Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лооський храм в Лоо: візантійські руїни на фото, опис

  1. Де знаходиться Лооський храм?
  2. Історія створення і міфи
  3. Красиві легенди про культовому об'єкті
  4. Візантійський храм в Лоо як об'єкт екскурсії
  5. Як дістатися (доїхати) з Сочі?
  6. Туристу на замітку

Більшість туристів, приїжджаючи на відпочинок, цікавляться не тільки широким спектром пропонованих розваг, але ще і історичними об'єктами, що знаходяться недалеко від місцевості, де вони проводять відпустку. Лооський храм - одна з релігійних стародавніх пам'яток витоків християнства на Кавказі, що привертають увагу відпускників неймовірною історією і атмосферою святості.

Лооський храм - одна з релігійних стародавніх пам'яток витоків християнства на Кавказі, що привертають увагу відпускників неймовірною історією і атмосферою святості

ЗМІСТ

Де знаходиться Лооський храм?

Він розкинувся в невеликому селищі Лоо, територіально виступаючому частиною міського округу Сочі. Поруч з ним немає інших пам'яток. Трохи південніше виявляється санаторій «Магадан», а північніше - міні-готелі і гостьові будинки в приватному секторі.

На карті Лоо візантійський храм розташований так:

відкрити карту

Історія створення і міфи

Імовірно храмовий комплекс виник в IX столітті, але через велику сейсмічної нестабільності регіону був зруйнований найпотужнішими силами природи. Пройшли століття і будівля вирішили відновити, але вже в якості оборонної фортеці. Сьогодні від нього збереглися лише руїни.

Завдяки проведеним тут дослідженням збережених залишків визначено, що Лооський храм мав прямокутну форму і три виступаючих вівтаря. Велика кількість вузьких віконних прорізів сприяло його природного освітлення. Історики дійшли висновку, що пам'ятка має відношення до групи алано-абхазьких культових будівель, що представляють напрям візантійського стилю архітектури.

Красиві легенди про культовому об'єкті

Храм в Лоо оточений різними міфами, де правда і вигадка сплелися в одне нероздільне ціле і до сьогодні вчені ніяк не можуть прийти до єдиної думки. Періодично в їх оточенні піднімаються суперечки щодо його походження. За однією з версій, ці землі в давнину належали римської колонії.


Кажуть, що розповсюджувач християнства серед народу апостол Симон Кананіт саме тут був спійманий і згодом страчений. Християнська віра після деякого перерви повернулася в ці краї, а віруючі вирушили на пошуки поховання проповідника. Його без особливих зусиль знайшли і на цьому святому місці вирішили збудувати церкву. До цієї легенди схиляється більшість істориків.

Православні ж вважають, що комплекс був присвячений відомому святому Георгія Побідоносця. Щорічно в день, присвячений праведному, до руїн візантійського храму після служби направляються хресним ходом паломники, щоб вшанувати пам'ять святителя, особливо шанованого російським народом. В цей же день туди приходять і представники вірменської церкви, щоб провести службу.

У народі також ходить красиве повір'я, що якщо притулитися до решти стін найдавнішого пам'ятника архітектури і попросити Творця про своє самому-найзаповітніше бажання, то воно неодмінно збудеться, причому найближчим часом.

Візантійський храм в Лоо як об'єкт екскурсії

На території ведуться археологічні дослідження, в ході яких історики знаходять досить цікаві речі, що представляють собою особливу цінність для знавців і любителів старовини. Серед знахідок є:

  • частини, що залишилися облицювальних блоків, що надавали особливу пишність і блиск храму;
  • фрагменти різних різьблених орнаментів;
  • уламки каліптером і керамід;
  • залишки віконного скла, що мають блакитно-зелений відтінок.

Знаходяться і неодноразові свідчення, що на місці церкви звели фортецю. Дана обставина підтверджують численні ядра, гільзи, металеві предмети, виявлені тут. Археологи також знайшли фундамент сторожової вежі.

Відпускникам доводиться долати нелегкий шлях наверх, тому для комфортної подорожі до стародавніх руїн слід запастися чимось їстівним і водою. По дорозі можна побачити висаджені плантації чайних кущів, що видають приємний аромат. Нерідко мандрівників супроводжують зграї собак, сподіваючись, що милосердні і добрі люди пригостять їх яким-небудь ласощами.

Нерідко мандрівників супроводжують зграї собак, сподіваючись, що милосердні і добрі люди пригостять їх яким-небудь ласощами

Пройшовши крізь деякі труднощі, відпочиваючі потрапляють в якийсь оазис, де можуть нарешті розслабитися після важкого сходження. Тут панує якась атмосфера давнини і величі. Виникає почуття гордості за перших християн в цих краях. Прийшовши до тями, після дороги, мандрівники починають шукати незвичайні види і пейзажі, щоб відобразити їх на фото. Візантійський храм в Лоо навіть на знімках, зроблених безпосередньо на залишках стінових конструкцій, передає відчуття спокою і святості.

До храмового об'єкту можна замовити і екскурсії . Місцеві гіди із задоволенням приведуть вас до місця призначення і захоплююче розкажуть про історію свого рідного краю, розкажуть легенди й перекази, що стосуються описаної пам'ятки Лоо.

Як дістатися (доїхати) з Сочі?

Щоб дістатися до Лооского храму з Сочі, сідайте на маршрутку №155 або №155к, наступну від Сочинського залізничного вокзалу. Виходити потрібно на зупинці «Школа №77». Далі вам потрібно пройти або доїхати на попутках близько 2 км на схід - по Таллінській вулиці, яка і приведе вас до шуканого місця.

На машині від центру Сочі доїхати до руїн храму в Лоо ви зможете так:

відкрити карту

Туристу на замітку

  • Адреса: вул. Таллинская, Лоо, Сочі, Краснодарський край, Росія.
  • Координати: 43.691623, 39.600564.
  • Ціни на квитки: 100 рублів.
  • Режим роботи: з 8:00 до 20:00.

Відпочиваючі, які відвідали величний пам'ятник архітектури, нерідко підбирають маленькі камінчики - ракушечники, якими в достатку посипана місцевість, залишаючи їх собі в якості талісманів. Лооський храм дарує туристам, зробимо прогулянку вздовж його руїн, незвичайне відчуття подорожі крізь епохи. Як своєрідний місток, він з'єднує наш час і стародавні століття. На закінчення пропонуємо коротке відео про нього, приємного перегляду!

Де знаходиться Лооський храм?
Як дістатися (доїхати) з Сочі?

Новости