Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новий рік не за правилами. Як це робиться в Україні

Коли мова заходить про те, куди податися, щоб зустріти Новий рік, одразу спадає на думку Крим.

Новорічні тури на півострів є на будь-який гаманець. Але орієнтуватися варто на суму від 1200 грн. з людини. У такі гроші обійдеться проживання протягом 3-4 днів в готелі класу 3 *, зі сніданками та новорічній вечіркою. Якщо дешевше - значить, або жити будете на відшибі, або "зручності" будуть на поверсі, а не в номері, або з новорічним столом щось не так (середні ціни наведені в таблиці №1).

Чарівну опівночі можна провести в море на палубі катера або яхти (в залежності від класу судна таке бажання буде коштувати від 100 грн / год) - і після келиха шампанського спостерігати, як освітлюється берег міськими феєрверками. Подібних пропозицій в інтернеті безліч.

ЖИТТЯ НА АЙ-ПЕТРІ. Любителі контрасту, катання на лижах і Нового року не за стандартною схемою - свічки-шампанське-олів'є можуть на свята оселитися на гірському плато Ай-Петрі. Там є турбаза на 60 місць. Умови особливим комфортом не відрізняються - туалет на вулиці. Ну, і ціни за такі номери відповідно в три-чотири рази дешевше, ніж в середній ялтинському готелі (див. Таблицю №2). Зайнятися там є чим. Можна покататися на 3-кілометровій канатній дорозі Місхор - Ай-Петрі. Сам підйом за 20 хвилин доставляє чимало задоволення і гострих відчуттів. Висота гірки - 1234 метри! На базі ялтинського гірськолижного клубу можна взяти напрокат лижі, санки або сноуборд. Така послуга по кишені сильно не вдарить - прокат лиж з черевиками коштує від 15 до 40 грн на добу, сноуборду - 50 грн. А ось поганяти на снігоході буде коштувати дорожче - 30 гривні за п'ять хвилин. НОВИЙ РІК У ПАЛАЦІ. До числа визначних варіантів святкування можна віднести і маскарад в воді. Таке теж запам'ятається надовго. Зараз у багатьох кримських готелях і санаторіях працюють відкриті басейни з підігрівом води. Карнавальний костюм мінімальний - плавки плюс маска Буратіно або Бармалея; антураж незвичайний - на плаваючих підносах пляшки шампанського, Снігуронька в купальнику, Дід Мороз з мокрою бородою. За святкують з бортиків пильно стежать рятувальники. Вартість такого новорічного розваги близько 200 доларів (проживання в готелі від 120 грн на добу, включаючи сніданок).

А ще можна в компанії друзів скромно і романтично застати останню мить минає в одній з десятків прекрасних точок півострова - біля Лівадійського або Ханського палацу, в Масандрівському або Воронцовському парку, в Судацької фортеці або на Графській пристані ... Всю ніч на "історичних" маршрутах працюють таксі. Можна машину взяти і на прокат. Такі контори вже з'явилися в Ялті і Севастополі. Обійдеться ця послуга замовнику - при наявність водійських прав та без урахування страховки - 400-600 грн / добу. Є автозабава для справжніх екстремалів - новорічні сафарі. Маленька подорож по гірських трасах на джипах коштує 400 грн за 4-годинну поїздку.

МІСЬКІ РОЗВАГИ. Не обійдеться на цей раз і без заготовлених міських сюрпризів. В Євпаторії на площі можна буде побачити найвищого Діда Мороза в світі - зростанням під 4 метри, відповідно ньому і Снігуронька на ходулях; в Керчі спечуть торт площею 16 кв. метрів; в Гурзуфі, по заведеної не так давно традиції, в костюмі Діда Мороза всіх привітає афроукраїнець, а йому в пару загін "Снігурки" вагою в півтора центнера. Феодосія, Сімферополь і Севастополь посперечаються за пальму першості за частиною феєрверків.

ЧИМ ДОЇХАТИ САМОСТІЙНО. Якщо ви не їдете в Крим на власному авто, то в транспорті особливого вибору у вас немає - або поїзд, або літак. Тому що останній в цьому році рейсовий автобус до Сімферополя був на цьому тижні. Авіаквиток по маршруту Київ-Сімферополь-Київ в новорічні дні обійдеться в 1100 грн. На цьому тижні квитки ще були в наявності, а наші авіаперевізники "Аеросвіт" і МАУ запевняють, що ціна ближче до Нового року підвищуватися не буде. Продаж квитків на новорічні дати вже почалася, в касах вони поки є. Знову ж будемо розраховувати на додаткові поїзди, які "Укрзалізниця" традиційно пускає перед святами (вартість квитків на потяги: "Київ-Сімферополь" - 146 грн. (Купе), 81 (плацкарта), "Київ-Севастополь" - 120 грн. ( купе), 81 (плацкарта)). В ГОСТЯХ У звіздарів

Для любителів незвичайного новорічного свята Кримські гори - просто земля обітована. Навіть якщо не випав сніг, в них є своя принадність. І запитайте у своїх друзів, чи багато хто зустрічали Новий рік у цій обсерваторії?

ЯК ЦЕ ВИГЛЯДАЄ. Кримська астрофізична обсерваторія (КРАО) знаходиться в селищі Науковий, який забрався на пристойну висоту (600м) у Другій гряді Кримських гір. Місце саме по собі дуже мальовниче. Організатори туру зустрічають учасників на ж / д вокзалі в Сімферополі і доставляють в Науковий. У передостанню ніч минає проводиться екскурсія до телескопів обсерваторії. Якщо небо чисте, то можна і на зірки і на Місяць подивитися. Прихід нового року святкується на свіжому повітрі в лісі, біля багаття. В останні святкові дні можна відправитися на екскурсії в печерні міста і на ПБК, а то просто покататися на конях і постріляти з лука. Якщо сніг є - катайтеся на санках, якщо немає - на велосипедах.

ЦІНА ЗАДОВОЛЕННЯ. У вартість туру (1700 грн.) Включені проживання в готелі, харчування, екскурсії, трансфер. Інші задоволення: прокат велосипеда - 15 грн / год, санки - 10 грн / год, стрільба з лука - 15 грн за сагайдак стріл, пейнтбол (включаючи екіпіровку) - 120 грн / 200 куль.

ОСОБИСТИЙ ДОСВІД. Одеситам Людмилі і Андрію Петровим обсерваторія запам'яталася сталінської архітектурою, соснами, свіжим повітрям. Справжнісінькі астрономи показали телескопи в дії. Ніхто з компанії не бачив такого раніше. Коли дах будівлі від'їжджає в одну сторону, а махина телескопа зсувається в іншу, то дух захоплює! Новий рік зустрічали на величезній галявині з величезним вогнищем посередині. Навколо стояли накриті столики (їжі було достатньо) і утеплені лавочки (дуже корисна річ виявилася). Новий рік зустрічали двічі - по Москві і по Києву.

Йде під землю ....

Зараз надзвичайною популярністю користуються квест-гри. Хто не знає модерного слова, згадайте передачу "Форт Буаяр": дві команди наввипередки щось шукають і долають труднощі. Пропонуємо квест-варіант Нового року.

ЯК ЦЕ ВИГЛЯДАЄ. 30 січня туристів зустрічають на вокзалі Чернівців, проводять автобусну оглядову екскурсію по місту, тому везуть в смт Чертков, який знаходиться недалеко з основним місцем новорічного дійства - печерою "Млинки". 31 січня - екскурсія по місцевих визначних пам'ятках (в залежності від погоди і програми- скеля "Писаний Камінь" біля м.Косові, музи гуцульського побуту в Коломиї, відвідування руїн фортеці в м Бучач), потім обід (без краплі спиртного, людей навіть з найменшими ознаками сп'яніння під землю ніхто не пустить). А вже ввечері привозять до печери "Млинки". Тут видають екіпіровку, після чого всі учасники повинні пройти три раунди випробувань на кмітливість, фізичну і психологічну витривалість. При проходженні підземного лабіринту мандрівників супроводжують похмурі орки - страшні зовні, але в цілому нешкідливі. Загалом, виходить чудова новорічна "пугалка" з неодмінним щасливим кінцем. Гра триває близько 3-х годин і закінчується в переддень Нового року. Його будете зустрічати не в самій печері, а в гроті по сусідству.

ЦІНА ЗАДОВОЛЕННЯ. 3-денну подорож обійдеться в 1500 грн. У неї входить власне участь в грі, фотосесія, екскурсії, оренда екіпіровки, харчування та проживання, трансфери, страховка. У вартість не входять проїзд поїздом від Києва до Чернівців (плацкарт 58 грн, купе 83 грн) і повернення з Івано-Франківська до Києва (плацкарт 58 грн, купе 95 грн).

ОСОБИСТИЙ ДОСВІД. Харків'янка Ольга Луценко розповіла про те, як вона зустрічала Новий рік в "Млинках": "Перше, що мені шалено сподобалося в цій зустрічі майбутнього року - це саме місце. Якщо освітити стіни ліхтариком, то видно, як поблискують кристали гіпсу. Відчуття, ніби вони вкриті інеєм. До речі, температура під землею тримається біля 8 ° С. Нам видали комбінезони, бандани і ліхтарики, - спеціально неудобуние і важкі - щоб учасникам життя малиною не здавалося Про гру говорити не стану, а то іншим не цікаво буде. Дуже сподобалося повзти в печері в повній темряві. Але ось тим, хто схильний до повноти або страждає на клаустрофобію або боязню темряви, це навряд чи припаде до душі.

Сама гра тривала 8 годин. Ми були брудні, втомлені, з купою синців, але до безумства задоволені! До півночі вибралися з печери і нас чекав ... феєрверк! Приголомшливе видовище!

Сам Новий рік ми зустрічали в гроті, поруч з печерою, лаз в який був шириною трохи менше метра. Там нас чекала справжнісінька ялинка і накритий святковий стіл. Правда, з спиртного було тільки дитяче шампанське (треба ж було ще якось вибратися з цього грота ...). Назад в готель ми потрапили до 2 години ночі. Святкувати далі сил вже не було "

На верхівці УКРАЇНИ

В якості місця для "неправильної" новорічної ночі з Карпатами складно конкурувати. Хоча б тому тут знаходиться найвища гора України. На яку, при дотриманні елементарної техніки безпеки, можна піднятися навіть взимку. Сергій Копанський, тренер по туризму, в цьому році проведе новорічне сходження вже 11-й раз. За його словами, це зараз стало модно. Тому при гарній погоді на Говерлу 31 грудня піднімається до сотні чоловік.

ЯК ЦЕ ВИГЛЯДАЄ. Провести ніч в грудні на Говерлі - заняття не для дилетантів. Тому висхідні, як правило, добираються до вершини до 5 годині пополудні (сам підйом при сприятливих умовах займає 4-5 годин), спостерігають останній сонячний захід у році і спускаються до підніжжя, де і святкують в теплі і комфорті - зазвичай на який-небудь турбазі. Якщо погода хороша, то людина зі звичайним рівнем фізпідготовки без проблем підніметься на гору. Головне - правильно одягнутися: особливу увагу звертаємо на кінцівки - зручне взуття і рукавиці обов'язкові.

ЦІНА ЗАДОВОЛЕННЯ. Оскільки подібні заходи влаштовуються ентузіастами для ентузіастів, то і варто подібний Новий рік не надто дорого - близько 80 грн. в день з людини. Плюс витрати на дорогу: доїжджаєте до Львова (плацкарт 60 грн, купе 97 грн), а там вас зустрічає мікроавтобус, який і довезе до села Лазещина.

ОСОБИСТИЙ ДОСВІД. Наша колега, журналістка Ксенія ГРИШИНА, піднялася на Говерлу 31 грудня 2007 року. "Стартували вранці з села Лазещина, - розповідає Ксенія. - Найняли машину, яка підкинула групу до самого підніжжя гори. Група були організована так, що до кожного новачкові був приставлений досвідчений турист. Як тільки ставало ясно, що людина втрачає сили," бувалий " подавав знак іншим, припиняв підйом і пара починала спускатися вниз. У принципі безпеку цього сходження була добре продумана.

Під горою стояла тиха погода. Ксенія запам'ятала, що з самого початку дуже хотілося пити, все швиденько спустошили фляжки, термоси і почали хапати сніг. Коли добралися до Говерлянкі (плато перед самою вершиною), від групи залишилася тільки половина. Тепер всюди стало багато снігу - по коліно і подув пронизливий вітер. Якщо на початку маршруту все йшли без нічого, то тепер в хід пішло все - запасні светри, навіть целофанові пакети. Дехто став виглядати як полонений німець під Сталінградом - закутаний у що завгодно. Вітер просто збивав з ніг. "Ми настільки пригнулись до землі, що майже повзли на четвереньках, - розповідає Ксенія. - На вершину вибралося менше десяти чоловік, та й то нам вдалося побути там не більш як 5 хвилин: така лютувала заметіль. Назад спускатися було ще складніше. Сповзла ми з Говерли тільки до вечора ".

ПІД ВОДОЮ У МАСЦІ І С ... ШАМПАНСЬКИМ!

Любителі занурень з усіх міст України з'їжджаються до Криму на Тарханкут, щоб 31 грудня в 23.50 ... піти під воду! У Чаші Любові (місці, пам'ятному по фільму "Людина-амфібія"), на глибині 6 метрів, екстремали і зустрічають Новий рік. Все відбувається як годиться - з ялинкою (щоб не спливала, її обтяжують бетонним вантажем)!

Вартість участі в заході залежить від фантазії самих учасників. Оренда автобуса, який доставляє підводних гуляк з Києва до Криму і назад, обходиться приблизно 300 грн. з особи, проживання в дайв-центрі на Тарханкуті, в селі Оленівка, - 100 грн. з людини на добу, стільки ж коштує триразове харчування. Заправити балон повітрям для занурень - 12 грн., А спорядження для дайвінгу на Новий рік - "подарунок від Діда Мороза" - видається бажаючим безкоштовно.

Теоретично, для того щоб зустріти НГ під водою, не потрібно бути досвідченим дайвером. Досить мати стерпне здоров'я (обов'язково - відсутність нежиті!) І бажання. Досвідчені інструктори без проблем введуть в курс справ новачка і підстрахують на дні Чаші.

Температура води 31 грудня - 1 січня на Тарханкуті зазвичай тримається в межах 7-10 градусів, для занурення в гідрокостюмі цілком нормально.

Під водою відчуття неймовірні! Висиш протягом 15-20 хвилин в Чаші, що підсвічується ліхтарями. Повз пропливають самотні сонні риби і флюоресцирующие медузи, в тілі - повне відчуття невагомості, а в роті ... пляшка з шампанським!

Спускаємося з ГІРОЧКИ

Якщо вам на роботу треба виходити вже 2 січня, а відзначати Новий рік хочеться все-таки за межами набридли пейзажів рідного міста, можна махнути на день до Кременця, що у Тернопільській області.

Подорож буде виглядати приблизно так: вранці приїжджаєте, закидаєте речі в готель, перекушуєте - і на екскурсію по славному місту Кременця. Можна заздалегідь знайти через інтернет місцевого гіда. А можна і самим пройтися по старовинній частині міста, в якому збереглася архітектура 18 століття, безліч красивих храмів. Потім, заплативши 10 грн. таксисту, вирушайте до підніжжя гори Бони (сам Кременець знаходиться в улоговині серед Подільських Товтр), на якій знаходиться руїни стародавнього замку. Звідти відкриваються приголомшливі види на місто.

Потім, гарненько підкріпившись, можна вирушати на єдину в Україні санную трасу. Тут готують змагань професійних спортсменів (до неї вас домчить таксі за ті ж 10 грн.). Якщо вам пощастить з погодою - не буде мокрого снігу - ви будете мчатися на санках зі швидкістю 30 км / ч. Правда, щоб спуститися по трасі, доведеться тягти санки на власному горбі.

І остання частина "кременецького балету" - святкування Нового року. Хочемо вас відразу попередити: в будь-який кафешці, в будь-якому готелі буде дуже людно. У Кременці слабенька розважальна інфраструктура, тому все більш-менш пристойні заклади будуть забиті повністю (тому обов'язково ще в Києві забронюйте новорічний столик, якщо не будете зупинятися в готелі).

ЦІНА ЗАДОВОЛЕННЯ. Щоб дістатися до Кременця, сідайте на потяг Ужгород-Сімферополь (пл. 43 грн.), Доїжджаєте до Радзівілова, а потім маршрутка за 10 грн. домчить вас до містечка. Там можна зняти велику квартиру за 50-100 грн. на добу, або зупиниться в готелі за 150 грн. / добу.

Читайте найважливіші новини в Telegram , А також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі .

І запитайте у своїх друзів, чи багато хто зустрічали Новий рік у цій обсерваторії?

Новости