Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сінгапур будує багатство на піску

Сінгапур став незалежним півстоліття тому, коли був бідним островом з високим безробіттям. Зараз він серед найбагатших країн, але цінує простий пісок так само, як інші держави ставляться до фондових ринків або нафти Сінгапур став незалежним півстоліття тому, коли був бідним островом з високим безробіттям

До 1965 року площа Сінгапуру становила 581 квадратний кілометр. Зараз він виріс до 710 квадратних кілометрів і продовжує розширюватися. Фото: РИА Новости

Сінгапур став незалежною державою в 1965 році, коли був бідним островом з високим рівнем безробіття і відсутністю природних ресурсів. Однак до сьогоднішнього дня йому вдалося стати однією з найбагатших країн, а середній річний приріст ВВП Сінгапуру з 1975 року становить 7%, зазначає MoneyWeek . Станом на кінці січня 2010 року, на Сінгапурської біржі торгувалися папери 774 компаній із загальною капіталізацією в 650 млрд доларів, а сама біржа заявляла про наміри стати лідером у своїй регіоні, зокрема, за рахунок залучення російських емітентів .

Найсильніший контраст з Сінгапуром приставляє собою його найближчий сусід - Індонезія, де на архіпелазі з 17,5 тисячі острів, населених 240 млн жителів, оазиси багатства є сусідами з убогістю і стражданнями. Сінгапур ж заможний, освічений і дисциплінований - проте число його жителів становить всього 4,9 млн осіб, пише британська газета The Times .

Індонезія забезпечує себе продажами нафти, газу, корисних копалин і ліси - Сінгапур тулиться на заболоченому малярійному острові, де немає навіть достатньої кількості води для забезпечення його власних потреб. У довгострокових планах острова - полегшити перенаселеність, віднімаючи землю біля моря, тому попит на пісок і щебінь став просто величезний.

До 1965 року площа Сінгапуру становила 581 квадратний кілометр. Зараз він виріс до 710 квадратних кілометрів і продовжує розширюватися: він споживає близько 1,5 млн кубометрів глинозему на рік. Уряд Сінгапуру змушене було створити стратегічний резерв піску, який в Сінгапурі цінують так само, як інші держави ставляться до фондових ринків або нафти.

При цьому в небажанні Індонезії «експортувати» свою землю видання вбачає щось більше, ніж просту екологічну свідомість: «Якщо Індонезія втратить свої острови, вона ризикує зостатися без прав на океан навколо них», - пише The Times.

Газета навіть пригледіла зручний для «експорту» в Сінгапур індонезійський острів: Ніпах, який страждає від ерозії, знаходиться всього в 20 км від Сінгапуру, а кожен сантиметр, який він втрачає, скорочує площу узбережжя. «Це може привести, теоретично, до картографічної грі з нульовою сумою, в якій Сінгапур може виграти від втрат Індонезії», - каже колишній глава розвідслужби, генерал Абдулла Махмуд Хендропрійоно.

Один з нових світових фінансових центрів щорічно витрачає значні суми на підтримку і розширення своєї власної території. Так, 22 березня уряд Сінгапуру оголосило про створення спеціалізованого фонду в 15 млн доларів для підтримки технологій виробництва будматеріалів з продуктів вторинної переробки. «Ми імпортуємо майже всі види будматеріалів. Але з огляду на попередній досвід, ми не можемо бути настільки залежні від імпорту ... Виснаження природних ресурсів в довгостроковій перспективі цілком можливо призведе до зростання цін на будматеріали. Тому ми повинні вжити активних заходів для підвищення гнучкості в постачанні будматеріалами », - пояснила необхідність вторинної переробки бетону Грейс Фу , Міністр національного розвитку Сінгапуру.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?

Новости