Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Державні мови Латвії

  1. Трохи статистики і фактів
  2. Історія і сучасність
  3. Туристу на замітку


Одна з прибалтійських республік в Північній Європі, Латвія межує з Росією і є популярним туристичним напрямком для шанувальників середньовічної архітектури і пляжного відпочинку на Ризькому узбережжі. Єдиною державною мовою Латвії визнаний латиська, про що сказано в законі, що регулює тонкощі використання та решту в державі.

Трохи статистики і фактів

  • Латиська мова - не єдиний, яким користуються громадяни республіки. У східній частині країни широко поширений латгальскій, а значна частина населення володіє російською.
  • На латиською будинку і на службі розмовляють близько 1,7 млн. Чоловік, на латгальській - близько 150 тисяч.
  • Другий за поширеністю в Латвії - російський. Його вважають рідною близько 37% жителів республіки, а володіють і можуть розуміти і спілкуватися нею - 81% громадян Латвії.
  • Три вимерлих мови на території країни - селонскій, Куршській і Земгальський існували до XV-XVII століть і сьогодні становлять інтерес лише для дослідників.

Цікаво, що верховний комісар у справах національних меншин ОБСЄ рекомендував Латвії переглянути мовну політику в питаннях відображення мультикультурного характеру суспільства і спростити процес використання мов меншин в листуванні громадян з офіційними організаціями та владою. Визнаючи існування єдиної державної мови Латвії, європейські організації проте рекомендували владі країни бути гнучкими в питаннях білінгвального освіти.

Історія і сучасність

Державна мова Латвії поряд з литовським - один з двох східнобалтійських, що збереглися до наших днів. Сучасний офіційний і літературний латиський грунтується на среднелатишском діалекті.
Перші письмові свідчення існування мови Латвії з'явилися в XVI столітті, а всю його історію ділять на три періоди - старолатишскій до XIX століття, младолатишскій з 1850 до 1890 року і сучасний.

Туристу на замітку

Російські мандрівники часто відзначають не надто гаряче бажання жителів прибалтійських республік спілкуватися російською, незважаючи на те, що переважна кількість латишів середнього і старшого віку нею володіють. Вирушаючи в туристичну поїздку до Латвії, бажано налаштуватися на те, що доведеться розмовляти по-англійськи, щоб отримувати необхідну інформацію і розраховувати на розуміння в готелях і ресторанах.


Автор: ВОтпуск.ру
Дата публікації: 29.06.2016


фотографії

Популярні статті



Новости