Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Еміграція в Ісландію: враження українки про життя на північному острові - Робота за кордоном

Киянці Ользі Ходос випала нагода перебратися в Ісландію. Вона з'їздила подивитися на далекий острів, повернулася в повному захваті, і вже через рік вони з чоловіком купили квитки в один кінець. Ольга розповіла "Обозревателю" про свої враження, що накопичилися за сім років життя в дивовижній країні снігу і вогню, сильних жінок і чадолюбних чоловіків, країні, де цінують свободу і плюють на формальності.

Далі - від першої особи.

як переїхати

Я потрапила в Ісландію за сімейними обставинами. Мій випадок нетиповий, тому не буду про нього розповідати, він все одно не послужить прикладом. Але в "типовому випадку" приїхати в Ісландію можна на роботу за контрактом, вчитися в місцевих вузах, укласти шлюб з резидентом або скористатися волонтерського програмами.

Відкрити бізнес в Ісландії можна тільки при пайовій участі ісландці, але якщо у вас є вид на проживання і право на роботу, то ви можете зробити це без його допомоги. Купівля житла не дає ні права на проживання, ні права на роботу, і ви зможете відвідувати країну тільки по туристичній візі.

Переїжджаючи в іншу країну, потрібно бути готовим до того, що будинки доведеться залишити все і почати з нового аркуша, але це безцінний життєвий досвід, який відкриває нові можливості і дає шанс побачити безліч інших абсолютно неймовірних світів. Я добре пам'ятаю перший день своєї ісландської життя: сіре лютневе ранок, поземка і порожні вулиці низькорослого Рейк'явіка. Було дуже незатишно, хотілося тут же купити квиток і повернутися додому, але замість цього ми почали оформляти документи, шукати житло і роботу.

В Ісландії був розпал кризи, проте місцеві не стали ставитися до "прибульцям" гірше.

Місцеві та приїжджі

Ісландці живуть за принципом: "ми вважаємо всіх друзями, поки вони не доведуть протилежне", тому всі побутові питання вирішуються досить легко, до іноземців ставляться без упередження, і ви можете легко заводити знайомства. Тут все добре володіють англійською та вчать в школі данську мову.

Ісландці - дуже красиві, здорові і добре освічені, вони багато читають, навчаються і подорожують.

Вони - діти свого місця існування і виробляють таке ж оманливе враження, як лавові поля, покриті мохом: м'які зовні, але тверді і вперті всередині. При всьому добродушності можуть сказати "ні", стримати нахабу, не даючи другого шансу.

Вони не люблять метушитися через дрібниці і ускладнювати життя, тому тут практично немає бюрократії, а інтернет є навіть у тундрі.

Комп'ютери та бюрократія

В Ісландії все комп'ютеризовано. Наприклад, для отримання будь-якої ліцензії потрібен короткий і простий список документів, за якими не потрібно бігати по інстанціях і стояти в чергах. Документи і довідки можна отримувати поштою або оформляти в інтернеті.

В електронному вигляді подається і податкова декларація, оскільки у кожного платника податків є своя електронна сторінка на сайті інспекції. Між установами існує електронний документообіг.

У медицині все ще простіше: існує єдина база даних для всіх медустанов, куди всі лікарі, до яких звертається пацієнт, вносять доповнення до його історії хвороби. У кожного лікаря є свій код доступу до цієї бази, що дозволяє встановити, на якому етапі сталася лікарська помилка або початок розвиватися захворювання. І звичайно, пацієнти не носять за собою купу сумнівних, написаних від руки довідок.

Чоловіки та жінки

Жінки тут переконані феміністки. В особистих стосунках це теж, природно, позначається. Жінка не буде млосно зітхати і чекати, а запросто запросить на каву вподобаного чоловіка, але це не говорить про те, що вони легко доступні; за сальну жарт можна заробити ляпас.

Ісландці народжують по 3-4 дитини і часто розлучаються, але при цьому, як правило, зберігають дружні стосунки. Батьки не спихають своїх численних дітей бабусям, а всюди беруть із собою. У кожній установі і майже в кожному офісі є дитяча кімната, де малюки можуть проводити час, поки батьки зайняті.

Чоловіки тут - природжені батьки. Вони на рівних з жінками йдуть в декретну відпустку і управляються з дітьми, пеленальні столики є навіть в чоловічих туалетах. У ісландців великі сім'ї, але як тільки молодь починає працювати, то намагаються з'їхати від батьків.

Люди похилого віку добре забезпечені і часто виїжджають на старості років кудись в теплі краї чи доглядають онуків в своїх великих сім'ях. Вони водять джипи, носять золото і їдять тухлого ската в святвечір - це старий звичай, данина минулому. На Різдво у місцевих трапляється напад обжерливості, тому колись давно тухлого ската їли, щоб очистити шлунок напередодні бенкетів та полегшити травлення. Молоді, звичайно, таке є б не стали - традиційних страв вони вважають за краще піцу.

І старі, і молоді на всі труднощі відповідають: "allt í lagi", що означає "все нормально".

Вулкан і ніякої паніки

Ісландці взагалі не люблять панікувати, вони не робили цього навіть коли почав вивергатися Ейяфьятлайокутль, і взагалі про те, що у нас вивергається вулкан, ми дізналися від тих, що дзвонили і писали в паніці батьків і друзів. Зате це був рідкісний випадок, коли ісландці почали поспішати - все поїхали знімати те, що відбувається.

Тієї весни ми летіли додому. Нам пощастило, рейс не скасували і нам пощастило побачити вивергається вулкан з висоти. Це було приголомшливо, як, втім, і вся ісландська природа.

Ісландія - країна казкової краси і контрастів, до яких неможливо звикнути: вулкани, льодовики, гарячі джерела і дорогоцінний мох. Тут пахне сірководнем, кристально чисту воду можна пити з будь-якої річки, в скелях над океаном пасуться вівці, яких більше ніж жителів острова, а "північне Сонце" відбивається в дзеркальних висотках Рейк'явіка.

Про все це хотілося розповісти, тому ми з чоловіком створили блог про Ісландію, який за три роки перетворився в туристичне агентство. Після виверження Ейяфьятлайокутль Ісландію наповнили туристи, і в минулому році їх було вже близько 1,5 млн, що для маленької країни з населенням близько 320 тисяч - захмарна цифра.

Зарплати і ціни

Головним мінусом життя в Ісландії є дорожнеча всього: від нерухомості, до продуктів харчування. Квартира близько 70 м / кв в центрі міста з усією побутовою технікою обійдеться в 1500 євро (в спальному районі трохи дешевше) і ще близько 1500 євро на місяць у сім'ї з дитиною йде на продукти, промтовари, побутові рахунку.

Середня зарплата становить 2500 - 3000 євро, ціни і зарплати по всій країні однакові.

Автомобілі не розкіш, а засіб пересування і дуже часто в сім'ях їх кілька. Перше авто купують років в 17, відразу після отримання водійських прав. Позашляховики на тісних вулицях Рейк'явіка - абсолютно звичайна справа, тому що тут такі ландшафт і клімат, що на малолітражки ви далі міста не поїдете.

А виїхати захочеться, особливо в так званий "літній будинок", який можна зняти за 100 євро на добу і невеликою компанією провести вихідні, погрітися в басейні з геотермальної водою.

Тротуари в Рейк'явіку підігріваються, а "опалювальні сезони" відсутні (на батареях стоять регулятори, ви самі можете виставляти потрібну температуру), тому що вода для опалення будинків надходить з геотермальних джерел і її доводиться охолоджувати, а не нагрівати. Електроенергія теж дешева завдяки великій кількості гідроелектростанцій і поновлюваних джерел води.

Таким чином, комунальні послуги для невеликої квартири обходяться в 50-60 євро, що по ісландським розцінками дуже дешево.

їжа

У такому кліматі, як ви розумієте, все росте дуже повільно, проте ісландці примудряються в теплицях вирощувати овочі і ягоди, зокрема полуницю. Взагалі ісландці дуже люблять добре поїсти, гриль стоїть на кожному балконі, а на вихідні і свята в ресторані потрібно займати столик заздалегідь.

Особливо гарні тут баранина і риба. Овець випускають на вільний випас ранньою весною, і все літо вони бігають по горах і скелях, жують чисту траву і п'ють воду з льодовикових гір, тому їх м'ясо нежирне, ароматне і смачне. Рибу можна купити свіжовиловлену в спеціальних крамницях, ресторані або просто зловити тріску або камбалу самостійно прямо в порту.

Окрема тема - це молочні продукти, вони вище всяких похвал і в широкому асортименті.

Клімат природний і душевний

Взимку середня температура повітря становить близько нуля градусів, однак тут майже постійно дме вітер, часто бувають шторми і дощі, а сонце виходить всього на кілька годин.

Зате довгими зимовими ночами можна милуватися північним сяйвом прямо з балкона або лежачи в гарячій річці в горах. Влітку (з кінця травня до кінця липня) в Ісландії білі ночі і бездонне небо заливає гарний золотий світло. В цей час тут досить тепло і в погожий деньок, а це градусів +17, місцеві сидять в одних майках і шортах, потягуючи пиво на терасах барів і кафе.

Ісландці люблять поговорити, легко йдуть на контакт і проводять багато часу поза домом. Тут панує неформальна обстановка і підлеглі на рівних спілкуються з начальством, називаючи один одного по імені. Приятельські посиденьки за пивом або поїздки на барбекю всім офісом з дружинами і дітьми - звичайна справа. Всі один одного знають, і немає сенсу обставляти життя непотрібними церемоніями.

Раніше "Обозреватель" писав про те, як живеться українці у Франції, країні романтиків

Раніше Обозреватель писав про те, як живеться українці у Франції,   країні романтиків

Що там нового у Меган Маркл і принца Гаррі - читай у нас в Instagram .

Новости