Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Літній відпочинок в горах. Домбай

Що знає про Домбай звичайна людина, що проживає на території нашої величезної країни ?! Що це десь на Кавказі, що там відпочивають гірськолижники, що там красиво.

Дана стаття розповість трохи більше, ніж стандартні фрази про цей неординарний і запам'ятовується назавжди місці.

Географічна довідка:

Домбай - це селище, розташоване на висоті 1650 метрів над рівнем моря, біля підніжжя Кавказького хребта на однойменній - Домбайской галявині. Сама ж Домбайская поляна входить до складу території Тебердинского заповідника.

Домбай - це один з найстаріших гірськолижних курортів країни. Однак із закінченням зимового лижного сезону приходить новий літній туристичний і альпіністський сезон. На Домбай під літнім сезоном розуміється період з липня по вересень. Саме в цей період малоймовірна наявність снігових покривів на вершинах.

Саме в цей період малоймовірна наявність снігових покривів на вершинах

Основні плюси літнього відпочинку на Домбай:

- Комфортна температура для здійснення туристичних походів;
- Низька вартість проживання в порівнянні із зимовим сезоном;
- Можливість спробувати різні дикороси.

Як дістатися до Домбая:

- на своєму автомобілі (Траса М4 «ДОН»),
- на таксі або машині трансферу з аеропорту Мінеральних Вод.

Де зупинитися

Селище досить компактний, але готелі тут буквально на кожному кроці. Вибрати варіант проживання можна на будь-який гаманець.

Порада: Якщо ви бронюєте готель заздалегідь і подорожуєте без свого автомобіля, обов'язково уточніть, чи надає готель послуги трансферу. Як правило, відповідь буде ствердною. А поїздка з водієм, який під час поїздки в яскравих фарбах Вам буде розповідати про свій рідний край - вже початок захоплюючої пригоди.

Так що ж потрібно побачити і запам'ятати, забравшись так далеко

1. Туристичні маршрути з інструктором.

Практично всі походи і сходження здійснюються з людиною, який буде про все розповідати і показувати найкрасивіші місця для відвідування, виходячи з ваших сил.

До речі: знайти інструктора на Домбай - не проблема. Досить поставити запитання господареві готелю або звернути увагу на безліч оголошень в селищі.

Основні туристичні маршрути

Алибекський льодовик і Тур'є озеро. Протяжний, але не складний в плані сходження маршрут.

Протяжний, але не складний в плані сходження маршрут

Дорога до льодовика проходить через табір альпіністів, поруч з яким є клітина з дуже ласкавим і люблячим морквину оленем. Далі, ще крокуючи по лісі, можна почути шум падаючої води. А трохи пізніше відкривається вид на приголомшливої ​​краси водоспад, його бризки подарують чарівну прохолоду в спекотний день. Безпосередньо біля самого льодовика представляють інтерес тури - викладені з каміння пірамідки. Тур'є озеро, розташоване вище льодовика, являє собою невелике гірське озеро з неймовірно бірюзовим кольором води.
Дорога до льодовика проходить через табір альпіністів, поруч з яким є клітина з дуже ласкавим і люблячим морквину оленем Кришталевий перевал і кришталеве озеро. Маршрут невеликий за тривалістю, але з пристойним сходженням, яке починається відразу біля селища. Піднімаючись лісовими стежками, можна покуштувати з куща найсмачніше чорниці і побачити вікові дерева з великими стволами. А піднявшись за межі лісу, потрапляєш в якийсь нереальний світ, звідки відкривається вид на красуню Белалакаю, пік Іне і, звичайно, саму туристичну гору Мусса-Ачітара. В процесі сходження, можна видали поспостерігати за дикими кіньми, а піднявшись на сам перевал, побачити гірську козу з козенятами, невміло дерся нагору по гірських схилах.

Муруджінскіе озера. З огляду на тривалість маршруту, ідеальний варіант дводенного походу з ночівлею. Під час походу по лісових стежках можна насолоджуватися спогляданням дивовижних дерев і збиранням трапляються дикоросів. Самі ж озера - це місце, де забуваєш про те, що цивілізація існує.

2. Туристичні маршрути, які можна відвідати без інструктора.

Підйом по канатній дорозі на гору Мусса-Ачитара. Це повинен зробити кожен. Адже потрібно своїми очима побачити знамениту тарілку, скульптуру козла на вершині і обов'язково випити чаю в кафе, споглядаючи через вікно навколишні вершини. А у вихідні тут і в селищі організовується ринок, де місцеві жителі продають місцеві товари і сувеніри.

Водоспад Чортова млин. Цей маршрут займає не більше години. І в результаті некрутого підйому відкривається приголомшливий вид на ущелину, в якому з шаленою швидкістю і з грізним шумом закручується вода.

До речі: У горах є правило, якщо турист йде кудись без інструктора, то обов'язково треба повідомити про свій похід, наприклад, адміністратора в готелі. Адже гори - це небезпечна краса!

3. Споглядальний відпочинок

Якщо ходити по горах вже немає сил, а в селищі сидіти не хочеться, то в околицях Домбая знайдуться і такі пам'ятки, до яких можна під'їхати на автомобілі.

Поїздка на форелеве озеро Туманли-Кель - це озеро з кришталево чистою водою, оточене високими горами, як в дзеркалі відбиваються на поверхні води. Влітку вода в озері прогрівається до 20 градусів. Можливість скупатися і надихатися повітрям, насиченим фітонцидами завдяки зростаючим тут сосен, дає заряд бадьорості і наповнює енергією.

Поїздка по древнім храмам - це прекрасна можливість доторкнутися до історії і оцінити унікальність будівель.

Відвідування Тебердинського заповідника, де є можливість подивитися і погодувати тварин. А в сезон збору врожаю яблук кожен бажаючий може за помірну плату зібрати з дерева свіжих соковитих фруктів.

Це далеко не повний перелік пам'яток, які роблять незабутньою поїздку в цей гірський край. І сидячи ввечері в затишному кафе за чашкою чаю з чебрецем, згадуючи минулий насичений день, напевно захочеться вимовити фразу: «А ось коли ми наступного разу сюди приїдемо ....» А, повертаючись додому, з нетерпінням хочеться чекати цього наступного разу.

джерело: http://naturalistclub.ru

Що знає про Домбай звичайна людина, що проживає на території нашої величезної країни ?

Новости