Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Атмосферний тиск. Загальна циркуляція атмосфери - Гіпермаркет знань

Гіпермаркет знань >> Географія >> Географія 6 клас >> Атмосферний тиск. Загальна циркуляція атмосфери

§ 2. Атмосферний тиск.

Загальна циркуляція атмосфери
так атмосфера Землі має товщина близько 1 тисячі кілометрів, на кожного з нас тисне стовп повітря вагою 15 тонн. Чому ж ми не відчуваємо це тиск? Пояснюється це тим, що тиск усередині організму людини дорівнює атмосферному. Внутрішнє і зовнішнє тиску врівноважуються.

Атмосферний тиск вимірюється в міліметрах ртутного стовпа. Для його визначення користуються спеціальним приладом - барометром. Існують ртутні і безжідкостние барометри. Останні отримали назву барометри-анероїди. За нормальний тиск атмосфери умовно прийнято тиск, що дорівнює 760 мм висоти ртутного стовпа, що близько до середнього атмосферного тиску на рівні моря. Тиск повітря більше 760 мм рт. ст. вважається підвищеним, менше - зниженим. Так як тиск з висотою знижується (в середньому на 1 мм на кожні 10,5 м підйому), то для територій, що лежать на різній висоті над рівнем моря, середнім буде своє відповідне значення. Наприклад, Москва лежить на висоті 120 м над рівнем моря, середній тиск для неї - 748 мм рт. ст.

У глобальному масштабі на Земній кулі є три пояси з переважанням низького і чотири пояси з переважанням високого тиску.

В екваторіальних широтах поверхню землі сильно прогрівається. Нагріте повітря розширюється, стає легше і тому піднімається, тобто відбувається висхідний рух повітря. Внаслідок цього у поверхні Землі поблизу екватора встановлюється низький тиск. У полюсів, під впливом низьких температур, повітря в тропосфері охолоджується, стає важчим і опускається, тобто відбувається спадний рух повітря. Тому у полюсів тиск підвищений в порівнянні з широтами 60-65 ° с. ш. і ю. ш.

У високих шарах атмосфери, навпаки, над жаркими областями тиск високий в порівнянні з навколишнім повітрям (хоча воно і нижче, ніж у поверхні Землі), а над холодними - низький тиск.

Глобальна схема розподілу атмосферного тиску така (див. Рис. 22): уздовж екватора розташований пояс низького тиску; на 30-40 ° широти обох півкуль - пояса високого тиску, 60-70 ° широти - зони низького тиску, в приполярних районах - області високого тиску.

В результаті того, що в помірних широтах Північної півкулі взимку атмосферний тиск над материками сильно підвищується, пояс низького тиску переривається. Він зберігається лише над океанами у вигляді замкнутих областей зниженого тиску - Ісландського і Алеутського мінімумів. Над материками, навпаки, утворюються зимові максимуми (області високого тиску): Азіатський і Північно-Американський. Влітку в помірних широтах Північної півкулі пояс зниженого атмосферного тиску відновлюється. Величезна область зниженого атмосферного тиску з центром в тропічних широтах - Азіатський мінімум - формується над Азією.

У тропічних широтах материки завжди нагріті сильніше, ніж океани, і тиск над ними нижче. Таким чином, над океанами протягом всього року існують максимуми: Північно-Атлантичний (Азорські), Північно-Тихоокеанський, Південно-Атлантичний, Південно-Тихоокеанський і Південно-Індійський (див. Карту атласу).

Висновок: освіта поясів різного атмосферного тиску біля поверхні Землі перш за все є наслідком нерівномірного розподілу сонячного тепла і обертання Землі. Залежно від пори року обидві півкулі Землі нагріваються Сонцем по-різному. Це обумовлює деяке переміщення поясів атмосферного тиску влітку - на північ взимку - на південь.

переміщення повітря над поверхнею Землі в горизонтальному напрямку називається вітром. Вітер завжди дме з області високого тиску в область низького тиску. І чим більше різниця тиску між сусідніми ділянками земної поверхні, тим вітер сильніше. Ви вже знаєте, що поверхня суші і води нагрівається по-різному. У літній день поверхню суші нагрівається сильніше. Від нагрівання повітря над сушею розширюється і стає легше. Над водоймою в цей час повітря холодніше, отже, важче. Якщо водойма порівняно великий, в тихий спекотний літній день можна відчути легкий вітерець, дуюшій з води, над якою більш холодне повітря созда ет більш високий тиск. Такий легкий вітерець називають денним бризом (від франц. Brise - легкий вітер). Нічний бриз, навпаки, дме з суші, так як вода охолоджується повільніше, і повітря над нею тепліше.

Якщо бриз змінює напрямок два рази на добу - вдень і вночі, то інший вітер - мусон - змінює свій напрямок два рази на рік. Взимку мусон дме з суші на море, влітку - з моря на сушу. Влітку суша швидко прогрівається, і тиск повітря над її поверхнею падає. У цей час більш прохолодний морське повітря починає переміщатися на сушу. Взимку - все навпаки.

Дія мусонів сильно проявляється в східних частинах материків, де з ними сусідять величезні простори океанів.
Дія мусонів сильно проявляється в східних частинах материків, де з ними сусідять величезні простори океанів
Постійні вітри Землі - пасати і західні вітри - залежать від положення поясів атмосферного тиску. Так як в екваторіальному поясі переважає низький тиск, а біля 30 ° с. ш. і ю. ш. - висока, то у поверхні Землі протягом усього року вітри дмуть від тридцятих широт до екватора. Це пасати. Під впливом обертання Землі навколо своєї осі пасати відхиляються: в Північній півкулі вправо, на захід, і дмуть з північного сходу на південний захід, а в Південній півкулі - вліво і спрямовані з південного сходу на північний захід (рис. 22) . Від поясів високого тиску (25-30 ° с. Ш. І ю. Ш.) Вітри дмуть не тільки до екватора, але і в сторону полюсів, т. К. У 65 ° с. ш. і ю. ш. переважає низький тиск. Однак внаслідок обертання Землі вони поступово відхиляються на схід і створюють повітряний потік, що переміщається із заходу на схід. Тому в помірних широтах переважають західні вітри.

Циркуляція атмосфери - важливий фактор формування клімату. Вона проявляється в перенесенні різних типів повітряних мас. Всю систему повітряних течій над земним кулею називають загальною циркуляцією атмосфери.

Повітряні маси постійно рухаються, змінюють свої властивості, але між ними залишаються досить різкі кордону - перехідні зони шириною в кілька десятків кілометрів. Ці прикордонні зони називають атмосферними фронтами. Коли фронт проходить через будь-яку місцевість, то над нею змінюються повітряні маси і як наслідок - погода.

Фронт можна розглядати, як поверхню розділу двох повітряних мас, яка нахилена до земної поверхні під дуже малим кутом. Холодне повітря знаходиться поруч з теплим і під ним - у вигляді пологого клина. При цьому тепле повітря піднімається вгору по клину холодного повітря і охолоджується, наближаючись до стану насичення. У ньому виникають хмари, з яких випадають опади. Якщо фронт переміщається в сторону отступающе го холодного повітря, настає потепління, такий фронт називають теплим. Холодний фронт, навпаки, насувається на територію, зайняту теплим повітрям.
Циклони і антициклони.
У тропосфері середніх і високих широт постійно утворюються області низького і високого атмосферного тиску діаметром в декілька тисяч кілометрів. Циклон (від грец. Kyklon - кружащийся) - область низького тиску атмосфери; антициклон - область високого тиску атмосфери (рис. 23). У центрі циклону найнижчий тиск, в центрі антициклону - найвище.


У кожному циклоні і антициклоні повітря рухається у вигляді величезного вихору
У кожному циклоні і антициклоні повітря рухається у вигляді величезного вихору. У Північній півкулі це обертання повітря в циклонах відбувається проти годинникової стрілки, а в антициклонах - за годинниковою стрілкою. Швидкості вітру в циклонах можуть бути досить значними. В антициклонах вітри слабкіше, у внутрішніх їх частинах спостерігаються навіть штилі (затишність).

Протягом року в тропосфері виникають сотні циклонів і антициклонів. У Північній півкулі панує переміщення їх із заходу на схід. При проходженні циклону відбувається зміна повітряних мас, а отже, зміна температури і вологості повітря, збільшення хмарності, випадання опадів. При проходженні антициклону хмарність зазвичай невелика і істотних опадів не випадає, тому що переважають низхідні струми повітря.

Циклони і антициклони - це природні механізми, які переносять повітряні маси.

Максаковский В.П., Петрова М.М., Фізична та економічна географія світу. - М.: Айріс-прес, 2010. - 368 с.: Ил.

Відео по географії завантажити , Домашнє завдання, вчителям і школярам на допомогу онлайн

зміст уроку зміст уроку  конспект уроку конспект уроку

опорний каркас опорний каркас   презентація уроку   акселеративного методи   інтерактивні технології Практика   завдання і вправи   самоперевірка   практикуми, тренінги, кейси, квести   домашні завдання   дискусійні питання   риторичні питання від учнів Ілюстрації     аудіо-, відео- та мультимедіа   фотографії, картинки   графіки, таблиці, схеми   гумор, анекдоти, приколи, комікси   притчі, приказки, кросворди, цитати Доповнення     реферати   статті   фішки для допитливих   шпаргалки   підручники основні і додаткові   словник термінів   інші Удосконалення підручників та уроків     виправлення помилок в підручнику   оновлення фрагмента в підручнику   елементи новаторства на уроці   заміна застарілих знань новими Тільки для вчителів     ідеальні уроки   календарний план на рік   методичні рекомендації   програми   обговорення Інтегровані уроки презентація уроку акселеративного методи інтерактивні технології Практика завдання і вправи самоперевірка практикуми, тренінги, кейси, квести домашні завдання дискусійні питання риторичні питання від учнів Ілюстрації аудіо-, відео- та мультимедіа фотографії, картинки графіки, таблиці, схеми гумор, анекдоти, приколи, комікси притчі, приказки, кросворди, цитати Доповнення реферати статті фішки для допитливих шпаргалки підручники основні і додаткові словник термінів інші Удосконалення підручників та уроків виправлення помилок в підручнику оновлення фрагмента в підручнику елементи новаторства на уроці заміна застарілих знань новими Тільки для вчителів ідеальні уроки календарний план на рік методичні рекомендації програми обговорення Інтегровані уроки

Якщо у вас є виправлення або пропозиції до даного уроку, Напишіть нам .

Якщо ви хочете побачити інші коригування та побажання до уроків, дивіться тут - освітній форум .

Чому ж ми не відчуваємо це тиск?

Новости