Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Влітку в гори треба всім

  1. Навіщо ходять в гори?
  2. Навіщо йдете в гори ви? (С)
  3. Запам'ятовуємо лайфхак №1: «У гори з друзями легше!»
  4. Лайфхак №2 - правильний гід!
  5. Лайфхак №3 - рви з місця, отримуй задоволення легко!
  6. Які гори найкращі для початку?
  7. Коли?

Літні гори абсолютно не схожі на гірськолижний рай, куди ми прагнемо взимку. Це новий чудовий світ, нові відчуття і зовсім інша Всесвіт. Якщо хтось пропустив це в своєму житті - завжди можна надолужити.

Вирішив я не пускати, за своїм звичаєм, романтичні слину, а з допомогою холодного скальпеля статистики розкрити істину.
А якщо чесно, то собі не зміг сам відповісти на це питання. Крім банального «Ну, живу я тут ...» не зміг знайти якихось вагомих аргументів. Але!
Навіть при тривалому роздумі не можу назвати альтернативи. Якщо тільки ще далі в гори і вище. Москву, Нью-Йорк і інші Мальдіви і не думайте пропонувати.

Навіщо ходять в гори?


При введенні ключової фрази в пошуковик почалися перші сюрпризи: виявляється, люди набагато частіше задають питання про бабусю При введенні ключової фрази в пошуковик почалися перші сюрпризи: виявляється, люди набагато частіше задають питання про бабусю   Йдемо далі
Йдемо далі. Вордстат знає про це більше:
І ось знову несподіванка - виявляється в російській мові гори дуже близькі по написанню до гори (ну, яке горе). З чого б це?
Ну, а хто найбільше мріє про гори? Москва, ти дивно всеїдна!
І, здавалося б, ось вона істина - підсумок опитування на кламбінг.ру:
Дивно, суцільний пафос, особливо відповідь-лідер: «Іду, щоб піти від суєти навколишнього світу!». І це говорять люди, які не мріють про горах, а справжні «горяни»! (((

Навіщо йдете в гори ви? (С)

Спробую спростувати твердження: «Тому, хто ходить в гори, пояснювати навіщо, не потрібно, а тому, хто не ходить - марно ...»
Більшість з нас живе на площині і нас оточує плоский світ. Площина стає способом життя і будь-який підйом, хоч по сходах, хоч на велосипеді викликає дискомфорт. Площина ставить нам психологічні блоки, формує на підсвідомому рівні шаблони сприйняття і поведінки.
Я добре пам'ятаю гострі дитячі спогади, коли перші гори придушували мене своєю висотою, силою. Викликали почуття страху, безпорадності і власної нікчемності. Саме час під мамину спідницю ховатися. А може і ховався)
Запам'ятався і другий шок в підлітковому віці, коли я вперше їхав в Домбай. Звиклий до сопкообразним передгір'ях при під'їзді до Теберда впав у прострацію, настільки мене вразили справжні гори. Я тупо дивився і не міг відірватися, емоції видавили з голови всі думки. Напевно, це дуже цінно - пережити такі миті.
Життя дається один раз і її напрожіть ... в Червоній Поляні Спробую спростувати твердження: «Тому, хто ходить в гори, пояснювати навіщо, не потрібно, а тому, хто не ходить - марно
Зараз людина готова до різних чудес завдяки телебаченню, кіно, інтернету. І сотні тисяч відпочиваючих на півдні розглядають екскурсію на підйомнику в гори як атракціон. Розгойдується при різкій зупинці гондола і струмки з висоти 50-60 метрів викликає у них більше емоцій, ніж відкривається Вертикальний світ. Тому і не відбувається у них «розриву шаблону» і блоки площині залишаються в цілості. І як і раніше їм не зрозуміти навіщо потрібно йти пішки вгору, та ще з рюкзаком, та ще й доплачувати за це.
Почасти це схоже на те як велика частина курортних катальщіков дивиться на скітурщіков. Всі із задоволенням котять вниз, але шаблон площині блокує думки про можливість самому йти вгору.
Отже, все «шльопанці» благополучно повертаються «дожаріваться» на перенаселений берег моря і постити «плоскі» себяшкі в стилі «Я підкорив гори»:
Але гори не тільки лякають. Вони заворожують і дають сили. І манять ... Яке сильнодіючий рве шаблони і змушує людей йти вгору?
Швидше за все почуття стадності в кращому сенсі цього слова. У хорошій кампанії наші можливості і бажання багаторазово гіпертрофуються, виникає багато додаткових стимулів і амбіцій, та й «Артіллю і батька бити легше!» Ніхто не відміняв.

Запам'ятовуємо лайфхак №1: «У гори з друзями легше!»

Вирішальний і головний фактор в подальшій ініціації - ваш перший провідник, гід або один ведучий вас вгору.
Коли мені доводиться виступати в цій ролі «йде попереду козла», я наступаю на горло своїм амбіціям, намагаюся вибрати максимально лайтовий маршрут і темп руху, максимально підбадьорював, підказую розумні дрібниці, які полегшують підйом. Загалом, сам себе не впізнаю - в прямому сенсі такий вусатий нянь, що, скажімо прямо, не в моєму характері. Зате, коли виходимо вище лісу на кругозір або вершинку, у перворазніка залишаються сили і емоції пережити щастя першого сходження і підкорення самого себе. В тій чи іншій мірі, в цей момент все переживають ейфорію. Зовсім неправильно, якщо в цей момент у людини скінчилися останні сили, і він кляне «... той день, коду сів за кермо цього пилососа!». Загалом, все як у наркодилерів: «Перша затяжка - безкоштовно!»)))
Вирішальний і головний фактор в подальшій ініціації - ваш перший провідник, гід або один ведучий вас вгору

Лайфхак №2 - правильний гід!

Не треба починати занурення (або все-таки сходження) в гори відразу різко і по повній програмі.
Тобто - йти (або вести) новіса відразу в багатоденку по маршруту вимагає базової підготовки, умінь і гарної фізичної форми. Для початку рекомендую одноденний вихід без нічого або максимум з однією ночівлею (для того, щоб з першої підсічки посадити на кукан неофіта за допомогою чарівного заходу або романтичною ранкової зорі).
До речі, є безліч гірських маршрутів, що дозволяють подорожувати з мінімумом спорядження, аж до гірських таборів де вас чекає намет, спальник і похідний бенкет (ну як мінімум перекус і чай).
Хороший гід в першому виході - це вирішальний фактор, щоб закохатися в гори.
Це повинен бути не заморочений екскурсовод з завченими байками, який в темпі сарни протягне густий натовп по затоптаним стежках.
В ідеалі для цього потрібна невелика група 4-5 чоловік (максимум 6-7 на одного гіда), де гід може приділяти увагу кожному, регулювати темп з найбільш вразливими, встигати відповідати на всі питання (і знати відповіді), правильно вибрати місця для панорам , відпочинку, перекусу. Він готовий до будь-якої позаштатної ситуації.
Хороші гіди - добре стоять. Зазвичай денна ставка коливається від 1200 до 2500 рублів з людини. Якщо ви бачите людину в пляжних трусах, в шльопанцях, без рюкзака, що пропонує за 300 - 500 рублів «показати гори» - задоволення вас чекає «дешеве», а може і не безпечне.
Не треба починати занурення (або все-таки сходження) в гори відразу різко і по повній програмі

Лайфхак №3 - рви з місця, отримуй задоволення легко!

Є ще багато речей, які потрібно знати гірському туристові, але головний принцип для початку: «У хорошій компанії з правильним гідом все вийде легко!».
Але найголовніше питання «Навіщо ...?» Так і не розкритий. А задайте його собі самі, якщо вас вдруге потягне в гори ...
Є ще багато речей, які потрібно знати гірському туристові, але головний принцип для початку: «У хорошій компанії з правильним гідом все вийде легко

Які гори найкращі для початку?

Куди ти завів нас?- лях старий закричав
Туди, куди потрібно!- Сусанін сказав

«Все гори прекрасні!» - гарний напрямок, але я волію свій рейтинг, для зручності звівши його в табличку:
«Все гори прекрасні Чи не полінуюся повторити - це місця для початківців гірських туристів! Регіон обмежений європейською частиною. Урал по своєму гарний, але поступається Кавказу за масштабом, Сибір, Саяни, Алтай, Байкал, Забайкаллі, Камчатка - ваблять, але далекі і часом зовсім не для першого разу. Хоча ...

Коли?

Жорстких часових рамок немає. У гори люди ходять цілий рік, але доступний туристичний сезон - літо. Є періоди, коли гори особливо прекрасні: це весна, коли в горах вибуховий різнобарвності, весна кольору, багатоводдя водоспадів (травень - червень, подекуди і раніше), тваринний світ особливо активний. І осінь (вересень, жовтень, листопад - до початку снігопадів), коли спадає велелюддя, спека, настає милостиве бабине літо і стабільно хороша погода. Час золота і багрянцю. Особисто мені воно найбільш імпонує.
Жорстких часових рамок немає
І все ж: у чому кайф?
Думаю, що немає у гір якийсь головною домінанти, що веде людей. Я порівняв би це з оркестром і сольним концертом: може подобатися звучання окремих інструментів, але більше враження справляє оркестрове виконання.
Для кого-то важлива спортивно / змагальна складова - вище, швидше, далі. З цієї ж опери люди, які доводять себе до ейфорії циклічними вправами, те саме фітнесу або качалки, тільки в офігенна місці.
Багато ходять в споглядальні маршрути - гірські пейзажі, відсутність урбанізму становить неабияку цінність. Це рух назад до природи - явний атавізм, що дістався від наших напівдиких предків, він виникає на підсвідомому рівні, але це не важливо. Підсумок - умиротворення і задоволення. У цю категорію входять і Фотоманьяки, для яких гори - комора шедеврів.
Подієвий і пригодницький туризм. Учасники - це не регулярні туристи, а люди, що потрапили на маршрут разово або на організовується захід, копроратів або евент. І розглядають його як пригода, що не має продовження.
Гарна компанія, в якій твої сили подвоюються, рецидив колгоспу. Дивись лайфхак №1. Це дуже потужний стимул для участі, тим більше якщо в команді сильний лідер, всі добре знають своє місце в команді і команда «схожа».

Особисто мені доставляють більше задоволення сольні тріпи в стилі лайтендфаст і мінімалізму. Однак випробувати себе на сходженні на серйозні вершини або в бігу на вертикальний кілометр не менш цікаво.
Як ще можна провести час в горах
Гірський похід найцікавіше дійство. Але не варто замикатися тільки на цьому. Зазвичай в горах безліч інших активностей:
- рафтинг,
- веломаршрути та даунхіл,
- аматорське ендуро по горах і лісі,
- пещерінг (відвідування печер без спеціального обладнання),
- каньонинг (є лайтовий - піший по сухим або маловодних каньйонах, є екстремальний - вимагає спорядження, страховки і підготовлених гідів,
- віаферрата, мотузкові парки,
- банджі, тролеї, роупджампінг (є мінус - досить дорогі задоволення),
- польоти на параплані,
- історичні артефакти і природні пам'ятки.

Наявність поруч морського узбережжя збільшує можливість двіжуха:
- кайтінг,
- віндсерфінг,
- водні лижі,
- дайвінг,
- вейк,
- яхтинг.
Оскільки я живу в Червоній Поляні і безпосередньо пов'язаний з тим, про що написав, то наведу план ідеального тижневого відпочинку в горах:
Селитися безпосередньо в Червоній Поляні, Есто - Садок або прилеглих курортах - Горки Місто, Роза Хутір. Є на курортах і гірські села з готелями і шале - Роза Плато 1170м, Горки Місто 960 м, «Поляна 1 389 Готель і Спа».
Але проживання в Поляні найбільш бюджетне і логічне - відмінна доступність до піших, трекінгові маршрутами, веломаршрути та громадський транспорт до решти гірським об'єктів.
Жити в горах влітку - великий бонус! Немає виснажує спеки, повітря як амброзія, в ньому немає пилу, бактерій, він володіє бальнеологічними властивостями.
День перший:
Прокинутися в тиші від пташиного співу. Перше, що побачити - гори. Це зробить ваш день чадним.
Велопрогулка по долині Мзимта і відрогів оточуючих її хребтів. Маршрут займе весь день (близько 30 км), ви побачите все і будете знати більше, ніж звичайний житель Червоної Поляни. # гес, # Русскіе_Горкі, # Город_Горкі, # водопад_Полікарія, # Альпіка_Сервіс, # Санки, # Роза_Доліна, # рафтинг, # нарзани, # кордон_Пслух, # тропа_здоровья, # Лаура, # вольерний_комплекс, # старая_естонская-дорога, # водопад_Кейва, # дольмени, # притулок, # рибину, # кругозор_Ефремова. Закінчиться прогулянка на обрію Єфремова з видом на Красну Поляну і захід. Щоб відвідати всі відмічені хеш-тегами об'єкти, потрібно добре покрутити педалі.
День другий
Розпочнеться таким же прекрасним ранком
І продовжитися лайтовим походом по хребту Аігба. Вузловими точками буде # Роза_Пік 2320 м (підйом на канатній дорозі), # Камінь 2540 м, перевал Шуміхінскій, Аігба3, третій цирк Гірської Каруселі, Чорна Піраміда, екологічна стежка.
Вечір можна присвятити поїздці на Море. 1 година на автобусі до Адлера.
Далі можливі перестановки днів в залежності від погоди і стану учасників процесу.
Третій день
Після прекрасного ранку трекінг на Хмелевський озера, можливо на велосипедах. Крайньою точкою стане Метеостанция.

Четвертий день
Велотріп по старій дорозі на Адлер з купанням в морі. # Монастир, # нарзани_Чвіжепсе, # пронесі_господі, # ахтирская_пещера, # скай_парк, # черное_море,

П'ятий-шостий день
Похід на Бзерпінскій карниз з ночівлею.

сьомий день
Велотрекінг в верхів'я Східної Хости. # Мокрий_каньон_Псахо, # сухой_каньон_Псахо, # каньон_восточной_Хости, # орліние_скали, # хостінскіе_пещери, # тісо_самшітовая_роща.

Обіцяю, що якщо вам навіть не вдасться виконати всю програму - це буде самий крута тиждень у вашому житті!
До зустрічі в горах!
Автор: KUBA https://forum.ski.ru/index.php?showuser=239
джерело: https://www.ski.ru

Навіщо ходять в гори?
Навіщо йдете в гори ви?
Які гори найкращі для початку?
Коли?
Навіщо ходять в гори?
З чого б це?
Ну, а хто найбільше мріє про гори?
Навіщо йдете в гори ви?
Яке сильнодіючий рве шаблони і змушує людей йти вгору?
Які гори найкращі для початку?

Новости