Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найзнаменитіші палаци Криму: Воронцовський палац в Алупці. фото

Чудові палаци, якими так славиться наш український Крим, воістину вражають своєю чудовою архітектурою і царською розкішшю. Ідеальний клімат, тепле ласкаве море, буйна тропічна рослинність - це і є неповторний Крим.

Представники найгучніших прізвищ Російської імперії, включаючи імператорську сім'ю, вважали за краще проводити літо далеко від вогкості, затяжних дощів і сірих, гранітних каналів Санкт-Петербурга, зводячи справжні палаци на теплом, гостинному півострові, в яких було все необхідне і для комфортного проживання і для того , щоб підкреслити найвищий статус «відпочиваючих».

Національна енциклопедія будівництва ProfiDom.com.ua продовжує публікувати матеріали про деякі з цих прекрасних палаців Кримського півострова.

В своїй Минулого публікації ми розповіли про Ханському Палаці , А сьогодні наша розповідь про чудову Воронцовсокм палаці

Витончений, елегантний, неповторний, чарівний - Воронцовський палац по праву вважається не тільки одним з найкрасивіших, але і романтичних місць Криму.

Стиль архітектури Воронцовського палацу можна охарактеризувати, як суміш англійської, неомавританському і класичного напрямків. А головною особливістю палацового комплексу стало те, наскільки вдало будівля вписалася в навколишній пейзаж - Воронцовський палац будувався відповідно рельєфу гір і виглядає як невід'ємна частина ландшафту.

Східна розкіш головного входу, сходи до якого охороняють мармурові леви, готичні димові труби, що нагадують мінарети мечетей, строгі вежі північного фасаду, розкішні палацові інтер'єри - відвідування Воронцовського палацу стане одним з найбільш незабутніх спогадів про відпочинок в Криму

Східна розкіш головного входу, сходи до якого охороняють мармурові леви, готичні димові труби, що нагадують мінарети мечетей, строгі вежі північного фасаду, розкішні палацові інтер'єри - відвідування Воронцовського палацу стане одним з найбільш незабутніх спогадів про відпочинок в Криму

Головний вхід Воронцовського палацу

Будівництво комплексу велося 20 років - з 1828 по 1848 роки. Будівлі, проект якого створив англійський архітектор Едвард Блор, належало стати літньою резиденцією відомого політичного діяча початку 19 століття - графа Михайла Семеновича Воронцова, який в той час був генерал-губернатором Новоросійського краю.

При зведенні, використовувалася праця кріпаків з Володимирської та Московської губерній, потомствених каменотесів і каменярів, а також солдатів саперного батальйону, які брали участь в будівництві терас парку перед південним фасадом палацу.

Знамениті мармурові леви були створені в майстерні Джовані Боннані, італійського скульптора, а потім встановлені на Левиної терасі.

Один з мармурових левів

Воронцовський палац служив літньою резиденцією трьом поколінням родини Воронцових, а після революції 1917 року був націоналізований і в 1921 року стало музеєм. Під час Великої Вітчизняної війни будівля двічі піддавалося загрозу знищення і тільки зусилля С.Г. Щеколдін, наукового співробітника музею врятували палац від підриву. Втім, окупанти встигли вивезти масу унікальних експонатів з повністю збереглася на той час обстановки палацу. На жаль, повернути велику частину предметів інтер'єру і творів мистецтва, вивезених до Німеччини, після війни не вдалося.

З 4 по 11 лютого 1945 року Воронцовський палац служив резиденцією англійської делегації, яка приїхала на Ялтинську конференцію, під керівництвом Вінстона Черчілля.

Сталін, Рузвельт і Черчілль на Ялтинській конференції

Перші 10 років після закінчення війни палац служив державною дачею і був закритий для відвідувань звичайними гостями Криму, тільки в 1955 році в будівлі знову відкрився музей і почали проводитися екскурсії, а з 1990 року Воронцовський палац входить до складу Алупкінського палацово-паркового музею-заповідника.

Перші 10 років після закінчення війни палац служив державною дачею і був закритий для відвідувань звичайними гостями Криму, тільки в 1955 році в будівлі знову відкрився музей і почали проводитися екскурсії, а з 1990 року Воронцовський палац входить до складу Алупкінського палацово-паркового музею-заповідника

Алупкінський парк

Не можна не згадати і шедеврі ландшафтного мистецтва - Алупкінському парку, створеному Карлом Кебахом, який оточує палац. Величні дерева, кілька ставків із золотими рибками і білосніжними лебедями, зелені галявини і водоспади - тут можна бродити годинами.

Воронцовський палац, як і всі, що знаходиться на території включеного українського Криму, належить нашій країні, як найбільше культурна спадщина минулого.

У наступній публікації, Національна енциклопедія будівництва ProfiDom.com.ua розповість про Лівадійський палац

(Далі буде)

Новости