Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Весняний яхтинг на Канарах: де пришвартуватися, що подивитися і в скільки це все обійдеться

Канари прийнято вважати цілорічним яхтовим напрямком. Але особисто для мене ідеальний час для відвідування іспанського архіпелагу - це весна, коли температура повітря становить 22-24 ˚С. Ви фактично потрапляєте в комфортне літо, коли можна купатися, засмагати, а на вулиці не панує виснажлива спека. Канари прийнято вважати цілорічним яхтовим напрямком

Фото: Світлана Дмитрієва

Один із приводів відправитися на Канари саме навесні - другий за величиною і популярності (після Ріо, звичайно) карнавал. Він проходить в столиці Канар - Санта-Крусі. І нехай дійство туристичне, але спостерігати за ним все одно цікаво. Особливо за його частиною, що іменується «Похорон Сардини», під час якої символ карнавалу на Тенеріфе - велику рибу з пап'є-маше - спалюють на вогнищі на площі Іспанії. Все це супроводжується процесією з людей в масках і плачуть «вдів» - своєрідний жартівливий траур. Повторюся, дійство неймовірне і варто того, щоб на нього поглянути.

Експрес-інфо по країні

Іспанія (Королівство Іспанія) - держава на південному заході Європи, яке займає більшу частину Піренейського півострова.

Столиця - Мадрид

Найбільші міста: Мадрид, Барселона, Валенсія, Севілья

Форма правління - Парламентська монархія

Територія - 504 782 км2 (51-я в світі)

Населення - 47,73 млн осіб. (26-я ​​в світі)

Офіційна мова - іспанська

Релігія - католицизм

ІЛР - 0,876 (26-я в світі)

ВВП - $ 1,381 трлн (14-я в світі)

Валюта - євро

Межує з: Португалією, Марокко, Францією, Андоррою

Межує з: Португалією, Марокко, Францією, Андоррою

Фото: planetofhotels.com

Яхтинг на Канарських островах - це свого роду триатлон. Ви подорожуєте і оглядаєте пам'ятки відразу трьома способами - на човні, на машині, яку можна орендувати на великих островах (і це варто робити!), А також під час піших прогулянок. Для кожного з трьох варіантів своя програма.

Фото: Світлана Дмитрієва

Фото: Світлана Дмитрієва

Фото: Світлана Дмитрієва

Найчастіше перехід на яхті з одного острова на інший займає близько дня. Але не варто думати, що в океані буде сумно - природна краса не змусять нудьгувати. А ще веселощів додасть ескорт дельфінів - їх там безліч. Не виключено, що в якийсь момент вони навіть стануть вас дратувати. Пам'ятається, як одного разу у мого помічника впала кепка в океан, і її тут же підхопили дельфіни і стали приміряти. Намагаючись відібрати головний убір, ми зробили кілька маневрів на човні, але дельфінів це ще більше заохотило: вони почали грати з нами в гарячу картоплю. Вдосталь повеселившись, вони все-таки повернули нам кепку.

Фото: Світлана Дмитрієва

Взагалі, якщо є бажання поспостерігати за великими морськими тваринами і рибами, води Канарського архіпелагу - потрібне місце. Адже там мешкають дельфіни-афаліни, кити-гринди і кашалоти. До того ж повз Канарських островів в різні пори року роблять міграції понад 24 видів китоподібних.

Переходи по Канарах, як і будь-якими іншими океанічних островів, повні сюрпризів: можна вийти в прекрасну погоду і попастися в «лапи» бурі. Але лякатися нема чого, це просто чергове морське пригода, яке часто лише підігріває дух морського авантюризму. Мій - точно.

Мій - точно

Фото: Світлана Дмитрієва

Суша - окрема тема при описі Канар. Якщо інші острови Атлантики в більшості своїй можуть похвалитися лише пляжним відпочинком, то з іспанським архіпелагом інша історія. Тут достатньо старожитностей (старовинні базиліки), сучасних пам'яток (на кшталт обсерваторій), а також природних красот.

Фото: Світлана Дмитрієва

Практично всі відомі вітрильні маршрути Канар включають Тенеріфе - будинок діючого вулкана Тейде і однойменної обсерваторії. На Тенеріфе не їде тільки ледачий. Острів пропонує будь-які види відпочинку, від культурного до пляжного і яхтового. У список головних визначних пам'яток Тенеріфе, крім згаданих вулкана і обсерваторії, входять величезний аквапарк, центральна базиліка і парочка древніх церков. Ну і пляжі, зрозуміло. В тому числі, з чорним піском. Один з них знаходиться в рибальському містечку Лас-Гальетас, куди я теж рекомендую заглянути. Поїсти рибки в місцевому ресторанчику, вивалятися в чорному піску і зробити пам'ятне фото практично в сажі - обов'язкова програма. Зупиняючись на день або два на Тенеріфе, пришвартувати свій човен можна в Санта-Крус-де-Тенеріфе або Пуерто-Сан-Мігель. Втім, вибір бухти - за капітаном.

Фото: Світлана Дмитрієва

Лансароте - популярний «привал» під час яхтового канарського маршруту, адже тут знаходиться національний парк Тіманфайя. Місце це нагадує пейзажі фільмів про інопланетян - марсіанські червоні заходи, чорна лавові пустеля, численні кратери вулканів. Є тут і свої гастроізискі - страви, приготовані прямо над жерлом вогненної гори. Лансароте має три причали: Пуерто-Калера, марина Рубікон і марина Лансароте.

Фото: Світлана Дмитрієва

Гран-Канарія - третій за величиною острів архіпелагу, а також ще одна популярна зупинка для яхтсменів. Можна довго розповідати про тамтешніх руїнах монастирів і замках, музеях, барах і ресторанах Лас-Пальмас-де-Гран-Канарія, але особисто мене найбільше вразили дюни Маспаломас. Це н астоящем Сахара в мініатюрі. Дюни постійно змінюють своє місце розташування, тому кожен ландшафт неповторний. Сахарські піски є сусідами з вельми симпатичними місцевими пляжами Плайя-дель-Інглес і Плайя-де-лас-Буррас, де можна залягти з коктейлем після прогулянки по пустелі.

Швартування на Гран-Канарія - пасит Бланко, Пуерто-Ріко і Пуерто-Моган.

Швартування на Гран-Канарія - пасит Бланко, Пуерто-Ріко і Пуерто-Моган

Фото: Світлана Дмитрієва

Ще один з Канарських островів, який упускати точно не варто, - це Ла Гомера (причал Сан-Себастьян). Відправитися туди слід заради Лос-Органос - унікальної природної скульптури заввишки 800 м над рівнем моря, яка утворилася з лави. За формою базальтові стовпи дуже нагадують церковний орган, звідки і пішла назва пам'ятки. Скелі прямовисно спускаються до моря, і насолодитися всією красою можна лише з боку океану. Нагорі скелі - ресторан з прозорими стінами і шикарним видом на океан - ще один must програми.

Лос-Органос

Фото: masterok.livejournal.com

Ті, хто побуває на Канарських островах навесні, напевно побажають повернутися туди восени, адже саме в цю пору року від берегів іспанського архіпелагу стартує знаменита вітрильна регата ARC - найбезпечніший перехід через Атлантику. Це не просто регата, а цілий фестиваль. Перед початком гонки учасники проходять детальний інструктаж, за яким спостерігають всі бажаючі. Профі наочно демонструють, як запускати ракети, як працюють вертолітні рятувальні операції і так далі. Для молодих капітанів, які бажають перетнути океан, - це ідеальне подорож. Безпечне і цікаве. Сам брав у ньому участь колись.

Сам брав у ньому участь колись

Фото: Світлана Дмитрієва

І ще трохи про Канарах, а точніше про їх переваги. Вартість тижневої поїздки на острови навесні на яхті становить близько 1200-1400 євро з людини з перельотом. Ціна цілком прийнятна - все завдяки неотпускному періоду для європейців. Найчастіше поїздка на острови поєднується з відвідуванням великих міст. Наприклад, Барселони, де вже в березні почнеться справжня весна з квітучими деревами. Це додатковий плюс весняної подорожі на Канари.

Андрій Іванов - співвласник компанії Fleet5, має 13-річний досвід капітана. Став капітаном в 18 років, довго залишався наймолодшим в Україні. Понад 100 разів переходив Чорне Море. Зараз переважно ходить в Середземному, Егейському, Іонічному, Адріатичному, Тірренське і Карибському морях.

Читайте також блоги Андрія:

Яхтовий етикет, або Як уславитися вихованим капітаном

Безпечний похід під вітрилом: звід «можна» і «не можна»

Чому морську подорож цікавіше сухопутного туризму

Новости