Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Швеція Стокгольм. Путівник. пам'ятки

  1. Як дістатися до Стокгольма з аеропорту
  2. Як дістатися до Стокгольма від поромних терміналів
  3. райони Стокгольма
  4. Старе місто (Gamla Stan)
  5. Ріддархольмен (Riddarholmen)
  6. Норрмальм (Norrmalm)
  7. Седермальм (Södermalm)
  8. Естермальм (Östermalm)
  9. Острів Юргорден (Djurgården)
  10. Що ще подивитися в Стокгольмі
  11. Шопінг в Стокгольмі
  12. Шведська кухня і ресторани в Стокгольмі
  13. Фіка, канельбулле і семла
  14. Мішленівські ресторани в Стокгольмі 2019
  15. Що спробувати в Стокгольмі
  16. Корисна інформація про Стокгольмі

Стокгольм - королівська столиця Швеції, розташована на 14 островах і просто дуже красиве місто. У двох словах про Стокгольмі розповісти не вийде - тут можна зависнути на місяць і кожен день відкривати для себе щось нове. Для тих, хто планує поїздку до столиці Швеції - путівник по Стокгольму.

Стокгольм - королівська столиця Швеції,

Клімат в Стокгольмі м'який. Температура в січні рідко опускається нижче -5 ° С вдень, а літо по-скандинавськи спекотне (у середньому 15-20 ° С).

поромне сполучення пов'язує Стокгольм з Ригою, Гельсінкі і Турку (пороми Viking Line і Tallink Silja Line), з Таллінном, через який можна дістатися і до Санкт-Петербурга (St.PeterLine). Розвинена система шведських залізниць допоможе швидко і з комфортом доїхати до сусідньої Норвегії або на південь Швеції, Сконе, і далі - в Данію . Або ж навпаки, в північну частину країни - шведську Лапландію ( sj.se ). Аеропорт Арланда в Стокгольмі приймає рейси з усього світу.

Як дістатися до Стокгольма з аеропорту

Способи дістатися в Стокгольма з аеропорту Арланда:

01 Шаттл з аеропорту Арланда: Час в дорозі: 35 хвилин, відправлення кожні 20 хвилин. Зупинки біля терміналів 2, 4 і 5. Квитки можна купити в терміналах аеропорту Арланда, у водія, в кіосках Pressbyrån або 7-Eleven, а також онлайн . Вартість: SEK 99

02 Автобуси Flygbussarna: відправлення кожні 10 хвилин, йдуть в центр Стокгольма. Варіанти придбання і вартість аналогічна. Оплата водієві можлива тільки картою.

03 Поїзд Arlanda Express. Час в дорозі: 20 хвилин, їде до Stockholm's Central Station. Відправлення кожні 15 хвилин. Квитки: в касах і терміналах аеропорту, а також онлайн . Вартість: SEK 295 в одну сторону.

04 Звичайні поїзди. Час в дорозі: 38 хвилин Квитки: в кіоску SkyCity між терміналами 4 і 5. Вартість SEK 288

Як дістатися до Стокгольма від поромних терміналів

01 Як дістатися до Стокгольма від терміналу Värtahamnen
Адреса: Södra Hamnvägen 46. Автобусні маршрути SL (номера 1 і 76) ходять з терміналу Värtahamnen в Стокгольм і назад. Автобусний маршрут номер 1 їде в центр Стокгольма, а маршрут 76 слід на острів Юргорден і до Королівського палацу.
Будьте уважні! Квитки на автобуси можна придбати тільки на поромі в пункті інформації - в автобусах Стокгольма це зробити неможливо. Вартість квитка залежить від пункту призначення (ціна починається від SEK 36). Або можна пішки дійти до станції метро Gärdet або Ropsten (20 хвилин).

02 Як дістатися до Стокгольма від терміналу Frihamnen
Адреса: Frihamnen, Magasin 2. Все те ж саме, тому що термінали розташовані зовсім поруч. Від Фріхамнен до центру Стокгольма також слід автобус 72. Найпростіший спосіб дістатися до центру Стокгольма, якщо не хочете їхати на метро - автобуси поромних компаній Tallink Silja і Viking Line (вартість від SEK 60)

райони Стокгольма

Стокгольм зручно розташувався на 14 островах Стокгольм зручно розташувався на 14 островах. Ландшафт тут своєрідний: то там, то сям переглядають гірські породи, що органічно вписуються в сучасну архітектуру, височини і оглядові майданчики, з яких відкривається прекрасний вид на Стокгольм. У нашому путівнику ми опишемо кілька основних районів Стокгольма і розповімо, які пам'ятки варто подивитися в Стокгольмі.

Старе місто (Gamla Stan)

Старе місто (Gamla Stan)

Стара частина Стокгольма розташована на острові Stadsholmen. Будь-путівник по Стокгольму починається з цього району, адже Gamla Stan - це серце Стокгольма. Тут зосереджено все саме історичне і королівське: деякі будівлі датуються XIII століттям. В районі Гамла Стан обов'язкове до відвідування площа Стурторьет (Stortorget). Cейчас це крихітна площа, затиснута між середньовічними будиночками, а колись тут рубали голови шведської знаті. Крім безлічі кафе і ресторанів, на площі розташований музей Нобеля .

ℹ️ Вартість: SEK 120, діти до 18 безкоштовно, студенти: SEK 80. По вівторках (у несезон) з 5 до 8 вечора вхід безкоштовний!
Адреса: Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan

Наступне, що обов'язково треба подивитися в Стокгольмі: звичайно, Королівський палац . C XVIII століття палац є офіційною резиденцією королівської родини, улюбленців шведів. Королівський палац у Стокгольмі - одна з найбільших в Європі королівських резиденцій, знаходиться він в самому центрі Стокгольма. Не пропустіть можливість помилуватися королівськими гвардійцями!

ℹ️ Вартість: SEK 120, діти до 17 і студенти SEK 60
Адреса: Slottsbacken 1, Old Town (Gamla Stan)

Головні вулиці Старого міста в Стокгольмі - Västerlånggatan і Österlånggatan. Колись в цьому районі вздовж нинішньої вулиці Prästgatan проходила оборонна міська стіна.

Найпопулярніша визначна пам'ятка Стокгольма: самий вузький провулок в місті Mårten Trotzigs gränd, розташований між Västerlånggatan і Prästgatan. У найбільш вузькому місці його ширина досягає всього лише 90 сантиметрів.

Загляньте за Фінську церква у Королівського палацу, у дворик Bollhustäppan, де встановлений крихітний пам'ятник хлопчикові, що дивиться на Місяць. Турботливі стокгольмци в'яжуть фігурці крихітні шапочки та шарфики, щоб хлопчикові не було холодно.

Старе місто в Стокгольмі повністю пішохідний: вузькі вулички забиті туристами, сувенірними крамницями і кафе.

З визначних пам'яток в цьому районі Стокгольма також можна виділити таверну Den Gyldene Freden, вражаючу своїм інтер'єром (він залишається незмінним з 1722 року, таверна занесена в Книгу Рекордів Гіннеса). Цікаві старовинний кафедральний собор Storkyrkan і будівля Шведського Парламенту.

Ріддархольмен (Riddarholmen)

Ріддархольмен (Riddarholmen)

Ріддархольмен - невеликий острів поряд зі старим містом Стокгольма. Тут розташована відома церква Riddarholmskyrkan, яка з XVII століття служить місцем поховання шведських монархів. Тут же знаходиться площа Birger Jarls torg, названа по імені Біргера Ярла, який вважається засновником Стокгольма, в центрі площі - пам'ятник йому ж. З острова Riddarholmen відкривається прекрасний вид на Стокгольмську ратушу. Цей вид часто використовують як фон телевізійних онлайн-трансляцій.

Riddarholmen є свого роду візитною карткою і символом Стокгольма і Швеції. Сама ратуша розташована на острові Kungsholmen, і відома тим, що тут щорічно проводиться банкет для нобелівських лауреатів.

Норрмальм (Norrmalm)

Норрмальм (Norrmalm)

Норрмальм лежить на північ від старої частини міста і вважається діловим кварталом Стокгольма. У цьому районі знаходиться Центральний вокзал Стокгольма, добиратися з району Норрмальм зручно до будь-якої точки міста.

Центральна площа району - Sergels Torg. Звідси до станції Hötorget тягнуться в ряд висотки Hötorgshusen - нагадування про шведську перебудові. Ці будівлі не слішклм вписуються в панораму королівського Стокгольма. Але зараз висотки уздовж Sveavagen стали родзинкою Норрмальм і притягують в цей район туристів.

Одна з перших пішохідних вулиць в Стокгольмі - Sergelgatan. Тут ви побачите скульптуру Non Violence ( «Ні насильству») - револьвер з зав'язаним дулом, відповідь шведського художника Ч.Ф. Рейтерсварда на вбивство музиканта Джона Леннона. Якщо ви чули про «стокгольмський синдром», загляньте на маленьку площу Norrmalmstorg (тут знаходиться банк Kreditbanken, де утримували заручників).

Площа Hötorget в Стокгольмі знаходиться поруч з вулицею Sergelgatan: на площі цілий рік можна придбати екзотичні фрукти з різних куточків планети, свіжі овочі і квіти. Головна визначна пам'ятка площі Hötorget - Королівський концертний зал Konserthuset, в якому щорічно проводиться церемонія вручення Нобелівської премії. Будівля Konserthuset в Стокгольмі вважається одним з кращих зразків шведського класицизму початку минулого століття.

Будь-путівник по Стокгольму порекомендує вам заглянути на головну пішохідну вулицю в Стокгольмі - Drottninggatan. Вздовж всієї вулиці розташовано безліч бутіків і магазинів, кафе і сувенірних крамничок. Площа Kungsträdgården - улюблене місце для відпочинку і прогулянок жителів Стокгольма, яке згадується в будь-якому путівнику по Стокгольму. Навесні тут розквітає сакура, і дерева забарвлюються в відтінки рожевого. На площі часто влаштовуються концерти та фестивалі, тут же притулилися кав'ярні і бари. Взимку на площі відкритий каток.

Седермальм (Södermalm)

Седермальм (Södermalm)

Один з найцікавіших районів Стокгольма, колись Седермальм був передмістям, населеним робітничим класом. Тут знаходилися простенькі будиночки і справжні нетрі. Сьогодні район Седермальм в Стокгольмі - модне богемне місце. Нескінченні бутики, дизайн-студії, модні бари і дизайн-простору, арт-галереї та клуби ...

Важливу роль у розвитку іміджу острова зіграла трилогія Стіга Ларсона: на Седермальм розгортається більшість дій стокгольмського сюжету його книг. Обов'язково пройдіться по улюблених місцях Мікаеля Блюмквіста в Стокгольмі. Є спеціальні путівники та екскурсії по місцях в Стокгольмі з трилогії Стіга Ларсона.

Головна вулиця Седермальм, Gotgatan, прорізає острів наскрізь. Культурний епіцентр всього самого-самого, що є на Седермальм - район SoFo, межі якого окреслені вулицями Ringvägen, Erstagatan і Götgatan. SoFo - абревіатура від «South Of Folkungagatan» (на південь від вулиці Folkungagatan). Ця абревіатура навіть офіційно зареєстрована в якості торгової марки.

З набережної Söder Mälarstrand відкривається один з найкращих видів на Старе місто в Стокгольмі, відмінний вид також з вулиці Fjällgatan. Знакова пам'ятка Седермальм - знаменита Globen Arena, де проводяться концерти і хокейні матчі. Це найбільший будинок сферичної форми в Європі! Варто відвідати арену або покататися на атракціоні SkyView - скляній капсулі, що піднімається на саму вершину кулі Globen.

ℹ️ Вартість квитка на підйомник: SEK 120
Адреса: Globentorget 2

Естермальм (Östermalm)

Естермальм (Östermalm)

Естермальм - один з найкрасивіших районів Стокгольма. І найпрестижніших. І найдорожчих. Все тут най-най: найдорожче житло, самі елітні квартири, наймодніші нічні клуби і кращі ресторани в Стокгольмі. Цікава архітектура Естермальм. Квартали району Естермальм в Стокгольмі проектувалися за аналогією з паризькими вуличками з XIX століття. Їх корінні мешканці - знатні світські прізвища благородного походження.

Сама помпезна архітектура Стокгольма - на вулицях Narvavägen, Valhallavägen і Karlavägen. Найрозкішніші і відомі бари та ресторани в Естермальм знаходяться на площі Stureplan. Тут ви знайдете безліч бутіків, модних кафе. Рекомендуємо відвідати популярні закусочні Sturecompagniet і East, або легендарний ресторан Sturehof на першому поверсі торгового центру Suregallerian. Посеред площі знаходиться «гриб» Svampen - колись він був побудований в якості автобусної зупинки, а зараз це популярне місце зустрічей.

А набережна Strandvägen в Естермальм - напевно, сама пихата і безумовно, сама яскрава у всьому Стокгольмі (будівлі в стилі ренесанс, шведський романтичний стиль, арт-нуво, арт-деко). Саме в цій частині міста розташований один з найдорожчих готелів в Стокгольмі - готель Diplomat.

Прогуляйтеся по кварталу Lärkstaden, побудованому в стилі національного шведського романтизму. Межі кварталу окреслюються вулицями Odengatan, Valhallavägen, Karlavägen і Uggleviksgatan. У цьому ж кварталі розташована церква Engelbrektskyrkan.

Обов'язково загляньте на кращий ринок в Стокгольмі - Östermalms Saluhall з ресторанним двориком. Свіжі овочі та морепродукти, кави свіжого помелу - влітку дуже приємно купити собі обід і перекусити на набережній під відкритим небом, милуючись панорамою Стокгольма.

Острів Юргорден (Djurgården)

Острів Юргорден (Djurgården)

Якщо ви ставите питанням, що подивитися в Стокгольмі, загляньте на Юргорден. Цей зелений оазис розташований зовсім близько до центральної частини Стокгольма і знаходиться під опікою королівської сім'ї з XV століття. Юргорден однаково люблять як самі шведи, так і туристи. І неспроста - адже острів Юргорден сам по собі пам'ятку! Тут знаходяться найвідоміші стокгольмські музеї.

Skansen - перший в світі етнографічний музей під відкритим небом, що імітує життя шведів за кілька століть до нашого часу. Це один з найцікавіших музеїв Стокгольма. Тут можна заглянути в будинок скляра і побачити його роботу, дізнатися, як прядуть пряжу і як працює вітряк. На території Скансена працює зоопарк.

У пішої доступності від Санса на Юргордене розташований музей Vasa. Vasa - єдиний в світі корабель XVII століття, що зберігся до наших днів. Судно знаходиться в спеціально побудованому для цього будівлі на острові Юргорден. Також тут виставлені експонати, пов'язані з історією корабля, знаходиться магазин і хороший ресторан. У музеї демонструється фільм на шістнадцяти мовах. Якщо вірити сайту музею Vasa, музей відвідує більшу кількість відвідувачів, ніж будь-який інший скандинавський музей.

Діти напевно будуть в захваті від музею Юнибакен (Junibacken) . Юнибакен - це справжній казковий музей на Юргордене, де ви потрапите в світ книг Астрід Ліндгрен і зможете покататися на чарівному поїзді. Дорослих тут не менше, ніж дітей.

Зовсім поруч з Юнібакене, скансену і музеєм Васа на Юргордене розташований музей Скандинавських країн Nordiska Museet , Архітектура якого сама по собі є шедевром. Музей пропонує відвідувачам широку колекцію предметів побуту і зразків шведського творчості.

Нещодавно відкрився п'ятий, не менш цікавий музей на Юргордене - сучасний, інтерактивний музей групи АВВА . Тут можна дізнатися все про творчість наших кумирів, і звичайно ж, зануритися в музику в режимі нон-стоп.

Якщо ви опинилися на Юргордене, не пропустіть можливість відвідати казковий парк атракціонів в Стокгольмі - Gröna Lund .

Як дістатися до музейного острова Юргорден в Стокгольмі? Найромантичніший спосіб - на трамваї 🙂 З Norrmalmstorg по єдиному в Стокгольмі трамвайному маршруту ходить старий трамвайчик. Вартість 31 SEK, час в дорозі 12 хвилин.
На Юргорден з центру Стокгольма можна доплисти на кораблику (з Gamla Stan або Slussen). Варіант простіше - автобус №47 від площі Sergels Torg.

Що ще подивитися в Стокгольмі

Що ще подивитися в Стокгольмі

01 Напевно, про знамените стокгольмську метро чули всі? Час побачити його на власні очі! Стокгольмський метрополітен не дарма вважається одним з найкрасивіших у світі.
Будь-путівник по Стокгольму розповість вам, які унікальні станції варто відвідати. Це T-Centralen (орнамент малюнок «блакитна лоза»), Solna Centrum (червоний грот з фантастичного підземелля), Kungsträdgården (справжні підземні сади), Rådhuset (піщаний грот) на синій гілці. На зеленій гілці: Hötorget (неонове світло), а також станції Thorildsplan і Bagarmossen. На червоній гілці: Tekniska Högskolan, Stadion.

02 Cтокгольм - місто на воді. І якщо ви не дісталися до архіпелагу і не припливли сюди на поромі, просто необхідно хоча б раз відправитися вплав по каналах Стокгольма на спеціальному кораблику, що курсує по каналах міста. Коштувати такий круїз буде 200-250 крон

03 Якщо ви приїхали в Стокгольм влітку, відвідайте стокгольмський архіпелаг. Острови архіпелагу немов створені для заспокоєння і відпочинку. Всього кілька хвилин від Стокгольма - і починається архіпелаг з більш ніж 30 000 островів. Сюди здійснює перевезення компанія Waxholmsbåt, можна обмежитися поїздкою одним днем, а можна забронювати котедж або готель на ніч-дві. На островах стокгольмського архіпелагу дуже красиво: це ідеальне місце для пікніків, купання і хайкінга і прекрасне місце для зустрічі світанку.

04 Королівський Стокгольм пропонує своїм туристам безліч варіантів екскурсій для охочих познайомитися ближче з королівською історією. З палаців Стокгольма можна виробити Дроттнінхольм. До палацу можна доплисти на тому ж кораблику за 50 хвилин. Цікавий замок Гріпсхольм, розташований за озером Меларен. Кожен з цих замків можна відвідати за один день і повернутися в Стокгольм до вечора.

05 Ще пара цікавих місць, які варто згадати в нашому путівнику по Стокгольму - Упсала і Сигтуна. Упсала - середньовічний університетське місто з найбільшим в Скандинавії собором, батьківщина знаменитого вченого Карла Ліннея. У годині їзди від Стокгольма розташована Сигтуна, маленька, симпатична по-шведськи село, славна своїми рунічними камінням. Між іншим, це перше місто, яке було закладено в Швеції!

Шопінг в Стокгольмі

Шопінг в Стокгольмі

Де знаходяться кращі магазини в Стокгольмі? Де в Стокгольмі варто купувати речі і одяг? розповідаємо 🙂

У Стокгольмі можна знайти як дизайнерські магазини, бутики модного одягу, так і вироби шведського дизайну і багато-багато іншого.

Центр Стокгольма і район Норрмальм - відмінне місце для шопінгу. Вулиця Drottninggatan і територія між Sergels Torg і Kungsträdgården заповнена міксом з мережевих магазинів і торгових центрів. Найпопулярніший - Åhléns City, розташований в кінці Drottninggatan (там, де вона зустрічається з Sergels Torg): тут ви знайдете найсучасніші шведські бренди. Не забудьте заглянути в Hötorgshallen, про який ми писали вище - тут є продукти і делікатеси з усього світу. Бренди одягу середнього цінового сегмента можна знайти в Стокгольмі в торговому пасажі Gallerian на вулиці Hamngatan. Не пропустіть універмаги NK - справжнє втілення традицій з 1902 року (Hamngatan 18-20). Загляньте в PUB, де, як кажуть, закуповувалася ще сама Грета Гарбо. (Gamla Brogatan 20).

Район Седермальм - відмінний вибір для покупок в Стокгольмі. Все найцікавіше розташоване в районі SoFo: міріади вантажних магазинів, дизайнерських магазинчиків упереміш з ресторанами і хіпстерскімі кафе. Загляньте в квартал на південь від Folkungagatan: тут можна бродити годинами. Відвідайте магазин Coctail deluxe (Skånegatan 71 Stockholm): це просто кітч яскравих, ностальгічних штучок прямо з 1950-х. Вінтажна мода представлена ​​в магазині Beyond Retro (Åsögatan 114 Stockholm), такий же магазин є і на Drottninggatan.

Безліч можливостей для шопінгу в Стокгольмі пропонує Естермальм, на вулиці Bibliotekstan. Тут є і скандинавські модні будинки (Malene Birger, Filippa K, Peak Performance, SAND, J. Lindeberg, Sörmans і Whyred), і впізнавані європейські бренди (Emporio Armani, Diesel, Replay і Karen Millen). Майже всі найвідоміші бренди можна знайти на Birger Jarlsgatan: Louis Vuitton, Gucci, Versace, Marc Jacobs, Max Mara, Agent Provocateur, Hugo Boss і Cerruti. Більш-менш демократичний магазин на цьому тлі - американський Urban Outfitters, розташований в приміщенні старого кінотеатру Röda Kvarn. Дорогі магазини Стокгольма розташовані навколо площі Stureplan в районі Естермальм.

Важливо: більшість магазинів і торгових центрів в Стокгольмі відкриті до 7 вечора, у вихідні магазини можуть працювати за скороченими годинах. Найзручніше платити кредитною карткою. Не забудьте просити tax refund чек у продавців.

Шведська кухня і ресторани в Стокгольмі

Шведська кухня і ресторани в Стокгольмі

Фіка, канельбулле і семла

Говорячи про шведську кухні, не можна не згадати кілька речей. Перше - це fika. Fika - це дуже смачні булочки kanelbulle і свіжозаварений кави. Fika - означає взяти той же кави з собою в літній день і влаштуватися де-небудь набережній, гойдаючи ногами, забувши про міську метушню. Шведська fika - це чашечка капучино з друзями після роботи в зимовий день. Загалом, fika - це частина культури, яку шведи дуже люблять: кілька чашок кави в день - це норма для шведа.

Другий момент - ті самі булочки kanelbulle з корицею. І semla c кремом. Не можна побувати в Стокгольмі і не спробувати шведську фіку і булочки з кремом 🙂

Де можна випити кави з шведськими булочками з корицею в Стокгольмі:
Cinnamon Bakery & Coffeeshop : Verkstadsgatan 9
Petite France : John Ericssonsgatan 6
Café Sirap : Surbrunnsgatan 31A
Chokladkoppen : Stortorget 18
Saturnus : Eriksbergsgatan 6

Мішленівські ресторани в Стокгольмі 2019

У Стокгольмі є десять ресторанів з зірками Мішлен на 2019 рік, дев'ять ресторанів, удостоєних знака The Bib award, і безліч місцевих ресторанчиків, котрі приваблюють гурманів, місцевих жителів і туристів.

Знак The Bib award присуджується закладам c відмінною кухнею і при цьому з доступним прайсом. У Стокгольмі це: Brasserie Bobonne на Сторгатан 12, кафе Proviant Östermalm, Bar Agrikultur, Lilla Ego, Kagges, Nook, Oaxen Slip, Rolfs Kök і Ulla Winbladh.

Ресторани в Стокгольмі з зірками Мішлен:

⭐️⭐️ ⭐️ Frantzén : Klara Norra Kyrkogata 26, Stockholm, 111 22
⭐️⭐️ Gastrologik: Artillerigatan 14, Stockholm, 114 51
⭐️⭐️ Oaxen Krog : Beckholmsvägen 26, Stockholm, 11521
⭐️ Ekstedt: Humlegårdsgatan 17, Stockholm, 11446
⭐️ Aloë : Svartlösavägen 52, Stockholm, 125 33
⭐️ Agrikultur : Roslagsgatan 43, Stockholm, 113 54
⭐️ Mathias Dahlgren-Matbaren : Södra Blasieholmshamnen 6, Stockholm, 103 27
⭐️ Operakällaren : Operahuset, Karl XII's Torg, Stockholm, 111 86
⭐️ Sushi Sho : Upplandsgatan 45, Stockholm, 113 28
⭐️ Volt : Kommendörsgatan 16, Stockholm, 114 48

Буває, що деякі ресторани вищого класу в Стокгольмі закриті по неділях, а окремі ресторани закриваються на літній період і на Різдвяні свята Так що краще уточнювати час роботи на сайтах і робити резерв заздалегідь.

Що спробувати в Стокгольмі

Недорого перекусити в Стокгольмі можна Östermalm Food Hall на Östermalmstorg.
Традиційну шведську кухню husmanskost можна спробувати в двох пивних закладах на Седермальм: Pelikan и Kvarnen . Популярні ресторани в районі Sofo - Nytorget Urban Deli . невеликий ресторан Jarl подає одне з кращих в місті råraka (шведське блюдо з ікри і картопляних млинців).

Любителі м'ясних страв не можуть обділити увагою ресторан Grill на Drottninggatan 89.

За екстримом і за гострими відчуттями в Стокгольмі варто зайти в Icebar Stockholm by Icehotel на Vasaplan 4. Це крижаний бар - температура тут тримається на позначці -5 С. Всі інтер'єри, меблі, барна стійка, посуд зроблені з чистого льоду.

Якщо ви хочете поєднати приємне з корисним, відвідайте ресторани в Стокгольмі з панорамним видом на місто. В першу чергу, це ресторан Gondolen на Седермальм (Stadsgården 6). Хороший вид відкривається з бару на даху готелю Scandic Sjöfartshotellet (Katarinavägen 26). Або загляньте в Urban Deli Takbaren на Sveavägen 44: тут і кафе і арт-парк. За адресою Götgatan 78 знаходиться розкішний бар з повністю панорамним видом на місто: Himlen , Недешевий, але елегантний.

Виявилися в Стокгольмі? Спробуйте смажену оселедець 🙂 А також м'ясні фрикадельки щётбуллар, м'ясо оленя і лося, і звичайно, дуже смачний копчений і малосольний лосось. Любителям дивовижних і огидних речей буде цікаво спробувати Сюрстремінг.

Корисна інформація про Стокгольмі

  • Головний залізничний вокзал Стокгольма T-Centralen
    Близько ж / д вокзалу розташований Центральний автовокзал (Cityterminalen) Стокгольма, по підземному переходу можна перейти на станцію метро Т-Centralen. Поруч є зупинка міських автобусів з маршрутом на острів Djurgården. Головний вхід в вокзал - з вулиці Vasagatan, поруч велика стоянка таксі. Всередині є квиткові каси, пункт обміну валюти, банкомати, камери зберігання, туалети, доступ в інтернет, кілька ресторанів, кафе, магазинів і відділення поліції.
    З автовокзалу Cityterminalen в Стокгольмі відправляються експрес-автобуси в аеропорти і міжміські рейси. Швидкісний потяг в аеропорт Стокгольма Arlanda Express відправляється з північного боку залізничного вокзалу. Тут же знаходиться центр з продажу квитків SL-Center, де можна придбати квитки на громадський транспорт і Стокгольмську картку. Зал очікування Центрального вокзалу в Стокгольмі відкритий щодня з 05.00 до 00.15.
  • Для економії часу і грошей в Стокгольмі варто придбати проїзний Travelcard на 1,3, 7 днів - це істотно спростить ваше перебування і переміщення в місті. Проїзний поширює свою дію на метро Стокгольма і міські автобуси. Другий варіант - придбати туристичну карту Stockholm Card : Сюди включено проїзний по Стокгольму і доступ в 75 музеїв Стокгольма. Звичайно, це дорожче. За нашими підрахунками, така карта окупається при відвідуванні більш ніж двох музеїв в день. Чи Готові? Тоді дерзайте 🙂 Якщо немає, то простіше купити звичайну транспортну карту.
  • Придбати проїзні, чіпси в дорогу або пляшку води можна в популярних в Швеції кіосках Pressbyrån. Ця шведська торгова мережа, багато хто з магазинів якої працюють 24/7. Логотип - велика світиться помаранчева крапка.
  • Підмога для мандрівника в Стокгольмі - американська мережа магазинчиків 7-Eleven: тут продається кава, дрібниці в дорогу, свіжа випічка або сендвічі. Магазини 7-Eleven часто працюють цілодобово.


Чи збираєтеся в Стокгольм? 😉

Не забудьте прочитати рекомендований план поїздки в Стокгольм на 2 дня:
Weekend в Стокгольмі: план на 2 дня

Як дістатися на поромі з Фінляндії до Швеції:
На поромі з Фінляндії до Швеції

Всі пости по тегу Скандинавія тут .

Якщо сподобався наш путівник по Стокгольму - ставте лайк і діліться в соцмережах 🙂

Як дістатися до музейного острова Юргорден в Стокгольмі?
Де в Стокгольмі варто купувати речі і одяг?
Виявилися в Стокгольмі?
Чи Готові?
Чи збираєтеся в Стокгольм?

Новости