Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кава Лювак (Копи Лувак) - найдорожчий в світі кави з В'єтнаму

  1. Трохи приємною статистики
  2. Що в ньому особливого?
  3. «Елітний звір», або Головний секрет знаменитого сорту
  4. А хочете легенду в кращих традиціях Азії?
  5. Як роблять каву лювак сьогодні?
  6. Як заварювати лювак правильно?
  7. Де купити у В'єтнамі?
  8. Ціни на каву

Кава лювак у В'єтнамі - це своєрідна «родзинка» країни, інтригуюча уми кавових гурманів. Найдорожчий в світі кави виробляється тут, в небагатій країні Південно-Східної Азії.

Але давайте про все по порядку. Погодьтеся, для тих, хто ще не був у В'єтнамі, ця країна асоціюється з чим завгодно, але тільки не з бадьорить напоєм. І, бачачи твердження про те, що тут вирощують і готують відмінний кави, відразу ж хочеться перевірити цю інформацію.

Трохи приємною статистики

В'єтнам займає перше місце в світі по виробництву кави. Так, лідируюча Бразилія тепер на другій позиції. Звідки ж у в'єтнамців цей чудовий напій? Як і любов до багета, від французів. Саме вони в 1857 році вперше привезли кавові зерна на територію країни.

І сьогодні в'єтнамці просто обожнюють каву. До речі, туристи теж від них не відстають і з радістю починають свій день з чашки кави з льодом. Так-так, холодного. Не дивуйтесь! Це одна з місцевих особливостей. Обов'язково спробуйте! У В'єтнамі два основних сорти кавових зерен: робуста і арабіка. Робуста більш популярна, але обидва цих сорти часто змішуються між собою в різних пропорціях. І у кожного виробника свої секрети, починаючи від ступеня обсмаження, закінчуючи додаванням різних особливих інгредієнтів.

А тепер перейдемо до легендарного сорту лювак (Від англ. «Luwak»).

Що в ньому особливого?

Друге поширена назва цього виду кави - Копальні Лувак. Його вважають одним з найцінніших і унікальних у світі. І кожен кофеман чув про цей напій, навіть якщо поки не пробував. Захоплені гурмани кажуть: елітний, преміум-класу, з м'яким неповторним смаком, з нотками карамелі, з тонким ароматом шоколаду і ванілі, нарешті, найдорожчий в світі ...

Захоплені гурмани кажуть: елітний, преміум-класу, з м'яким неповторним смаком, з нотками карамелі, з тонким ароматом шоколаду і ванілі, нарешті, найдорожчий в світі

Одна чашка такого кави в кафе Далата, наприклад, коштує близько 700 руб.

Як тут не виникнути бажання продегустувати! Але спочатку хотілося б дізнатися, що це за «елітний звір». І так, далі нашу розповідь піде переважно про тварин. Точніше, про маленьких пухнастих звірів. «При чому тут кава?» - запитаєте ви. Так, і справді, важко уявити, що його можуть робити тварини. Але це дійсно так. Однак без допомоги спеціально навчених людей тут теж не обійшлося.

«Елітний звір», або Головний секрет знаменитого сорту

Мусанг азійський - виробники знаменитого кави

Отже, знайомтеся - чудовий звір з незвичними назвами мусанг азійський, цивета або пальмова куниця. Саме в цьому звірку і в незвичайній технології виробництва, а не в сорті кавових зерен, криється головний секрет і унікальність знаменитого лювака.

Дивовижні цівети харчуються ягодами з кавових плантацій. Але перетравлюється тільки їх м'якоть, а зерна виходять назовні природним шляхом разом з послідом. І спеціально навчений персонал ретельно збирає, промиває і сушить сировину для створення ексклюзивного напою. Але поспішаємо вас запевнити, що екскременти ніяк не впливають на самі кавові зерна. Ніякого неприємного запаху, а з точністю до навпаки. Інакше, хто б це пив, та ще й по елітної ціною ?!

Головна цінність цих в'єтнамських звірків в тому, що у них в шлунку кавові зерна піддаються особливій ферментації. І з них йде гіркоту, яка властива зернам.

Тому знаменитий в'єтнамський кави лювак і володіє таким тонким і неповторним смаком.

А хочете легенду в кращих традиціях Азії?

Оповідає про те, як несподівано були відкриті дивовижні властивості кави лювак.

Оповідає про те, як несподівано були відкриті дивовижні властивості кави лювак

Вважається, що мусанг азійський вибирають тільки найсмачніші зерна.

Страшна біда спіткала одну селянську родину: дикі мусанг азійський повністю з'їли урожай стиглих зерен на продаж. Але в'єтнамці дивом виявили не переварити зерна і змогли отримати кави з калу тварин. Крайня бідність змусила селян промити цю знахідку і, обсмажити, виставити на продаж як звичайну каву. І велике було їх здивування, адже був отриманий неймовірно чудовий смак!

Як роблять каву лювак сьогодні?

В наші дні виробляти ексклюзивний кави з калу тварин непросто і накладно. Вартість кави лювак, який збирається в дикій природі, найвища. Пошук і збір зерен в цих умовах досить складний. Тому у В'єтнамі з'явилися цілі ферми, де спеціально розводять звірків і дають їм вдосталь наїстися стиглих кавових ягід. Однак цей процес теж вимагає значних фінансових витрат, а також важкого фермерського праці. Уся сировина, що з'явилося з травного тракту тварини, збирається вручну, а потім кожне зернятко старанно промивається і лише потім піддається сушінню.

Як заварювати лювак правильно?

У багатьох країнах каву варять в турках, а також використовують сучасні кавоварки і кавомашини. У В'єтнамі ці способи не поширені.

У В'єтнамі ці способи не поширені

В'єтнамські заварники, згущене молоко і лід.

Перш ніж спробувати лювак, втім, як і будь-який інший сорт, необхідно виконати наступний традиційний ритуал:

  • Вам знадобиться так званий фін. Це пристосування чимось нагадує міні-заварник крапельного типу. Складається з невеликого металевого стаканчика з дірочками на дні, круглого блюдця теж з дірочками, своєрідного преса і кришечки.
  • Поставити на кружку спочатку плоске блюдце, а потім сам стаканчик.
  • Насипати в стаканчик невелика кількість кави. Потрібно залишити місце для води.
  • Покласти зверху прес, але сильно притискати не потрібно.
  • Залити гарячою водою, накрити кришкою.
  • Чекати, поки крапля за краплею ароматне вміст стаканчика не опиниться в гуртку.
  • Пити і насолоджуватися!

Як ми вже писали вище, у В'єтнамі кави традиційно подають з льодом, при бажанні додають згущене молоко. Разом з ним також приносять охолоджений зелений чай. Такі місцеві традиції!

Для кращого відчуття смаку рекомендуємо дегустувати без цукру. По крайней мере, для початку. І головне, не поспішайте, уявіть собі, що мить зупинилося! Саме так роблять в'єтнамці - довго-довго сидять у кав'ярні, абсолютно нікуди не поспішаючи.

Де купити у В'єтнамі?

Купити кави у В'єтнамі не складе труднощів, оскільки це улюблений напій місцевого населення і туристів. Як і в багатьох інших курортних містах, кава в Нячанге продається в невеликих лавочках, а також в спеціалізованих магазинах. А асортимент вражає уяву. Різні сорти, мелений і в зернах - вибирайте на свій смак. Майже повсюдно при покупці кави в зернах на вагу при бажанні його ізмельчат прямо при вас, а потім красиво упакують. Причому можна не просто захоплено вдихати вабить кавовий аромат, але і влаштувати справжню дегустацію прямо на місці. І без всяких побоювань, що куплений сорт доведеться не до смаку. Спочатку пробуйте, потім купуйте! В супермаркетах купити кави теж можна, але, як правило, вибір там не дуже багатий.

Детальніше про шопінг читайте в наших статтях:

Ціни на каву

Ціна на каву Лювак доходить до 1200 доларів за кг.

У в'єтнамському місті Далат таку каву можна знайти за 250 000 донгів за стакан.
В інших країнах, ціна на цю каву коливається від 250 до 1200 доларів за кг.

Скільки коштує кава? Питання досить частий, але відповісти на нього не просто. Виробників дуже багато, сорти теж різноманітні. А ще ціна на продукцію однієї і тієї ж марки, нехай і незначно, але може відрізнятися, в залежності від конкретного місця покупки. Але не хвилюйтеся, ви обов'язково виберете саме свій сорт, який буде ідеальний по співвідношенню ціни і якості. Чи не зустріти такого туриста, який би не привіз каву з В'єтнаму, - з любові до напою або просто в якості сувеніра.

А якщо вам давно хотілося спробувати ексклюзивний кави лювак, можливо, доведеться трохи витратитися. Однак уявіть собі, наскільки буде яскравим той момент, коли в похмуре осінній ранок його приголомшливий аромат, нехай і на мить, але поверне вас в сонячний В'єтнам.

Як роблять каву лювак сьогодні?
Як заварювати лювак правильно?
Де купити у В'єтнамі?
Звідки ж у в'єтнамців цей чудовий напій?
Що в ньому особливого?
«При чому тут кава?
Інакше, хто б це пив, та ще й по елітної ціною ?
А хочете легенду в кращих традиціях Азії?
Як роблять каву лювак сьогодні?
Як заварювати лювак правильно?

Новости