Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Народні поради для тих, хто вперше збирається на сплав по гірській річці

Головна / статті / Народні поради для тих, хто вперше збирається на сплав по гірській річці

Гірські лижі готують влітку, а плавзасоби - взимку. Турист-водник, як ніхто інший, витрачає багато часу на підготовку до сплаву: з наближенням заповітної години так важливо не тільки нічого потрібного не забути, але і нічого марного не взяти. Публікуємо кілька Лайфхак в допомогу тим, хто збирається на свій перший сплав по гірській річці.

Можливо, ви вже бували у водних походах, випробували себе на рівнинних річках або спокійних ділянках гірських річок. Але ось, вам захотілося перевірити свої сили перед обличчям бурхливої ​​водної стихії.

Сподіваємося, що для першого разу ви не станете «перегинати палицю» і виберете маршрут з легко переборними порогами, без серйозних небезпек, правильно сплануєте і час для сплаву. Крім того, ви візьмете з собою компанію друзів, з якими вже не раз пройшли вогонь, воду, і мідні труби.

Якщо все так, то ми без зайвих застережень дамо вам кілька порад про те, що варто з собою взяти і чому, а також як надійно і зручно упакувати свої речі.

Немає поганої погоди, є поганий одяг

Гірська річка - це не тільки вирує вода, але і пронизливий вітер. Якість взуття та одягу буде впливати на ваше здоров'я і емоційний стан, особливо при високих навантаженнях. Тому функціональна одяг - важлива умова успішного сплаву.

Як правило, водники на час сплаву в холодну погоду одягають гідрокостюм (сухий або мокрий неопреновий), неопренові рукавички і взуття. Неопрен одягають прямо на голе тіло - так, промокнув, воно залишається в теплі. Поверх нього одягається бризкозахисний костюм, він захищає тонкий неопрен від порізів і розривів.

Якщо у вас немає можливості придбати такий спорядженням або взяти його напрокат, то для сплаву підійде будь-який одяг, яка збереже тепло і захистить від вологи: мембранна куртка і штани, дощовик, короткі гумові чоботи. Будьте готові до того, що вечірня сушка одягу біля багаття стане невід'ємним ритуалом.

Як то кажуть, улюблене заняття туриста-водника - переодягнутися з сильно мокрого в злегка вологе. Враховуйте, що запас одягу завжди повинен бути. Неодмінно візьміть з собою і теплий одяг (вовняні светри і шкарпетки) - ночі в горах можуть бути дуже холодними.

Вода шлях знайде

Під час сплаву вода буде наполегливо намагатися замочити всі ваші речі. Постарайтеся їх уберегти, використовуйте для упаковки спеціальні гермомешкі (drybag). Туди укладають все без винятку речі в зворотному порядку, у міру їх необхідності на стоянці або під час шляху (спальник - на дно, далі куртки, штани, футболки, а комплект змінного одягу і взуття - наверх). Складати речі в поліетиленові мішки всередину гермомешкі не треба - так повітря може зайняти зайве місце.

У маленькі водонепроникні чохли варто упакувати документи, гроші, фотокамери, телефони, рації, сірники, запасні акумулятори для камер і телефонів (якщо вони відволожаться, то швидко розрядяться). Для упаковки дрібниць часто використовують презерватив. Так-так, саме його: засовують туди стільниковий, щільно зав'язують - так можна розмовляти по телефону навіть під час сплаву.

Все своє ношу з собою

Припустимо, ви вирішили сплавлятися на декількох байдарках чи катамаранах. В такому випадку, крім своїх особистих речей, в одному з плавзасобів будуть і громадські - намети, казанки, сокира, продукти і т.д. Завжди майте на увазі, що сильно розраховувати на них не варто: річка, тим більше гірська, сповнена несподіванок, човен може перевернутися, і ви відстанете від приятелів, а нагнати їх відразу не вийде.

Тому упаковуйте все необхідне в свій рюкзак так, як ніби будете плисти самостійно. Частина продуктів, питна вода, ніж, ложка, сірники, мотузка, аптечка, ліхтарик, спальник та інше повинні бути в кожному рюкзаку.

Головне, щоб костюмчик сидів

На гірських річках часто зустрічаються туристи без Спасжилет і шоломів. Сумно, але щороку на річках Башкирії з цієї причини гинуть кілька людей (а ще через високий вміст алкоголю в крові).

Основні небезпеки під час сплаву - це підводні камені, «гребінці» (навислі над водою кущі), «топляки» (затонулі дерева), завали, пороги. Новачки досить часто через незнання вибирають хоч і цікаві, але вкрай небезпечні в велику воду ділянки уральських річок: поріг Айгір на річці Малий Инзер, поріг Чорна річка на річці Лемеза, поріг Ямал-Таш на річці Березяк. На них підвищується ризик захлинутися під напором води або вдаритися об камінь.

З цієї причини ГИМС патрулює гірські річки і за відсутність належної екіпіровки може виписати штраф. Але не тільки правил заради, а заради своєї власної безпеки, обзаведіться Спасжилет і шоломом, а ще перевірте, що вони підібрані за розміром, не бовтаються, в іншому випадку користі від них буде мало.

Самі ламаємо - самі ремонтуємо

Ви, звичайно ж, не забули переконатися в тому, що ваше плавзасіб готове до сплаву. Крім цього також враховуйте, що будь-яка човен на річці має властивість рватися. Якщо ваше судно вийде з ладу в такому місці річки, де немає жодного населеного пункту, то невже доведеться на цьому і завершити своє захоплюючу пригоду?

Щоб уникнути подібних неприємностей, на сплав неодмінно варто захопити гумовий клей, латочки для ремонту човна, сувору голку, нитки, дрібну шкірку для зачистки поверхні гумового човна. Краще, якщо такий ремкомплект буде у кожного з собою.

Довгі збори - короткі сльози

Можливо, ви починаєте розуміти, чому на підготовку до сплаву йде так багато часу. Заради свого ж комфорту не полінуйтеся і продумайте кожну дрібницю. До речі, за будь-яким радою щодо організації сплаву, вибору спорядження, стану річок і т.д. ви завжди можете звернутися на форум « Водний туризм і відпочинок ». На ньому можна опублікувати і свій звіт про сплаві; посилання на найбільш цікаві звіти з форуму ви можете знайти під фотографіями до даної статті.

Ще один момент - перед початком сплаву зареєструйте його в рятувальній службі вашого регіону. Так, у разі події, вас зможуть знайти. Береженого Бог береже.

Сподіваємося, що ці поради виявляться до речі, і ретельна підготовка допоможе вам отримати тільки найпозитивніші враження від сплаву.

Автор: Надія Шипова спеціально для Недома.ру

Фото: valz, john25


Схожі статті Схожі статті   Звіт - в Чорногорію на Новий Рік Звіт - в Чорногорію на Новий Рік

Традиційно, куди їхати катати на НГ почали думати влітку. Хотілося нових вражень, каталки без черг, ну, в загальному, багато чого хотілося. Ідея висунути саме в Чорногорію виникла після звітів телемаркеров, спасибі Максу Любавін (на ski, rasc, telemark). Визначився склад - 7 чол. і місце - Жабляк.

Миші і кліщі - вірні друзі туриста, або бережіть здоров'я в лісі

(4)

Нарешті сніг розтанув, і туристи стали активніше. Печери, гори, ліси і ущелини - прекрасні місця для спілкування з природою. Але про те, що в лісах їх підстерігають небезпеки, навряд чи хтось замислюється. "Мишача лихоманка" і "кліщовий енцефаліт" - досить серйозні підстави для того, щоб дочитати цю статтю до кінця.

Дельтапланів та парапланів краще перезимувати будинку

(1)

Як краще відправити свою легку авіацію на зимівлю. Загальні вимоги по догляду.

Весняний сплав по гірських річках Башкирії

(21)

Ми сидимо на вершині гори біля містечка п'ятірню, де річка Нугуш 5 ​​разів огинає скелі. З висоти польоту дуже схоже на кисть руки з п'ятьма пальцями. Тому - і п'ятірнею. На висоті не хочеться ні про що говорити. Відкривається вид на десятки кілометрів навколо. Такого простору для очей дуже не вистачає в місті. Просто стоїш і насолоджуєшся горизонтом.


НеДома.ру

- сервіс гарантованого бронювання
готелів і апартаментів на гірських курортах Росії
2153 пропозиції, 15487 фотографій, 11538 відгуків +78 (800) 555-37-45
допоможемо забронювати, проконсультуємо
© 2002 - 2019 НеДома.ру ™ На головну Контакти Реклама на сайті

Якщо ваше судно вийде з ладу в такому місці річки, де немає жодного населеного пункту, то невже доведеться на цьому і завершити своє захоплюючу пригоду?

Новости