Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Тирольская паличка: схеми оснащення і способи виготовлення

  1. коли застосовувати
  2. опис снасті
  3. самостійне виготовлення

Тирольская паличка - це дуже перспективний напрямок в лові харіуса спінінгом , Яке дозволяє ефективно обловлювати важкі, але потенційно уловисті ділянки водойми. Цей спосіб відомий давно і практикується великою кількістю рибалок, а ефективність його доведена хорошими і стабільними уловами.

Тирольская паличка в якійсь мірі схожа на ловлю з поплавком Сбіруліно , Чимось подібна до дроп шоту , Але все-таки це самостійний напрям, що має свої особливості, тонкощі і нюанси, про які мова і піде нижче.

коли застосовувати

Тирольская паличка (її іноді ще називають «тирольский настрій») - це не вузьконаправлена ​​снасть, яка заточена виключно під   ловлю харіуса
Тирольская паличка (її іноді ще називають «тирольский настрій») - це не вузьконаправлена ​​снасть, яка заточена виключно під ловлю харіуса . Вона підходить і може застосовуватися під найрізноманітнішу рибу. Головне, умови, під які цей нехитрий спосіб був придуманий. Його основне завдання - утримувати приманку в придонному шарі, але не давати їй стосуватися самого дна.

Отже, тирольская паличка призначена для наступних ситуацій:

  • Кам'янисте або сильно заросле черепашником дно.
  • Закоряжені місця, особливо з безліччю дрібних гілочок і торішніх опалого листя.
  • Ділянки з невисокою стелеться по дну водною рослинністю.

Це оснащення відмінно спрацьовує, коли потрібно за допомогою дрібних приманок обловить віддалений від берега ділянку або «добити» до значної глибини. Важка огрузка допомагає здійснити повільну проводку у самого дна, тим самим спокусивши стоїть там мирну або полухіщную рибу.

Крім того, тирольская паличка є хорошим виходом в ситуаціях з абсолютно апатичною і пасивної рибою, яка не бажає звертати жодної уваги на традиційні приманки спінінгів і оснастки.

Ловля харіуса на тирольскую паличку хороша тим, що дає можливість проводити дрібні приманки у самого дна, що не чіпляючись за каміння та інші підводні перешкоди.

Іншими словами, з цієї оснащенням можна дістати рибу там, де традиційні способи зазвичай неефективні.

опис снасті

Тирольская паличка - це порожниста трубка з гнучкого полімерного матеріалу
Тирольская паличка - це порожниста трубка з гнучкого полімерного матеріалу. Один її кінець огружен свинцем потрібної ваги, а другий заглушений кришкою, яка має спеціальний отвір для монтажу на волосіні. Усередині трубочки, природно, знаходиться повітря. В результаті вона в воді розташовується вертикально, що і дозволяє вести приманку над дном, але максимально близько до нього.

Вага вантажу може варіюватися від декількох грамів до п'ятдесяти і більше. Все залежить від глибини в місці лову і сили течії. Підйом приманки над дном визначається висотою самої палички. Вона може бути від 10 до 30 см.

У зборі снасть виглядає наступним чином:

  • вудилище з котушкою;
  • основна волосінь або шнур;
  • тирольская паличка;
  • поводок;
  • приманка.

Вудилище можна застосовувати звичайне спиннинговое
Вудилище можна застосовувати звичайне спиннинговое. Деякі просунуті рибалки ловлять довшими, які також використовуються в Сбіруліно.

Котушка повинна бути легкою, з хорошою укладанням волосіні. Її передавальне число не більше 1: 5,5. Більш швидкісний рибалити буде незручно, оскільки в цьому способі потрібно повільна проводка з волочінням палички по дну. Зазвичай застосовують «м'ясорубки», а й інерціонкі допустимі, якщо рибалка вміє ними правильно користуватися і закидати без борід.

Питання нейлонка або шнур в цьому способі не настільки актуальне, як в інших видах лову спінінга. Хоча, деякі рибалки наполягають на плетінці, щоб забезпечувалася максимальна чутливість. Однак лов харіуса на тирольскую паличку може бути і зі звичайною волосінню, оскільки риба завжди бере приманку жваво і не помітити клювання практично нереально.

Поводок - це та ж монофільная волосінь меншого діаметру, ніж робочий шнур. Зазвичай застосовується товщина 0,14-0,16 мм. Його довжина може варіюватися від п'ятдесяти сантиметрів до півтора метра.
Поводок - це та ж монофільная волосінь меншого діаметру, ніж робочий шнур
В оснащенні найчастіше застосовують невеликий воблерок або силіконову приманку, рідше - блешню-вертушку. У деяких ситуаціях до повідця доцільно прив'язати звичайний гачок, на який варто насадити хробака, мотиля або іншу природну наживку.

Паличка, поводок і основна волосінь зазвичай кріпляться за допомогою потрійного вертлюга або за принципом «петля в петлю».

Крім класичної тірольської оснастки є й інші менш відомі, але оригінальні і уловисті варіанти. Найцікавіший - це розташування палички на кінці основної жилки, коли зовсім коротенькі повідці знаходяться вище.
Крім класичної тірольської оснастки є й інші менш відомі, але оригінальні і уловисті варіанти
В цьому випадку краще застосовувати кілька приманок. Найчастіше в їх ролі виступають мушки. Для харіуса це дуже ефективний метод, особливо на перекатах, де вся снасть утримується на місці, а рибалка лише підіграє їй за допомогою вудилища.

самостійне виготовлення

У наших магазинах не завжди вдається дістати цю снасть. Вона не сильно поширена і не користується великим попитом. Тому часто доводиться виготовляти її самому з підручних матеріалів. Як же її зробити? Отже, розповідаємо докладно:

  • Потрібна трубка з тонкостінного ПВХ-матеріалу потрібної довжини.
  • На одному її кінці фіксуємо за допомогою водостійкого клею свинцевий вантаж необхідної ваги.
  • Другий кінець трубочки здавлюємо лещатами і проклеюємо.
  • Коли клей повністю висохне, в здавленим кінці проробляємо отвір для монтажу на основній волосіні.

В результаті найпростіша тирольская паличка своїми руками готова.

Як вантаж можна використовувати будь-який шматок свинцю або іншого металу. Деякі рибалки застосовують звичайний болт потрібного розміру. Його зручно фіксувати в самій трубочці, а ціна на нього мінімальна.

Як же її зробити?

Новости