Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Празьке метро відзначає 30-річчя

'Обережно двері зачиняються'   «Ukoncete vystup a nastup, dvere se zaviraji» 'Обережно двері зачиняються' «Ukoncete vystup a nastup, dvere se zaviraji».

Так по-чеськи звучить фраза «Обережно, двері зачиняються». Пражани та гості чеської столиці можуть її чути вже три десятиліття. Вперше про будівництво метро в Празі почали думати в 1898 році. Однак міська управа тоді ідею підприємця Ладислава Ротта відразу відкинула. Наступний план з'явився в 1926 році. Архітектори Богуміл Беладі і Володимир Лист представили проект трьох ліній, які більш-менш відповідають сьогоднішньому стану. Але метро в Празі почали будувати тільки на півстоліття пізніше. Найскладнішими з точки зору будівництва стали ділянки під історичним центром.

- Справитися з цим завданням було непросто. Проте, саме технічні труднощі тоді викликали великий інтерес, перш за все, у молодих фахівців, -

розповідає прес-секретар Метробудівні підприємства «Метростав» Франтішек Полак. Але нелегким, за його словами, було і будівництво нового тунелю під Влтавою.

- У минулому і позаминулому роках ми на дно річки поклали практично готові тунелі - У минулому і позаминулому роках ми на дно річки поклали практично готові тунелі. У руслі ми викопали рів, береги укріпили бетоном, а потім туди поклали заздалегідь побудовані тунелі. Це була унікальна технологія, ми за це отримали цілий ряд міжнародних нагород.

І що чекає празький метро в найближчому майбутньому?

- Сьогодні в празькому метро 51 станція, довжина трьох ліній - трохи більше 50 кілометрів. Через місяць ми відкриємо дві нові станції на лінії «Ц», після чого почнеться будівництво нової ділянки цієї гілки. Заплановані 4,5 кілометра і три нові станції. Метро, таким чином, буде їздити на самий кінець Праги, де буде побудований великий автовокзал.

Мало хто знає, що празький метро спочатку планувалося як підземний трамвай. Однак чехословацький уряд на початку 1970 років в останній момент наказало будувати його за зразком радянських метрополітенів. До речі, радянські вагони Кременчуцького автозаводу в празькому метро їздять до сих пір. Однак застарілі поїзда поступово змінюють на нові, вже чеського виробництва.

І що чекає празький метро в найближчому майбутньому?

Новости