Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Акції в офшорній компанії: в епоху змін

Тенденція деоффшорізаціі, характерна для останніх років, поступово змінює податковий світ

Тенденція деоффшорізаціі, характерна для останніх років, поступово змінює податковий світ. Багато юрисдикції - офшори поступово рухаються до прозорості і змінюють правила гри. Цікаві тенденції можна відстежити і в політиці податкових гаваней щодо акцій на пред'явника.

Для того щоб розкрити тему, розглянемо саме поняття акцій в такому підприємстві. Отже, будь-яка офшорна компанія, будь вони зареєстрована на Белізі, Сейшелах або Островах Кука випускає цінні папери. Акції ці практично не відрізняються від таких у традиційному розумінні - це документи, що визначають долю власника. Людина, яка набуває їх, отримує не тільки право на свої «кровні» дивіденди, але і можливість брати участь в тусовці таких же, як і він - в зборах акціонерів (за винятком власників акцій без права голосу).

Цей всім відомий фінансовий інструмент в офшорній площині, набуває цікаві особливості. Наприклад, акції на пред'явника, або BearerShare, - це цінні папери, на яких не позначено ім'я власника. Для того щоб скористатися привілеями, які вони дають, коштує всього лише пред'явити їх в потрібний момент.

Такий вид акцій дозволений в офшорі Маршаллові острови - клієнт може зберігати їх там, де він того забажає. На відміну від офшорних компаній Белізу, Невіс, Сент Вінсент і Гренадін - тут акції на пред'явника теж ще доступні, але з недавніх пір зберігатися вони повинні тільки у агента. Те ж саме можна сказати про досить популярних серед підприємців СНД офшорних компаніях Панами.

Не так давно від акцій на пред'явника позбулися ще одні податкові острова - офшори на Сейшелах, тепер позбавлені цієї опції. Які ж «пряники» втрачає міжнародний бізнес, зі скасуванням акцій на пред'явника? Позитивні сторони такого володіння - очевидні, воно конфіденційно. Тут не потрібна ідентифікація бенефіціара, дані про нього не вносяться до реєстру акціонерів офшорної компанії.

У той же час у цього виду цінних паперів є істотні недоліки. По-перше, акції можуть банально загубитися або потрапити в погані руки. По-друге, вони можуть викликати підозри банкірів і як наслідок, відмова у відкритті рахунку. І взагалі, в ситуації, коли весь світ бореться за податкову прозорість, випуск акцій на пред'явника може залучити до вашої офшорної компанії, будь вона на Белізі або на Панамі, пильний інтерес органів фінансового моніторингу, що нікому ще не приносило щастя.

Отже, звертаємо увагу на всюди дозволені іменні акції - тут все гранично ясно, це цінні папери, на яких є ім'я господаря, вони гарантовано захищають його право власності на певну частину активів. Але є і «побочки» - дані власника вносяться до реєстру акціонерів офшорної компанії. У всіх європейських підприємствах, на які варто звернути увагу в новому, податково-прозорому світі, ваші акції будуть іменними. Та й законодавства привабливих для бізнесу Гонконгу, Сінгапуру, Джерсі, Маврикію, Багамських островів також забороняють акції на пред'явника.

Є ще один важливий момент. Якщо мова йде про акції офшорної компанії, потрібно враховувати, в якій організаційно-правовій формі зареєстровано іноземне підприємство. Офшорні компанії форми LTD (аналог нашої ТОВ) теж випускають сертифікати акцій, але вони не є цінними паперами в повній мірі - вони лише підтверджують хто акціонер, не більше. Їх не можна вільно продати або купити, вони, на жаль, не ростуть в ціні.

На практикумах ICG-seminar лектора завжди звертають увагу на новини сфери податкового законодавства та зміни у вимогах до документів офшорів і низькоподаткових юрисдикцій. Крім того, ми намагаємося донести учасникам важливу думку - світ змінюється і варто задуматися про те, як буде працювати ваш бізнес вже завтра. У моді - відкритість, прозорість і податкова відповідальність. Саме цьому присвячений наш новий проект РОБОТА З НЕРЕЗИДЕНТАМИ: КУРС НА ДЕОФФШОРІЗАЦІЮ. НАЙВИГІДНІШІ РІШЕННЯ ЗАКОННОГО ПОДАТКОВОГО ПЛАНУВАННЯ. ТОРГІВЛЯ ТА ЗЕД В НОВИХ УМОВАХ ЗАКОНУ ПРО трансфертного ціноутворення, реєструйтеся вже зараз, щоб бути в «бойовій готовності» і в курсі змін.

Новости