Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Грозові ворота в Геленджику: як доїхати, фото, екскурсії

  1. Де знаходиться пам'ятка в Геленджику?
  2. Історія фортеці і урочища
  3. легенди
  4. Грозові ворота як об'єкт екскурсії
  5. Як дістатися (доїхати) до Грозових воріт?
  6. Туристу на замітку

Погляньмо на карту Західного Кавказу. Прибережну територію Новоросійського і Геленджикского міських округів відокремлюють від моря хребти Маркхот і Коцехур, розділені ущелиною річки Адерба. Збільшимо саму середину лінії, як би складеної з їх вершин. Навпаки тієї, що лежить вже на Коцехуре, в 1,5 км від річки Ачібс, є Грозові ворота. Геленджик по відношенню до них розташований на північний захід, селище Відродження - прямо під ними, а гучне русло Жане (з водоспадами) - на Схід.

Геленджик по відношенню до них розташований на північний захід, селище Відродження - прямо під ними, а гучне русло Жане (з водоспадами) - на Схід

ЗМІСТ

Де знаходиться пам'ятка в Геленджику?

Вона виявляється на кордоні Абінського району та міського округу Геленджик, на висоті Коцехурского хребта, що лежить в 1,5 км на схід від русла річки Ачібс.

На карті Краснодарського краю Грозові ворота розташовані так:

відкрити карту

Історія фортеці і урочища

Назва, яке туристські карти присвоїли даній локації, дала історія, що стосується зйомок фільму «Грозові ворота». Він присвячений подіям лютого-березня 2000 року, коли в Чечні вступили в нерівний бій 4-я і 6-я роти 2-го батальйону 104-го ПДП Псковської дивізії ВДВ. Як ви знаєте, з російської сторони на висоті «776» наклали головами 84 людини, з боку бойовиків Хаттаба - вже близько 400 бійців.


Раніше це місце називалося зовсім по-іншому, але і тоді було відомим - влітку 1919 р гірські партизани Червоної Армії розбили тут загін білогвардійців-карателів. Старовинна гірська фортеця народилася як кінематографічна бутафорія. Насправді Грозові Ворота утворилися на лінії Улус-Керт-Сельментаузен (під Аргунов). Навпаки, монумент- «зірка» говорить про події, що розгорнулися саме на річці Ачібс.

легенди

Міфи, породжені сучасними аборигенами цих місць, стверджують, що під час зйомок, а вони проходили в 2006 р - по книзі «Рота йде в небо», загинуло кілька статистів. Тепер їх галасливий дух приходить до туристів-наметовиків, причому по ночах.

Грозові ворота як об'єкт екскурсії

Багато мальовничих і пам'ятних місць відкриває нам піднесена частина курортного округу Геленджик. Грозові ворота - одне з них, воно лежить в 10 км від траси М-4.

екскурсія починається вже за поворотом, що стартує від вказаної ділянки «федералки», тобто недалеко від моста через річку Жане, відому безліччю водоспадів на більш східній ділянці свого русла. За шлагбаумом ви опинитеся на військовій дорозі-грунтовці, що петляє по місцевості, що відкриває панорами схилів сусіднього - Маркхотского хребта , Такий пейзаж йде до самої пасіки. З обох сторін даного шляху - густий ліс, а точніше - зарості пицундской сосни і граба. Багато хто їде за ним на УАЗику - з села.

Трохи осторонь видно гора Тхабо ( «Заборонена»), а також природний ансамбль скель «Монастирі» (ці кам'яні останці дійсно нагадують здалеку вежі з двосхилими дахами). Але вам відхилятися не можна - продовжуйте рухатися строго вгору, на височина Шахан . Лише на її вершині вам потрібно згортати на стежку, що йде на захід (по ній залишається пройтися не більше години - близько чотирьох-п'яти кілометрів).

Треба сказати, що цей шлях «обладнаний» безліччю кав'ярень, сувенірних і продуктових крамниць, обладнаних оглядових майданчиків і «будиночків» для відпочинку (втомлених тут багато).

Треба сказати, що цей шлях «обладнаний» безліччю кав'ярень, сувенірних і продуктових крамниць, обладнаних оглядових майданчиків і «будиночків» для відпочинку (втомлених тут багато)

П'ятачок на схилі - з «псевдоруінамі» - виглядав би дійсно як руїни адигської сигнальної вежі. Якби не вульгарно випирає між каменів цемент. На одному з фрагментів кладки є навіть стилізація древньої фрески - голова лева. Куточок, про який йде мова, є відмінною оглядовим майданчиком - видом на русло річечки Ачібс і огороджувати його лісисті схили, а також на «Монастирі» і Тхабо.

Сфотографувалися на тлі бастіону з штучними «слідами» куль? Перекусили? Тоді пройдіть до Ачібсу і зійдіть в ущелину, утворене цим досить вузьким водоймою. Тут і дольмени, і водоспади, які, на жаль, не такі великі і красиві як на Жане.

Як дістатися (доїхати) до Грозових воріт?

Як проїхати з агломерації до вказаних природних пам'яток? Уже після спуску (зі схилів Маркхота) і під час підйому на Коцехур на М-4 «Дон» ви зустрінете поворот з покажчиком «Грозові ворота». Це точка перед селом Відродження, де також розташовані дольмени .

Ось як виглядає на карті самостійний маршрут до Грозовим воротам з Геленджика:

відкрити карту

Туристу на замітку

  • Адреса: сел. Відродження, Геленджик, Краснодарський край, Росія.
  • Координати GPS: 44.607910, 38.221240.

Дізналися, що представляють собою Грозові ворота в Геленджику. Фото даного урочища можна розглянути на нашому порталі. До речі, ціни на тури в шуканий ландшафт не так вже й великі, якщо група складається мінімум з 10 учасників. Джипінг - катання на позашляховиках з водієм - також дозволяє дістатися сюди. Але якщо ви їдете на своєму авто, то готуйтеся до того, що місцеві ділки закриють перед вами шлагбаум вище Відродження. Таким нехитрим способом вони збирають з автомобільних туристів гроші. Сперечатися і посилатися на закони РФ марно - у «охоронців» дуже рішучий погляд, але головний аргумент - травматичну зброю і балончик з газом. Джипи для «сафарі» проїжджають вільно, їх водії платять мзду «шлагбаумним» ділкам щомісяця.

Де знаходиться пам'ятка в Геленджику?
Сфотографувалися на тлі бастіону з штучними «слідами» куль?
Перекусили?
Як дістатися (доїхати) до Грозових воріт?
Як проїхати з агломерації до вказаних природних пам'яток?

Новости