Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

На поїздах і автобусах по Молдавії, Румунії та Трансільванії

1-ий оглядовий звіт. 1-ий оглядовий звіт

Про мою подорож по Молдові, Румунії та Трансільванії.

На літо 2018 року був заплановано велику подорож по новим для мене п'яти країнам-по Молдові, Румунії, Сербії, Болгарії і Туреччини, яке тривало 67 днів.

У мене залишалася ще Шенгенська віза, яка діяла до 1 серпня, тому було вирішено освоювати Східну Європу і Балкани.

Крім того щодо Румунії, мене дуже вразили звіти на нашому сайті про цю країну - учасника Sefer - « Про Румунії тільки з любов'ю »І Vadimbryansk333 -« Румунія, як я собі її уявляв і як виявилося на ділі »!

Я завжди перед поїздкою намагаюся прочитати, як можна більше звітів самостійних мандрівників про країну, яку я відвідую. Адже моя подорож вже за давньою традицією має бути самостійним і бюджетним і поєднувати огляд визначних пам'яток і пляжний відпочинок на теплому морі.

Якби я їхав тільки в ці дві країни, тоді б я обов'язково включив Чорноморське узбережжя Румунії, але так як у мене попереду були морські курорти Туреччини і Болгарії, то я виключив море з першого відрізка моєї подорожі.

Майже рік я готувався до цього найдовшого моєму закордонному подорожі і настав час виїжджати!

06 липня я вилетів з Москви до столиці МОЛДОВИ - Кишинів.

Квиток я купував за 6 місяців і коштував він мені 100 євро.

Час вильоту з Домодєдово -16.30 і приземлився я в аеропорту Кишинева - о 18.20. Аеропорт знаходиться в 13 кілометрах від центру міста і помінявши по прильоту 40 євро на молдавські леї, взявши таксі (ціни буду вказувати в євро- обійшлося мені в 5 євро), я незабаром опинився у свого хостелу, (коштував - 17 євро за 2 ночі) . Хостел Amazing Ionika був одним з найкращих, в яких я зупинявся і відгук про нього я написав - тут .

На знайомство з Кишиневом у мене виходив всього один повний день і тому з раннього ранку я вирушив у першу чергу на превеликий гарному озера в центрі міста.

Це озеро називається Валя Морімор (Valea Morilor) і спуститися до нього можна по недавно відреставрованої Каскад леснице з крутого схилу - на фото.

Гладь озера в оточенні зелені парку виглядає чудово. Навколо всього озера велосипедні та пішохідні доріжки. Саме завдяки таким паркам Кишинів придбав славу міста з найбільшим відсотком природних зон в Європі.

Відвідав я і Меморіал Перемоги, добре, що в Республіці стежать за похованнями наших солдатів. Все чисто і урочисто - на фото.

Відвідав я і кілька храмів, так як саме в храмах проявляється душа будь-якого народу.

У Кишиневі головним храмом є Собор Різдва Христового, побудований в 1836 році в стилі російського класицизму - на фото.

Також були оглянуті - монастир Святого Теодора Тіріона і ще кілька церков в центрі міста.

Недалеко від головного собору знаходиться парк Стефана Великого - це найстаріший міський парк, місце для якого особисто вибрав імператор Олександр Перший.

Перед входом в парк стоїть пам'ятник Стефану Великому - на фото, який правив Молдовою в кінці 15 століття і гідно відбивав напади турків. Це один і головних символів країни.

Сам же Кишинів був заснований в 1436 році і в даний час в ньому проживає 820 тисяч жителів, в тому числі молдован-480 тисяч, 100 тисяч російських, 60 тисяч українців і 32 тисячі румунів. Тому в Молдавії ви особливо не відчуваєте себе за кордоном, кругом чути російську мову.

До вечора я не поспішаючи оглядав Кишинів - всі основні визначні пам'ятки були в пішої доступності. Погода була сонячна, але не спекотна.

Кишинів залишив приємне враження, і перевершив мої очікування. Так як, Молдавія все-таки асоціюється, як найбідніша країна Європи. На жаль, з моїм жорстким планом я не зміг, окрім столиці цієї держави більше нічого оглянути.

На наступне ранок, 08 липня в 05.30 я виїхав на автобусі в РУМУНІЮ.

Про те як доїхати з Кишинева самостійно і бюджетно в Румунію, в місто Ясси я докладно виклав - тут .

Проїзд на автобусі обійшовся в 8 євро і зайняв трохи більше трьох годин.

У Румунії гроші - це румунські леї, але для зручності буду вказувати ціни в євро.

В Ясси я приїхав близько 09-ї години ранку і у мене був повний день на огляд цього міста, а пізно ввечері я повинен був виїхати на поїзді в Бухарест. Тому залишивши речі в хостелі (ціна за ніч-11 євро), я в першу чергу відвідав кілька красивих міських парків - Ботанічний і парк Копо - на фото.

Ясси (рум- Iasi) - це колишня столиця Молдавського князівства (з 1565-по 1862 рік), а зараз центр регіону західна Молдова і один з найважливіших міст Румунії, в якому проживає 300 тисяч жителів.

Тут багато стародавніх соборів і монастирів, які заслуговують відвідування.

На фото - монастир Голія, заснований в 1606 році, а саме місто Ясси вперше згадується в історії в 1408 році.

Всі собори і монастирі знаходяться в прекрасному стані і всередині і зовні мають чудові фрески і розписи.

І всі вони розташовані в мальовничих місцях і досить компактно в центрі міста.

У Яссах також багато цікавих цивільних об'єктів, як наприклад - Палац Культури (Palatul Cultur), побудований в 1925 році в стилі неоготика, в якому розташувалися чотири музеї і знову відзначу шикарний парк біля цієї будівлі.

До вечора я гуляв по місту, потім трохи відпочив в хостелі, відправився на вокзал, де у мене в 23.08 був нічний поїзд до столиці Румунії - в БУХАРЕСТ.

Квиток на поїзд я купив заздалегідь по інтернету за ціною 22 євро - купе, правда складається не з 4 місць як у нас, а з 6 місць.

Про те як купити квитки на поїзд в Румунії, можна прочитати - тут -

Сайт залози доріг Румунії -

На сайті навіть без реєстрації можна подивитися розклад поїздів. Квитки можна купити по інтернету або в касах на вокзалах. Я купував і в касах і по інтернету- проблем ніяких не виникло. Всі поїзди йшли точно за розкладом. Транспорт недорогий і зручний для пересування по країні - особливо самостійним мандрівникам.

В Бухарест я приїхав рано вранці в 06.28, точно за розкладом і оселився в хостелі за 9 євро за ніч.

Бухарест незаслужено - дуже часто пропускають мандрівники, відразу прямуючи в Трансільванію і даремно!

Столиця Румунії дойстойна хоча б одного дня для знайомства з нею, а краще два дні. Тут велика кількість пам'яток.

Заснований Бухарест в 1459 році, як фортеця перегороджує нападу турків. З 1862 року є столицею Румунії. До Другої Світової війни місто забудовувався у французькому стилі і його широкі бульвари повинні були нагадувати османовкій Париж.

Місто зелений з великою кількістю парків і музеїв. Ось тільки погода не заладилося з ранку і йшов постійно дощ.

Одне і найвідоміших будівель в столиці - це Палац Парламенту - на нижньому фото.

Це найбільше адміністративна будівля в Європі, на його будівництво було витрачено 1 мільярд доларів і заради нього знесли кілька історичних райнов міста і насипали штучний пагорб.

Також Бухарест може пишатися своїми православними храмами і монастирями, в так званому бринковянском стилі.

На фото - монастир Антим (1715 рік)

На нижньому фото - Патріарший собор святого Костянтина і Олени, побудований в середині 17 століття, а з 1925 року - це головний храм Православної церкви Румунії.

Ще я оглянув близько 10 церков, в Бухаресті вони на кожному перехресті і все зі своєї індивідуальної архітектурою.

Цивільні споруди теж гарні. На нижньому фото - Римський Атенеум - це концертний зал в центрі міста (1888 року).

Дещо збереглося і від середньовічних часів - на фото - Куртя-Столітті - це княжий двір. Особливо заслуговує уваги церква Святого Антонія (на фото), в якій коронувалися кілька поколінь румунських князів.

Є в місті і пішохідна вулиця Ліпскані, де багато інтресних будівель і палаців в стилі неоренесансу і неокласицизму.

Ось така архітектура кінця 19 і початку 20 століття і завоювала Бухаресту ім'я «Маленького Парижа». Хоча зараз не такий вже і маленький - в ньому проживає 2 мільйони жителів і є чотири гілки метро.

Моя думка про Бухаресті - місто дуже цікавий і його слід одназначно відвідати при поїздці до Румунії.

На фото - один з будинків в центрі Бухареста

Але все це була розминка і головною метою подорожі по Румунії була найяскравіша її частина - ТРАНСІЛЬВАНІЯ.

10 липня в 07.00 я сідав на потяг в Бухаресті і в 08.31 виходив вже на станції - Синая, яка славиться красою своєї природи.

Квиток теж купував по інтернету і коштував він мені - 8 євро.

У Синаї я забронював готель на одну ніч за 18 євро.

Саме Синая найбільш зручна для огляду одних з кращих пам'яток Румунії і першим тут був - Замок Пелеш.

Замок Пелеш це безумовно один з найкрасивіших палаців Європи і природа навколо нього теж вражає. З погодою правда знову не пощастило - йшов дощ, зате замок постав у ранковому тумані дуже загадково.

Замок був побудований в 1883 році для румунського короля. У ньому 170 кімнат і залів. Дозволяють фотографувати за додаткову плату і воно того варте!

За квиток і фото - я виклав близько 15 євро.

Цей замок ніби різьблені шкатулка з дорогоцінних порід дерева. Неймовірно витончений і вишуканий. Вже зовні він вражає своєю красою, але всю пишноту криється всередині. Безліч найрізноманітніших залів з дивним декором, словами описати неможливо, це потрібно побачити.

І обов'язково треба пройтися навколо замку, і подивитися його парк і скульптури.

Пелеш одна з найвідоміших визначних пам'яток Румунії і пропустити його не можна!

У п'яти хвилинах ходьби від Пелеша знаходиться ще і другий - невеликий замок - Пелишор - на фото.

Побудований в стилі модерну в 1899 році.

Після цього я відвідав і монастир Сіная, збудований в 1690-1695 роках. Надалі навколо монастиря утворився саме містечко Сіная, в якому проживає зараз 15 тисяч жителів.

Монастир в Синаї - це діючий чоловічий монастир. Всередині два собори - 18 і 19 століть, побудовані в бринковянском стилі.

Синая хоч містечко і маленький, але багато навколо красивих будівель, як наприклад, колишнє казино - на фото

Або ось такий готель

Тут у Синаї вже починаються Південні Карпати і гори досягають 2500 метрів. Тому на наступний день - 11 липня я виїхав на поїзді (їхати всього одну зупинку - 8 хвилин) з Синаї в містечко Буштень - який є одним з найвідоміших в Румунії гірськолижних курортів. У мене була мета піднятися на фунікулері в гори і пройтися по гірських стежках, а потім самостійно спуститися назад. Але тут я зазнав фіаско. Фунікулер несподівано для мене, був закритий на ремонт і весь мій план на цей день впав.

На фото - вид від ж.д станції Буштені на гори на які я повинен був піднятися з ранку.

Я спробував піднятися пішки в гори - там є покажчики і прокладені піші траси, але через те, що кілька днів йшли проливні дощі, зробити це не вдалося, стежки перетворилися в слизьку глину.

Тому я зміг тільки трохи походити по схилах гір і хоч трохи відчути природу гірських Карпат, з водоспадами і сосновими лісами.

Тут же в Буштені розташований в красивому місці - монастир Караіман - якраз навпроти величних гір.

Усередині штучні водойми з лебедями і багато зелені і квітів.

Буштені теж маленьке містечко, всього з однією вулицею, але дуже душевний.

Після обіду цього ж дня я переїхав в Брашов на поїзді з Синаї (час в дорозі - 1 година, ціна - 4 євро) і залишивши речі в хостелі в якому я забронював 3 ночі (за ціною 1 ніч - 12 євро), ще встиг в цей день піднятися на фунікулері на гору Тимпа на висоту 996 метрів, з оглядового майданчика якої відкривалися прекрасний види на древній Брашов.

Брашов розташувався з центрі Румунії і його іноді називають румунським Зальцбургом, а заснований він був Тевтонським орденом ще в 1234 році. В даний час це досить великий за мірками Румунії місто з населенням в 230 тисяч жителів.

В Брашов їдуть за духом середньовіччя і місто це повністю виправдовує!

Особливо чудовий центр Старого міста

У центрі - Центральна площа - на фото. Тут багато кафе, в центрі фонтан і пряникові, добре відреставровані будиночки.

Поруч з Центральною площею розташувалася - Чорна церква - на нижньому фото, яку почали будувати ще в 1385 році. Стиль - пізня готика.

Відзначу й церква Святого Миколая - на фото. Спочатку побудована в готичному стилі, пізніше перебудована в стилі бароко

У Брашові ви побачите багато середньовічних будівель і кріпосних стін з вежами і бастіонами, які добре збереглися і оточують старе місто.

Новости