Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Чорний князь» Валеріо Боргезе - кат лінкора «Новоросійськ»

  1. зухвалий аристократ
  2. реалізовані амбіції
  3. підступне зброю
  4. Золото за королеву
  5. «Війна у війні» по-італійськи
  6. Помста Чорного Князя

На війні всі засоби хороші - цей девіз відомий з давніх-давен, але правилом він став тільки в XX столітті. З сумнівного, «неджентльменськими» способу ведення війни диверсії перетворилися в окреме мистецтво.

зухвалий аристократ

Юніо Валеріо Шипионе Боргезе народився в 1906 році, в родині, що належить до стародавнього аристократичного роду. Його предками були папа римський, кардинали і промисловці, родичі Наполеона Бонапарта. Сам князь був одружений на далекій родичці російського імператора Олександра Перво го.

Неймовірно зухвалий і незалежний характер Валеріо не дозволив йому обрати кар'єру священика - він зробив вибір на користь військового мистецтва. Він вибрав нове і дуже перспективний напрямок - службу в підводному флоті. Боргезе закінчив курси підводників, став чемпіоном світу з глибоководним зануренням в скафандрах.

реалізовані амбіції

Аристократ і ідейний фашист, Боргезе після завершення навчання в Військово-морської академії став офіцером-підводником на посаді помічника капітана, а п'ять років по тому, в 1933-м, прийняв командування підводним човном «Аметист».

Але навіть це не відповідало його амбіціям, тим більше що колеги захоплювалися талантами молодого капітана і називали його навички «надприродними». «Аметист» під командуванням Боргезе міг тижнями перебувати в підводному положенні, але в підсумку не відхилявся від мети більше ніж на півмилі.

Тому Боргезе був несказанно площині, коли адмірал Гоіран запропонував молодому морському офіцерові очолити секретний сектор підводного напрямки. У 1939-му Боргезе почав роботу зі створення спеціального підрозділу «людей-торпед», офіційно це була Десята флотилія MAS (штурмових засобів).

підступне зброю

Світ перебував на порозі Другої світової війни. Великобританія була розвиненою військовою державою і представляла для Італії велику загрозу на море. Для боротьби з таким потужним противником італійці придумали новий вид зброї для поразки британських військових судів, що знаходяться на укріплених базах. Воно являло собою вриваються катери, надмалі підводні човни і керовані людиною торпеди «Майяле» .

Після перших випробувань нової зброї «таємної війни» Боргезе і його колеги по проекту прийшли до висновку, що при підготовці курсантів-диверсантів необхідно враховувати основні якості кожного виду секретної зброї. Для надводних вибухають катерів потрібно готувати рішучих солдатів, а для «підступних засобів», тобто для керованих торпед, необхідні стримані розвідники. Добровольців, готових служити на флоті, було більш ніж достатньо, але відбиралися найкращі. А саме - солдати, що володіють високими моральними якостями, твердістю характеру, рішучістю, зневажають небезпеку і, головне, не балакучі. Адже всьому світу відомо, що істинний італієць швидше загине, ніж замовкне.

Після ретельного відбору в секретній школі в містечку Сєрков людей-торпед готували протягом року. Найсуворішої таємницею було і озброєння, з яким доведеться працювати плавцям, і прізвища товаришів, і сам факт чиєїсь приналежності до загону. Майбутні морські диверсанти відпрацьовували необхідні бойові навички і звикали до думки про те, що заради виконання завдання, можливо, доведеться померти. Прикладом для них був сам Валеріо Боргезе, який отримав псевдонім Чорний Князь. Саме йому належала ініціатива створення загону підводних плавців-коммандос по типу японських кайтен. Своє похмуре прізвисько італійський офіцер носив з гордістю, оскільки воно відображало походження, зухвалий і жорстокий характер переконаного фашиста.

Своє похмуре прізвисько італійський офіцер носив з гордістю, оскільки воно відображало походження, зухвалий і жорстокий характер переконаного фашиста

Бойові плавці на торпеді «Майале». Джерело: wikimedia

Золото за королеву

Боргезе в 1945 році. Джерело: wikimedia

Нове, абсолютно не «джентельменськи» зброю італійців успішно застосовувалося в Гібралтарі, на Мальті, в Алжирі. У Гібралтарі Валеріо Боргезе з трьома екіпажами штурмовиків-диверсантів, втративши шістьох членів команди (троє убитих, троє потрапили в полон), вивели з ладу чотирнадцять кораблів країн антигітлерівської коаліції водотоннажністю в 73 тисячі тонн.

Найблискучішу операцію команда Боргезе провела в 1941-му в Олександрії. На практично неприступною базі британського флоту італійським диверсантам-підводникам вдалося вивести з ладу лінкори «Веліант» і «Королева Елізабет», один есмінець і вантажний танкер. За цю спецоперацію князь Боргезе отримав золоту медаль «За доблесть».

«Війна у війні» по-італійськи

Варто відзначити, що офіційний наказ про призначення командиром 10-ї флотилії Боргезе отримав лише в 1943 році. До того моменту секретний підрозділ під його керівництвом уже давно було боєздатним і високорезультативним з'єднанням Королівських ВМС Італії. Чи не єдиним таким з'єднанням - в іншому італійці воювали погано.

«Люди-торпеди», підготовлені Боргезе, брали участь в різних диверсійних операціях - топили кораблі, намагалися припинити рух по Дорозі життя в блокадному Ленінграді, вступали в сутички з югославськими та італійськими партизанами. Сам же Боргезе залишався командиром підводного човна і прокладав хитромудрі маршрути для нових успішних спецоперацій. «Війна у війні», яку вів Чорний Князь, була сповнена військових хитрощів, пасток, секретних розробок. Для їх втілення зухвалий аристократ підготував розвідників ультра-класу.

Час з 1945 року по 1949 князь провів у в'язниці. Він був засуджений на 12 років за співпрацю з німцями, за підтримку маріонеткового режиму в «республіці Сало» після виходу Італії з війни. За бойові заслуги перед батьківщиною цей термін йому скоротили до трьох років.

Після чого він провів ще одну спецоперацію.

Помста Чорного Князя

28 жовтня 1955 року із Севастопольського рейду раптом пішли всі італійські кораблі. А рано вранці 29-го пролунали два вибухи. Лінкор «Новоросійськ», який дістався Радянському Союзу в якості платежу з репарацій, пішов під воду разом з більш ніж 800 моряками-чорноморцями.

Детальніше про цю трагедію >>

Колись «Новоросійськ» носив назву Giulio Cesare і належав Італії. Після відправки корабля в СРСР, князь Боргезе дав клятву, що «Юлій Цезар» не ходитиме під російським прапором. За офіційною радянською версією «Новоросійськ» підірвався на старій німецькій магнітної міні, але це було не так. До речі, в листопаді 1955 го Валеріо Боргезе отримав ще одну нагороду. І за деякими даними, вона була вручена йому не за колишні заслуги.

Через деякий час капітан другого рангу в запасі С.Елагін в журнальній статті досить переконливо стверджував, що атаку на «Новоросійськ» провели професіонали: «Їх в той час було так мало, що не становило великих труднощів назвати поіменно кожного! Це могли бути тільки бойові плавці з 10-ї італійської флотилії ... ».

Так пройшла остання успішна операція грізного Чорного Князя. Дивно, що радянські спецслужби, які набили руку на усунення небезпечних фізичних осіб, які не вважали за потрібне підібратися до пана Боргезе. Невразливий мерзотник згодом спробував влаштувати на батьківщині фашистський переворот, був вигнаний з країни і помер в Іспанії у віці 68 років.

Невразливий мерзотник згодом спробував влаштувати на батьківщині фашистський переворот, був вигнаний з країни і помер в Іспанії у віці 68 років

Лінійний корабель Новоросійськ в Севастополі, початок 1950-х років. Джерело: wikimedia

Новости