварини, тому важливо іноді мати деяку темряву. Всякий раз, коли у вас є висвітлення, риба завжди буде активна, а темрява полегшить їм спати. Рішення про кількість годин, на які передбачається включити світло, може залежати від типу риби, яку ви зберігаєте в акваріумі.

Які труднощі можуть виникнути?

Насправді, існує не так багато факторів, які можуть вплинути на висвітлення в акваріумі. Серед найбільш важливих слід виділити:

  1. Згодом будь-які лампочки втрачають світловіддачу, тому потрібно вчасно здійснювати їх заміну. Наприклад, світлодіоди з часом деградують, тому через 3-5 років їх вже бажано замінити. У той же час у світловий потік зменшується через півроку роботи.
  2. При проходженні через воду світло розсіюється і поглинається рослинами на шляху до дна. Наприклад, на дні 50-і сантиметрового акваріума інтенсивність світлового потоку скоротиться більше, ніж в 4 рази. Така ж ситуація із захисним склом, яке може встановлюватися на світильники - при проходженні через скло освітлення втрачає свою інтенсивність.
  3. і металогалогенні джерела світла виділяють велику кількість тепла, яке в свою чергу негативно впливає на флору і фауну. Якщо Ви вирішили вибрати потужні лампочки для освітлення глибокого акваріума, обов'язково продумайте систему відводу тепла.
  4. Не можна з 100% точністю порекомендувати потужність і колірний спектр, який підійде для Ваших індивідуальних умов. Для кожного виду рослин і риб потрібні свої певні характеристики джерел світла, тому нижче ми надамо лише загальні поради про те, як правильно зробити освітлення в акваріумі своїми руками.

Як Ви бачите, складності при організації підсвічування існують, але всіх їх можна уникнути, якщо правильно підійти до підбору ламп по характеристикам. Про це ми і поговоримо далі.

Велику частину часу, маючи 12 годин світла і 12 темряви, повинен бути ідеальним балансом. Деяким з вогнів може знадобитися підвіска, в той час як інші можуть бути встановлені безпосередньо на акваріум. Ще до того, як ви їх купите, ви повинні перевірити доступні варіанти кріплення, щоб переконатися, що вони будуть працювати на вашому баку. Деякі варіанти монтажу можуть створити кращий естетичний вигляд для вашого акваріума. Для процесу підвіски просто дотримуйтесь інструкцій, даними вашим виробником.

Це повинно бути закінчено, перш ніж ви це дізнаєтеся. Ви виявите, що багато акваріуми поставляються з різними варіантами управління. Це допоможе вам вибрати правильний тип налаштувань, який відмінно підійде для вашої справи. Всякий раз, коли ви хочете погасити світло, ви повинні просто використовувати елементи управління, щоб зменшити світло до необхідної яскравості.

Технологія підбору ламп

Щоб зробити освітлення акваріума в домашніх умовах, потрібно в першу чергу правильно здійснити підбір лампочок по потужності, типу і світлового потоку. Розглянемо особливості кожної з характеристик побутових ламп.

По типу

Перше, що Ви повинні вибрати - тип джерела світла. На сьогоднішній день для освітлення акваріума використовують люмінесцентні, металогалогенні і. Лампочки розжарювання і галогенні вироби вже відійшли в минуле, тому що сильно нагріваються, мають короткий термін служби і до того ж низький ККД. Розглянемо найбільш популярні з пристроїв:

Технологія підбору ламп

Ви, однак, повинні отримати підручник, який дасть вам кроки, необхідні для прийняття рішення. Багато людей, які використовували підручники, в кінцевому підсумку роблять свої проекти успішними. Це може бути засноване на кількості енергії, споживаної вогнями, і очікуване спектрі, серед багатьох інших.

Важливо, щоб ви завжди робили це правильно в перший раз. Погана установка може призвести до нещасних випадків, таким як вигоряння риби в акваріумі. Виробники сьогодні прекрасні, так як вони дають вам докладний процес налаштування в керівництві з діаграмами. Вам просто потрібно слідувати діаграм, щоб в результаті отримати правильну настройку в найкоротші терміни.


Світлодіодне освітлення акваріума є найбільш сучасним і використовується останнім часом найчастіше. Ще кілька плюсів таких виробів - вони не дуже сильно нагріваються, можуть працювати від безпечної напруги (12 Вольт) і до того ж мають високі характеристики міцності властивостями (корпус складно розбити).

Не всі вогні матимуть стандартний метод. Оскільки ви маєте справу з електричними компонентами, проводка повинна виконуватися обережно. У разі, якщо ви відчуваєте, що не дуже добре розбираєтеся в проводці, ви завжди можете зателефонувати техніку, щоб допомогти в цьому процесі. Просто нормальний зовнішній вигляд іноді буває нудним. Іншим застосуванням було б допомогти рослинам в акваріумі виробляти продукти харчування шляхом фотосинтезу. Без достатньої кількості світла ці рослини, швидше за все, помруть через брак їжі.

Якщо ви втратили своє керівництво, ви все одно можете отримати онлайн-копію, щоб допомогти вам з усім процесом програмування. З програмуванням ви можете легко визначити спектр, який буде працювати краще вдень і вночі, а також те, що буде привабливим для вас.

Багато корисного Ви можете дізнатися в цьому відео:

Відеоогляд для новачків

за потужністю

На сьогоднішній день існує широкий асортимент побутових ламп, потужністю починаючи від 5 Ватт і закінчуючи сотнями. Щоб правильно підібрати цю технічну характеристику , Спирайтеся на наступні рекомендації (по відношенню до найбільш популярним - енергозберігаючим лампам):

Скільки світла для акваріума? Для легких рослин все повинно складати від 25 до 5 ват на літр, щоб вони працювали належним чином. У деяких випадках, коли у вас є передові рослини, вони, ймовірно, зажадають більше 1 Вт на літр. Щоб оптимізувати освітлення, переконайтеся, що у вас хороший відбивач в вашому баку. Це повинно допомогти краще відобразити і забезпечити хорошу регулювання температури в акваріумі.

Деякі приклади статей з підкатегорій

Пов'язані керівництва покупця і списки радників по акваріуму. Люмінесцентні лампи для акваріумів. Особливо важливе освітлення акваріума.

Освітлення акваріума: нехай буде світло в басейні

Передбачається, що акваріум являє собою невеликий шматочок природи в своїх чотирьох стінах, і це дозволяє нам принести трохи барвистою краси в будинок. Однак при створенні акваріума важливо мати на увазі не тільки візуальний ефект, але і благополуччя риби і рослин. Правильне освітлення є частиною основного обладнання для природного басейну.

  • для помірного освітлення акваріума досить проводити розрахунок 0,2 - 0,3 Ватт на літр;
  • щоб зробити яскраве підсвічування, потужність повинна становити 0,5 - 0,8 Вт / л;
  • якщо в ємності багато рослин і риб, краще розрахувати потужність від 0,8 до 1 Вт / літр.

Даний розрахунок є загальноприйнятим, але спиратися тільки на нього не варто. Краще враховувати більш важливу характеристику - світловіддачу.

Освітлення акваріума - які типи є?

Люмінесцентні лампи Загальні стандарти висвітлення акваріумів - люмінесцентні лампи. Вони мають більш високу світловіддачу і в основному оснащені електронним баластом. Тому ці трубки мають світло без мерехтіння, що в значній мірі сприяє благополуччю риби. Однак слід проявляти обережність.

Якби це було раніше, так що тільки одна довжина на ват товщини, тепер для різних Ватт тепер існують різні довжини. Тому виміряйте точно, коли ви замінюєте свої люмінесцентні лампи. Він доступний як кришка, світильник і ілюмінатор. Існують різні системи. Це, звичайно, так і є. Великою перевагою є, звичайно ж, термін служби, немає необхідності міняти лампи.

за світловіддачі

Правильніше за все проводити розрахунок освітлення акваріума по світловіддачі. для стандартної висоти ємності (50 см) потрібно розраховувати світловий потік приблизно 30-50 люмен на літр. Разом, для найбільш популярних обсягів акваріумів вибирайте таку сумарну світловіддачу в залежності від габаритів:

  • 25 л: від 750 до 1500 Лм;
  • 60 л: від 1800 до 3000 Лм;
  • 70 л: від 2100 до 3500 Лм;
  • 100 л: від 3000 до 5000 Лм;
  • 120 л: від 3600 до 6000 Лм;
  • 140 л: від 4200 до 7000 Лм;
  • 200 л: від 6000 до 10000 Лм;
  • 300 л: від 9000 до 15000 Лм.

Як Ви розумієте, для освітлення великого глибокого акваріума потрібно буде підібрати потужні лампи з високою світловіддачею. В цьому плані економки, звичайно ж, у виграшному становищі, тому що споживають менше електрики при випромінюванні такого ж світлового потоку, як і альтернативні варіанти, що видно по таблиці:
Як Ви розумієте, для освітлення великого глибокого акваріума потрібно буде підібрати потужні лампи з високою світловіддачею

Ці лампи ртутного випромінювання використовувалися в якості заводських ламп. Вони мають хороший спектр для росту рослин і вихід 80 або 125 Вт. При роботі без спеціального захисного скла можуть статися опіки для людей і тварин. Ці лампи в основному використовуються в акваріумах морської води. Важливо, щоб відповідний баласт завжди використовувався.

Функція освітлення акваріума

Будь ласка, зрозумійте, що ми не можемо продавати в магазині все виробники люмінесцентних ламп. Особливо важливе освітлення акваріума для рослин в прісноводому акваріумі або корали в басейні морської води. Рослини в акваріумі вносять великий внесок у функціонування штучної біологічної системи акваріума. Щоб рослини могли виконувати ці завдання, рости і постачати рибу киснем, потрібне світло насамперед. Хлорофіл, що міститься в рослинних клітинах, перетворює світло і вуглекислий газ в кисень, а також поживні речовини для рослини.

Також потрібно правильно здійснювати підбір лампочок по колірному спектрі. Існує теорія, що для флори найкраще купувати джерела світла, які випромінюють жовтий і червоний колір, щоб рослини добре росли. Однак цей момент досить спірне і більшість фахівців рекомендують одночасно встановлювати кілька різних ламп. З боку дизайну може вплинути на підсвічування наступним чином:
Також потрібно правильно здійснювати підбір лампочок по колірному спектрі

Освітлення акваріума енергозберігаючими лампами

В акваріумі морської води це схоже. Вони працюють аналогічно рослинам в прісній воді і перетворять за допомогою світла деякі речовини в їжу для коралів. Крім того, звичайно, освітлення в акваріумі дозволяє любителю акваріума спостерігати за рибою і рослинами в басейні. Освітлення акваріума не тільки грає роль для рослин, але і для риби, природно, потрібен мінімум світла для життя. Світлові умови вільної природи набагато складніше, ніж регулярне світіння світла над акваріумом. Однак, щоб риба і рослини в басейні були якомога більш природними, освітлення, призначене для цієї мети, може бути оснащено електронними диммерами.

Як впливає колірний спектр на підсвічування?

Вибираємо місце установки світильників

Коли Ви визначитеся з необхідною потужністю і типом ламп, потрібно буде правильно створити схему, на якій будуть відзначені місця установки всіх світильників. Тут вже справа Ваше, як розмістити їх усередині ємкості: спереду під кришкою або зробити бічне освітлення акваріума, закріпивши світильники з боків кришки. Кольорові лампи також рекомендується встановлювати попереду, щоб організувати перелив світла на рослинах і рибах.
Коли Ви визначитеся з необхідною потужністю і типом ламп, потрібно буде правильно створити схему, на якій будуть відзначені місця установки всіх світильників

Це дає тваринам природний схід або захід. Через ранкового і вечірнього освітлення джерела світла тварини набагато менш напружені, ніж коли раптово включається загальна кількість світла. Це особливо важливо, закриті для рослин, які повинні бути введені в акваріум.

Плюси і мінуси застосування

На ринку існує багато різних освітлювальних засобів, які використовуються акваріумістів.
На ринку існує багато різних освітлювальних засобів, які використовуються акваріумістів
На цій основі вони виробляють кисень, який, в свою чергу, також закритий для акваріумних тварин, таких як риба і Ко центрального значення. Не зовсім про правило «більше, тим краще» застосовується тут. Основне правило: акваріум ніколи не повинен піддаватися впливу прямих сонячних променів.

Вибір відповідного освітлення відбувається після конкретного застосування. Як вже зазначалося вище, не всі акваріумісти висвітлюють свій басейн з 8 до 11 години на шматку.

Над відкритим акваріумом можна зверху підвісити лампу денного світла, яка буде яскраво висвітлювати всю флору і фауну під водою. Якщо акваріум без рослин, можна, яка зробить оригінальну кольорову підсвітку, як показано на фото. Одноколірну диодную стрічку також часто застосовують, проте її яскравості може не вистачити для якісного освітлення великої місткості. Такі освітлювальні прилади найкраще кріпити по периметру для додаткової декоративного підсвічування води.
Над відкритим акваріумом можна зверху підвісити лампу денного світла, яка буде яскраво висвітлювати всю флору і фауну під водою

Незалежно від того, чи потрібні перерви під час висвітлення - наприклад, під час обідньої перерви - обговорюється. Як правило, такі перерви під час висвітлення також вводяться для контролю росту водоростей в акваріумі. Однак сумнівно, чи може один з осей освітлення дійсно привести до достатнього скорочення кількості водоростей. Якщо ви хочете запланувати перерви під час висвітлення, вам слід обговорити цю тему раніше. У цій області є багато практичних порад , Наприклад мінімальна тривалість освітлення до і після перерви, а також тривалість паузи освітлення як така, яка не повинна бути дуже маленькою.

Правильне підключення саморобної підсвічування

Ну ось ми і перейшли до найголовнішого питання статті - як зробити освітлення акваріума своїми руками. Розглянемо просту інструкцію з підключення саморобної світлодіодної стрічки, яка буде створювати підсвічування під водою.

Насамперед готуємо всі необхідні матеріали . У нашому випадку це LED стрічка з 12 діодів, пластикова колба відповідної довжини, блок живлення 220/12 Вольт, паяльник, силікон і шило. Так як в нашому блоці живлення роз'єм під підключення «тато», потрібно додатково купити 12-вольта роз'єм живлення «мама» для підключення самої стрічки. Крім цього знадобиться шматочок поролону і двожильний провід для приєднання стрічки. Зібравши всі матеріали, переходимо до справи.
Насамперед готуємо всі   необхідні матеріали

Крім того факту, що перерва в освітленні може перешкоджати зростанню водоростей, пауза, мабуть, є хорошою причиною для того, щоб щось подібне до його акваріума ввечері досить довго. Штучне освітлення в акваріумі також має бути дозовано - в кінці кінців, сонце не здається безперервним на відкритому повітрі. Як довго протягом дня освітлення в акваріумі фактично включено, по-різному обробляються аквариумистами. Як правило, час освітлення від 8 до 11 годин на день здається значущим.

Однак в цій області є розбіжності - як і багато детальні питання акваріумістики. Деякі акваріумісти залишають освітлення в акваріумі протягом всього часу, а інші налаштовані для обідньої перерви. Крім того, є можливість вибрати грати з освітленням, щоб імітувати найкращу можливу ситуацію освітлення. У цьому контексті є диммери, наприклад, які повільно висвітлюють освітлення в акваріумі вранці і дозволяють йому розпадатися так само повільно. Крім того, рекомендується використовувати таймери перемикання, щоб керувати всім часом освітлення.

За допомогою шила пробиваєте невеликий отвір в кришці для того, щоб протягнути дріт, як показано на фото.
За допомогою шила пробиваєте невеликий отвір в кришці для того, щоб протягнути дріт, як показано на фото

До стрічці потрібно припаяти дріт, який з іншого боку буде приєднаний до «мамі» затискними гвинтами.
До стрічці потрібно припаяти дріт, який з іншого боку буде приєднаний до «мамі» затискними гвинтами Коли Ви це зробите, потрібно з тильного боку LED стрічки приклеїти шматки поролону в трьох місцях, щоб матеріал не бовтався в колбі. У нашому випадку застосовувалася шумоізоляція з машини, тому що поролону під рукою не знайшлося.

З їх допомогою освітлення в акваріумі може бути точно сплановано і рівномірно спроектовано. Таким чином, акваріунер не ризикує ненавмисно перебільшувати його за допомогою освітлення. Краще висвітлення для акваріума повинно відповідати двом вимогам: прекрасне відтворення світла, що робить акваріум сяючим у всій своїй красі і одночасно є підтримкою для фотосинтезу, що є передумовою для будь-якого росту рослин.

Альо як створити оптімальні умови освітлення для своих рослин без Зайве стимулювання зростання водоростей? Деннерле знову подивуватися на природу на пальці. Рішення для оптімальної подачі акваріума з відповіднім світлом лежить в спектрі кольорів. Водорості жили в воде в течение усієї своєї історії розвитку. більшість акваріумніх рослин , Однак, відбуваються з тропічних лісів. Вони адаптувалися до умов освітлення в тіні щільних дерев.

Далі саморобку потрібно помістити в колбу і ретельно пройти герметиком всі стики, щоб запобігти попадання води всередину. Перевага такої колби в тому, що при необхідності ремонту освітлення в акваріумі (зокрема самої стрічки), можна буде без проблем дістати її з води, розкрутити і замінити. Ще одну ідею ми надали в окремій статті.
Далі саморобку потрібно помістити в колбу і ретельно пройти герметиком всі стики, щоб запобігти попадання води всередину



Зрештою стрічка підключається до мережі і перевіряється на працездатність. Як Ви бачите, зробити світлодіодне освітлення в акваріумі своїми руками не так складно, головне захотіти!
Зрештою стрічка підключається до мережі і перевіряється на працездатність

Рекомендуємо підключати світильник не безпосередньо до розетки, а через розетку-таймер. В цьому випадку можна запрограмувати певний час включення і відключення ламп, щоб вони не працювали при яскравому природному освітленні. Зазвичай світловий день для рослин повинен варіюватися від 11 до 14 годин на добу, тому Вам потрібно буде провести розрахунок часу та встановити уставку на розетці. Така ідея дозволить зробити освітлення акваріума автоматичним. Ще один важлівій момент - не купуйте китайські світлодіоди, тому що вони швидше виходять з ладу при експлуатації.

Відеоогляд для новачків

Подобається (0) Не подобається (0)

Досить часто перед аквариумистами постає питання освітлення акваріума, особливо якщо він саморобний або якщо ви утримуєте рослини, яким явно недостатньо штатного освітлення. Не завжди зрозуміло, якого типу, якої потужності і якої температури світіння лампи вибрати. У цій замітці я опишу свій випадок створення і розрахунку світлодіодного освітлення акваріума своїми руками, а також попутно поділюся додатковою інформацією, яка мені попалася з цього питання.

Мій акватераріум

Власне, мій акватераріум. Знизу акваріум на 120 літрів (з живими рослинами, гастромізонамі, скляними окунями, тетра, коридорас і), зверху ще 3 таких же обсягу під тераріум. Як бачите, місця для розміщення акваріумного освітлення, прямо скажемо, мало. Спочатку при конструюванні акваріума в якості освітлення були поставлені 2 люмінесцентні лампи-трубки потужністю 8 Вт кожна. Візуально здавалося, що акваріум освітлений досить. Але через деякий час рослини почали протестувати всіма доступними їм способами. Вирішено було міняти підсвічування на більш потужну.

Вибір типу джерела освітлення акваріума

Я вирішив поставити набирають популярність світлодіодні стрічки. Самою важливо причиною щоб зробити світлодіодне підсвічування акваріума в моєму випадку послужила крайня компактність такого освітлення. В якості додаткових плюсів світлодіодного освітлення акваріума - економія енергоспоживання, великий термін служби і робота світлодіодів від малого напруги (вода ж навколо, хіба мало ...).


)

Моя світлодіодна акваріумна підсвічування не боїться води

Який світло потрібен акваріумних рослин?

Кілька слів з приводу спектрів випромінювання і поглинання. Рослин цікавить видима частина світлового спектру. Для вловлювання світла рослини використовують хлорофіл, який поглинає світло з синьою і червоною частини спектра.


Для вловлювання світла рослини використовують хлорофіл, який поглинає світло з синьою і червоною частини спектра

Зелені рослини поглинають видиме світло переважно в синьою і червоною частинах спектра

Зелене світло рослини відображають, тому ми їх і бачимо зеленими. Так що видимий нашим оком білий світ містить всі необхідні рослинам частини спектра (синю і червону) і навіть більше (невикористану рослинами зелену частину спектра). Отже, будь-яке джерело білого світла підійде для освітлення стандартного акваріума. Потрібно лише правильно розрахувати яку кількість світла необхідно в вашому випадку.

Розрахунок освітлення акваріума

Розрахунок освітлення акваріума світлодіодами не відрізняється від розрахунку освітлення іншими джерелами світла. У більшості джерел зустрічається горезвісна формула 0,5 - 0,8 Ватт на літр. В принципі, схема робоча, але для різних джерел світла можуть бути істотні похибки (наприклад, на мої 120 літрів насправді потрібно 43 Вт світлодіодної стрічки - якби вважав за ват, вийшло б зовсім інше число).

Я рекомендую вважати потреби освітленості акваріума в люксах. Люкс - одиниця освітленості, по суті - люмен на 1м площі. Освітленість для стандартних акваріумів (висота менше довжини) зі звичайними рослинами 6 000 - 10 000 люкс. Для рослин сильно підвищеної світлолюбна 10 000 - 15 000 люкс.

Тобто розраховуємо площу дна нашого акваріума в квадратних метрах і множимо отримане число на необхідну кількість люкс. Отримуємо шукані параметри для нашого джерела світла в люменах (вони вказуються для всіх лампочок і світлодіодних стрічок).

Приклад розрахунку: площа дна мого акваріума 0,75 * 0,4 м = 0,3м². Бажана освітленість близько 7000 люкс. Значить, нам потрібна лампочка 0,3м² * 7000 люкс = 2100 люмен.

Іду в Леруа, там бачу відмінний варіант: стрічка світлодіодна 14,4 Вт / 60LED / м, холодний білий, IP65. 1 метр такої стрічки видає 700 люмен. Значить, беремо 3 метри.

Значить, беремо 3 метри

Ось таку стрічку я поставив у ньому світили акваріума

Аналогічні розрахунки можна проводити для будь-яких ламп / лампочок / прожекторів.

Спочатку здавалося, що 7 000 люкс - це дуже багато світла. Але якщо порівняти з тим, що ми зустрічаємо в природі, виходить саме те.


Але якщо порівняти з тим, що ми зустрічаємо в природі, виходить саме те

Приклади освітленості в люксах

Ще знадобиться блок живлення, я взяв з запасом, на 60 Вт. Ну тут просто множимо потужність метра стрічки на кількість метрів.

Теплий або холодний - дивіться самі. Холодний більше смешен в синю частину спектру, теплий в червону. Зазвичай ставлять холодний (він краще проходить через товщу води) але для неглибоких акваріумів це не принципово. Вибирайте під свої декорації. Я встановив два метри холодного і один метр теплого білого світла.

Я встановив два метри холодного і один метр теплого білого світла

Світлодіодне освітлення акваріума своїми руками
Світлодіодне освітлення акваріума своїми руками   Тепер світла вистачить усім Тепер світла вистачить усім

В якості висновку

Поставив я світлодіодне освітлення в акваріум і не натішиться :) Ні, серйозно, дуже круто. Люмінесцентними лампами висвітлювати акваріум вийшло б дешевше, але, повторюся, у мене занадто малу відстань від води до «кришки» (тобто полки тераріуму), крім того мені було цікаво, як це - світлодіодне освітлення акваріума своїми руками. Рослини дуже раді. Абсолютно всі пішли в ріст, Річчі з жалюгідного грудки перетворилася в пишний килим. Цвітіння, нитчатки і інших проблем за 3 тижні не помічено.


Цвітіння, нитчатки і інших проблем за 3 тижні не помічено

По-моєму, дуже красиво :)

Виникнуть питання - пишіть в коментарях, з радістю відповім. І якщо ви робили собі світлодіодне освітлення акваріума - теж пишіть, думаю, багатьом буде цікаво.


Які труднощі можуть виникнути?
Освітлення акваріума - які типи є?
Як впливає колірний спектр на підсвічування?
Альо як створити оптімальні умови освітлення для своих рослин без Зайве стимулювання зростання водоростей?

Новости