Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лівіньо: сонце, гірські лижі і зона duty free

Тут найдешевший бензин в Євросоюзі, 200 днів у році світить сонце, один з найдовших гірськолижних сезонів в Альпах, а літр «Мартіні» коштує близько 300 рублів. Ласкаво просимо на один з наймолодших гірськолижних курортів в регіоні - італійський Лівіньо.

На самій півночі Італії у швейцарського кордону оточений трехтисячніков розташувався містечко Лівіньо - один з наймолодших гірськолижних курортів в Альпах. До середини минулого століття туризм тут був можливий тільки влітку, але після того, як в 50-х роках минулого століття для проїзду з боку Італії в зимовий час був відкритий перевал Фосканьо Пасс (Foscagno Pass), в Лівіньо почала розвиватися зона катання - два перших підйомника з'явилися тут в 1959 році.

У 1965 році був побудований тунель Мунт Ла Скеро (Munt La Schera). Таким чином в Лівіньо був відкритий шлях не тільки з Італії, але і з Швейцарії, Німеччини та Австрії. До того моменту на курорті працювало вже шість готелів і два підйомника. Зараз в Лівіньо працюють 105 готелів і одна тисяча п'ятсот дев'яносто дев'ять апартаментів, а одночасно можуть відпочити понад 12 тисяч гостей. Загальна протяжність трас на курорті - 115 км, які з'єднані 31 підйомником.

Загальна протяжність трас на курорті - 115 км, які з'єднані 31 підйомником

Найближчий до Лівіньо італійський аеропорт розташований в Бергамо - Orio al Seri (менше 200 км), куди з Москви безпосередньо літає російський лоукостер «Перемога». Тому, якщо підібрати вигідні дати, то квиток до Італії може обійтися за ціною піци.

З аеропорту в Лінина ходить спеціальний шатл Livigno Express. Від Бергамо дорога займе близько трьох годин, частина часу поїздки проходить уздовж одного з найкрасивіших озер Італії - Комо. Бронювати трансфер потрібно онлайн не пізніше, ніж за три дні до поїздки. До речі, літак «Перемоги» прибуває в Бергамо так, що пасажири цілком встигають пройти кордон і зайняти місце в автобусі.

Крім Бергамо Livigno Express також ходить з аеропортів Мілана - Malpensa T1 і Linate.

Якщо летите великою компанією, то можна забронювати індивідуальний трансфер до Лівіньо. Вартість поїздки на мікроавтобусі (до 8 осіб) з Мілана - від 310 євро, з Бергамо - від 280 євро.

Громадським траспортом потрапити в Лівіньо можна, наприклад, з Центрального залізничного вокзалу Мілана: поїздом до Тирано, потім автобусом до Лівіньо з пересадкою в Борміо.

Або можна скористатися вертольотом - і це точно буде сама запам'ятовується поїздка. Хелі-таксі в Лівіньо організовується за запитом з аеропортів Санкт-Моріца (аеропорт Самедан), Цюріха, Інсбрука, Мілана (аеропорти Мальпенса і Лінате), Бергамо (аеропорт Оріо-аль-Серіо), Больцано і інших. Замовити повітряний трансфер можна на сайті курорту .

Як дістатися до Лівіньо з інших країн

Найближчий до Лівіньо аеропорт за межами Італії розташований в австрійському Інсбруку - відстань 180 км. До аеропортів Цюріха - 218 км, Мюнхена - 309 км.

Взимку з аеропорту Інсбрука, а також зі швейцарського Санкт-Моріца в Лівіньо ходить туристичний автобус Livigno Express. Дізнатися розклад і забронювати квиток можна онлайн .

Якщо летите великою компанією, то вигідніше буде забронювати індивідуальний трансфер на мікроавтобусі (до 8 осіб). Вартість з Інсбрука - від 280 євро, з Цюріха - від 250 євро, з Мюнхена - від 400 євро.

У Лівіньо проживають близько 6 тисяч жителів, але щороку курорт відвідують понад 1 млн гостей. За підсумками 2016 року Лівіньо серед 54 альпійських курортів посів друге місце в рейтингу кращих, поступившись тільки швейцарському Церматту.

Рейтинг, в який Лівіньо потрапив перший раз і відразу на друге місце, складався на основі опитування майже 50-ти тисяч туристів. Дослідження показало, що гості італійського курорту поставили його на перше місце в таких категоріях, як теплота прийому і привітність, автентичність, природна навколишнє середовище, велнес-послуги, можливості для умиротворення і розслабленого відпочинку.

нагороди

Лівіньо в 2012 році переміг в номінації World Snow Awards як «Кращий європейський курорт». Двічі - в 2014 і 2015 році його визнавали найкращим італійським фрірайд-курортом на премії Freeride Awards. А в 2016 році Лівіньо посів друге місце в премії Best Ski Resort як кращий гірськолижний курорт в Альпах.

Курорт також отримав високі оцінки гірськолижників і сноубордистів в таких категоріях, як гарантовану наявність снігу, якість підготовлених трас, апрески, розваги та сноупарки, можливості для сімейного відпочинку, атмосфера, і, найголовніше, - якість відпочинку за витрачені гроші.

Курорт також отримав високі оцінки гірськолижників і сноубордистів в таких категоріях, як гарантовану наявність снігу, якість підготовлених трас, апрески, розваги та сноупарки, можливості для сімейного відпочинку, атмосфера, і, найголовніше, - якість відпочинку за витрачені гроші

Ось на цінах ми зупинимося докладніше. Літр бензину в Лівіньо коштує 1 євро, а дизеля - 0,85 євро, тоді як в «інший» Італії вартість автомобільного палива становить 1,4 - 1,6 євро за літр. Крім того, на курорті значно нижче ціни на парфумерію, косметику, тютюн, сигарети, алкоголь, комп'ютери, електронну техніку, вироби зі шкіри та хутра. Наприклад, літрова пляшка Martini в супермаркеті в Лівіньо продається за 5,2 євро (330 рублів). До речі, пакет місцевого молока доходить до півтора євро за літр (близько 100 рублів).

Ціновий «рай» в Лівіньо існує з XVI століття, коли місцеві лорди встановили в долині повну економічну і законодавчу автономію. Пізніше, в 1805 році, завдяки стратегічному географічному положенню Лівіньо його жителі були звільнені від сплати акцизів - статус зони безмитної торгівлі цього місця дарував Наполеон Бонапарт.

Зараз курорт - це суцільна зона duty free. При цьому, ціни в Лівіньо значно нижче, ніж, наприклад, в duty free міланського аеропорту.

У Лівіньо, який простягнувся в долині приблизно на 12 км, близько 250 магазинів: завдяки зоні безмитної торгівлі відкрити тут свій шоу-рум прагнуть не тільки преміум-марки, але і недорогі бренди.



Тут є магазини дитячих товарів, спортивного інвентарю та одягу, годинників, алкоголю, сигарет, жіночого та чоловічого одягу, взуттєві салони ... Причому, практично скрізь на цінниках вказані дві суми: одна - для Лівіньо, друга - скільки ця ж річ коштує в бутіку цієї ж марки на території «інший» Італії. Природно, в Лівіньо все відсотків на 20, а то і 30 дешевше.

Природно, в Лівіньо все відсотків на 20, а то і 30 дешевше

Розчаруванням для туриста буде тільки одне правило - строгі ліміти на вивезення із зони безмитної торгівлі товарів. Одяг, ясна річ, можна скуповувати валізами, але ось з алкоголем, паливом і сигаретами такий номер не пройде. Причому, не важливо, куди ви підете з Лівіньо - в Італію або Швейцарію: в обох напрямках стоять митні пости, на яких перевіряють АБСОЛЮТНО ВСІ автомобілі.

В Італії з Лівіньо безмитно на людину (старше 17 років) можна вивести не більше 200 сигарет або 50 сигар, а з міцного алкоголю лише 1 літр напою, або 4 літри вина, або 16 літрів пива. Паливо можна вивозити тільки в баку автомобіля.

У Швейцарії правила трохи лояльніше: туди можна без побоювання їхати з 250-ю сигаретами, 5-ю літрами неміцного алкоголю (менше 18 градусів), а бензин крім бака ще можна залити в 25-літрову каністру. Якщо митник виявить щось зайве - доведеться заплатити ввізне мито.

Якщо митник виявить щось зайве - доведеться заплатити ввізне мито

Насолоджуючись дешевим алкоголем і безмитним шопінгом, найголовніше, не забути, що Лівіньо - в першу чергу, це гірськолижний курорт, який вважається самим сонячним в Альпах. Сонце світить в Лівіньо більше 200 днів в році, - недарма воно зображено на логотипі курорту.

У Лівіньо дві зони катання - Карозелло і Моттоліно. Вважається, що перша зона більше підійде гірськолижникам-початківцям, друга - більш досвідченим. Втім, такий поділ досить умовно - сині, червоні та чорні траси є і там, і там.

Лівіньо розташований на висоті 1816 метрів над рівнем моря, найвищий підйомник - «Карозелло 3000» - піднімає лижників на висоту 2797 метрів. Загальна протяжність трас в Лівіньо - 115 кілометрів. Вони діляться на 12 чорних, 37 червоних і 27 синіх спусків. Траси з'єднані 31 підйомником (6 гондольних, 13 крісельних і 12 бугельних).

Крім того, завдяки безкоштовному автобусу-шатлу (скі-бас) і єдиного скі-пас гостям Лівіньо доступні траси ще трьох гірськолижних курортів Альта-Вальтелліна в Ломбардії - Борміо, Сан-Коломбано і Санта-Катерини, де загальна протяжність трас разом з Лівіньо близько 230 км. А при наявності тижневого скі-пасу можна на добу відправитися кататися в швейцарській області Енгадін, де гостям Лівіньо будуть доступні траси найстарішого гірськолижного курорту планети (і, напевно, самого дорогого) Санкт-Моріца. До речі, зараз влада обох курортів розробляють проект будівництва канатної дороги, яка з'єднає Лівіньо з Санкт-Моріцем.

Вартість скі-пасу на 6 днів - 229 євро в високий сезон і 150 євро в низький сезон. Дітям до 8 років скі-пас надається безкоштовно.

Крім гірськолижників Лівіньо відмінно підійде любителям бігових лиж (30 км трас), прогулянок на снігоступах, катання на фет-байках (велосипед з товстими шинами).

А ще на курорті активно поширений фрірайд - вільне катання поза трасами. При цьому, це не просто викочування за червоний прапорець: тут є і спеціальні розмічені маршрути для безпечних скі-турів і снегоступінга, і зони для початківців фрирайдеров (Freeride Approaching Area), і сервіс хели-скі.

При цьому, це не просто викочування за червоний прапорець: тут є і спеціальні розмічені маршрути для безпечних скі-турів і снегоступінга, і зони для початківців фрирайдеров (Freeride Approaching Area), і сервіс хели-скі

Альпійські гіди проводять для новачків обов'язковий інструктаж, як користуватися лавинним обладнанням - бипером Arva, лопатою і щупом. Фрірайд-команда курорту щодня до 8 ранку випускає для фрірайдерів лавинний прогноз для даного регіону катання і інформацію про стан снігу на схилах.

Так що перед тим як вирушати освоювати незаймані схили потрібно обов'язково озброїтися комплектом лавинного устаткування, що орендується повсюдно, і вивчити лавинний бюлетень, який можна завантажити собі на смартфон або подивитися на екранах біля підйомників, на сайті курорту або в соцмережах.

Про дітей в Лівіньо теж не забули. Тут є спеціальні готелі та апартаменти для батьків з дітьми. Для юних гірськолижників влаштовані окремі безпечні зони катання, працюють гірськолижні школи, де малюків ставлять на лижі з трьох років і вчать безпечного спуску, а біля всіх підйомників в місті створені дитячі ігрові майданчики на снігу.

Для юних гірськолижників влаштовані окремі безпечні зони катання, працюють гірськолижні школи, де малюків ставлять на лижі з трьох років і вчать безпечного спуску, а біля всіх підйомників в місті створені дитячі ігрові майданчики на снігу

З настанням темряви активне життя курорту переноситься зі схилів в центр міста. Після заходу сонця температура повітря різко опускається, і гості переміщаються в бари і ресторани (їх на курорті близько сотні) і магазини.

Після заходу сонця температура повітря різко опускається, і гості переміщаються в бари і ресторани (їх на курорті близько сотні) і магазини

До цього сезону в Лівіньо повністю оновили спортивний і велнес-центр Aquagranda Active You, де є сімейний аквапарк, зона Wellness & Relax з різними саунами, хамамом, ароматичними душами і басейном з солоною водою для умиротворення відпочинку і повної релаксації, а також фітнес-центр зі спортивним басейном на 25 метрів

До цього сезону в Лівіньо повністю оновили спортивний і велнес-центр Aquagranda Active You, де є сімейний аквапарк, зона Wellness & Relax з різними саунами, хамамом, ароматичними душами і басейном з солоною водою для умиротворення відпочинку і повної релаксації, а також фітнес-центр зі спортивним басейном на 25 метрів

Гірськолижний сезон в Лівіньо - один з найдовших в Альпах. Здебільшого він триває до початку травня. На трасах встановлено 110 гармат, які покривають приблизно 80% схилів.

Але і в літній період курорт не пустує. До послуг гостей тут створена інфраструктура для занять байком, трекингом, паддлбордінгом, альпінізмом, гольфом, каное, віндсерф, верховою їздою, параглайдінгом і бігом.


джерело: https://travel.rambler.ru

Новости