Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Правила провезення ручної поклажі в літаку

  1. зміст посту Ручна поклажа в літаку - це справжній головний біль для більшості туристів повертаються...
  2. Правила провезення ручної поклажі в літаку
  3. Габарити ручної поклажі в літаку
  4. Товари Duty Free в ручній поклажі
  5. Аксесуар до ручної поклажі
  6. Ручна поклажа для дітей
  7. Як і де розміщувати ручну поклажу на борту літака
  8. Скільки ручної поклажі можна брати в літак
  9. Рідини в ручній поклажі
  10. Що можна провозити в ручній поклажі
  11. Що не можна брати в ручну поклажу
  12. Перевезення ручної поклажі в літаку, хитрості і Лайфхак

зміст посту

Ручна поклажа в літаку - це справжній головний біль для більшості туристів повертаються з відпустки. Для багатьох пасажирів, саме поняття «Ручна поклажа» викликає багато запитань. На жаль, не всі пасажири знають в чому відмінність ручної поклажі від багажу і тим більше від аксесуара до ручної поклажі (аксесуар до ручної поклажі - це дуже нове поняття для сучасної цивільної авіації).

Даний пост буде продовженням корисних статей про хитрощі самостійних подорожей. Раніше, я докладно писав про те як шукати дешеві авіаквитки , про те що таке туристична страховка і чим туристична страховка відрізняється від страховки для виїзду за кордон , В цьому пості докладно поговоримо про ручну поклажу та як літати на літаках не переплачувати за надмірну вагу.

Що таке ручна поклажа

Ось що Вікіпедія говорить про поняття ручна поклажа:

Ручна поклажа - це вантаж, який пасажир бере з собою на борт пасажирського транспортного засобу (в нашому випадку це літак, але транспортний засіб може бути яке завгодно), не складаючи в багажне відділення.

Як бачимо, ручна поклажа - це все що бере з собою пасажир на борт літака. Так думають багато, але якщо подивитися пильніше на правила перевезення вантажів на пасажирських літаках, то виявляється що все що знаходиться на вас, включаючи верхній одяг і вміст кишень, вже не є ручною поклажею, а називається засобами особистого користування і фактично ніяк не враховується. І таких цікавих моментів в правилах перевезення дуже багато, про це читайте далі.

Правила провезення ручної поклажі в літаку


Правила провезення ручної поклажі в літаку

Основні правила провезення ручної поклажі в літаку однакові для більшості авіакомпаній , Винятком є ​​лоукостер. Для бюджетних перевізників будь перевага є засобом додаткового заробітку, так що про це слід знати і враховувати особливі правила лоукостерів.

Слід розуміти, що будь-яке обмеження на провезення речей в салоні літака - це в першу чергу турбота про пасажира та безпеки авіаперевезень, а потім вже можливість взяти зайву денюшку з пасажира за надмірну вагу. Зараз поясню що я маю на увазі.

Ось основні правила провезення ручної поклажі в літаку:

  • вся ручна поклажа повинна бути не більше 115 см (в сумі трьох вимірів, 55 × 40 × 20) - тут все зрозуміло, це для того що б речі поміщалися на полицях;
  • вага ручної поклажі повинен бути в межах 8 - 12 кілограм (залежно від авіакомпанії) - це для того що б кожен пасажир міг самостійно покласти свої речі в ящики над сидіннями;
  • заборони на рідини та інші заборони - на жаль, після американської трагедії «11 вересня», цивільна авіація стала іншою, правила не стали більш суворими, вони стали зовсім іншими. Ті хто літав раніше, той знає наскільки раніше було простіше проходити передпольотний огляд.

Далі, детально розглянемо вищеописані і інші правила перевезення ручної поклажі в літаку.

Розмір ручної поклажі

У цій частині поста поговоримо про те, скільки ручній поклажі можна брати в літак, що робити з товарами з Duty Free і про інші цікавинки, які допоможуть вам заощадити і не платити за надмірну вагу.

Вага ручної поклажі в літаку

Вага багажу, який ви бажаєте взяти в літак строго регламентований і з цим ніяких проблем бути не може або навпаки в цьому і є основна проблема (адже іноді вимагають оплату переваги). У різних авіакомпаній вага може варіюватися від 5 кілограм, до 12 кілограм. У лоукостерів можуть бути свої «закидони» з приводу ваги ручної поклажі.

Якщо ви дочитаєте цей пост до кінця, то знайдете для себе кілька законних способів зменшити вагу ручної поклажі та при цьому провезти все що хотіли.

Габарити ручної поклажі в літаку


Габарити ручної поклажі в літаку

Як я вже згадував раніше, у більшості авіакомпаній, дозволений габаритний розмір ручної поклажі однаковий, адже у більшості авіакомпаній однакові моделі літаків і однакові багажні полиці.

Допустимий розмір ручної поклажі, в більшості випадків, становить: 55 см х 40 см х 20 см або 115 см. (В сумі 3-х вимірів). Тут слід врахувати що лижі довжиною 115 сантиметрів вам скоріше за все на борт пронести не дадуть, а змусять здати в багаж, так як в салоні їх просто нікуди прилаштувати, ну не в проході ж їх везти.

З визначенням габаритів ручної поклажі у пасажирів завжди виникають складнощі, для завчасного вирішення яких багато авіакомпаній встановлюють в аеропортах спеціальні шаблони, які імітують дозволені розміри і кожен бажаючий може перевірити свої речі по цим шаблонах.

У початківців мандрівників завжди є питання у що краще упакувати речі, які летять в салоні літака. Я перепробував багато варіантів від надійного валізи, до зручного рюкзака і можуть дати кілька порад.

  • валізу для ручної поклажі - дуже зручний якщо ви перевозите дійсно цінні та крихкі речі (безцінну китайську вазу династії Цин, тендітні статуетки з муранського скла і т.д.). У цьому випадку «броня» стінок валізи виправдана, у всіх інших випадках, чемодан занадто незручний для ручної поклажі;
  • сумка для ручної поклажі - це відмінне рішення, її можна утрамбувати і таким чином вона пройде будь-який «розмірний» контроль, але носити таку сумку в аеропорту буває дуже не зручно. Якщо у сумки є коліщатка, то такий варіант цілком придатний;
  • рюкзак ручна поклажа - це найзручніше що може бути для перевезення речей в літаку, він відмінно проходить всі контролі «за розміром» (перевірено на 45 літровому рюкзаку), його легко носити і руки завжди вільні. Всім рекомендую цей варіант.

Товари Duty Free в ручній поклажі


Товари Duty Free в ручній поклажі

Купуючи товари в магазинах безмитної торгівлі (Duty Free) на території аеропорту (в так званій «стерильної зоні») слід враховувати вагу покупок. Ніяких обмежень на продаж товарів самі магазини не вводять (купуйте хоч пів магазину).

Теоретично товари з Duty Free є особистими речами і не враховуються як ручна поклажа, але ось при посадці в салон літака можуть бути складності (якщо у вас занадто багато покупок з Duty Free), так що слід у всьому бути раціональним. Так само слід пам'ятати, що перевозити товари з Duty Free потрібно в спеціальній тарі (в яку пакують товар в магазині) і не порушувати упаковку на всьому протязі польоту. Бажано зберігати касовий чек на свою покупку протягом всього перельоту, він може стати в нагоді.

Якщо з посадкою в літак проблем не було і ваші покупки з Duty Free летять разом з вами, то вас можуть чекати обмеження на митниці в стані прибуття. Кожна країна має чіткі правила про можливість безмитного ввезення товарів, а деякі (в основному мусульманські країни) і зовсім забороняють ввезення самих ходових товарів з Duty Free (спиртне). Як правило, митниця «дає добро» на ввезення 1 літра міцного алкоголю і 1 блоку сигарет, за більший обсяг потрібно заплатити мито. У кожної країни свої правила, тому ви маєте це уточнити перед своєю подорожжю.

Якщо ви летите з пересадкою, то слід пам'ятати що процедуру контролю безпеки доведеться пройти ще раз і ось тут ваш пакет з Duty Free може бути розцінений як ручна поклажа, а не як особисті речі. У цих випадках слід пред'явити чек з магазину Duty Free першого аеропорту (де ви зробили покупку) і природно товари з Duty Free повинні бути відповідним чином упаковані.

Аксесуар до ручної поклажі

Тепер найцікавіше. Не так давно, частина авіакомпаній ввели нове для пасажирської авіації поняття - «Аксесуар до ручної поклажі», для більшості пасажирів це справжній порятунок від переваги і ось чому. Деякі речі виходять з під поняття ручна поклажа і потрапляють в аксесуари до ручної поклажі, далі я наведу приблизний список (у кожної авіакомпанії він може відрізнятися, а у лоукостерів і зовсім відсутні). Тепер у пасажира є ручна поклажа з регламентованим вагою і розміром і можливість пронести в літак частина речей, які раніше вважалися ручною поклажею і займали там більшу частину місця.

Ось що можна взяти в літак як аксесуар до ручної поклажі у Аерофлоту:

  • дамську сумочку / чоловічий портфель;
  • папку для паперів;
  • парасолька;
  • тростину
  • букет квітів;
  • плаща
  • портативний комп'ютер, фотоапарат, відеокамеру;
  • друковані видання для читання в польоті;
  • дитяче харчування для дитини під час польоту;
  • дитячу колиску при перевозі дитини;
  • костюм в портплед;
  • телефон стільникового зв'язку;
  • милиці;
  • сумку з покупками з магазину «Duty Free».

І знову є кілька незрозумілих ситуацій, тут є вказівки про ноутбук, але немає вказівки про зарядний пристрій, є вказівки про фотоапарат, але штатив вас змусять здати в багаж і т.д.

Ручна поклажа для дітей

Для пасажирів з маленькими дітьми, провезення речей для всіх дитячих потреб стає великою проблемою. На щастя, більшість авіакомпаній надають можливість використовувати додаткове місце ручної поклажі стандартного розміру. Це правило поширюється на пасажирів з дітьми віком до 2 років, якщо дитина має повноцінний квиток і місце в салоні літака, то він має і повноцінне місце для ручної поклажі.

Як і де розміщувати ручну поклажу на борту літака


Як і де розміщувати ручну поклажу на борту літака

Для розміщення ручної поклажі на борту літака є багажні полиці над кріслами пасажирів, саме їх обсяг і диктує жорсткі вимоги (за вагою та розміром) до ручної поклажі пасажирів. Якщо є необхідність, то ручна поклажа може бути розміщена під кріслом попереду сидячого пасажира (не всі місця в літаку мають таку можливість).

Багато авіакомпаній чітко закріплюють в своїх правилах, що під час авіаперельоту аксесуар необхідно розміщувати під сидінням крісла (розташованого перед вами), а всю ручну поклажу слід покласти на полицю (над своїм кріслом). Розміщувати будь-які речі в проходах літака або в просторі поблизу аварійного виходу - заборонено.

Скільки ручної поклажі можна брати в літак

Скільки ручної поклажі можна брати в літак залежить більшою мірою від компанії перевізника і від класу обслуговування.

Для більшості авіакомпаній існує однаковий норматив по кількості місць ручної поклажі:

  • економ клас - одне місце ручної поклажі;
  • бізнес клас - два місця ручної поклажі;
  • перший клас - два місця ручної поклажі.

Окремо стоять лоукостер, вони можуть зажадати додатково плату за речі в салоні літака. Деякі американські і канадські перевізники надають цілих 2 місця для ручної поклажі при перельоті в звичайному економ класі.

Рідини в ручній поклажі

Обмеження на провезення рідин у ручній поклажі мені здаються самими маячними обмеженнями для пасажирів літаків. Посудіть самі, адже всі ці обмеження на 1 літр по 100 мл. для справжніх «поганих хлопців» обходяться дуже просто, достатньо кілька людей з поганими намірами і все.

Але для законослухняних пасажирів ці збочення по рідинах в ручній поклажі доставляють величезні незручності і додаткову нервування. Всьому виною теракти 11 вересня 2001 року, які повністю змінили ставлення до авіаційної безпеки і тепер кожен пасажир (включаючи грудних дітей з їх баночками з дитячим харчуванням) розглядається як потенційний терорист.

Правила перевезення рідин в ручній поклажі наступні: пасажир має право на перевезення одного літра рідин (сумарно) в ручній поклажі, рідини повинні бути поміщені в тару обсягом не перевищує 100 мілілітрів. Все що провозяться в літаку рідини повинні бути упаковані в герметичний прозорий пакет (з багаторазової застібкою), розмір пакета для рідин не повинен перевищувати 20x20 сантиметрів.

І як завжди тут багато неясностей, які плутають пасажирів і викликають проблеми. Наприклад, вам не дозволять взяти на борт напівпорожній тюбик зубної пасти, якщо його обсяг більше 100 мл, на всі ваші заперечення «Там же всього половина», реакція лише одна «Не положено». Зубну пасту не так шкода, а якщо це дорогущий крем в тюбику 125 мл? Все що обсягом понад 100 мл. буде вилучено і утилізовано.

Є ряд товарів, які не схожі на рідини (наприклад, ніякої розумна людина не зможе назвати сир рідиною), але при перевезенні в літаку вважаються рідинами:

  • парфумерія;
  • шампуні;
  • гелі;
  • лосьйони;
  • спреї;
  • масла;
  • фарби;
  • креми;
  • дезодоранти;
  • піни для гоління;
  • туш;
  • губна помада;
  • Зубна паста;
  • напої;
  • сиропи;
  • супи;
  • сири;
  • консерви;
  • ікра;
  • варення;
  • домашні заготовки.

Таким чином виходить що можна провозити ікру і сир в ручній поклажі, але не більше 1 лірта (сумарно), який розділений на 100 мл. ємності. Уявити твердий сир розлитий по маленьким пляшечка нормальна людина не в змозі і від цього в аеропортах часто виникають ситуции непорозуміння між пасажирами і працівниками.

Про сир в пляшечках - це жарт, але бажано щоб все рідини були в маркованої тарі, таким чином ви позбавите себе від зайвих питань. Слід пам'ятати, що будь-яку баночку або тюбик працівники аеропорту мають право відкрити і упевнитися в вмісті, тут не важливо що всередині дорогущий крем або дитяче харчування.

Що можна провозити в ручній поклажі

Що можна брати в ручну поклажу в літак? Тут варто відповісти самому собі на наступне питання, про необхідність речей, які ви тягнете в салон літака. Ясна річ коли ви берете з собою документи і дійсно цінні речі, але коли люди несуть в салон літака речі які могли спокійнісінько пережити переліт в багажному відділенні, виникає питання «Навіщо?». Я вважаю що в ручну поклажу варто брати найнеобхідніше і цінне, а все інше або здати в багаж, або і зовсім не брати в подорож.

напої

Будь-які напої в скляних, пластикових або картонних упаковках об'ємом до 100 мл. можна провозити в ручній поклажі, вимоги до упаковки напоїв з магазинів Duty Free м'якші і не обмежуються обсягом в 100 мл.

У ручній поклажі можна провозити будь-які напої і алкоголь, проте міцність алкогольних напоїв повинна бути не більше 70%, все що вище вважається горючою речовиною і до перевезення в салоні літака не допускається.

Їжа та продукти харчування

До їжі будь-яких особливих вимог і обмежень немає (слід уточнити у вашій авіакомпанії), якщо ви везете їжу в розумних межах (бутерброд в дорогу або кілька яблук). Слід пам'ятати, що на території деяких держав діє суворий регламент, який забороняє ввозити м'ясні, молочні та інші продукти. Так само слід врахувати, що деякі продукти (наприклад, сир, йогурт або ікра) вважаються рідинами, і обсяг упаковки не повинен перевищувати 100 мл.

Ось список цих продуктів - рідин:

  • сир;
  • ікра;
  • йогурти (звичайні або питні);
  • супи;
  • мед, варення;
  • консерви (м'ясні, рибні, домашні заготовки);
  • продукти з великою кількістю соусу або підливи.

Деякі авіакомпанії дозволяють брати в салон літака такі тверді і сухі продукти:

  • бутерброди;
  • сосиски, котлети, ковбасні вироби;
  • печиво, чіпси, хлібці, вафлі;
  • овочі та фрукти;
  • цукерки, торти і тістечка.

Електроніка та сучасні гаджети

При проходженні митного контролю в аеропорту, вас попросять дістати ноутбук з ручної поклажі і покласти в кошик для подальшого сканування. Ноутбук, телефон, смартфон і т.д. можуть не враховуватися у вазі ручної поклажі і вважатися особистими речами, але тут слід ретельніше вивчити правила авіакомпанії.

На деяких рейсах в США заборонено провезення в ручній поклажі будь-яких електронних пристроїв, розмір якого більше смартфона.

У салоні літака можна перевозити такі електронні прилади:

  • мобільний телефон (за винятком вибухають смартфонів сумісного Галаксі нот 7);
  • ноутбук, планшет, електронну книгу;
  • фотоапарат, відеокамеру;
  • MP3, DVD плеєр.

ліки

Медикаменти та необхідні в дорозі ліки можна брати в ручну поклажу, але зверніть увагу, що вас можуть попросити довести необхідність тих чи інших препаратів (слід мати вказівку лікаря на необхідність прийому ліків).

Пристосування для догляду

Наступні пристрої особистого користування можна перевозити в ручній поклажі.

  • безпечну бритву і змінні леза до неї, а також електричну бритву;
  • фен та інші пристосування для укладання волосся;
  • зубну щітку (в тому числі електричну).

Косметика і засоби гігієни

У ручну поклажу можна брати косметичні та гігієнічні засоби в будь-яких (скляних, пластикових, паперових, дерев'яних і т.д.) упаковках об'ємом до 100 мл.

  • крем, гель;
  • лосьйон або олію для засмаги;
  • зубну пасту;
  • дезодорант (твердий, спрей, кульковий);
  • лак і піну для укладки волосся;
  • рідина для контактних лінз;
  • шампунь, маску, бальзам для волосся і т.п.

Інші речі в ручній поклажі

  • літературу і журнали;
  • картину (її розмір не повинен перевищувати допустимий для ручної поклажі);
  • посуд, келихи, сервізи і т.д .;
  • музичний інструмент;
  • весільну сукню і інший одяг (провозити необхідно в спеціальному чохлі - портплед, він зараховується як один
  • місце ручної поклажі).

Що не можна брати в ручну поклажу

Важливо знати деякі особливості, які можуть вас здивувати прямо в аеропорту (читайте історію пасажира в коментарях до цього посту). Так наприклад, звичайний скейтборд може бути розцінений як зброя і його попросять здати в багаж. Мені стало цікаво і я уточнив у представників аеропорту, так це чи ні, ось що вони мені відповіли. Повна відповідь на мій лист можна подивитися на фотографії.

Відповідно до вимог авіаційної безпеки, згідно з п.72 Наказу Мінтрансу РФ від 25 липня 2007 р №104: «предмети і речовини, які можуть бути використані в якості знаряддя нападу, але не заборонені до перевезення на борту ПС, упаковуються і перевозяться в як зареєстрований багаж.


72 Наказу Мінтрансу РФ від 25 липня 2007 р №104: «предмети і речовини, які можуть бути використані в якості знаряддя нападу, але не заборонені до перевезення на борту ПС, упаковуються і перевозяться в як зареєстрований багаж

Всі обмеження на провезення речей в ручній поклажі можна умовно розділити на кілька груп.

  • заборонено в цілях безпеки - зброя та іграшки його імітують (вогнепальна, колючо-ріжучий і т.д.), що вибухають смартфони сумісного Галаксі нот 7, тут думаю все зрозуміло;
  • заборонено в цілях зручності пасажирів - всі хочуть протягнути на борт свій негабаритний вантаж, але ніхто не бажає сидіти поруч з товаришем, який протягнув в салон негабаритний вантаж;
  • заборонено в комерційних цілях - використовувати салон літака в якості «газелі для перевезення» можна, але дорого. Є бажання привезти з Таїланду 50 кілограм манго - плати за надмірну вагу і вези.

Тепер поговоримо про це більш детально, недавні події з вибухаючими смартфонами сумісного Галаксі нот 7 здивували і злякали багатьох. І як підсумок - повна заборона використання цієї моделі смартфона на борту літака.

Колючо-ріжучі предмети, вибухонебезпечні вантажі і зброя

  • в ручну поклажу заборонено брати вогнепальну зброю і будь-які колючі і ріжучі предмети (ніж, штопор, леза для гоління, гострі манікюрні приладдя тощо);
  • робочі інструменти (викрутки, цвяхи, напилок, дриль і т.п.);
  • спортивне спорядження (скейтборд, ролики, самокати, бейсбольні біти і т.д.).

Електроніка та сучасні гаджети заборонені в ручній поклажі

Після скандалу з вибухає смартфоном сумісного Галаксі нот 7 багато країн заборонили проносити смартфони сумісного Галаксі нот 7 на борт літака, а Росавіація пішла ще далі і заборонила проносити цю модель смартфона навіть на територію аеропорту.

Багато авіакомпаній заборонили провезення в ручній поклажі та в вантажному відсіку малогабаритні засоби для особистого пересування на літієвих батареях (моноколёса, міні-Сегвей, ховерборд, гіроскутери і т.д.).

21 березня 2017 року, влада США заборонили провозити електронні пристрої в ручній поклажі, заборона накладена на рейси з країн Близького Сходу і Північної Африки. Пасажирам з цих країн (Єгипет, Йорданія, Кувейт, Марокко, Катар, Саудівська Аравія, Туреччина і ОАЕ) прямують до Сполучених Штатів Америки без пересадок, заборонено провозити в ручній поклажі ноутбуки, планшети, камери та іншу електроніку. До цього забороні приєдналася і Великобританія.

Їжа та продукти харчування

Якщо вам вдалося пронести на борт літака їжу та інші продукти харчування (деякі авіакомпанії особливо не чіпляються до цього), то бажано там же її і знищити (з'їсти), так як багато країн забороняють ввозити на свою територію будь-яку сільськогосподарську продукцію, м'ясо, молоко і т.д. без належних сертифікатів.

Перевезення ручної поклажі в літаку, хитрості і Лайфхак


Перевезення ручної поклажі в літаку, хитрості і Лайфхак

Основний лайфхак «Як не переплачувати за надмірну вагу багажу» полягає в тому, щоб залишити вдома все зайве, але не всі можуть доставити собі таке задоволення - подорожувати з напівпорожнім рюкзаком, так що розповім як я справляюся з надмірною вагою в своїй ручній поклажі.

Зазвичай, я подорожую з двома рюкзаками, один великий (приблизно 45 літрів), інший маленький (30 літрів). На початку своєї подорожі все речі (включаючи 30 літровий рюкзак) поміщаються в 45 літровий і летять як ручна поклажа в салоні літака. Під час тривалої подорожі рюкзаки наповнюються всякими потрібними (і не дуже) штучками і на зворотному шляху вже один в одного не вміщаються, ось тут-то і доводиться думати як оптимізувати вагу і розмір багажу.

Ось приблизний список дій для зменшення ваги вашого багажу після тривалої подорожі:

Використовуйте своє тіло по максимуму - звучить дивно, але якщо ви розумієте що перевага неминучий, то можна частину речей занести в салон літака на собі в буквальному сенсі цього слова. Наприклад, можна одягнути теплі речі з багажу (можливо буде жарко і виглядати ви будете по-дурному), в кишені можна покласти маленькі, але важкі сувеніри і т.д.

Якщо піти ще далі, то можна купити модний і дуже практичний одяг знаменитого бренду SCOTTeVEST. Їх фірмові куртки спеціально розробляються для мандрівників, топові моделі мають більш 40 кишень усіх форм і розмірів для різних гаджетів і пристроїв. При такій функціональності весь одяг бренду SCOTTeVEST виглядає модно і сучасно. Будь-яка їх штучка, будь то кепка або труси, будуть в обов'язковому порядку забезпечені кишеньками для зберігання.

Позбавтеся від усього зайвого - є речі, які немає ніякого сенсу вести назад і від них можна позбутися різними способами, їх можна просто викинути в смітник, подарувати аборигенам або розпродати. У моєму індійському подорожі, подарунок у вигляді звичайної кулькової ручки у місцевої дітвори викликав виключно позитивні емоції.

Знайдіть попутника - якщо ви знайшли попутника у якого багажу не так багато як у вас, то завжди можна попросити про послугу. Але тут слід бути дуже уважним і довіряти людині (і він теж повинен вам довіряти), адже де гарантія що може виявитися в переданих вами речах і де гарантія що новий знайомий поверне вам багаж.

Надішліть частина багажу поштою - в будь-якій країні є пошта і цей факт не варто ігнорувати. Вартість посилки в Росію буде коштувати якихось грошей, але це набагато дешевше ніж тарифи за надмірну вагу багажу.

Зубну пасту не так шкода, а якщо це дорогущий крем в тюбику 125 мл?
Ясна річ коли ви берете з собою документи і дійсно цінні речі, але коли люди несуть в салон літака речі які могли спокійнісінько пережити переліт в багажному відділенні, виникає питання «Навіщо?

Новости