Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

День Святого Миколая Чудотворця (весняний) 22 травня 2017: значення свята, традиції, що не можна робити

День святого Миколая відзначається не тільки 19 грудня! День святого Миколая відзначається не тільки 19 грудня

День Святого Миколая Чудотворця (весняний) 22 травня 2017: Свято Миколая проходити цілих три рази в році. Дати фіксовані, на відміну від деяких інших церковних свят . Отже, 11 серпня прийнято святкувати день народження Миколи Чудотворця, 19 грудня день його смерті, а 22 травня - перенесення мощей з Мир Лікійських в Барі. Ця подія відбулася в далекому 1087 році.

Місцем народження Миколи Чудотворця став місто Патри, якій який знаходився в області Лікії і Малої Азії. Тоді він був грецькою колонією. Батьки Миколи були заможними людьми, однак вони вірили в Христа і не забували допомагати бідним людям.

Святитель з самого дитинства багато часу проводив в храмі і повністю присвятив себе вірі. Коли батьки Миколи померли, він роздав спадок бідним і продовжив церковне служіння. Пізніше святитель зійшов на єпископський престол в Світі. У наш час це місто називається Демре і знаходиться він в провінції Анталії, В Туреччині.

Новоспечений архієпископ сподобався народу, його полюбили. Адже він був добрим, справедливим і чуйним. Крім того, Микола прославився також чудесами. Так, він врятував місто Світи від голоду, молився і допомагав також морякам, виводив з в'язниць несправедливо заточених.

Точна дата смерті Миколи Угодника не відома, між 345 і 351 років, доживши до глибокої старості. Мощі його були нетлінними і спочатку спочивали в кафедральної церкви Світи. Вони мироточили, а миро зціляв віруючих.

Пізніше, в 1087 році, частина мощей Миколая Чудотворця була перенесена в італійське місто Барі. Через кілька років решта мощей була перевезена до Венеції, а в Мирах донині зберігається лише невелика частка.

Для багатьох День святого Миколая - це зимове свято, на який прийнято дарувати дітям подарунки. Але цього святого для вшанування відразу три дні на рік.

День святого Миколая відзначається не тільки 19 грудня (день смерті Миколи), але ще і 22 травня (день прибуття його мощей в Барі, в Італії), тобто вже в цей понеділок. 11 серпня відзначається його народження. Всі ці свята неперехідні, тобто дати їх фіксовані.

У народі ці дні називають, відповідно, Нікола Зимовий, Нікола Осінній і Нікола Весняний (тобто весняний), або Нікола Літній.

Ще святого вевлічают »Ніколою Мокрим». Цей святий в усі віки вважався покровителем моряків і всіх подорожуючих в цілому. Тому коли храм в ім'я Миколи Угодника будували мореплавці (часто - в подяку за чудесне спасіння на водах), в народі його називали "Нікола Мокрий».

І грудень, і травень вкрай важливі для хліборобів ( "Два Миколи: один з травою, інший з морозом»).

День Святого Миколая Чудотворця (весняний) 22 травня 2017: традиції, що можна і не можна робити
Вважається, що в цей церковне свято не можна нічого робити для себе, а тільки допомагати тим, хто цього потребує. Раніше люди вірили, що якщо в цей день не подбати про сиріт або бідних, то протягом семи майбутніх років можна потерпіти збитки.

Посту в цей день дотримуватися не потрібно, однак раніше православні влаштовували хресні ходи: з іконами йшли в поля і здійснювали молебні біля колодязів, просили у Бога дощу.

За традицією, на Микола весняний не прийнято дарувати подарунки, це роблять лише на Зимового Миколи, але якщо дуже хочеться, можна привітати близьких людей на словах або відправити листівку з побажаннями миру, добра, здоров'я, позбавлення від смутку і конфліктів, і справжнього дива в життя.

Новости