Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вчені: мавпи подолали Атлантику за 40 млн років до Колумба / Моя Планета

Судячи з усього, мавпи потрапили в Південну Америку, першими з приматів форсувавши Атлантичний океан

Судячи з усього, мавпи потрапили в Південну Америку, першими з приматів форсувавши Атлантичний океан. Це сталося приблизно 40 млн років тому.

Слава відкриття Америки належить Колумбу. Хоча є переконливі дані про те, що задовго до нього Нового Світу досягали вікінги і навіть, можливо, стародавні єгиптяни. Однак всі ці досягнення, реальні й легендарні, тьмяніють у порівнянні з подвигом реліктових родичів Homo sapiens.

Примати як найбільш близькі людям мешканці планети завжди користувалися підвищеною увагою з боку вчених. Так, уже відомо, що вперше мавпи з'явилися в Азії, також є більш-менш точні дані про те, коли і де виникли різні види приматів. До останнього часу загадкою залишалося те, як вони потрапили в Південну Америку.

Раніше існувала версія, згідно з якою мавпи переселилися туди за часів, коли Південна Америка і Африка входили до складу суперконтиненту під назвою Гондвана. Проте новітні дослідження показали, що останній загальний предок мавп з'явився приблизно через 100 млн років після того, як континенти відокремилися один від одного.

За іншою версією, мавпи могли потрапити в Південну Америку через Північну або взагалі через Антарктиду. Однак знайдені скам'янілості спростовують цю теорію.

Як з'ясувалося, сама переконлива версія звучить і найбільш фантастично - імовірно, мавпи просто перетнули Атлантику.

Дослідницька група на чолі з Маріано Бонд з Національного університету Ла-Плати в Буенос-Айресі, Аргентина, в минулому році виявила кілька дивно знайомих мавпячих зубів під час розкопок в перуанській Амазонії. Зуби мартишкоподобного істоти, названого вченими Perupithecus ucayaliensis, виявилися практично ідентичні тим, що належали мавпам з роду Talahpithecus, що мешкали в епоху еоцену в Північній Африці.

Зуби мартишкоподобного істоти, названого вченими Perupithecus ucayaliensis, виявилися практично ідентичні тим, що належали мавпам з роду Talahpithecus, що мешкали в епоху еоцену в Північній Африці

«Перупітекі», імовірно, існували в самому кінці еоцену, близько 36 млн років тому, що робить їх найдавнішими мавпами в Південній Америці. Вони забезпечують прямий зв'язок між предками сучасних мавп Нового Світу і стародавніми мавпами Африки.

За даними вчених, мавпи проникли з Африки до Південної Америки приблизно 40-44 млн років тому. Але як вони подолали величезну водну перешкоду, яка дуже нескоро піддасться куди більш просунутим істотам на кшталт нас?

По-перше, потрібно сказати, що в еоцені Атлантичний океан був набагато вужче, ніж зараз, проте складаючи в ширину близько 1400 км. Крім того, рівень води в світовому океані протягом історії Землі то підвищувався, то знижувався. Цілком можливо, що мавпи застали період зниження і перескочили в Південну Америку по островам.

Але навіть відстань між островами їм потрібно було якось долати. В якості одного з можливих пояснень пропонується концепція рафтингу. Ні, мавпи не будували плотів. Ймовірно, існувало щось на зразок плавучого острова, який прибило до берегів Перу або Бразилії. Шматок суші з рослинністю і тваринами могло відірвати від більшого острова або від материка під час якогось стихійного лиха, такі випадки були відзначені, хоча вони і вкрай рідкісні. А якщо на такому плавучому острові росли дерева, вони могли зіграти роль вітрила, що дозволило б прискорити трансатлантичне подорож.

Підтверджує цю як і раніше спірну теорію і факт наявності океанських течій в західному напрямку. Вони існували в епоху еоцену і існують зараз. Вчені навіть розрахували, що подорож з «вітрилом» через Атлантику зайняло б у мавп-моряків близько двох тижнів (без «вітрила» - близько 60), а це вже реальний термін, щоб вижити посеред відкритого моря. Якщо ці мавпи були вихідцями з посушливої ​​Західної Африки, то вони могли бути пристосовані до довгого існування без води, передає BBC .

Але як вони подолали величезну водну перешкоду, яка дуже нескоро піддасться куди більш просунутим істотам на кшталт нас?

Новости